TOT 1r /15 INDEX PRÈVIA. PRIMERA Global 1a Recuperació 1a. SEGONA Global 2a Recuperació 2a. TERCERA Global 3a JUNY ÍNDEX

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "TOT 1r /15 INDEX PRÈVIA. PRIMERA Global 1a Recuperació 1a. SEGONA Global 2a Recuperació 2a. TERCERA Global 3a JUNY ÍNDEX"

Transcripción

1 TOT 1r /15 INDEX PRÈVIA PRIMERA Global 1a Recuperació 1a SEGONA Global a Recuperació a TERCERA Global a JUNY

2 TOT 1r /15 PREVIA MODEL A Codi B1.A Calculeu les següents expressions, deixant-les el màxim de simplificades possible: 7 7 a a a) 7 a 4 b) c) ( ) 6 d) a a.- Un dipòsit té dues vies d entrada d aigua. Funcionant soles, la primera l omple en 10 hores i la segona en 1, Quant trigarà en omplir-se si les entrades d aigua estan obertes simultàniament?.- Donades les funcions f ( x) = x + 1 i x g ( x) = troba : x + a ) ( f + g ) ( ) b ) ( g f )( x) c ) ( f/g ) ( -1 ) d ) f -1 ( x ) 4.- La suma de dos nombres naturals és 17 i la suma dels seus quadrats és 169. Quins són aquests nombres? 5.- Si l `area ombrejada és igual a, quina és l `area del triangle ABC?

3 TOT 1r /15 PRIMERA MODEL A Codi B1.A1.C Presenteu les dues qüestions A i tres de les B, o una de les qüestions A i les quatre B. A1.- a) Doneu el concepte de logaritme en base a de b b) Raoneu que log a (b/c) = log a b - log a c A.- Raoneu que no és un nombre racional. 15 B1.- Calculeu el valor de ( 7 ) B.- Resoleu l equació log (x) + log (x-4) = 1. B..- Resoleu l equació x+ + 6 x =. B4.- Raoneu que, 6,, 6, 9, 9 6, 7, 7 6 formen una progressió geomètrica., doneu-ne la raó i el número de termes. Doneu el valor de MODEL A Codi B1.A1.CA.11-1 ()B1.- Enuncieu i demostreu el teorema del residu. Aplicant el teorema del residu trobeu el valor de k si la divisió x + x + kx + 8 x + té residu 11. (4)B.- Calculeu i doneu el resultat el màxim simplificat que es pugui. x 1 a) x 1 x x 1 b) x + 1 6x 9 x x + 4 c) x + 5x + 6 x 1 x 1 d) 1 + x x 1 x + 1 x ()B.- Considerem el polinomis: A(x) = x 4 7x 4, B(x) = x x - 4x + 4 i C(x)= A(x) B(x). Trobeu les seves arrels i descomposseu-los en factors primers. ()B4.- Calcula a i b perquè les arrels del polinomi P(x) = x 5 + x 4 - ax - x + bx - 4 siguin 1 i.

4 TOT 1r /15 MODEL A Codi B1.A1.C.11-1 ()1.- Dibuixeu sobre aquest gràfic les línies trigonomètriques que corresponen a ctg α i sec α ().- Calculeu l'altura d'una torre que veiem sota un angle de 0º i que 10 m més endavant, la veiem sota un angle de 60º. ()- Trobeu totes les raons trigonomètriques d'un angle α del tercer quadrant si sabem que cos α=-/ Considerem un triangle equilàter de costat 5 dm. () a) Quina és la superfície de la circumferència inscrita a aquest triangle?. () b) I la superfície de la circumferència circumscrita? MODEL B Codi B1.A1.C.11-1 ()1.- Dibuixeu sobre aquest gràfic les línies trigonomètriques que corresponen a tg α i cosec α ().- Trobeu la mida dels costats d un rombe, sabent que un dels seus angles interiors és de π/6 i que la seva superfície és de 16 dm. ()- Trobeu totes les raons trigonomètriques d'un angle α del tercer quadrant si sabem que tg α=4/. (4)4.- Considerem un triangle equilàter de costat 10 dm. a) Quina és la superfície del cercle inscrit a aquest triangle?. b) Quina és la superfície del cercle circumscrit a aquest triangle?. c) Quina és la superfície té la corona circular formada pels cercles inscrit i circumscrit?

5 TOT 1r /15 Global 1a MODEL A Codi B1.A1.A.11-1 () A1.-a) Doneu el concepte de progressió geomètrica. b) Enuncieu i raoneu breument el valor de la suma dels infinits termes d una progressió geomètrica de raó r amb r < 1. () A.-Sense utilitzar la calculadora, doneu el valor de sin15 π cos 6 0 o + sin0 π cos40º (tg40º + tg ) 4 () A.-A cercle d àrea 8 π cms li inscrivim un triangle equilàter T 1 i li circumscrivim un altre triangle equilàter T. Trobeu el perímetre i la superfície de T 1 i el perímetre i la superfície de T.. (1) T1.- Resoleu l equació cos(x) + cos x +1 = 0. (1) T.- Resoleu l equació 5 5 x 6 5 x +5 = 0. (1) T.- Doneu els valors de x pels quals x + 5x 1. x 5 6 (1) T4.- Calculeu x x x i doneu el resultat el màxim simplificat possible x x + + x (1) T5.- Resoleu l equació log (x) log x =.

6 TOT 1r /15 RECUPERACIÓ 1ª MODEL A Codi B1.A1.R.11-1 Presenteu les preguntes A. A1- a) Enuncieu i raoneu breument el teorema del residu. b) Apliqueu-lo per a calcular el valor de k sabent que la divisió de residu 5. x kx + x + k té A.- D un rombe en sabem que el seu costat amida 15 cms i que un del seus angles interiors és de π/6. Amb centre el centre del rombe tracem dues circumferències, cada una de les quals passa per dos vèrtexs oposats del rombe. Trobeu l àrea dels cercles definits per aquestes circumferències. Escolliu i presenteu 6 de les preguntes B. B1.- Enuncieu i raoneu el valor de la suma dels infinits termes d una progressió geomètrica de raó r amb r < 1. B.- Resoleu la inequació x 7x < 15. B.- Resoleu l equació 5 sin x + cos (x) = -1. B4.- Resoleu l equació x+ + 6 x =. B5.- Resoleu l equació log x +8 = log x π π cos sin B6.- Doneu el valor de 4 6 π (tg + tg 5º ). π cos cos40º 6 B7.- Resoleu l equació x =

7 TOT 1r /15 SEGONA MODEL A Codi B1.A.C1 a.11-1 (1) 1.- Enuncieu el teorema dels cosinus, apliqueu-lo per a calcular els costats i els angle interiors d un triangle on dos costats amiden 9 i 1 m i l angle que formen és de 15º. (1)..- Resoleu l equació cos(x) + cos x +1 = 0 ().- Al terrat d un edifici de 70 m d altura hi ha instal lada una antena de telefonia mòbil. Des d un punt del carrer veiem l extrem superior de l antena amb un angle de π/4 i l extrem inferior amb un de π/6. Trobeu a quina distància del peu de l edifici ens hem de situar per tal de veure l extrem superior de l antena amb un angle de π/. MODEL B Codi B1.A.C1 a.11-1 (1) 1.- Resoleu el triangle a = 18 cm. b = 4 cms C = 15º. (1)..- Resoleu l equació 5 sin x + cos x = -1. ().- El Burj Khalifa برج خليفة) "Khalifa Tower"), és l edifici més alt del mon. Sabem que situats en un punt del terra veiem el seu punt més alt amb un angle de π/ i que per veure l amb un angle π/6 ens hem d allunyar 940 m més de la base de la torre. Feu un gràfic de les indicacions de l'enunciat i digueu quina altura té el Burj Khalifa. MODEL A Codi B1.A.C1 b.11-1 ()1. La diferencia de dos números complexos és 8i i el seu producte és -5. Trobeu aquests complexos. 6 ().- Calculeu el valor de 8 i ( 1 + i ) +. ().-Resoleu l equació z z = 0. MODEL C Codi B1.A.C1 b.11-1 () 1. La suma de dos números complexes és i que el seu quocient és la unitat imaginària. 8 6 i ().- Calculeu el valor de. i +. ().-Resoleu l equació 5z 7-80z = 0.

8 TOT 1r /15 MODEL A Codi B1.A.C.11-1 () A1.-Doneu el concepte de pendent d una recta. Considerem la recta r: ax - y + = 0 determineu el valor de a sabent que té pendent 5. () A.-Es consideren els vectors u =(, m) i v =(m, m+1), on m és un real. Trobeu m en els casos següents: a) u r i v r són perpendiculars. b) u r i v r tenen la mateixa norma. Escolliu i presenteu dues de les preguntes següents: ()E1.- Considerem els vectors u 1 = (, m-1) i u = (m,) valors de m pels quals u 1 i u són una base de R. amb m R, trobeu els ()E.- Trobeu l equació de les rectes que passant pel punt de coordenades (1,4), formen un angle de π/4 amb la recta 5x - y = 1. () E.- Siguin A=(-1,), B=(-4,1) i C=(-,5) (1) a) raoneu que ABC formen un triangle i trobeu l equació de les rectes que formen els costats. () b) trobeu la superfície del triangle ABC. MODEL B Codi B1.A.C.11-1 () 1.- Doneu el concepte de punts alineats. Decidiu el valor de k si els punts A=(-1,), B=(-4,1) C=(-,k) són alineats. ().- Donades les rectes r: x - y = 7 i s: 4x - ky = 6. Trobeu k en els casos següents: a) r i s són paral leles. b) r i s són secants. c) r i s perpendiculars. Escolliu i presenteu dues de les preguntes següents: ()E1.- Considerem els vectors u 1 = (, m+1) i u = (m,) valors de m pels quals u 1 i u són una base de R. amb m R, trobeu els ()E.- Trobeu l equació de les rectes que passant pel punt de coordenades (1,4), formen un angle de π/4 amb la recta 5x + y = 1. ()E.- Siguin A=(-1,), B=(-4,1) i C=(-,5), (1) a) raoneu que ABC formen un triangle i trobeu l equació de les rectes que formen els costats. () b) trobeu les altures i les coordenades de l ortocentre.

9 TOT 1r /15 MODEL C Codi B1.A.C.11-1 () 1.- Doneu el concepte de punts alineats. Decidiu el valor de k si els punts A=(-1,), B=(-4,1) C=(-,k) són alineats. ().- Donades les rectes r: x - y = 7 i s: 4x - ky = 6. Trobeu k en els casos següents: a) r i s són paral leles. b) r i s són secants. c) r i s perpendiculars. Escolliu i presenteu dues de les preguntes següents: ()E1.- Considerem els vectors u 1 = (-1, m-1) i u =(1,-) amb m R, trobeu els valors de m pels quals u 1 i u són una base de R. ()E.- Siguin A=(-1,), B=(-4,1) i C=(-,5), (1) a) raoneu que ABC formen un triangle i trobeu l equació de les rectes que formen els costats. () b) trobeu la superfície del triangle ABC. () E.- Considerem la recta r: ax - y + = 0. Determineu el valor de a en ens casos següents: a) r té pendent 5. b) r passa pel punt de coordenades (-1,-4) c) r és perpendicular a x -y + 4 = 0.

10 TOT 1r /15 Global a MODEL A Codi B1.A.A.11-1 (1)Responeu a breument a continuació les preguntes A. A1.- Enuncieu el teorema dels cosinus. A.- Enuncieu com es realitza el producte de complexos expressats en la forma polar. A.-Doneu el concepte de vectors linealment independents. A4.-Considerem el punt P=(p 1, p ) i la recta r: Ax+By+C=0 enuncieu la fórmula que ens permet trobar la distància de P a r. Presenteu les preguntes B. () B1.-Des d un punt del terra es veu el punt més alt d una torre amb un angle de 0º amb l horitzontal, si ens acostem 75 m cap al peu de la torra la veiem amb un angle de 60º respecte l horitzontal. Digueu quina alçada té la torre i a quina distància ens trobàvem inicialment del peu de la torre. Al cap d amunt de la torre hi posem un parallamps de 5 m d alçada. A quina distància del peu de la torre ens hem de situar per veure la punta del parallamps sota un angle de 60 º? () B.- Considerem el punts A=(4,1), B=(1,-1) i C=(,), raoneu que ABC formen un triangle. Trobeu-ne les equacions dels costat i calculeu la seva àrea. (1) B.- Donades les rectes r : x - 5 y = 7 i s : 4x + (m + 1)y = 6, trobeu m si r i s són perpendiculars. Escolliu i presenteu dues de les preguntes C. () C1.- a)trobeu dos complexos sabent que la seva diferència és 6 unitats imaginàries i el seu producte és -5. b) Siguin u = (1, 1) 1 i v = (1 +,1 ) calculeu l angle que formen u i v. () C.- Trobeu l equació de les rectes que passant pel punt de coordenades (1,-) formen un angle de π/4 amb la recta x + y + 5=0. () C.- Doneu el concepte de components d un vector en una base. Sabent que u 1 = (,) i u = (,1) són una base de R, trobeu les components del vector v = (1,1 ) en aquesta base. (4)C4.- La recta x - y = -5 talla els eixos en dos punts que són els vèrtexs del costat desigual d un triangle isòsceles; trobeu les coordenades dels vèrtexs del triangle sabent que té una superfície de 40 u.

11 TOT 1r /15 RECUPERACIÓ ª MODEL A Codi B1.A.R.11-1 Heu de presentar cinc i nomé cinc dels problemes següents. Es valorarà la claredat en l exposició dels raonaments i la concreció dels resultats. 1.- A, B i C són els vèrtexs d un triangle equilàter de costat 5 m. Sobre el costat AB, considerem D un punt que està a 1m del vèrtex A. Quina és la longitud del sement CD?.- D un paral lelogram ABCD en sabem que A=(5,1), B=(,-1) i C=(,-). Trobeu les coordenades del vèrtexs D i l àrea d aquest paral lelogram..- Donades les rectes r : x - y = 7 i s : 4x + my = 4. Estudieu en funció de m la distància entre r i s. 4.- Trobeu l equació de les rectes que passant pel punt de coordenades (,-) formen un angle de π/6 amb la recta x - y + 5= Trobeu els valors de m pels quals els vectors u 1 = (m + 1,) i u = (,6) són base de R. Per aquests valors trobeu les components del vector v = (1,1 ) en aquesta base. 6.- Resoleu la següent equació de complexos : z 5 + 5z = 6z.

12 TOT 1r /15 TERCERA MODEL A Codi B1.A.C a) Doneu el concepte de paràbola. b) Trobeu l equació de la circumferència concèntrica amb la circumferència x +y + 6x -4y + 9 =0 i tangent a la recta x y =..- Estudieu el domini, la continuïtat de les funcions x 5x 4x x + f ( x) =, g ( x) = i (f + g ) (x). 4x + x x 7x 9x + 6 4( x + 1) x Donada la funció: f ( x) = x + a 0 < x <. 4 x x + a) Troba el valor del paràmetre a si la funció és contínua en x=0. b) Estudia la continuïtat de la funció per aquest valor del paràmetre a. 4.- Doneu el concepte de funció inversa per la composició i trobeu la inversa de x f ( x) =. x + 1 Si g(x) = x + 5x, trobeu (g f -1 ) (x). 5.- Trobeu els límits següents: x + 6x a) lím x x - + x 4x + x 4 c) lím x x + x b) x 4 lím x 16 x 16 d) lím 4x + 5x x x MODEL A Codi B1.A.C.11-1 ()1.- Enuncieu i raoneu breument el lligam que existeix entre la continuïtat d una funció en un punt x 0 i la derivabilitat d aquesta funció en x 0. ().- Trobeu l'equació de la recta tangent a la funció y = 4x - x +5 en el punt d'abscissa x = -1. (4).- Calculeu la derivada de les funcions següents, simplificant el màxim possible el resultat. a) y = 6 x 5/ x 5 x 4/ x b) y = cos x 4 c) y = d) y= x e x x ( ) x 1 e e) y = 5x x + 5 x f) y = 1 x + e = 4 h) y = ln(5x x) g) y ( x + 4) x 1 ()4.- Estudieu el creixement i extrems de la funció: y =. (x + )

13 TOT 1r /15 Global a MODEL A Codi B1.A.A.11-1 Presenteu les preguntes A. () A1.- a) Enuncieu i raoneu breument la interpretació geomètrica que es pot fer de la derivada d una funció y=f(x) en el punt d abscissa x 0. b) Utilitzeu aquesta interpretació per calcular l equació de la recta tangent a la funció y = 5x + x + 5 en el punt d'abscissa x = 1. () A.- Estudieu la continuïtat i les asímptotes de la funció x + x =. x 4x 10x + 1 y Escolliu i presenteu tres de les preguntes següents B: () B1.- Calculeu la derivada de les funcions següents, simplificant el màxim possible el resultat. x 4 a) y = b) y = 4 x e ( x) x = 5 4 d) y = ln(x + x ) c) y ( x + ) () B- Trobeu els valors de a i b, sabent que la funció contínua a tots els reals i que f ()=9. f(x) = ax + b bx x + 4 x 1 1 < x és () B.-Considerem les corbes C 1 : x + y + 10x = 1 + y i C : x + y = 0 + 4y 0x Raoneu que són dues circumferències concèntriques i trobeu les seves equacions reduïdes. Calculeu l àrea de la corona circular que determinen. x () B4.- Estudieu el creixement i els extrems de la funció y =. (x + 4) Presenteu si voleu la pregunta C. () C.- Donada la funció y = x 4x + 5, trobeu l equació de les seves tangents que passen pel punt de coordenades (,5).

14 TOT 1r /15 Juny MODEL A Codi B1.Juny Considerem un dodecàgon regular de costat 5 cms, unint tres vèrtexs consecutius obtenim un triangle. Sense utilitzar la calculadora, calculeu l'àrea d'aquest triangle Considerem un quadrat Q 1 de costat cms. Unint els punts mitjans de cada costat obtenim un altre quadrat Q. Unint els punts mitjans dels costats de Q obtenim un altre quadrat.q. Procedim així indefinidament. a) Si P n és el perímetre del quadrat Q n, raoneu que P 1, P, P,... formen una progressió geomètrica i trobeu el seu terme general. b) Què val la suma dels perímetres dels infinits quadrats que es formen? Resoleu: a) x + x 4x + 1 b) 1 + cos x = 5 sin (-x) Resoleu les equacions: a) 5 5 x = x + 5. b) log (x+4) + log x = log Considerem els polinomis P(x) = x 4 + x + x + x 6 i Q(x)= x + x - 4x. a) Descomposeu-los en factors primers. x b) Calculeu i doneu el resultat el màxim simplificat possible:. P(x) Q(x).1.- Sabent que A=(1, ), B=(-, 4), C=(-, 5) són tres vèrtexs consecutius del paral lelogram ABCD. Trobeu les equacions dels costats i les coordenades del vèrtex D...- Un terreny té forma triangular i dos dels seus costats que formen un angle de 75º, amiden 0 m i 15 m. Sense utilitzar la calculadora, trobeu la superfície i el perímetre del terreny...- Es consideren els vectors u =(m+4, 4) i v =(m, m-5) on m és un real. Trobeu: a) m si u i v són perpendiculars. b) m si u i v tenen la mateixa norma..4.- Considerem els punts A=(-,6), B=(-1,4) C=(1,m). Trobeu l equació de la recta que passa per A i B. i la distància de C a aquesta recta.. Trobeu en funció de m l àrea del triangle ABC. Per quins valors de m aquest àrea té un valor de 1 u?.5.- a) Calculeu dos complexos, sabent que la seva suma és i i que el seu quocient és 5. b) Calculeu el valor de i + i.

15 TOT 1r /15 x x < Considerem la funció f(x) = 5 x - x + 1 estudieu la seva continuïtat i x - a + x digueu per quins valors del paràmetre a és contínua a tots els reals. Per aquests valors del paràmetre, trobeu-ne les asímptotes...- Enuncieu la interpretació que es pot donar a la derivada d una funció y=f(x) en un punt. x + 1 Trobeu l equació de la recta tangent a y = en el punt d abscissa. x..- Considerem les circumferències C 1 : x + y + 4x - y = 0, C : x + y - 1x + 10y + = 0. a) Trobeu les coordenades dels centres de les circumferències i l equació de la recta r que passa per aquests centres. b) Trobeu l equació de la circumferència de centre (-,-) i tangent a r..4.- Considerem la funció les seves asímptotes. x 1 f(x) =. Estudieu-ne la continuïtat i trobeu-ne x + x 4 x Estudieu el creixement i els extrems de la funció f(x) =. (x 4)

A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A Realitzeu l'operació següent i doneu el resultat el màxim simplificat que pugueu:

A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A Realitzeu l'operació següent i doneu el resultat el màxim simplificat que pugueu: TOT 1r 15-16 -1/10 PRIMERA MODEL A Codi B1A1C115-16 A1- a) Enuncieu i raoneu breument el teorema del residu b) Aplicant el teorema del residu, trobeu els valors de k pels quals el residu de la divisió

Más detalles

x x 1 x 11= 7) y = 6 3x-2 12) y = e 5x (3x 2-6)

x x 1 x 11= 7) y = 6 3x-2 12) y = e 5x (3x 2-6) Derivació1/ 1.- Calculeu la primera derivada de les funcions següents, simplificant el resultat el màim possible. 1) y = - 4 4 + - ) y 6 4 4 = + 3 3) y = 3 + 4) y = ) 3 y = 6) y = ( + ) 1 + 7) ( 3) y =

Más detalles

TOT 1r /13 INDEX PRÈVIA. PRIMERA Global 1a Recuperació 1a. SEGONA Global 2a Recuperació 2a. TERCERA Global 3a FINAL 1 ÍNDEX

TOT 1r /13 INDEX PRÈVIA. PRIMERA Global 1a Recuperació 1a. SEGONA Global 2a Recuperació 2a. TERCERA Global 3a FINAL 1 ÍNDEX TOT 1r 08-09 -1/13 INDEX PRÈVIA PRIMERA Global 1a Recuperació 1a SEGONA Global a Recuperació a TERCERA Global 3a FINAL 1 TOT 1r 08-09 -/13 PRÈVIA MODEL A Codi B1 A0 08-09 1- Resol les següents operacions

Más detalles

PRIMERA MODEL B Codi B2. A1. C

PRIMERA MODEL B Codi B2. A1. C TOT n 15-16 -1/1 PRIMERA MODEL B Codi B A1 C1 15-16 1- (1) a) Raoneu que els polinomis són funcions contínues a tots el reals (1) b) Digueu que entenem per discontinuïtat de salt i poseu-ne un exemple

Más detalles

TEMA 4 : Geometria analítica al pla. Vectors i la Recta. Activitats

TEMA 4 : Geometria analítica al pla. Vectors i la Recta. Activitats TEMA 4 : Geometria analítica al pla. Vectors i la Recta Activitats 1. Donats els punts A(2,1), B(6,5),i C(-1,4): a) Representa els vectors AB i CA i estudia totes les seves característiques b) Calcula

Más detalles

EXERCICIS MATEMÀTIQUES 1r BATXILLERAT

EXERCICIS MATEMÀTIQUES 1r BATXILLERAT Treball d estiu/r Batillerat CT EXERCICIS MATEMÀTIQUES r BATXILLERAT. Aquells alumnes que tinguin la matèria de matemàtiques pendent, hauran de presentar els eercicis el dia de la prova de recuperació.

Más detalles

1. RECTA TANGENT I NORMAL 2. DETERMINACIÓ DE PARÀMETRES 3. CREIXEMENT I DECREIXEMENT 4. VELOCITAT I ACELERACIÓ - PUNTS SINGULARS

1. RECTA TANGENT I NORMAL 2. DETERMINACIÓ DE PARÀMETRES 3. CREIXEMENT I DECREIXEMENT 4. VELOCITAT I ACELERACIÓ - PUNTS SINGULARS APLICACIONS DE LA DERIVADA 1. RECTA TANGENT I NORMAL. DETERMINACIÓ DE PARÀMETRES 3. CREIXEMENT I DECREIXEMENT 4. VELOCITAT I ACELERACIÓ - PUNTS SINGULARS 1. RECTA TANGENT I NORMAL 1.1 Trobeu l equació

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2009-2010 Matemàtiques Sèrie 1 Responeu a CINC de les sis qüestions següents. En les respostes, expliqueu sempre què és el que voleu fer i per què. Cada qüestió val

Más detalles

TEMA 6 : Geometria en l espai. Activitats

TEMA 6 : Geometria en l espai. Activitats TEMA 6 : Geometria en l espai Activitats 1. Siguin els punts A(1,2,3), B(0,1,3) i C(2,3,1) a) Trobeu el vector b) Calculeu el mòdul del vector c) Trobeu el vector unitari d igual direcció que el vector

Más detalles

TEMA 5 : Derivades. Tècniques de derivació. Activitats

TEMA 5 : Derivades. Tècniques de derivació. Activitats TEMA 5 : Derivades. Tècniques de derivació Activitats. Calculeu, mitjançant la definició de derivada, la derivada de les funcions següents en els punts indicats: a) f() en f() + 4 5 en - c) f() 6 + 5 en

Más detalles

Col legi Maristes Sants-Les Corts. Departament de matemàtiques. té per asímptotes les rectes =

Col legi Maristes Sants-Les Corts. Departament de matemàtiques. té per asímptotes les rectes = Matemàtiques II Propostes recuperació 1a avaluació - 1/5 Col legi Maristes Sants-Les Corts Departament de matemàtiques Matemàtiques II PsPc. B2.A1 Tal i com alguns de vosaltres m heu demanat, us dono una

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d Accés a la Universitat. Curs 2012-2013 Matemàtiques Sèrie 4 Responeu a CINC de les sis qüestions següents. En les respostes, expliqueu sempre què voleu fer i per què. Cada qüestió val 2 punts.

Más detalles

j Unitat 6. Rectes en el pla

j Unitat 6. Rectes en el pla MATEMÀTIQUES 9 4. Calcula a a sabent que a b, b b 4 i que l angle que formen els vectors a i b mesura 0º. b b 4 b 4 b a b a b cos a a cos 0º a cos 0º a a a 9. Els punts A(, ), B(, ) i C(, ) són tres vèrtexs

Más detalles

= 1+ β, essent α i β paràmetres reals. a la recta r 2. i el pla Π d equació

= 1+ β, essent α i β paràmetres reals. a la recta r 2. i el pla Π d equació Problema A Setembre 0 + y z = En l espai es té la recta r i el pla Π d equacions r x + mz = 0, on x y z = 0 m és un paràmetre real a) Un vector director de la recta r b) El valor de m per al qual la recta

Más detalles

Tema 1: TRIGONOMETRIA

Tema 1: TRIGONOMETRIA Tema : TRIGONOMETRIA Raons trigonomètriques d un angle - sinus ( projecció sobre l eix y ) sin α sin α [, ] - cosinus ( projecció sobre l eix x ) cos α cos α [ -, ] - tangent tan α sin α / cos α tan α

Más detalles

POLÍGONS, CIRCUMFERÈNCIA I CERCLE

POLÍGONS, CIRCUMFERÈNCIA I CERCLE POLÍGONS, CIRCUMFERÈNCIA I CERCLE POLÍGONS Polígon és la figura plana tancada formada per n segments P 1P,PP3,P3P4,...,Pn P1 ( n 3 ) anomenats costats, essent els punts P,P,... els vèrtexs. 1 Pn L angle

Más detalles

( b) ( a) Matemàtiques - Activitats d estiu 4t ESO + = NOMBRES REALS. 1. Calcula, extraient factors fora dels radicals:

( b) ( a) Matemàtiques - Activitats d estiu 4t ESO + = NOMBRES REALS. 1. Calcula, extraient factors fora dels radicals: NOMBRES REALS 1. Calcula, extraient factors fora dels radicals: a) 0 45 + 5 = b) 7 + 48 75 = c) 4 7 5 18 + 3 8 = d) 5 1 + 4 48 7 =. Racionalitza els denominadors dels quocients següents: a) 5 c) 6 b) 7

Más detalles

DERIVADES: exercicis bàsics ex D.1

DERIVADES: exercicis bàsics ex D.1 DERIVADES: eercicis bàsics e D.. Estudiar la derivabilitat de les funcions que s indiquen, calculant el seu camp de derivabilitat. Escriure l epressió de la funció derivada corresponent, en el cas de que

Más detalles

GEOMETRIA PLANA 1. ELS ANGLES 1.1. DEFINICIÓ 1.2. CLASSIFICACIÓ

GEOMETRIA PLANA 1. ELS ANGLES 1.1. DEFINICIÓ 1.2. CLASSIFICACIÓ GEOMETRIA PLANA 1. ELS ANGLES 1.1. DEFINICIÓ Representem un punt A en un pla i tracem dues semirectes amb origen en aquest punt. El punt A serà el vèrtex de l angle i cada semirecta serà el costat. 1..

Más detalles

Al ser un quocient, el denominador no pot ser 0 i al ser una arrel d index senars no hi ha problema Dom = R\{x 3 +3x 2-6x-8=0}= R\{-4, 2, -1}.

Al ser un quocient, el denominador no pot ser 0 i al ser una arrel d index senars no hi ha problema Dom = R\{x 3 +3x 2-6x-8=0}= R\{-4, 2, -1}. Col legi Maristes Sants-Les Corts Departament de matemàtiques Codi Sol PsP..- Troba el domini de les següents funcions. d) f ( ) 6 És un quocient de polinomis Dom R\{ -6} R\{,}. f) f ( ) És un quocient

Más detalles

Tema 2: GEOMETRIA ANALÍTICA AL PLA

Tema 2: GEOMETRIA ANALÍTICA AL PLA Tema : GEOMETRIA ANALÍTICA AL PLA Vector El vector AB és el segment orientat amb origen al punt A i extrem al punt B b a A B Les projeccions del vector sobre els eixos són les components del vector: a

Más detalles

Exercicis de trigonometria

Exercicis de trigonometria Mesura d'angles 1. En una circumferència de 5 cm de radi, un arc fa 1, m. Troba el seu angle central corresponent en radians i en graus sexagesimals.. Expressa en radians de manera exacta els angles següents,

Más detalles

Proves d accés a la Universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2013

Proves d accés a la Universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2013 Pàgina 1 de 5 Sèrie 3 Opció A A1.- Digueu de quin tipus és la progressió numèrica següent i calculeu la suma dels seus termes La progressió és geomètrica de raó 2 ja que cada terme s obté multiplicant

Más detalles

CARACTERÍSTIQUES DE FUNCIONS ELEMENTALS

CARACTERÍSTIQUES DE FUNCIONS ELEMENTALS CARACTERÍSTIQUES DE FUNCIONS ELEMENTALS 1. FUNCIÓ CONSTANT (document d'ajuda: 1_funcio_constant.html ) Expressió algèbrica: f(x) = n. Gràfica: 2. FUNCIÓ LINEAL (document d'ajuda: 2_funcio_lineal.html )

Más detalles

quaderns de matemàtiques

quaderns de matemàtiques 1 quaderns de matemàtiques trigonometria 2 AUTOR / RECOPILADOR: Xavier Vilardell Bascompte xevi.vb@gmail.com CURS: 2007-2008 ÚLTIMA REVISIÓ: 22 de gener de 2008 Aquests quaderns de matemàtiques han estat

Más detalles

Exercicis de rectes en el pla

Exercicis de rectes en el pla Equacions de la recta 1. Escriu les diferents equacions de la recta que passa pel punt P(3, 4) i que té com a vector director el vector v = ( 5, 2). 2. Per a la recta d equació director. 6 + y = 1, escriu

Más detalles

Prova d accés a Cicles formatius de grau superior de formació professional, Ensenyaments d esports i Ensenyaments d arts plàstiques i disseny 2010

Prova d accés a Cicles formatius de grau superior de formació professional, Ensenyaments d esports i Ensenyaments d arts plàstiques i disseny 2010 Prova d accés a Cicles formatius de grau superior de formació professional, Ensenyaments d esports i Ensenyaments d arts plàstiques i disseny 2010 Matemàtiques Sèrie 1 Dades de la persona aspirant Qualificació

Más detalles

Deduce razonadamente en que casos los planos π 1 y π 2 son o no paralelos:

Deduce razonadamente en que casos los planos π 1 y π 2 son o no paralelos: GEOMETRÍA Junio 98 Deduce razonadamente en que casos los planos y son o no paralelos: a) : x + y + z = y : x + y z = 4 b) : x y + z = 4 y : x y + z = Obtén la distancia entre los planos y cuando sean paralelos.

Más detalles

La porció limitada per una línia poligonal tancada és un

La porció limitada per una línia poligonal tancada és un PLA Si n és el nombre de costats del polígon: El nombre de diagonals és La suma dels seus angles és 180º ( n 2 ). La porció limitada per una línia poligonal tancada és un Entre les seves propietats destaquem

Más detalles

x + 2 y = 3 2 x y = 1 4 x + 3 y = k a) Afegiu-hi una equació lineal de manera que el sistema resultant sigui incompatible.

x + 2 y = 3 2 x y = 1 4 x + 3 y = k a) Afegiu-hi una equació lineal de manera que el sistema resultant sigui incompatible. 1998 - Sèrie 3 - Qüestió 4 Discutiu el sistema d'equacions a x y + 2 z = (2 a) 2 x + 3 y z = 3a x + 2 y z = 2a segons els valors del paràmetre a. 1999 - Sèrie 1 - Qüestió 1 Resoleu el sistema següent per

Más detalles

SOLUCIONARI Unitat 5

SOLUCIONARI Unitat 5 SOLUCIONARI Unitat 5 Comencem Escriu tres equacions que no tinguin solució en el conjunt. Resposta oberta. Per exemple: a) x b) 5x 0 c) x Estableix tres equacions que no tinguin solució en el conjunt.

Más detalles

FITXA 1: Polígons. Conceptes

FITXA 1: Polígons. Conceptes FITXA 1: Polígons. Conceptes A.1. REPASSA ELS TEUS CONEIXEMENTS. 1. Escriu la lletra de les figures equilàteres. A, D 2. Escriu el nom de les figures equiangulars. A, D 3. Anomena les figures que tenen

Más detalles

Trigonometria Resolució de triangles.

Trigonometria Resolució de triangles. Trigonometria Resolució de triangles. Raons trigonomètriques d un angle agut. Considerarem el triangle rectangle ABC on A = 90º Recordem que en qualsevol triangle rectangle Es complia el teorema de Pitàgores:

Más detalles

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES.

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES. Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES 41 42 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 8. TRIGONOMETRIA UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser

Más detalles

QUADERN D ESTIU 4t ESO MATEMÀTIQUES

QUADERN D ESTIU 4t ESO MATEMÀTIQUES QUADERN D ESTIU t ESO MATEMÀTIQUES Alumne:... Curs/Grup:... Data:... Professor/a:... INS Antoni de Martí i Franquès Departament de Matemàtiques Curs 0-0 Valoració del/de la professor/a: TREBALL D ESTIU

Más detalles

Problemes de Geometria per a l ESO 183

Problemes de Geometria per a l ESO 183 Ricard Peiró i struch Problemes de eometria per a l SO 183 181- Sobre els costats i del triangle i cap a l exterior, dibuixat els quadrats I, respectivament Siga M el punt mig del costat Proveu que = M

Más detalles

Problemes de Geometria per a l ESO Calculeu l àrea d un cercle tal que té un hexàgon inscrit de costats consecutius 1, 1, 1, 2, 2, 2.

Problemes de Geometria per a l ESO Calculeu l àrea d un cercle tal que té un hexàgon inscrit de costats consecutius 1, 1, 1, 2, 2, 2. Problemes de Geometria per a l SO 7 6- alculeu l àrea d un cercle tal que té un hexàgon inscrit de costats consecutius,,,,, Siga l hexàgon inscrit en la circumferència de centre O i radi r Siga α O, β

Más detalles

( 2 3, utilitzeu la matriu inversa B 1 ( 1 4 ( 2 1. Matrius i determinants Sèrie 3 - Qüestió 4. Donada la matriu B =

( 2 3, utilitzeu la matriu inversa B 1 ( 1 4 ( 2 1. Matrius i determinants Sèrie 3 - Qüestió 4. Donada la matriu B = 1998 - Sèrie 3 - Qüestió 4 Donada la matriu B = ( 2 3, utilitzeu la matriu inversa B 1 1 1) B X B = ( 1 4 3 2). per trobar una matriu X tal que 2004 - Sèrie 1 - Qüestió 3 Considereu les matrius Trobeu

Más detalles

1.- Sabem que el vector (2, 1, 1) és una solució del sistema ax + by + cz = a + c bx y + bz = a b c. . cx by +2z = b

1.- Sabem que el vector (2, 1, 1) és una solució del sistema ax + by + cz = a + c bx y + bz = a b c. . cx by +2z = b Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina de 5 PAU 0 - Sabem que el vector (,, ) és una solució del sistema ax + by + cz = a + c bx y + bz = a b c cx by +z = b Calculeu el valor

Más detalles

LA RECTA. Exercicis d autoaprenentatge 1. Siga la gràfica següent:

LA RECTA. Exercicis d autoaprenentatge 1. Siga la gràfica següent: LA RECTA Recordeu: Una recta és una funció de la forma y = mx + n, on m i n són nombres reals. m és el pendent de la recta i n és l ordenada a l origen. L ordenada a l origen ens indica el punt de tall

Más detalles

TRIANGLES. TEOREMA DE PITÀGORES.

TRIANGLES. TEOREMA DE PITÀGORES. TRIANGLES. TEOREMA DE PITÀGORES. Un triangle ABC és la figura geomètrica del plànol formada per 3 segments anomenats costats els extrems dels quals es tallen a en 3 punts anomenats vèrtexs. Els vèrtexs

Más detalles

MATEMÀTIQUES FEINES DE SETEMBRE QUART D ESO Acadèmiques CURS Nom i Llinatges:

MATEMÀTIQUES FEINES DE SETEMBRE QUART D ESO Acadèmiques CURS Nom i Llinatges: IES SANT AGUSTÍ MATEMÀTIQUES FEINES DE SETEMBRE QUART D ESO Acadèmiques CURS 2017-2018 Nom i Llinatges: RECULL D EXERCICIS DE 4t ESO OPCIÓ ACADÈMIQUES 1a AVALUACIÓ NOMBRES REALS. RADICALS I POTÈNCIES 1.

Más detalles

DERIVADES. TÈCNIQUES DE DERIVACIÓ

DERIVADES. TÈCNIQUES DE DERIVACIÓ UNITAT 7 DERIVADES. TÈCNIQUES DE DERIVACIÓ Pàgina 56 Tangents a una corba y f (x) 5 5 9 4 Troba, mirant la gràfica i les rectes traçades, f'(), f'(9) i f'(4). f'() 0; f'(9) ; f'(4) 4 Digues uns altres

Más detalles

RECULL DE PROBLEMES DE VECTORS QUE HAN SORTIR A LES PAU DE MATEMÀTIQUES B =,

RECULL DE PROBLEMES DE VECTORS QUE HAN SORTIR A LES PAU DE MATEMÀTIQUES B =, RECULL DE PROBLEMES DE VECTORS QUE HAN SORTIR A LES PAU DE MATEMÀTIQUES PAU LOGSE 999 Sèrie Problema : (Incomplet Donats els punts de l'espai A (,,0, B ( 0,,0, C (,0,0 i D ( 0,,0 a Són coplanaris? Formen

Más detalles

Convocatòria Matemàtiques. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 1. Fase específica

Convocatòria Matemàtiques. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 1. Fase específica Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Matemàtiques Sèrie 1 Fase específica Exercicis Qualificació 1 2 3 Convocatòria 2017 4 5 Problema Suma de notes parcials Qualificació final Qualificació

Más detalles

f x té màxims o mínims relatius. 6.- Determina els intervals de creixement i decreixement, màxims i mínims de les funcions següents: x

f x té màxims o mínims relatius. 6.- Determina els intervals de creixement i decreixement, màxims i mínims de les funcions següents: x EXERCICIS REPRESENTACIÓ DE FUNCIONS: - Estudia els intervals de monotonia (crei/decrei) de: f - Estudia si la funció f - Determina si la funció 4 té màims o mínims relatius e f té punts on la funció hi

Más detalles

UN POLÍGON és una superficie plana

UN POLÍGON és una superficie plana UNITAT 10 - FIGURES PLANES RECORDA 4t. Primària UN POLÍGON és una superficie plana limitada per segments rectes. Cadascún d aquests segments és un COSTAT i cada punt on s uneixen dos costats forman un

Más detalles

GEOMETRIA ANALÍTICA DEL PLA. MATEMÀTIQUES-1

GEOMETRIA ANALÍTICA DEL PLA. MATEMÀTIQUES-1 GEOMETRIA ANALÍTICA DEL PLA. 1. Vectors en el pla.. Equacions de la recta. 3. Posició relativa de dues rectes. 4. Paral lelisme de rectes. 5. Producte escalar de dos vectors. 6. Perpendicularitat de rectes.

Más detalles

j Introducció al càlcul vectorial

j Introducció al càlcul vectorial FÍSICA 00 9 j Introducció al càlcul vectorial j Activitats finals h Qüestions 1. La suma dels vectors unitaris i, j és un altre vector unitari? Justifiqueu la resposta fent un gràfic. Els vectors unitaris

Más detalles

Sèrie 5. Resolució: 1. Siguin i les rectes de d equacions. a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i.

Sèrie 5. Resolució: 1. Siguin i les rectes de d equacions. a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i. Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 11 Sèrie 5 1. Siguin i les rectes de d equacions : 55 3 2 : 3 2 1 2 3 1 a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i. b) Trobeu l

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2009

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2009 Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 SÈRIE 1 QÜESTIONS 1.- Considereu la matriu A = ( ) A 2 1 0 =. 2 1 [2 punts] ( ) a 0. Calculeu el valor dels paràmetres a i b perquè

Más detalles

La recta. La paràbola

La recta. La paràbola LA RECTA, LA PARÀBOLA I LA HIPÈRBOLA La recta Una recta és una funció de la forma y = m + n. m és el pendent de la recta i n és l ordenada a l origen. L ordenada a l origen ens indica el punt de tall amb

Más detalles

UIB 2 + f (x) + f(x) ց ց ր ր Per tant, el punt ( 3. Una altra forma de veure-ho és calcular la derivada segona i mirar el signe en x = 3: 2 f (x) =

UIB 2 + f (x) + f(x) ց ց ր ր Per tant, el punt ( 3. Una altra forma de veure-ho és calcular la derivada segona i mirar el signe en x = 3: 2 f (x) = El cas positiu no té solució. Si analitzam el cas negatiu, ens surt x = x+, d on x =. A continuació fem la taula següent per veure si el valor obtingut és un màxim, mínim o un punt de sella. x + f (x)

Más detalles

Problemes d Anàlisi. Problema 4 Un granger desitja tancar en un terreny rectangular adjacent a un riu.

Problemes d Anàlisi. Problema 4 Un granger desitja tancar en un terreny rectangular adjacent a un riu. Problemes d Anàlisi Càlcul diferencial Problema 1 Siga f : R R la funció donada per f() = a + b + c + d Determineu els coeficients a, b, c, d sabent que f té un etrem local en el punt d abscissa = 0, que

Más detalles

XXXV OLIMPÍADA MATEMÀTICA

XXXV OLIMPÍADA MATEMÀTICA XXXV OLIMPÍADA MATEMÀTICA Primera fase (Catalunya) 10 de desembre de 1999, de 16 a 0h. 1. Amb quadrats i triangles equilàters de costat unitat es poden construir polígons convexos. Per exemple, es poden

Más detalles

Geometria analítica del pla

Geometria analítica del pla 8 Geometria analítica del pla Objectius Aquesta quinzena aprendràs a: Reconèixer els elements d'un vector identificant quan dos vectors són equipol lents. Fer operacions amb vectors lliures tant analíticament

Más detalles

Sector circular i Segment circular.

Sector circular i Segment circular. Tema: poligons, circumferència i cercle Activitats de consolidació Pàgina 1 de 8 1. Explica quines són les semblances i diferències entre: Línia poligonal i polígon. Circumferència i cercle. Sector circular

Más detalles

EXERCICIS PROPOSATS. 3 cm

EXERCICIS PROPOSATS. 3 cm EXERCICIS PROPOSATS 1.1 Calcula el perímetre de les figures següents. a), b) cm cm cm a) p,5 8 5 1 b) p 9 cm 1. Calcula el perímetre d aquestes figures. a) Un quadrat de 6 centímetres de costat. b) Un

Más detalles

Tècniques elementals de

Tècniques elementals de Dept. Matemàtica Aplicada IV Tècniques elementals de Càlcul i Àlgebra Exercicis bàsics Presentació Aquest document va adreçat als estudiants de nou ingrés de les escoles d enginyeria en les quals imparteix

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 59 Activitat 1 Llegeix atentament el teorema de Tales. Creus que també és certa la proporció següent? Per què? AB CD A B C D El teorema de Tales diu: AB (A B

Más detalles

TEMA 1: Trigonometria

TEMA 1: Trigonometria TEMA 1: Trigonometria La trigonometria, és la part de la geometria dedicada a la resolució de triangles, es a dir, a determinar els valors dels angles i dels costats d un triangle. 1.1 MESURA D ANGLES

Más detalles

Oficina de Coordinació i d'organització de les PAU de Catalunya Pàgina 1 de 8 PAU SÈRIE 3 Pautes de correcció (PAU 2002) MATEMÀTIQUES

Oficina de Coordinació i d'organització de les PAU de Catalunya Pàgina 1 de 8 PAU SÈRIE 3 Pautes de correcció (PAU 2002) MATEMÀTIQUES Oficina de Coordinació i d'organització de les PAU de Catalunya Pàgina 1 de 8 SÈRIE 3 () MATEMÀTIQUES Avalueu cada pregunta en punts i mitjos punts, però no en altres decimals (ara bé, dins de cada pregunta

Más detalles

SÈRIE 2 Pautes de correcció (PAAU2001) MATEMÀTIQUES

SÈRIE 2 Pautes de correcció (PAAU2001) MATEMÀTIQUES Oficina de Coordinació i d'organització de les PAU de Catalunya Pàgina 1 de 6 Avalueu cada pregunta en punts i mitjos punts, però no en altres decimals (ara bé, dins de cada pregunta podeu utilitzar altres

Más detalles

+ 1= 0 té alguna arrel real (x en radians).

+ 1= 0 té alguna arrel real (x en radians). Generalitat de Cataluna Departament d Educació Institut d Educació Secundària Jaume Balmes Departament de Matemàtiques n BATX MA Eamen r quadrimestre Nom i Cognoms: Grup: Data: ) Calculeu els its següents:

Más detalles

30. Calculeu l altura d una piràmide de base quadrada de 5 m de costat i 10 m d aresta lateral.

30. Calculeu l altura d una piràmide de base quadrada de 5 m de costat i 10 m d aresta lateral. 29. Es vol construir un celler per emmagatzemar bótes de vi de la forma com s indica en el dibui. Si d = 60 cm és el diàmetre de les bótes. Quina ha de ser l altura del celler? 30. Calculeu l altura d

Más detalles

Semblança. Teorema de Tales

Semblança. Teorema de Tales Semblança. Teorema de Tales Dos polígons són semblants si el angles corresponents són iguals i els costats corresponents són proporcionals. ABCDE A'B'C'D'E' si: Â = Â',Bˆ = Bˆ', Ĉ = Ĉ', Dˆ = Dˆ', Ê = Ê'

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2012

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2012 Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 SÈRIE 4 1 1 k 1.- Determineu el rang de la matriu A = 1 k 1 en funció del valor del paràmetre k. k 1 1 [2 punts] En ser la matriu

Más detalles

Problemes de Geometria per a l ESO 101

Problemes de Geometria per a l ESO 101 Problemes de Geometria per a l ESO 0 00- En un prisma quadrangular regular la diagonal és igual a d La diagonal està inclinada respecte de la base sota un angle igual a α Determineu l àrea lateral del

Más detalles

f x té màxims o mínims relatius. 6.- Determina els intervals de creixement i decreixement, màxims i mínims de les funcions següents: x

f x té màxims o mínims relatius. 6.- Determina els intervals de creixement i decreixement, màxims i mínims de les funcions següents: x 4- EXERCICIS REPRESENTACIÓ DE FUNCIONS: - Estudia els intervals de monotonia (crei/decrei) de: f - Estudia si la funció f - Determina si la funció 4 té màims o mínims relatius e f té punts on la funció

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Educació Institut d Educació Secundària Jaume Balmes. Nom i Cognoms: Grup: Data:

Generalitat de Catalunya Departament d Educació Institut d Educació Secundària Jaume Balmes. Nom i Cognoms: Grup: Data: Generalitat de Catalunya Departament d Educació Institut d Educació Secundària Jaume Balmes Departament de Matemàtiques n BATX MA Eamen FINAL Nom i Cognoms: Grup: Data: -5-007 r BLOC: ) Trobeu els límits:

Más detalles

TREBALL D ESTIU MATEMÀTIQUES 3r ESO. ALTRES ALUMNES: Es recomana que realitzeu aquells apartats on heu tingut més dificultats durant el curs. b.

TREBALL D ESTIU MATEMÀTIQUES 3r ESO. ALTRES ALUMNES: Es recomana que realitzeu aquells apartats on heu tingut més dificultats durant el curs. b. TREBALL D ESTIU MATEMÀTIQUES r ESO ESO 00 EAC mates Data: 18/05/018 Pàgina 1 de 6 OBSERVACIONS: ALUMNES SUSPESOS: Fer tot el treball obligatòriament ALTRES ALUMNES: Es recomana que realitzeu aquells apartats

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 9 PAU 2006 Pautes de correcció

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 9 PAU 2006 Pautes de correcció Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina de 9 PAU 006 SÈRIE Avalueu cada pregunta en punts i mitjos punts, però no en altres decimals Ara bé, dins de cada pregunta podeu utilitzar

Más detalles

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES DE TRIGONOMETRIA

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES DE TRIGONOMETRIA Unitat 1: Angles i triangles. Activitat 1.1 Classifiqueu els angles que observeu en la figura adjunta i mesureu la seva amplitud amb l ajut d un transportador d angles. Activitat 1.2 a) Desprès d una operació

Más detalles

FUNCIONS REALS. MATEMÀTIQUES-1

FUNCIONS REALS. MATEMÀTIQUES-1 FUNCIONS REALS. 1. El concepte de funció. 2. Domini i recorregut d una funció. 3. Característiques generals d una funció. 4. Funcions definides a intervals. 5. Operacions amb funcions. 6. Les successions

Más detalles

Prova d accés a la Universitat (2013) Matemàtiques II Model 1. (b) Suposant que a = 1, trobau totes les matrius X que satisfan AX + Id = A, on Id

Prova d accés a la Universitat (2013) Matemàtiques II Model 1. (b) Suposant que a = 1, trobau totes les matrius X que satisfan AX + Id = A, on Id UIB Prova d accés a la Universitat () Matemàtiques II Model Contestau de manera clara i raonada una de les dues opcions proposades. Es disposa de 9 minuts. Cada qüestió es puntua sobre punts. La qualificació

Más detalles

Càlcul d'àrees i volums.

Càlcul d'àrees i volums. Càlcul d'àrees i volums. Exemple 1. Donada la figura següent: Calcula'n: superfície volum Resolució: Fixem-nos que la superfície està formada per tres objectes.: 1. la base del cilindre 2. la paret del

Más detalles

ANÁLISIS. 1 Junio Junio 98. y = 1al dar vuelta

ANÁLISIS. 1 Junio Junio 98. y = 1al dar vuelta ANÁLISIS Junio 98 Junio 98 Un punto material recorre la parábola y = 7. Deducir razonadamente la posición, o posiciones, en que la distancia del punto al origen (0, 0) es mínima. Considera la superficie

Más detalles

Gràficament: una funció és contínua en un punt si en aquest punt el seu gràfica no es trenca

Gràficament: una funció és contínua en un punt si en aquest punt el seu gràfica no es trenca Funcions contínues Funcions contínues Continuïtat d una funció Si x 0 és un nombre, la funció f(x) és contínua en aquest punt si el límit de la funció en aquest punt coincideix amb el valor de la funció

Más detalles

Problemes d optimització de les Pau s de València

Problemes d optimització de les Pau s de València Problemes d optimització de les Pau s de València 00-01 Problema 1 Siga T un triangle de perímetre 60cm. Un dels costats del triangle T té x cm i els altres dos costats tenen la mateixa longitud. a) Obteniu

Más detalles

INTEGRALS. 2 a) 3-2 x 2 x 3 dx b) 5-3x 2 dx c) 5 x 2 7 x dx d) x x 4 dx. x x - 2 x2 - x 3 dx c) 1+x 2 dx.

INTEGRALS. 2 a) 3-2 x 2 x 3 dx b) 5-3x 2 dx c) 5 x 2 7 x dx d) x x 4 dx. x x - 2 x2 - x 3 dx c) 1+x 2 dx. INTEGRALS a) 3 6 b) 2 2 c) 5 3 2 d) 7 3 e) 2 a) 3-2 2 3 b) 5-3 2 c) 5 2 7 d) 3 a) 5-2 3-7 2 +2-5 3 b) 3 2-3 + 3 +5 2-2 2-3 c) + 2 a) 3-3 2 2 b) -3 2 c) 5-3 2 5 a) 2 +7-6 +3 5 b) 7 3-2+ 3 +3 c) 5+3 7 2

Más detalles

Problemes de Geometria per a l ESO 178

Problemes de Geometria per a l ESO 178 Problemes de Geometria per a l EO 17 1771- alculeu el perímetre de la figura KöMaL, K04 01 19 19 olució: onsiderem el pentàgon DE Les rectes i DE s intersecten en el punt P PD = 90º PD = DE = 01 19 = 0

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ 3r ESO

DOSSIER DE RECUPERACIÓ 3r ESO DOSSIER DE RECUPERACIÓ 3r ESO INS MARIANAO. Departament de matemàtiques La correcta realització d aquest dossier, i la posterior entrega el dia de l examen puntuarà un 20% de la nota total. Les activitats

Más detalles

DOSSIER D ACTIVITATS D ESTIU MATEMÀTIQUES 4t d ESO A I B

DOSSIER D ACTIVITATS D ESTIU MATEMÀTIQUES 4t d ESO A I B DOSSIER D ACTIVITATS D ESTIU MATEMÀTIQUES 4t d ESO A I B A continuació tens una sèrie d'exercicis i activitats relacionats amb els continguts treballats durant el curs. El dossier s ha de presentar en

Más detalles

10 Àlgebra vectorial. on 3, -2 i 4 són les projeccions en els eixos x, y, y z respectivament.

10 Àlgebra vectorial. on 3, -2 i 4 són les projeccions en els eixos x, y, y z respectivament. 10 Àlgebra vectorial ÀLGEBR VECTORIL Índe P.1. P.. P.3. P.4. P.5. P.6. Vectors Suma i resta vectorial Producte d un escalar per un vector Vector unitari Producte escalar Producte vectorial P.1. Vectors

Más detalles

Examen Final 17 de gener de 2013

Examen Final 17 de gener de 2013 MATEMÀTIQUES FIB-UPC Examen Final 7 de gener de 03 a) Representeu gràficament la corba definida per l equació y = x 5x. b) Determineu si el conjunt C = { x R x 5x 6 } és fitat superiorment inferiorment)

Más detalles

TEMA 1 : Aplicacions de les derivades. Problemes de funcions

TEMA 1 : Aplicacions de les derivades. Problemes de funcions TEMA 1 : Aplicacions de les derivades Problemes de funcions 1. Determineu els coeficients d un polinomi de tercer grau, P(x) = ax 3 + bx 2 + cx + d, sabent que P(1) = 0, que P(0) = -3, i que la seva gràfica

Más detalles

Prova d accés a Cicles formatius de grau superior de formació professional, Ensenyaments d esports i Ensenyaments d arts plàstiques i disseny 2010

Prova d accés a Cicles formatius de grau superior de formació professional, Ensenyaments d esports i Ensenyaments d arts plàstiques i disseny 2010 Prova d accés a Cicles formatius de grau superior de formació professional, Ensenyaments d esports i Ensenyaments d arts plàstiques i disseny 2010 Matemàtiques Sèrie 1 Dades de la persona aspirant Qualificació

Más detalles

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera:

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: ax + by = k a x + b y = k Coeficients de les incògnites: a, a, b, b. Termes independents:

Más detalles

corresponent de la primera pàgina de l examen.

corresponent de la primera pàgina de l examen. Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 5 PAU 017 SÈRIE PAUTES PER ALS CORRECTORS RECORDEU: - Podeu valorar amb tants decimals com considereu convenient, però aconsellem no fer ho amb més de dos.

Más detalles

Resolucions de l autoavaluació del llibre de text

Resolucions de l autoavaluació del llibre de text Pàg. 1 de 1 Tenim els vectors u(3,, 1), v ( 4, 0, 3) i w (3,, 0): a) Formen una base de Á 3? b) Troba m per tal que el vector (, 6, m) sigui perpendicular a u. c) Calcula u, ì v i ( u, v). a) Per tal que

Más detalles

UNITAT 3: TRIGONOMETRIA

UNITAT 3: TRIGONOMETRIA UNITAT 3: TRIGONOMETRIA 1. Angles Anomenem angle a l'espai del pla tancat per dues semirectes que tenen un mateix origen. Podem classificar els angles segons la seva obertura en tres tipus: agut, recte

Más detalles

Derivació Funcions Vàries Variables

Derivació Funcions Vàries Variables Derivació Funcions Vàries Variables Jordi Villanueva Departament de Matemàtica Aplicada I Universitat Politècnica de Catalunya 24 de febrer de 2016 Jordi Villanueva (MA1) Derivació Funcions Vàries Variables

Más detalles

Institut Jaume Balmes Aplicacions de les derivades I

Institut Jaume Balmes Aplicacions de les derivades I MS 1) Donada la funció y 6 + 8 a) Troba la recta tangent en el seu punt d'infleió. b) Troba la recta normal en el punt de 1 (1+0,5 1,5 punts) ) A la vista de la gràfica d'aquesta funció. a) Estudia la

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 7 PAU 2007

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 7 PAU 2007 Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 7 PAU 007 SÈRIE 3 Avalueu cada pregunta en punts i mitjos punts, però no en altres decimals Ara bé, dins de cada pregunta podeu utilitzar

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2008 QÜESTIONS

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2008 QÜESTIONS Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 SÈRIE 4 Aquestes pautes no preveuen tots els casos que en la pràctica es poden presentar. Tampoc no pretenen donar totes les possibles

Más detalles

TEMA 1 : Aplicacions de les derivades

TEMA 1 : Aplicacions de les derivades TEMA 1 : Aplicacions de les derivades 1.1. INFORMACIÓ EXTRETA DE LA PRIMERA DERIVADA 1.1.1 Creixement i decreixement de funcions Definició: f és creixent en x 0 existeix (x 0 - a, x 0 + a), un entorn del

Más detalles

Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS

Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS 2.1. Divisió de polinomis. Podem fer la divisió entre dos monomis, sempre que m > n. Si hem de fer una divisió de dos polinomis, anirem calculant les divisions

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 30 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Completa la taula següent: Graus Minuts Segons 30º 30 x 60 = 1.800 1.800 x 60 = 108.000 45º 2.700 162.000 120º 7.200 432.000 270º 16.200 972.000

Más detalles

FITXA 1: Angles consecutius i adjacents

FITXA 1: Angles consecutius i adjacents FITXA 1: Angles consecutius i adjacents A.1. OBSERVA AQUESTES FIGURES I FES EL QUE S INDICA: Consecutius Adjacents Oposats 1. Col loca aquests noms en la figura corresponent: angles adjacents, angles oposats

Más detalles