Què estudiarem a aquesta unitat?

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Què estudiarem a aquesta unitat?"

Transcripción

1 Estadística Matemàtiques 1r batxillerat Ins. Eugeni d Ors

2 Què estudiarem a aquesta unitat? Anàlisi del tipus i grau de relació entre dues variables en contextos socials Estadística descriptiva: aprofundiment en l'organització, tractament i interpretació crítica de dades, gràfics i paràmetres. Distribucions bidimensionals. Relació entre variables qualitatives: taules creuades. Interpretació de fenòmens socials i econòmics en què intervenen dues variables i estudi del grau de relació que tenen: núvols de punts, correlació i regressió, interpolació i extrapolació mitjançant la recta de regressió. Ús de les calculadores i fulls de càlcul o programes estadístics per als càlculs dels paràmetres i les representacions gràfiques.

3 Estadística descriptiva

4 NOCIONS GENERALS L estadística té com a finalitat el desenvolupament de tècniques per al coneixement numèric d un conjunt de dades empíriques. Aquetes dades poden ser recollides mitjançant experiments o enquestes. Per fer qualsevol estudi estadístic cal conèixer prèviament alguns conceptes bàsics d estadística per a l anàlisi de la informació: Població: és el conjunt de tots els elements (persones, coses, períodes temporals) el coneixement dels quals ens interessa i que seran subjectes de l estudi estadístic. La població ha d estar perfectament determinada a l inici de l estudi. Individu: és cada un dels elements que formen la població o mostra. Un individu pot tenir existència real o abstracta: un treballador o una treballadora, una peça fabricada, un mes, la província de Barcelona,... Mostra: és un subconjunt d individus extret de la població, l estudi dels quals serveix per inferir característiques de tota la població, és a dir, generalitzar les conclusions a tota la població. Si la població és molt gran és impossible fer una enquesta a tota la població, per tant, s ha d escollir adequadament la mostra. Tècniques de mostreig:són els criteris que es fan servir per seleccionar una mostra.

5 NOCIONS GENERALS Per fer qualsevol estudi estadístic cal conèixer prèviament alguns conceptes bàsics d estadística per a l anàlisi de la informació: Població Individu Mostra Tècniques de mostreig Caràcter: és l aspecte, el fenomen o la qualitat que desitgem estudiar en cadascun dels individus d una població. Cada caràcter pot prendre diferents valors (quan els s expressen numèricament) o modalitats (si no s expressen numèricament). Hi ha dos tipus de caràcters: qualitatius i quantitatius. Qualitatius: quan les diferents modalitats no es poden determinar numèricament: el sexe, l estat civil, el color dels ulls, la nacionalitat. A la vegada es classifiquen en nominals, quan no són ordenables, o ordinals, quan es poden ordenar. Quantitatius: si els valors de les característiques dels individus es poden mesurar numèricament. Aquesta característica rep el nom de variable estadística.

6 NOCIONS GENERALS Per fer qualsevol estudi estadístic cal conèixer prèviament alguns conceptes bàsics d estadística per a l anàlisi de la informació: Població Individu Mostra Tècniques de mostreig Caràcter: qualitatius i quantitatius. Una variable estadística recorre tots els valors d un cert caràcter. Les variables es classifiquen en variables discretes i variables continues: Variable discreta: pren valors numèrics aïllats. Variable continua: pot prendre tots els valor numèrics d un interval.

7 NOCIONS GENERALS Per fer qualsevol estudi estadístic cal conèixer prèviament alguns conceptes bàsics d estadística per a l anàlisi de la informació: Població Individu Mostra Tècniques de mostreig Caràcter: qualitatius i quantitatius. Variables: variables discretes i variables continues Estadística descriptiva: tracta de descriure i analitzar alguns caràcters d una dels individus d un grup donat, sense extraure n conclusions per generalitzar a un grup més gran. Estadística inferencial: treballa amb mostres i pretén, a partir de les mostres generalitzar o inferir característiques a tota la població que només han sigut verificades per a casos particulars. Per la qual cosa cal parar molt de compte en la tria de la mostra i en el grau de confiança que es té dels resultats.

8 NOCIONS GENERALS Quan fem un estudi estadístic, fem el recompte de les dades i les organitzem en taules, comencem a treballar conceptes com la freqüència absoluta i relativa, freqüència absoluta acumulada, freqüència relativa acumulada, percentatge i percentatge acumulat. Freqüència absoluta: nombre d individus que presenta cada valor de la variable. Freqüència relativa: quocient entre la freqüència absoluta i el nombre total d individus que hi ha a la mostra (). = Freqüència absoluta acumulada del valor : és la suma de les freqüències absolutes dels valors de la variable ordenats de més petit a més gran fins a la que ocupa la posició i. = Freqüència relativa acumulada del valor : és la suma de les freqüències relatives, un cop hem ordenat els valors, fins a la que ocupa la posició i. F = Percentatge: és el tant per cent d individus que representa cada valor de la variable. p = 100 Percentatge acumulatdel valor : és la suma dels percentatges, un cop hem ordenat els valors, fins al que ocupa la posició i. P = p

9 GRÀFICS ESTADÍSTICS Per tal que la información s entengui millor és útil resumir la informació en gràfics, ja que ofereixen a partir d una simple anàlisi visual una gran quantitat d informació sobre la variable estudiada. Diagrama de barres: variables discretes (la variable pot prendre només uns valors concrets). Barresd igual amplitud (estretes), que no es toquen, col locades sobre els valors de les variables. L alçàriade cada barra és igual a la freqüènciadel valor que representa. Histograma: variables continues (els valors de la variable s agrupen en intervals) Rectangles que ocupen tot el tram (interval), poden tenir distinta amplitud. La freqüènciano ve donada per l'alçària de les barres, sinó per l àrea.

10 TAULES DE FREQÜÈNCIES, PARÀMETRES ESTADÍSTICS,... Taulesdefreqüències:serveixenperordenariorganitzarlesdadesestadístiques Taulesambdadesaïllades Taulesambdadesagrupadesenintervals:quanelnombredevalorsqueprenlavariablesésmoltgran. Eslocalitzaelsvalorsextremsaibiestrobaladiferènciar=b-a Esdecideixelnombred intervalsenfunciódelesdadesqueesposseeixen,entre6i15intervals. Es pren un interval (r ) de longitud una mica més gran que el recorregut r i que sigui múltiple del nombre d intervals. Es formen els intervals de manera que l extrem inferior del primer sigui una mica més petit que a i l extrem superior de l últim sigui un amina superior a b. El punt mitjà de cada interval s anomena marca de classe, és el valor que representa a tot l interval enelcàlculd algunsparàmetres: =

11 Unicoosestadística: TAULES DE FREQÜÈNCIES, PARÀMETRES ESTADÍSTICS,... Dadesaïllades: Dadesenintervals:

12 TAULES DE FREQÜÈNCIES, PARÀMETRES ESTADÍSTICS,... Elsparàmetresestadísticsserveixenpersintetitzarlainformacióquedónaunataula. Dostipus: Centralització:indiquenalvoltantdequinvalor(centre)esdistribueixenlesdades. Mitjana = ( ) Mediana, : és el valor central de la distribució, un cop ordenat els valors de la variable en ordre creixent; la mediana divideix la distribució en dues parts iguals. Moda, :éselvalordelavariablequeésunafreqüènciaabsolutamésgran. Dispersió:indiquendecoms allunyendelcentreelsvalorsdedistribució. Variància:! = " = ( # ) $ Desviaciótípica:" =!&'(à*(& = $ Coeficientdevariació:+! =,

13 TAULES DE FREQÜÈNCIES, PARÀMETRES ESTADÍSTICS,... Paràmetresdeposicióperadadesaïllades: -. ( ) és un valor de la variable que supera el 25% de la població i, per tant, resta per sota de l altre 75%. :; < - = (>4?@A BCDEFGH)ésunvalordelavariablequesuperael50%delsindividus. - I (841J4E BCDEFGH) és un valor de la variable que supera el 75% dels individus i, per tant, resta per sota de l altre 25%. K;LFGH M < N;EO;LFGH N:sidividimlapoblacióen100partsiassenyalemelllocquehideixaasota,k,el valordelavariablecorresponentaaquestllocesdesignaperp Q. Per trobar el percentil N M en una taula de freqüències, s'obtenen les freqüències absolutes i s hi expressen en tat per cent. El percentil P Q és el valor per al qual la freqüència acumulada corresponent supera el k%. Enelcasquenocoincideixiambk%,esprencomaP Q elvalorintermedientreaquestielsegüent.

14 TAULES DE FREQÜÈNCIES, PARÀMETRES ESTADÍSTICS,... Paràmetresdeposicióperadadesagrupadesenintervals: Elsvalorsdelesfreqüènciesacumuladeshand assignar-sealsextremsuperiorsdelsintervals. Polígonsde freqüènciesacumulades:representaciódela freqüència acumulada en funciódelvalordels intervals.encadaintervallagràficacreixuniformementiaugmenta. Polígons de percentatge acumulats: representació del percentatge acumulat en funció del valor dels intervals.encadaintervallagràficacreixuniformementiaugmentar. Per trobar el percentil N M en un polígon de percentatges acumulats, es selecciona el percentatge corresponent, S, es localitza el punt corresponent a aquesta coordenada al polígon de percentatges acumulats i es determina la coordenada sobre l eix d'abscisses del punt. Pertrobarelpercentil N M numèricamentcalaplicarlainterpolaciólinealentreelsextremsdel interval.

15 Distribucions bidimensionals

16 NÚVOLS DE PUNTS. CORRELACIÓ Experimentbidimensionalobivariableésaquellenqueduuatermeobservantdoscaràctersdelsindividusde la mostra. Es mostren els valors dels dos caràcters en taules de contingència o taules de doble entrada. Al marge superiors escriuenelsvalorsd unadelesvariablesialmargeesquerreelsvalorsdel altra.alescasellesdela taula s indiquen les freqüències absolutes, relatives o els percentatges de les dues variables simultàniament. Núvolsdepuntsodiagramadedispersió:gràficquepermetil lustrarlesdadesdeduesvariables. Permetvisualitzarelsvalorsobtingutsenlapresadedadesd unadistribucióbidimensional. Es representen els valors de les dos variables sobre els eixos de coordenades cartesians, es situen sobre l'eix d abscisses una variable i sobre l'eix d ordenades l altra. El valor de cadascuna de les dos variables componen les coordenades d un punt.

17 NÚVOLS DE PUNTS. CORRELACIÓ La forma del diagrama de dispersió o núvol de punts en permet intuir si existeix o no relació entre les dues variables estudiades: relació directa, inversa i la intensitat de la relació. Alumne a b c d e f g h i j k l Matemàtiques Física Es percep una relació entre les dues variables: a millora nota en matemàtiques millor nota en física i a pitjor nota en matemàtiques pitjor nota en física, però nomes a grans trets.

18 NÚVOLS DE PUNTS. CORRELACIÓ La forma del diagrama de dispersió o núvol de punts en permet intuir si existeix o no relació entre les dues variables estudiades: relació directa, inversa i la intensitat de la relació. Alumne a b c d e f g h i j k l Matemàtiques Física Alumne a b c d e f g h i j k l Matemàtiques Filosofia Es percep una relació més dèbil entre matemàtiques i filosofia que entre matemàtiques i física

19 NÚVOLS DE PUNTS. CORRELACIÓ La tendència a variar conjuntament les dues variables en una distribució bidimensional es marca mitjançant la rectaderegressió.comméspròximssiguinelspuntsalarectamésfortaéslacorrelació. Si el pendent de la recta de regressió és positiu o negatiu, la correlació s anomena positiva o negativa, respectivament.

20 DISTRIBUCIÓ BIDIMENSIONAL. RECTES DE REGRESSIÓ Unicoosdistribucióbidimensional:

21 MESURA DE LA CORRELACIÓ Centredegravetatd unadistribucióbidimensional:centredegravetatdeladistribució:elpunt(,uv) Mitjanadelavariablex:WX = W G L Mitjanadelavariabley:YX = Y G L Covariància:" Z = ( # )(Z #ZV) = Z UV Correlacióentrelesduesvariablesd unadistribuciódimensional(r): ' =, \], \, ] ; " ( " Z sónlesdesviacionstípiquesdecadavariable Lacorrelacióésadimensional 'estàcomprèsentre-1i1 Silacorrelacióésforta: ' éspròxima1. Silacorrelacióésdèbil: ' éspròxima0.

22 RECTA DE REGRESSIÓ Recta que millor s ajusta al núvol de punts, és a dir, que fa mínim el quadrat de lesdistanciesentreelspuntsilarecta. Hihaduesrectesderegressió. La recta passa pel centre de gravetat d una distribució bidimensional: el punt(, UV) RectaderegressiódeYsobreX: Elpendentdelarectaés: ^Z =, \], \ $ (coeficientderegressiódeysobrex) U = UV+, \], \ $ ( ) RectaderegressiódeXsobreY: Elpendentdelarectaés: ^Z =, \], ] $ (coeficientderegressiódexsobrey) = +, ] $, \] (U UV)

23 Posicionsdelesduesrectesderegressió: RECTA DE REGRESSIÓ Angle entre les dues rectes molt gran (pròxim a 90º) Correlació és quasi nul la Angle que formen les dues rectes és petit Correlació forta Rectes són quasi coincidents E és pròxim a 1

24 Larectaderegressióperferestimacions: RECTA DE REGRESSIÓ Ỳ W a és el valor estimat de y corresponent a W = W a sobre la recta de regressió. Ẁ Y a és el valor estimat de x corresponent a Y = Y a sobre la recta de regressió. L aproximacióésmoltmillorcommésgransigui '. Les estimacions només s han de fer dins de l interval de valors utilitzats.

25 TAULA DE DOBLE ENTRADA Lestaulesdedoblaentradas utilitzenendistribucionsbidimensionalsquanelnombrededadesésgran. Encadacasellaesposalafreqüènciacorresponentalparelldevalorsquedefineixenaquellacasella,elnombre devegadesperlaquex=...iy=... Distribuciómarginaldex:sumartoteslesfreqüènciesdeU peracada icrearlatauladefreqüènciesde Distribuciómarginaldey:sumartoteslesfreqüènciesde peracadau icrearlatauladefreqüènciesde Centredegravetat(,UV) Mitjanadelavariablex:WX = W G b G b G Mitjanadelavariabley:YX = Y G b G b G Correlació: ' =, \], \, ] " = ; " Z = U UV Covariància:" Z = Z b G UV

26 Estadística Matemàtiques 1r batxillerat Ins. Eugeni d Ors

TEMA 7: Estadística 7.1 CONCEPTES BÀSICS

TEMA 7: Estadística 7.1 CONCEPTES BÀSICS TEMA 7: Estadística 7.1 CONCEPTES BÀSICS La Estadística tracta del record, ordenació y classificació de les dades obtingudes per les observacions, per poder fer comparacions i treure n conclusions Un estudi

Más detalles

(1,2) (1,2) (1,3) (3,0) (0,3) (2,1) (3,0) (1,3) (1,3) (2,3) (3,1) (3,0) (0,3) (1,2) (1,3) (4,0) (3,1) (3,1) (1,2) (1,3)

(1,2) (1,2) (1,3) (3,0) (0,3) (2,1) (3,0) (1,3) (1,3) (2,3) (3,1) (3,0) (0,3) (1,2) (1,3) (4,0) (3,1) (3,1) (1,2) (1,3) 1. DISTRIBUCIONS BIDIMENSIONALS Distribucions bidimensionals Moltes vegades interessa estudiar dues variables alhora dels elements d una població o mostra. En aquests casos, es recopilen dues dades per

Más detalles

ESTADÍSTICA. L'Estadística és la ciència matemàtica relacionada amb la recopilació, anàlisi, interpretació i representació de dades.

ESTADÍSTICA. L'Estadística és la ciència matemàtica relacionada amb la recopilació, anàlisi, interpretació i representació de dades. Conceptes L'Estadística és la ciència matemàtica relacionada amb la recopilació, anàlisi, interpretació i representació de dades. Població: conjunt d'elements dels quals volem estudiar alguna característica

Más detalles

Arreplegada de dades. Conceptes generals d estadística.

Arreplegada de dades. Conceptes generals d estadística. Pàg 1 L és la part de les matemàtiques que tracta del recompte, ordenació i classificació de les dades que s han obtés a partir de l observació i estudi d una població, per poder comparar i traure coclussions

Más detalles

ESTADÍSTICA DESCRIPTIVA AMB FULL DE CÀLCUL

ESTADÍSTICA DESCRIPTIVA AMB FULL DE CÀLCUL Estadística descriptiva amb full de càlcul - 1 de 8 ESTADÍSTICA DESCRIPTIVA AMB FULL DE CÀLCUL Matrius Una matriu és un conjunt de caselles indexades. La indexació mostrarà la primera i la darrera de les

Más detalles

MATEMÀTIQUES Versió impresa ESTADÍSTICA

MATEMÀTIQUES Versió impresa ESTADÍSTICA MATEMÀTIQUES Versió impresa ESTADÍSTICA 1. RepÀs d estadística unidimensional 1.1. Freqüències absoluta i relativa Si ho recordeu, una de les primeres magnituds que es calcula en un estudi estadístic és

Más detalles

MATEMÀTIQUES APLICADES A LES CIÈNCIES SOCIALS. 1r BATXILLERAT

MATEMÀTIQUES APLICADES A LES CIÈNCIES SOCIALS. 1r BATXILLERAT MATEMÀTIQUES APLICADES A LES CIÈNCIES SOCIALS 1r BATXILLERAT Llibre utilitzat: Matemàtiques aplicades a les ciències socials 1, Editorial Castellnou UNITAT 1. ELS NOMBRES REALS 1.1 Classificació dels nombres

Más detalles

Guia docent. 1. Estimació puntual de paràmetres a. Característiques desitjables dels estimadors 2. Estimació per intervals dels paràmetres

Guia docent. 1. Estimació puntual de paràmetres a. Característiques desitjables dels estimadors 2. Estimació per intervals dels paràmetres Guia docent 1. Estimació puntual de paràmetres a. Característiques desitjables dels estimadors 2. Estimació per intervals dels paràmetres 1 1. Estimació puntual de paràmetres a. Característiques desitjables

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

2. FUNCIONS MATEMÀTIQUES, TRIGO- NOMÈTRIQUES I ESTADÍSTIQUES

2. FUNCIONS MATEMÀTIQUES, TRIGO- NOMÈTRIQUES I ESTADÍSTIQUES 1 2. FUNCIONS MATEMÀTIQUES, TRIGO- NOMÈTRIQUES I ESTADÍSTIQUES Les funcions matemàtiques permeten realitzar càlculs d aquest tipus sobre cel les i sobre intervals de valors, retornant sempre valors numèrics.

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 30 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Completa la taula següent: Graus Minuts Segons 30º 30 x 60 = 1.800 1.800 x 60 = 108.000 45º 2.700 162.000 120º 7.200 432.000 270º 16.200 972.000

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Institut Obert de Catalunya. Avaluació contínua. Cognoms. Centre: Trimestre: Tardor 11

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Institut Obert de Catalunya. Avaluació contínua. Cognoms. Centre: Trimestre: Tardor 11 Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Institut Obert de Catalunya valuació contínua Qualificació prova TOTL Cognoms una lletra majúscula a cada casella: Nom: Centre: Trimestre: Tardor 11 M4

Más detalles

TEMA 5 Variables aleatòries: Generalitats

TEMA 5 Variables aleatòries: Generalitats TEMA 5 Variables aleatòries: Generalitats Dep. Estadística i Inv. Operativa Univ. de València Definició de variable aleatòria Una variable aleatòria (v.a.) és una funció que a cada element de l espai mostral

Más detalles

QUADERN d ESTUDI de RECTES TANGENTS

QUADERN d ESTUDI de RECTES TANGENTS QUADERN d ESTUDI de RECTES TANGENTS per a les PAU i 2n de Batxillerat Autor: Pepe Ródenas Borja pepe.rodenas.borja@gmail.com http://manifoldo.weebly.com Descripció del material: Aquest quadern consisteix

Más detalles

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Versió: 1.0 Data: 19/01/2017 Elaborat: LlA-CC Gabinet Tècnic ETSAV INDEX Objectiu... 3 1. Rendiment global dels graus...

Más detalles

1. Què tenen en comú aquestes dues rectes? Com són entre elles? 2. En què es diferencien aquestes dues rectes?

1. Què tenen en comú aquestes dues rectes? Com són entre elles? 2. En què es diferencien aquestes dues rectes? En la nostra vida diària trobem moltes situacions de relació entre dues variable que es poden interpretar mitjançant una funció de primer grau. La seva expressió algebraica és del tipus f(x)=mx+n. També

Más detalles

Una funció és una relació entre dues variables, de tal manera que al variar el valor d'una d'elles va variant el valor de l'altra.

Una funció és una relació entre dues variables, de tal manera que al variar el valor d'una d'elles va variant el valor de l'altra. UNITAT 7: FUNCIONS. Definició Una funció és una relació entre dues variables, de tal manera que al variar el valor d'una d'elles va variant el valor de l'altra. Eemple: Completa: f() g() - h() - - (-)

Más detalles

DERIVADES. TÈCNIQUES DE DERIVACIÓ

DERIVADES. TÈCNIQUES DE DERIVACIÓ UNITAT 7 DERIVADES. TÈCNIQUES DE DERIVACIÓ Pàgina 56 Tangents a una corba y f (x) 5 5 9 4 Troba, mirant la gràfica i les rectes traçades, f'(), f'(9) i f'(4). f'() 0; f'(9) ; f'(4) 4 Digues uns altres

Más detalles

Unitat 1. Nombres reals.

Unitat 1. Nombres reals. Unitat 1. Nombres reals. Conjunts numèrics: - N = Naturals - Z = Enters - Q = Racionals: Són els nombres que es poden expressar com a quocient de dos nombres enters. El conjunt dels nombres racionals,

Más detalles

FUNCIONS REALS. MATEMÀTIQUES-1

FUNCIONS REALS. MATEMÀTIQUES-1 FUNCIONS REALS. 1. El concepte de funció. 2. Domini i recorregut d una funció. 3. Característiques generals d una funció. 4. Funcions definides a intervals. 5. Operacions amb funcions. 6. Les successions

Más detalles

MÍNIM COMÚ MULTIPLE m.c.m

MÍNIM COMÚ MULTIPLE m.c.m MÍNIM COMÚ MULTIPLE m.c.m Al calcular el mínim comú múltiple de dos o més nombres el que estem fent és quedar-nos amb el valor més petit de tots els múltiples que són comuns a aquests nombres. És a dir,

Más detalles

TEMA 1 : Aplicacions de les derivades

TEMA 1 : Aplicacions de les derivades TEMA 1 : Aplicacions de les derivades 1.1. INFORMACIÓ EXTRETA DE LA PRIMERA DERIVADA 1.1.1 Creixement i decreixement de funcions Definició: f és creixent en x 0 existeix (x 0 - a, x 0 + a), un entorn del

Más detalles

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE Autores: Andrea Lopez i Laia Uyà Curs: 1r ESO 1. INTRODUCCIÓ... 3 2. MARC TEÒRIC... 4 LA FORÇA... 4 LA VELOCITAT... 4 3. HIPÒTESIS...

Más detalles

La representació de la Terra

La representació de la Terra La representació de la Terra Antigament, la realització de mapes era lenta i difícil, perquè es dibuixaven a partir d observacions sobre el terreny. Actualment, els mapes es fan a partir de fotografies

Más detalles

UNITAT 8. FIGURES PLANES

UNITAT 8. FIGURES PLANES 1. Fes servir aquests punts per traçar dues línies poligonals més de cada tipus, apart de les dels exemples: Línia poligonal oberta Línia poligonal oberta creuada Línia poligonal tancada Línia poligonal

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO FULLS DE RESPOSTES I CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència matemàtica FULL DE RESPOSTES VERSIÓ AMB RESPOSTES competència matemàtica ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI

Más detalles

1.- Elements d una recta Vector director d una recta Vector normal d una recta Pendent d una recta

1.- Elements d una recta Vector director d una recta Vector normal d una recta Pendent d una recta .- Elements d una recta..- Vector director d una recta..- Vector normal d una recta.3.- Pendent d una recta.- Equacions d una recta..- Equació ectorial, paramètrica i contínua..- Equació explícita.3.-

Más detalles

CSMA La Seu d'urgell - UP 859

CSMA La Seu d'urgell - UP 859 PLA D ENQUESTES DE SATISFACCIÓ D ASSEGURATS DEL CATSALUT PER LÍNIA DE SERVEI LÍNIA D ATENCIÓ PSIQUIÀTRICA I SALUT MENTAL AMBULATÒRIA D ADULTS (CSMA) 2012 RESULTATS PER CENTRE CSMA La Seu d'urgell - UP

Más detalles

Proporcionalitat i percentatges

Proporcionalitat i percentatges Proporcionalitat i percentatges Proporcions... 2 Propietats de les proporcions... 2 Càlul del quart proporcional... 3 Proporcionalitat directa... 3 Proporcionalitat inversa... 5 El tant per cent... 6 Coneixement

Más detalles

Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Abril 2017

Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Abril 2017 Pàgina 1 de Proves d accés a la universitat per a més grans de anys Abril 017 èrie 1 Part 1 Resoleu QUATRE de les cinc qüestions proposades. [4 punts: 1 punt per cada qüestió] Qüestió 1 Completeu la taula

Más detalles

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA 1 RECERCA I REFERÈN- CIA Les funcions d aquest tipus permeten fer cerques en una taula de dades. Les funcions més representatives són les funcions CONSULTAV i CONSULTAH. Aquestes realitzen una cerca d

Más detalles

UNITAT FUNCIONS D ÚS AVANÇAT

UNITAT FUNCIONS D ÚS AVANÇAT UNITAT FUNCIONS D ÚS AVANÇAT 2 Funcions Matemàtiques i Estadístiques II Les funcions matemàtiques realitzen càlculs matemàtics sobre cel les en concret i sobre un rang de valors determinat. En aquest tema

Más detalles

Institut d Educació Secundària Funcions IV i estadística d'una variable

Institut d Educació Secundària Funcions IV i estadística d'una variable Generalitat de Catalunya Departament d Educació Institut d Educació Secundària Jaume Balmes Departament de Matemàtiques 1MS Funcions IV i estadística d'una variable Nom: Grup: = a) Trobeu el domini i els

Más detalles

10 Àlgebra vectorial. on 3, -2 i 4 són les projeccions en els eixos x, y, y z respectivament.

10 Àlgebra vectorial. on 3, -2 i 4 són les projeccions en els eixos x, y, y z respectivament. 10 Àlgebra vectorial ÀLGEBR VECTORIL Índe P.1. P.. P.3. P.4. P.5. P.6. Vectors Suma i resta vectorial Producte d un escalar per un vector Vector unitari Producte escalar Producte vectorial P.1. Vectors

Más detalles

La porció limitada per una línia poligonal tancada és un

La porció limitada per una línia poligonal tancada és un PLA Si n és el nombre de costats del polígon: El nombre de diagonals és La suma dels seus angles és 180º ( n 2 ). La porció limitada per una línia poligonal tancada és un Entre les seves propietats destaquem

Más detalles

TEMA 3 : Nombres Racionals. Teoria

TEMA 3 : Nombres Racionals. Teoria .1 Nombres racionals.1.1 Definició TEMA : Nombres Racionals Teoria L'expressió b a on a i b son nombres enters s'anomena fracció. El nombre a rep el nom de numerador, i b de denominador. El conjunt dels

Más detalles

Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 8. TRIGONOMETRIA UNITAT 3 ÀREES I VOLUMS. Unitat 3 ÀREES I VOLUMS

Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 8. TRIGONOMETRIA UNITAT 3 ÀREES I VOLUMS. Unitat 3 ÀREES I VOLUMS 70 Unitat 3 ÀREES I VOLUMS què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de: Reconèixer unitats de mesura d una àrea. Interpretar fórmules d àrees de figures planes. Aplicar fórmules d àrees de

Más detalles

Tema 2: GEOMETRIA ANALÍTICA AL PLA

Tema 2: GEOMETRIA ANALÍTICA AL PLA Tema : GEOMETRIA ANALÍTICA AL PLA Vector El vector AB és el segment orientat amb origen al punt A i extrem al punt B b a A B Les projeccions del vector sobre els eixos són les components del vector: a

Más detalles

11 Límits de funcions. Continuïtat i branques infinites

11 Límits de funcions. Continuïtat i branques infinites Límits de funcions. Continuïtat i branques infinites Pàgina 7 A través d'una lupa a) A = + d " A = " + d A = 0 d "+ Soroll i silenci I = + d " 0 I = 0 d "+ Pàgina 75 a) Cert Cert Cert d) Cert e) Fals f)

Más detalles

1.- PERCENTATGE D APROVATS DEL CONJUNT DE LES ILLES BALEARS.

1.- PERCENTATGE D APROVATS DEL CONJUNT DE LES ILLES BALEARS. Estudi de l evolució del percentatge d aprovats dels alumnes de les Illes Balears a les àrees lingüístiques a les etapes d educació primària, educació secundària obligatòria i batxillerat en el període

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2012

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2012 Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 SÈRIE 4 1 1 k 1.- Determineu el rang de la matriu A = 1 k 1 en funció del valor del paràmetre k. k 1 1 [2 punts] En ser la matriu

Más detalles

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA 2005-2008 * A partir de l informe Estimació del PIB turístic per Catalunya 2005-2008 realitzat

Más detalles

ATENCIÓ ESPECIALITZADA AMBULATÒRIA 2011

ATENCIÓ ESPECIALITZADA AMBULATÒRIA 2011 PLA D ENQUESTES DE SATISFACCIÓ D ASSEGURATS DEL CATSALUT PER LÍNIA DE SERVEI ATENCIÓ ESPECIALITZADA AMBULATÒRIA 2011 RESULTATS PER CENTRE Hospital de la Santa Creu i Sant Pau UP 772 Àrea Sanitària Divisió

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2009-2010 Matemàtiques Sèrie 1 Responeu a CINC de les sis qüestions següents. En les respostes, expliqueu sempre què és el que voleu fer i per què. Cada qüestió val

Más detalles

TEMA 4 : Programació lineal

TEMA 4 : Programació lineal TEMA 4 : Programació lineal 4.1. SISTEMES D INEQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB DUES INCÒGNITA La solució d aquest sistema és l intersecció de les regions que correspon a la solució de cadascuna de les inequacions

Más detalles

CARACTERÍSTIQUES DE FUNCIONS ELEMENTALS

CARACTERÍSTIQUES DE FUNCIONS ELEMENTALS CARACTERÍSTIQUES DE FUNCIONS ELEMENTALS 1. FUNCIÓ CONSTANT (document d'ajuda: 1_funcio_constant.html ) Expressió algèbrica: f(x) = n. Gràfica: 2. FUNCIÓ LINEAL (document d'ajuda: 2_funcio_lineal.html )

Más detalles

Examen Final 17 de gener de 2013

Examen Final 17 de gener de 2013 MATEMÀTIQUES FIB-UPC Examen Final 7 de gener de 03 a) Representeu gràficament la corba definida per l equació y = x 5x. b) Determineu si el conjunt C = { x R x 5x 6 } és fitat superiorment inferiorment)

Más detalles

Sèrie 5. Resolució: 1. Siguin i les rectes de d equacions. a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i.

Sèrie 5. Resolució: 1. Siguin i les rectes de d equacions. a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i. Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 11 Sèrie 5 1. Siguin i les rectes de d equacions : 55 3 2 : 3 2 1 2 3 1 a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i. b) Trobeu l

Más detalles

Algunes consideracions entorn dels problemes proposats

Algunes consideracions entorn dels problemes proposats El treball a l aula 1. Temes de discussió - Com depèn la demanda del preu? Quins altres factors, que no considera la llei de la demanda, poden incidir en la demanda? - Com depèn l oferta del preu? Quins

Más detalles

UNITAT FUNCIONS D ÚS AVANÇAT

UNITAT FUNCIONS D ÚS AVANÇAT UNITAT FUNCIONS D ÚS AVANÇAT 5 Funcions d Informació i altres funcions d interès Les funcions d Informació s utilitzen per obtenir dades sobre les cel les, el seu contingut, la seva ubicació, si donen

Más detalles

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES.

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES. Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES 41 42 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 8. TRIGONOMETRIA UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser

Más detalles

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 C O N T R O L Fa referència a 2 tipus de MESURES DE CONTROL. a) En l elaboració del propi pmk. Qualitativament i quantitativa. b) En l execució del pmk en cada

Más detalles

.../... Atenció l'examen continua a l'altra pàgina

.../... Atenció l'examen continua a l'altra pàgina Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Institut Jaume Balmes Departament de Matemàtiques 1r BATX MA 2n quadrimestral (Global del 2n BLOC) Nom i Cognoms: Grup: Data: Nota molt important: S han

Más detalles

Data de lliurament: divendres 8 d abril de 2016

Data de lliurament: divendres 8 d abril de 2016 INS JÚLIA MINGUELL Matemàtiques 2n BAT. 18 març 2016 Dossier recuperació (2a AVAL.) DOSSIER de RECUPERACIÓ: 2a AVALUACIÓ Data de lliurament: divendres 8 d abril de 2016 Condicions: i) El no lliurament

Más detalles

INTRODUCCIÓ AL FULL DE CÀLCUL-NIVELL II

INTRODUCCIÓ AL FULL DE CÀLCUL-NIVELL II INTRODUCCIÓ AL FULL DE CÀLCUL-NIVELL II Índex 1. Copiar fórmules 2. Referències relatives i absolutes 3. La prioritat dels operadors aritmètics 4. Les funcions 5. Ordenar 6. Filtrar 7. Format condicional

Más detalles

TEMA 4: Equacions exponencials i logarítmiques

TEMA 4: Equacions exponencials i logarítmiques TEMA 4: Equacions exponencials i logarítmiques 4.1. EXPONENCIALS Definim exponencial de base a i exponent n:. Propietats de les exponencials: (1). (2) (3) (4) 1 (5) 4.2. EQUACIONS EXPONENCIALS Anomenarem

Más detalles

Bloc 3. Full de Càlcul

Bloc 3. Full de Càlcul Bloc 3 Full de Càlcul Exercici 1 Crea un document de full de càlcul com el de la figura següent. Quan hagis escrit totes les dades cal que facis que el programa calculi mitjançant fórmules el resultat

Más detalles

SOLUCIONARI Unitat 5

SOLUCIONARI Unitat 5 SOLUCIONARI Unitat 5 Comencem Escriu tres equacions que no tinguin solució en el conjunt. Resposta oberta. Per exemple: a) x b) 5x 0 c) x Estableix tres equacions que no tinguin solució en el conjunt.

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 55 Activitat 1 Dels nombres següents, indica quins són enters. a) 4 b) 0,25 c) 2 d) 3/5 e) 0 f) 1/2 g) 9 Els nombres enters són: 4, 2, 0 i 9. Activitat 2 Si la

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d Accés a la Universitat. Curs 2012-2013 Matemàtiques Sèrie 4 Responeu a CINC de les sis qüestions següents. En les respostes, expliqueu sempre què voleu fer i per què. Cada qüestió val 2 punts.

Más detalles

Els fulls de càlcul. Tabla 1 : Calculadora

Els fulls de càlcul. Tabla 1 : Calculadora Els fulls de càlcul Els Fulls de càlcul tenen etiquetes de columna (A, B, C,...) i etiquetes de files (1, 2, 3,...). Aquestes etiquetes constitueixen les coordenades per les quals s identifica una cel

Más detalles

Tema 1: TRIGONOMETRIA

Tema 1: TRIGONOMETRIA Tema : TRIGONOMETRIA Raons trigonomètriques d un angle - sinus ( projecció sobre l eix y ) sin α sin α [, ] - cosinus ( projecció sobre l eix x ) cos α cos α [ -, ] - tangent tan α sin α / cos α tan α

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

3. Per quantificar la incertesa, és habitual establir un marge d'error del... a).0,025. b).0,050%. c).0,050. d).0,025%.

3. Per quantificar la incertesa, és habitual establir un marge d'error del... a).0,025. b).0,050%. c).0,050. d).0,025%. Autoavaluació: Decisió Estadística i Errors Associats a una Prova de Decisió 1 1. Volem decidir quin és el nivell d'ansietat estadística dels estudiants de psicologia a la població en base als nivells

Más detalles

Proves d accés a la Universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2013

Proves d accés a la Universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2013 Pàgina 1 de 5 Sèrie 3 Opció A A1.- Digueu de quin tipus és la progressió numèrica següent i calculeu la suma dels seus termes La progressió és geomètrica de raó 2 ja que cada terme s obté multiplicant

Más detalles

Relació entre dues variables numèriques

Relació entre dues variables numèriques Relació entre dues variables numèriques Continuant amb l anàlisi de relació entre variables X i Y, avui considerarem el cas en que les dues variables són numèriques. Recordeu que ens podem trobar en la

Más detalles

Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS

Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS 2.1. Divisió de polinomis. Podem fer la divisió entre dos monomis, sempre que m > n. Si hem de fer una divisió de dos polinomis, anirem calculant les divisions

Más detalles

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D VECTORS I RECTES AL PLA Un vector és un segment orientat que és determinat per dos punts, A i B, i l'ordre d'aquests. El primer dels punts s'anomena origen i el segons es denomina extrem, i s'escriu AB.

Más detalles

GEOMETRIA PLANA 1. ELS ANGLES 1.1. DEFINICIÓ 1.2. CLASSIFICACIÓ

GEOMETRIA PLANA 1. ELS ANGLES 1.1. DEFINICIÓ 1.2. CLASSIFICACIÓ GEOMETRIA PLANA 1. ELS ANGLES 1.1. DEFINICIÓ Representem un punt A en un pla i tracem dues semirectes amb origen en aquest punt. El punt A serà el vèrtex de l angle i cada semirecta serà el costat. 1..

Más detalles

2. Puntuacions típiques i corba normal

2. Puntuacions típiques i corba normal 2. Puntuacions típiques i corba normal Hem vist que les característiques importants d una distribució de valors són la seva localització, representada normalment per la mitjana, i la seva dispersió, per

Más detalles

2 desembre 2015 Límits i número exercicis. 2.1 Límits i número

2 desembre 2015 Límits i número exercicis. 2.1 Límits i número I. E. S. JÚLIA MINGUELL Matemàtiques 2n BAT. 2 desembre 205 Límits i número exercicis 2. Límits i número 4. Repàs de logaritmes i exponencials: troba totes les solucions de cadascuna de les següents equacions:

Más detalles

Absentisme Laboral. Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 NOTA INFORMATIVA. Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006

Absentisme Laboral. Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 NOTA INFORMATIVA. Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006 NOTA INFORMATIVA Absentisme Laboral Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006 Generalitat de Catalunya Departament de Treball Secretaria

Más detalles

FÍSICA NUCLEAR. En tots els àtoms trobem: Càrrega. Massa. Protons +1, C 1,0071 1, Nucli. Neutrons - 1,0085 1,

FÍSICA NUCLEAR. En tots els àtoms trobem: Càrrega. Massa. Protons +1, C 1,0071 1, Nucli. Neutrons - 1,0085 1, Física n Batxillerat Tota forma de matèria que existeix a l'univers prové de la combinació de 0 àtoms diferents. El 99% de la matèria de tot l'univers està formada per àtoms d'hidrogen. L'% restant el

Más detalles

QUADERN D ESTIU 4t ESO MATEMÀTIQUES

QUADERN D ESTIU 4t ESO MATEMÀTIQUES QUADERN D ESTIU t ESO MATEMÀTIQUES Alumne:... Curs/Grup:... Data:... Professor/a:... INS Antoni de Martí i Franquès Departament de Matemàtiques Curs 0-0 Valoració del/de la professor/a: TREBALL D ESTIU

Más detalles

TEMA 5 : Resolució de sistemes d equacions

TEMA 5 : Resolució de sistemes d equacions TEMA 5 : Resolució de sistemes d equacions 5.1. EQUACIÓ LINEAL AMB n INCÒGNITES Una equació lineal de n incògnites es qualsevol expressió de la forma: a 1 x 1 + a 2 x 2 +... + a n x n = b, on a i b son

Más detalles

DIBUIX TÈCNICT UNITAT 2: 1r ESO. Josep Lluis Serrano Set 2011

DIBUIX TÈCNICT UNITAT 2: 1r ESO. Josep Lluis Serrano Set 2011 UNITAT 2: 1r ESO 1, Dibuix Tècnic: Característiques 2. Estris de dibuix 3. Paper 4. Croquis i plànols 5. Traçat de paralleles i perpendiculars 6. Caixetins 7. Pautes per fer dibuixos tècnics 1. El Dibuix

Más detalles

UNITAT 1: L ESTUDI DE LA TERRA

UNITAT 1: L ESTUDI DE LA TERRA UNITAT 1: L ESTUDI DE LA TERRA 1. La Geologia 2. L estructura interna de la Terra 3. L estructura dinàmica de la Terra 4. La química de la Terra 5. Mètodes d estudi 1. LA GEOLOGIA 2. L ESTRUCTURA INTERNA

Más detalles

Equacions i sistemes de segon grau

Equacions i sistemes de segon grau Equacions i sistemes de segon grau 3 Equacions de segon grau. Resolució. a) L àrea del pati d una escola és quadrada i fa 0,5 m. Per calcular el perímetre del pati seguei els passos següents: Escriu l

Más detalles

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS 2 Referències Una referència reconeix una cel la o un conjunt de cel les dins d un full de càlcul. Cada cel la està identificada per una lletra, que indica la

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 5 PAU 2005 QÜESTIONS

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 5 PAU 2005 QÜESTIONS Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 5 PAU 005 SÈRIE Avalueu cada pregunta en punts i mitjos punts, però no en altres decimals. Ara bé, dins de cada pregunta podeu utilitzar

Más detalles

Institut Obert de Catalunya

Institut Obert de Catalunya Institut Obert de Catalunya v aluació contínua Qualif icació prov a TOTL Cognoms Nom: Centre: Trimestre: primavera10 M4 - Matemàtiques 4 1. (2,5 punts) SOLUCIONRI Un cotxe no s'atura de sobte al frenar

Más detalles

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS 1. EQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB DUES INCÒGNITES L equació x + y = 3 és una equació de primer grau amb dues incògnites : x i y. Per calcular les solucions escollim un valor

Más detalles

Ordinador 3... un cop d ull per dins!

Ordinador 3... un cop d ull per dins! Ordinador 3... un cop d ull per dins! FES UN TASTET, SENSE POR! Ara que el ratolí, el teclat, etc. no tenen cap secret per tu, descobrirem l ordinador per dins i com funciona. 1. Ja tens l ordinador obert,

Más detalles

Aproximar un nombre decimal consisteix a reduir-lo a un altre nombre decimal exacte el valor del qual sigui molt pròxim al seu.

Aproximar un nombre decimal consisteix a reduir-lo a un altre nombre decimal exacte el valor del qual sigui molt pròxim al seu. Aproximar un nombre decimal consisteix a reduir-lo a un altre nombre decimal exacte el valor del qual sigui molt pròxim al seu. El nombre π és un nombre que té infinites xifres decimals. Sabem que aquest

Más detalles

ACTIVITAT 4: COM PODEM CONÈIXER EL MÓN? De dades estadístiques la humanitat en té des de fa aproximadament una mica més de 200anys.

ACTIVITAT 4: COM PODEM CONÈIXER EL MÓN? De dades estadístiques la humanitat en té des de fa aproximadament una mica més de 200anys. ACTIVITAT 4: COM PODEM CONÈIXER EL MÓN? De dades estadístiques la humanitat en té des de fa aproximadament una mica més de 200anys. I no tots els països van començar en el mateix moment a recollir-les.

Más detalles

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Què és una plataforma virtual de formació? És un espai de trobada entre alumnes i professors a través d Internet. Pot incloure activitats per als estudiants,

Más detalles

Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili

Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili Explicació del qüestionari: Es tracta d un qüestionari per conèixer el grau de satisfacció de l usuari. El temps estimat de resposta

Más detalles

Perquè Teoria de Sistemes

Perquè Teoria de Sistemes Perquè Teoria de Sistemes La Terra ha estat sotmesa a un procés de canvi ininterromput. Un procés de canvi que va començar molt abans de l aparició de la vida a la Terra. Canvis naturals -continus o catastròfics-

Más detalles

Projecte: Mapa sonor de l Institut Thos i Codina

Projecte: Mapa sonor de l Institut Thos i Codina Projecte: Mapa sonor de l Institut Thos i Codina Esther Domènech Cabanas Curs: 2011-2012 2n d ESO 1 Projecte: Mapa sonor de l Institut Thos i Codina de Mataró Activitats: 1.-Recerca a Internet sobre els

Más detalles

FITXA 1: Polígons. Conceptes

FITXA 1: Polígons. Conceptes FITXA 1: Polígons. Conceptes A.1. REPASSA ELS TEUS CONEIXEMENTS. 1. Escriu la lletra de les figures equilàteres. A, D 2. Escriu el nom de les figures equiangulars. A, D 3. Anomena les figures que tenen

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 59 Activitat 1 Llegeix atentament el teorema de Tales. Creus que també és certa la proporció següent? Per què? AB CD A B C D El teorema de Tales diu: AB (A B

Más detalles

LA RECTA. Exercicis d autoaprenentatge 1. Siga la gràfica següent:

LA RECTA. Exercicis d autoaprenentatge 1. Siga la gràfica següent: LA RECTA Recordeu: Una recta és una funció de la forma y = mx + n, on m i n són nombres reals. m és el pendent de la recta i n és l ordenada a l origen. L ordenada a l origen ens indica el punt de tall

Más detalles

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES Versió 1 Març 2016 1. Consulta de les factures... 3 2.1. Identificació al sistema... 3 2.2. Tipus de consulta que es poden realitzar... 4 2.2.1. Consulta d una única factura....

Más detalles

TEMA 3 Descripció de la relació entre dues variables numèriques

TEMA 3 Descripció de la relació entre dues variables numèriques TEMA 3 Descripció de la relació entre dues variables numèriques Dep. Estadística i Inv. Operativa Univ. de València Dues variables De vegades, és interessant analitzar el comportament de dues o més variables

Más detalles

UNITAT REPRESENTACIÓ GRÀFICA DE LES DADES

UNITAT REPRESENTACIÓ GRÀFICA DE LES DADES UNITAT REPRESENTACIÓ GRÀFICA DE LES DADES 1 Gràfics de columnes A partir de la informació continguda en un rang de cel les podem crear un gràfic per visualitzar aquestes dades. Ms Excel proporciona diferents

Más detalles

quaderns de matemàtiques

quaderns de matemàtiques 1 quaderns de matemàtiques trigonometria 2 AUTOR / RECOPILADOR: Xavier Vilardell Bascompte xevi.vb@gmail.com CURS: 2007-2008 ÚLTIMA REVISIÓ: 22 de gener de 2008 Aquests quaderns de matemàtiques han estat

Más detalles

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL Francesc Sala, primera edició, abril de 1996 última revisió, desembre de 2007 ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT

Más detalles

16 febrer 2016 Integrals exercicis. 3 Integrals

16 febrer 2016 Integrals exercicis. 3 Integrals I. E. S. JÚLIA MINGUELL Matemàtiques 2n BAT. 16 febrer 2016 Integrals exercicis 3 Integrals 28. Troba una funció primitiva de les següents funcions: () = 1/ () = 3 h() = 2 () = 4 () = cos () = sin () =

Más detalles

LÍMITS DE FUNCIONS. CONTINUÏTAT I BRANQUES INFINITES

LÍMITS DE FUNCIONS. CONTINUÏTAT I BRANQUES INFINITES LÍMITS DE FUNCIONS. CONTINUÏTAT I BRANQUES INFINITES Pàgina 7 REFLEIONA I RESOL Aproimacions successives Comprova que: f () = 6,5; f (,9) = 6,95; f (,99) = 6,995 Calcula f (,999); f (,9999); f (,99999);

Más detalles