ANEURISMES POPLITIS. Dr. Santi Riera Batalla

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "ANEURISMES POPLITIS. Dr. Santi Riera Batalla"

Transcripción

1 ANEURISMES POPLITIS Dr. Santi Riera Batalla Servei d Angiologia i Cirurgia Vascular, Hospital Universitari de Bellvitge-IDIBELL. Universitat de Barcelona. L Hospitalet de Llobregat (BARCELONA)

2 GENERALITATS És el segon + freqüent després de l AAA Representa el 70-80% de tots els aneurismes perifèrics Es defineix quan el seu diàmetre és >20mm o quan el seu diàmetre excedeix en un 50% el diàmetre de l artèria proximal. El diàmetre normal de l artèria poplítia oscil la entre els 7 i els 11 mm.

3 GENERALITATS

4 ETIOLOGIA INFLAMATÒRIA: s observen infiltrats en la paret de l artèria poplítia similars als AAA. IMMUNOLÒGICA FACTORS GENÈTICS: incidència familiar del 10% en els aneurismes perifèrics. FACTORS MECÀNICS: flexo-extensió repetida del genoll.

5 HISTÒRIA NATURAL ESTUDIS OBSERVACIONALS: l expansió de l ectàsia poplítia és en general lenta però variable i de difícil predicció. La concurrència amb la DM està correlacionada amb tasses d expansió més lentes. Els aneurismes petits (15-20mm) la seva expansió varia de mm/any i els majors de mm/any.

6 EPIDEMIOLOGIA 70-80% dels aneurismes perifèrics. INCIDÈNCIA: <0.1% de la població. Més freqüent en el sexe masculí (20:1). La seva prevalença augmenta amb la edat i la HTA (1% dels varons >65a). 50% dels casos és bilateral. Coexistència amb l AAA del 20-40%

7 FACTORS DE RISC TABAQUISME HTA SEXE MASCULÍ EDAT AVANÇADA 10% presenten malaltia cerebrovascular. > 40% presenten cardiopatia.

8 CLÍNICA 30-40% ASIMPTOMÀTICS Massa pulsativa a l examen físic. Troballa accidental en una exploració complementària % SIMPTOMÀTICS Tromboembolisme distal. Oclusió aguda. Efecte massa. Ruptura.

9 CLÍNICA: SIMPTOMÀTICS (1) ISQUÈMIA CRÒNICA TROMBOEMBOLISME DISTAL Síndrome dels dits blaus. Estretament progressiu de l artèria poplítia i/o la seva oclusió. ISQUÈMIA AGUDA 2/3 dels pacients amb un aneurisma trombosat debuten amb un quadre de SIA. Risc de pèrdua de l extremitat 20-50%.

10 CLÍNICA: SIMPTOMÀTICS (2) SÍMPTOMES COMPRESSIUS LOCALS Dèficits sensitius/motors per compressió neurològica. Edema per compressió venosa RUPTURA 5% dels pacients. Clínica de dolor a cara posterior del genoll.

11 DIAGNÒSTIC EXAMEN FÍSIC PROBES COMPLEMENTÀRIES Eco-doppler Tamany. Permeabilitat proximal i distal. Presència de trombo mural. Angiografia convencional No és útil per mesurar l aneurisma. Ens informa de la permeabilitat arterial. Angio-TC/Angio-RM Ens informa de la permeabilitat arterial. Informació de les estructures veïnes. Informació d altres possibles aneurismes.

12 TRACTAMENT (1) OBJECTIU: Eliminar-excloure l aneurisma. Mantindre la perfusió de l extremitat. VALORAR: Condició clínica del pacient. L anatomia vascular. Comorbilitats mèdiques.

13 TRACTAMENT (2) SIMPTOMÀTICS: Sempre està indicada la reparació quirúrgica. ASIMPTOMÀTICS: Aneurismes >20mm de diàmetre. Valoració del risc quirúrgic del malalt. Existència de vena safena útil. Existència de trombus mural. *Valoració individualitzada de cada cas.

14 TRACTAMENT QUIRÚRGIC Cirurgia oberta: Abordatge posterior en aneurismes de 2ª porció poplítia amb exclusió del sac aneurismàtic + injert venós. Abordatge medial amb lligadura/exclusió de l aneurisma proximal i distalment + injert venós popliti-popliti o femoropopliti depenent de l anatomia. Cirurgia endovascular

15 TRACTAMENT QUIRÚRGIC

16 TRACTAMENT QUIRÚRGIC

17 TRACTAMENT QUIRÚRGIC

18 TRACTAMENT QUIRÚRGIC. CONTRAINDICACIONS SIMPTOMÀTICS: Un pobre o nul runoff malgrat trombolisis prèvia i manca de vena safena útil. ASIMPTOMÀTICS Pacients amb aneurisma popliti trombosat ben compensat. Pacients que no deambulen. Pacients amb elevat risc quirúrgic.

19 EVALUACIÓ PREOPERATÒRIA Valorarem: Condició clínica del pacient. Comorbilitats. Anatomia vascular: 40% de casos d afetació severa de F.Superficial. 17% de casos d oclusió de la F.Superficial. Valorar afectació de troncs distals per tromboembolisme previ. En cas d isquèmia aguda sense runoff s aconsella trombolisis. Valoració de la vena safena.

20 CIRURGIA OBERTA Indicacions: Simptomàtics: Isquèmia aguda: valorar trombolisis prèvia + bypass popliti-popliti per via medial. Ruptura. Asimptomàtics: Aneurisma >20mm de diàmetre. Baix risc quirúrgic. Existència de vena safena interna útil. Existència de trombus mural.

21 CIRURGIA ENDOVASCULAR Indicacions: Reservat per a cirurgia electiva: Pacients amb alt risc quirúrgic. Precisa d un coll proximal i distal de 10mm de longitud. Bon runoff.

22 CIRURGIA OBERTA vs. ENDOVASCULAR Als 30 dies el risc de reintervenció i de trombosis és > en endovascular. Permeabilitat primària als mesos sense diferències significatives. Permeabilitat secundària als 72 mesos sense diferències significatives. Sense diferències significatives en quant a mortalitat / pèrdua d extremitat a llarg termini.

23 COMPLICACIONS QUIRÚRGIQUES IMMEDIATES Cirurgia electiva: Molt infreqüents. 5% presenten complicacions de ferida quirúrgica. El fracàs del bypass o de l endopròtesis és excepcional.

24 COMPLICACIONS QUIRÚRGIQUES TARDANES Augment del sac aneurismàtic. Tan sols es planteja el tractament quirúrgic si es fa simptomàtic. Extensió de la malaltia aneurismàtica. Aparició d aneurisma a nivell del bypass venós (4% dels casos).

25 TRACTAMENT POSTOPERATORI Antiagregació. En el cas de reparació endovascular s aconsella doble antiagregació durant 4 setmanes. En casos individualitzats amb mal runoff es valora anticoagulació.

26 SEGUIMENT POSTOPERATORI Examen físic. Eco-doppler: Postoperatori immediat. 6 mesos. Anualment.

27 TRACTAMENT QUIRÚRGIC: RESULTATS (1) Cirurgia oberta Permeabilitat primària a 5 anys del 76-95% Amb vena safena -> 85% a 5 anys. Amb PTFE ->50% a 5 anys. *El fracàs primari del bypass augmenta amb el tabaquisme i amb el pobre runoff.

28 TRACTAMENT QUIRÚRGIC: RESULTATS (2) Pèrdua de l extremitat: Excepcional després d intervenció electiva (<1%). L edat avançada, la cirurgia d urgències i el bypass protèsic augmenten l incidència d amputació a llarg termini. Mortalitat post-bypass: En cirurgia electiva <1%. En cirurgia urgent 3-5%. En cirurgia per ruptura 11%.

29 TRACTAMENT QUIRÚRGIC: RESULTATS (3) Cirurgia endovascular: Èxit tècnic del %. A l any: Permeabilitat primària del 80-94%. Permeabilitat secundària del %. Als 3 anys: Permeabilitat secundària 82-86%.

30 REVISIÓ DE LA LITERATURA (1) 171 aneurismes en 142 malalts. 53% asimptomàtics. 18.7% amb clínica d isquèmia aguda. Tècnica: 82% cirurgia oberta (58% vena safena). 18% cirurgia endovascular. Bon runoff en el 69% dels casos Mortalitat 1.8%. Amputació precoç 5 casos (isquèmia aguda). Permeabilitat primària i secundària amb les dues tècniques sense diferències significatives. Conclusió: Els bons resultats a mig termini de la cirurgia endovascular fa que pugui ser una alternativa en pacients seleccionats.

31 REVISIÓ DE LA LITERATURA (2) 243 intervencions per cirurgia oberta en 196 malalts. 40% asimptomàtics, 25% isquèmia crítica i 2.4% ruptura. Material utilitzat: 75% PTFE Mortalitat 1%. Oclusió postoperatòria 18 casos amb reintervenció exitosa en 10 i 8 casos van requerir amputació major (3.8%). Indicació quirúrgica: Asimptomàtics amb aneurisma >20mm. Simptomàtics. En cas d isquèmia aguda sempre trombolisis prèvia. Tractament postoperatori amb antiagregació. Resultats: Supervivència als 13 anys 50.8% amb permeabilitat primària i secundària del 55.1 i 68%. Taxa de conservació de la extremitat del 86%.

32 REVISIÓ DE LA LITERATURA (3) 390 intervencions: 221 cirurgia oberta, 169 cirurgia endovascular. Valoració Estància hospitalària. Complicacions majors de l extremitat Mortalitat perioperatòria. Permeabilitat primària. Resultats 0% mortalitat intrahospitalària. Estància més perllongada en cirurgia oberta. Major nombre de complicacions locals en cirurgia oberta. Conclusions L anàlisi retrospectiu suggereix que la cirurgia oberta està associada amb millors resultats que el tractament endovascular a mig i llarg termini.

33 REVISIÓ DE LA LITERATURA (4) Avalua la seguretat i eficiència entre la reparació endovascular i la cirurgia oberta. 652 casos: 236 endovasculars i 416 cirurgia oberta. No presència de diferències significatives en cirurgia d urgències i runoff. Conclusions: Els resultats de la cirurgia endovascular a mig termini són comparables els de la cirurgia oberta quan hi ha una anatomia favorable. La tassa de reintervenció i trombosis és més alta als 30 dies per a la cirurgia endovascular.

34

Tractament Quirúrgic de la Diabetis Mellitus. Carles Masdevall i Noguera

Tractament Quirúrgic de la Diabetis Mellitus. Carles Masdevall i Noguera Tractament Quirúrgic de la Diabetis Mellitus Carles Masdevall i Noguera Index Fonaments fisiopatológics Pacients obesos mòrbids Cirurgia metabòlica Consens Societats Espanyoles Conclusió Cirurgia Metabòlica

Más detalles

SOCIETAT CATALANA DE NEFROLOGIA

SOCIETAT CATALANA DE NEFROLOGIA Hospital del Mar Hospital de Figueres Hospital de Mollet SOCIETAT CATALANA DE NEFROLOGIA 4/18 Fistula arteriovenosa protesica a extremitats inferiors 1943 1966 FISTULA ARTERIOVENOSA INTERNA Talo d Aquiles

Más detalles

Fractura de fèmur Núria Molist Brunet Octubre 2012

Fractura de fèmur Núria Molist Brunet Octubre 2012 Fractura de fèmur Núria Molist Brunet Octubre 2012 Pacient geriàtric amb fractura de fèmur 2009 Ingrés a COT Professional responsable: traumatòleg Visitat per geriatria si des de COT s identificava alguna

Más detalles

Tractament endovascular de la femoral superficial en pacients claudicants

Tractament endovascular de la femoral superficial en pacients claudicants Tractament endovascular de la femoral superficial en pacients claudicants Pere Altés Mas/@PereAltes Metge adjunt del Servei Angiologia i Cirurgia Vascular Hospital Universitari Germans Trias i Pujol TTM

Más detalles

TRAUMATISME CERVICAL. Elisabeth Fernandez Castro Servei Angiologia, Cirurgia Vascular i Endovascular Hospital Vall d Hebron

TRAUMATISME CERVICAL. Elisabeth Fernandez Castro Servei Angiologia, Cirurgia Vascular i Endovascular Hospital Vall d Hebron TRAUMATISME CERVICAL Elisabeth Fernandez Castro Servei Angiologia, Cirurgia Vascular i Endovascular Hospital Vall d Hebron CAS 16 anys, portat SEM per traumatisme cervical amb arma blanca (ganivet llarg)

Más detalles

XX JORNADES D ACTUALITZACIÓ

XX JORNADES D ACTUALITZACIÓ XX JORNADES D ACTUALITZACIÓ PROCESSOS QUIRÚRGICS DE PRÒTESI PRIMÀRIA DE GENOLL I MALUC Dres. Núria Jou J.Sánchez Raya, E.Pagès, A.Cuxart Servei RHB Osteoarticular HVH Barcelona 14 maig 2010 CREACIÓ PROCESSOS

Más detalles

Avaluació de l angiografia intraoperatòria en la cirurgia carotídea

Avaluació de l angiografia intraoperatòria en la cirurgia carotídea Avaluació de l angiografia intraoperatòria en la cirurgia carotídea Puigmacià Minguell, R., RieraVázquez, R., Valverde Garcia, S., Blanquer Jerez, M., Manuel-Rimbau Muñoz, E., Lozano Vilardell, P. Congrés

Más detalles

RESULTATS DE L AVALUACIÓ DE LA CORBA ESPECTRAL AÒRTICA EN LA MALATIA AORTOILÍACA

RESULTATS DE L AVALUACIÓ DE LA CORBA ESPECTRAL AÒRTICA EN LA MALATIA AORTOILÍACA RESULTATS DE L AVALUACIÓ DE LA CORBA ESPECTRAL AÒRTICA EN LA MALATIA AORTOILÍACA X Martí Mestre, M Cussó Sorribes, N Rizza Siniscalchi, A Romera Villegas, R Vila Coll Servei d Angiologia i Cirurgia Vascular

Más detalles

TRACTAMENT ENDOVASCULAR DEL VASOESPASME CEREBRAL ASSOCIAT A LA HEMORRÀGIA SUBARACNOIDEA ESPONTÀNIA: RESULTATS ANGIOGRÀFICS, CLÍNICS I SONOGRÀFICS.

TRACTAMENT ENDOVASCULAR DEL VASOESPASME CEREBRAL ASSOCIAT A LA HEMORRÀGIA SUBARACNOIDEA ESPONTÀNIA: RESULTATS ANGIOGRÀFICS, CLÍNICS I SONOGRÀFICS. TRACTAMENT ENDOVASCULAR DEL VASOESPASME CEREBRAL ASSOCIAT A LA HEMORRÀGIA SUBARACNOIDEA ESPONTÀNIA: RESULTATS ANGIOGRÀFICS, CLÍNICS I SONOGRÀFICS. M.Martínez a. Perendreu J b Lòpez S c Cánovas D d. Carvajal

Más detalles

Complicació de cirurgia percutània de galindons

Complicació de cirurgia percutània de galindons Presentat a: Complicació de cirurgia percutània de galindons José L. Bada Jaime Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia Hospital Comarcal de Blanes Consorci Sanitari del Maresme i la Selva Introducció Indicacions

Más detalles

Varicel la i Herpes Zòster

Varicel la i Herpes Zòster Varicel la i Herpes Zòster Carme Batalla CAP Sant Quirze del Vallès Grup d Infeccioses PAPPS-semFYC Varicel la. Epidemiologia L any 2006 s han declarat 177.301 casos de varicel la a Espanya (BES 2006;14:253-264)

Más detalles

UTILITAT DE L ÍNDEX TURMELL-BRAÇ COM A MARCADOR

UTILITAT DE L ÍNDEX TURMELL-BRAÇ COM A MARCADOR UTILITAT DE L ÍNDEX TURMELL-BRAÇ COM A MARCADOR PRONÒSTIC DE MALALTIA CARDIOVASCULAR. RESULTATS DEL SEGUIMENT DURANT 10 ANYS D UNA COHORT DE PACIENTS DIABÈTICS TIPUS 2. M. Bundó, L. Muñoz, C. Pérez, JJ.

Más detalles

Cirurgia colo-rectal a la vellesa

Cirurgia colo-rectal a la vellesa Cirurgia colo-rectal a la vellesa Condiciona l edat extrema la raó de prevalença de les complicacions? Autors: Martínez Vilalta M, García Larrosa A, Hevia R, Gil V, Vallet J, Sueiras A Servei de Cirurgia

Más detalles

Resultats MSIQ setembre ELS NOSTRES VALORS: Qualitat professional, Equip, Desenvolupament i Compromís

Resultats MSIQ setembre ELS NOSTRES VALORS: Qualitat professional, Equip, Desenvolupament i Compromís Resultats MSIQ setembre 2014 ELS NOSTRES VALORS: Qualitat professional, Equip, Desenvolupament i Compromís HOSPITAL TRANSVERSAL (H. Sant Joan Despí Moisès Broggi + H. General de l Hospitalet) Activitat

Más detalles

ESQUINÇ DE TURMELL. VALORACIÓ DEL BALANÇ ARTICULAR MITJANÇANT THE ANKLE LUNGE TEST

ESQUINÇ DE TURMELL. VALORACIÓ DEL BALANÇ ARTICULAR MITJANÇANT THE ANKLE LUNGE TEST ESQUINÇ DE TURMELL. VALORACIÓ DEL BALANÇ ARTICULAR MITJANÇANT THE ANKLE LUNGE TEST A. Sánchez Ramos; E. Pérez Pérez; C. Fernández García; Philippo de Caneva Epidemiologia Incidència de 2,15 lesions per

Más detalles

Chi-Hion Li. Servei de Cardiologia Hospital de la Santa Creu I Sant Pau

Chi-Hion Li. Servei de Cardiologia Hospital de la Santa Creu I Sant Pau Chi-Hion Li Servei de Cardiologia Hospital de la Santa Creu I Sant Pau Home de 51 anys que acut a urgències per dispnea Antecedents personals: Fumador de 2paq/d fins fa 1 mes Enolisme lleu HTA ben controlat

Más detalles

ANDRES FAJARDO MD FACS CIRUGIA VASCULAR INDIANA UNIVERSITY

ANDRES FAJARDO MD FACS CIRUGIA VASCULAR INDIANA UNIVERSITY ANDRES FAJARDO MD FACS CIRUGIA VASCULAR INDIANA UNIVERSITY Cook Medical: Proctoring, educación Fondos directamente para división quirúrgica. Aneurisma periférico mas común 50% bilaterales Paciente AAA:15%

Más detalles

Resultats funcionals de les fractures quirúrgiques del cap del radi. Estudi retrospectiu.

Resultats funcionals de les fractures quirúrgiques del cap del radi. Estudi retrospectiu. Resultats funcionals de les fractures quirúrgiques del cap del radi. Estudi retrospectiu. A Lázaro, X Cardona, M Sauné, A Rosinés, X Gómez. Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia. MC Mutual Barcelona.

Más detalles

PAPER DE L ECO-DÖPPLER EN EL SEGUIMENT DELS PACIENTS TRACTATS ENDOVASCULARMENT D ANEURISMA D AORTA ABDOMINAL

PAPER DE L ECO-DÖPPLER EN EL SEGUIMENT DELS PACIENTS TRACTATS ENDOVASCULARMENT D ANEURISMA D AORTA ABDOMINAL PAPER DE L ECO-DÖPPLER EN EL SEGUIMENT DELS PACIENTS TRACTATS ENDOVASCULARMENT D ANEURISMA D AORTA ABDOMINAL E. Fernandez Castro, MC. Aloy Ortiz, F. Luccini, J. Maeso Lebrun, J. Juan Samsó, M. Matas Docampo

Más detalles

Memòria de Qualitat 2014

Memòria de Qualitat 2014 Memòria de Qualitat 2014 ÍNDEX ATENCIÓ ESPECIALITZADA... 4 ATENCIÓ PRIMÀRIA... 6 ATENCIÓ SALUT MENTAL... 8 ATENCIÓ SOCIOSANITARIA... 9 2 NOTES: 1. Les dades entre parèntesi corresponen a les dades de referència

Más detalles

Efectivitat de l electroestimulació analgèsica en el tractament del dolor produït per el síndrome de la fuetada cervical

Efectivitat de l electroestimulació analgèsica en el tractament del dolor produït per el síndrome de la fuetada cervical Efectivitat de l electroestimulació analgèsica en el tractament del dolor produït per el síndrome de la fuetada cervical HOSPITAL DE MATARÓ. SERVEI DE MEDICINA FÍSICA I REHABILITACIÓ. INTRODUCCIÓ SÍNDROME

Más detalles

Primeres endopròtesis d aorta abdominal Seguiment a més de 10 anys

Primeres endopròtesis d aorta abdominal Seguiment a més de 10 anys Primeres endopròtesis d aorta abdominal - Gaspar Mestres Alomar, Cesar García Madrid, Vicenç Riambau Alonso - Secció de Cirurgia Vascular - Servei de Cirurgia Cardiovascular Institut Clínic del Tòrax Hospital

Más detalles

Estudi d avaluació en tres contextos d aprenentatge de l anglès: Kids&Us, Educació Primària i Secundària.

Estudi d avaluació en tres contextos d aprenentatge de l anglès: Kids&Us, Educació Primària i Secundària. Estudi d avaluació en tres contextos d aprenentatge de l anglès: Kids&Us, Educació Primària i Secundària. Dra. Elsa Tragant Mestres, Professora Titular de Universitat Universitat de Barcelona Barcelona,

Más detalles

EL PACIENT AMB FUNCIÓ RENAL DISMINUÏDA

EL PACIENT AMB FUNCIÓ RENAL DISMINUÏDA A Unitat Docent d Estades en Pràctiques Tutelades 3a Jornada EL PACIENT AMB FUNCIÓ RENAL DISMINUÏDA Dra. MªAngels Via Sosa Professora Associada de la UB UCD Barcelonès Nord i Maresme 18 de març 2014 Per

Más detalles

PROJECTE UNITAT DE DOLOR AGUT

PROJECTE UNITAT DE DOLOR AGUT PROJECTE UNITAT DE DOLOR AGUT Neus Párraga, Josep Balsells SEGURETAT DEL PACIENT ABRIL 2016 DOLOR El dolor és una sensació/experiència sensorial i emocional desagradable associada a una lesiótissular real

Más detalles

Daniel Martínez

Daniel Martínez Daniel Martínez Laguna @DrMartinezL 34859dml@comb.cat Sessions: Canvi epidemiologia fractures osteoporótiques El paradigma masculí Durant quant de temps hem de tractar? Comunicacions: Despesa fractures

Más detalles

LLista de espera en Cirurgia General i Digestiva

LLista de espera en Cirurgia General i Digestiva Societat Catalana de Cirurgia 8 d octubre 2012 LLista de espera en Cirurgia General i Digestiva Expectatives del pacient, Qualitat de vida per símptomes i Satisfacció amb la demora David Parés, Ester Duran,

Más detalles

Central de resultats Una altra mirada. Dr. Jordi Ara Gerent Territorial Metropolitana nord ICS

Central de resultats Una altra mirada. Dr. Jordi Ara Gerent Territorial Metropolitana nord ICS Central de resultats Una altra mirada Dr. Jordi Ara Gerent Territorial Metropolitana nord ICS Àmbits Transparència Donar informació fidedigne a la població Benchmarking Col.laborar a la millora dels resultats

Más detalles

ANÀLISI DELS RESULTATS DE LA PANCREÀTICO-GASTROSTOMIA DESPRÉS DE PARTICIÓ GÀSTRICA

ANÀLISI DELS RESULTATS DE LA PANCREÀTICO-GASTROSTOMIA DESPRÉS DE PARTICIÓ GÀSTRICA ANÀLISI DELS RESULTATS DE LA PANCREÀTICO-GASTROSTOMIA DESPRÉS DE PARTICIÓ GÀSTRICA S. Sánchez Cabús, J. Sampson, D. Saavedra, M. Cubel, M. López-Boado, J. Ferrer, L. Fernández-Cruz Unitat de Cirurgia HBP

Más detalles

TUMORS NEUROENDOCRINS GASTRO-ENTERO-PANCREÀTICS A LA SÍNDROME MEN1:

TUMORS NEUROENDOCRINS GASTRO-ENTERO-PANCREÀTICS A LA SÍNDROME MEN1: TUMORS NEUROENDOCRINS GASTRO-ENTERO-PANCREÀTICS A LA SÍNDROME MEN1: EXPERIÈNCIA D UN HOSPITAL DE 3R NIVELL A. Pané, S. Ruiz, C. Viñals, L. Boswell, J. Llopis, J. Ferrer, J. Oriola, F. Hanzu, M. Mora, I.

Más detalles

EXPERIÈNCIA INICIAL D'EVAS A CATALUNYA

EXPERIÈNCIA INICIAL D'EVAS A CATALUNYA EXPERIÈNCIA INICIAL D'EVAS A CATALUNYA OMAR ANDRÉS NAVARRO; ANNA PRESAS PORCELL; OSCAR ROSET BALADA; ALBERT BRILLAS BASTIDA; PATRICIA RODRÍGUEZ CABEZA H. U. DR. JOSEP TRUETA DE GIRONA INTRODUCCIÓ CAVALLS

Más detalles

REVASCULARITZACIÓ CORONÀRIA DESPRÉS DE L ANGIOPLÀSTIA PRIMÀRIA. Revascularització guiada per isquèmia. 16 d Abril 2012

REVASCULARITZACIÓ CORONÀRIA DESPRÉS DE L ANGIOPLÀSTIA PRIMÀRIA. Revascularització guiada per isquèmia. 16 d Abril 2012 REVASCULARITZACIÓ CORONÀRIA DESPRÉS DE L ANGIOPLÀSTIA PRIMÀRIA Revascularització guiada per isquèmia 16 d Abril 2012 Cursos extrems Aprox. 30-60% dels pacients amb IAMEST tenen malaltia multivàs Aquests

Más detalles

Situació actual de l accés vascular a Catalunya

Situació actual de l accés vascular a Catalunya Situació actual de l accés vascular a Catalunya Emma Arcos, Jordi Comas, Roser Deulofeu i la Comissió de Seguiment del Registre de Malalts Renals de Catalunya Registre de Malalts Renals de Catalunya Organització

Más detalles

ORIENTACIÓ DIAGNÒSTICA

ORIENTACIÓ DIAGNÒSTICA ORIENTACIÓ DIAGNÒSTICA Isquèmia crítica extremitat inferior distal dreta Síndrome antifosfolipíd Possible Vasculitis associada TRACTAMENT Isquèmia EID: Prostaglandines HBPM AAS Possible Vasculitis + SAF:

Más detalles

UN ANY MÉS CSIF PARTICIPA EN ELS ACTES DEL DIA INTERNACIONAL CONTRA EL CÀNCER DE MAMA

UN ANY MÉS CSIF PARTICIPA EN ELS ACTES DEL DIA INTERNACIONAL CONTRA EL CÀNCER DE MAMA UN ANY MÉS CSIF PARTICIPA EN ELS ACTES DEL DIA INTERNACIONAL CONTRA EL CÀNCER DE MAMA CÀNCER DE MAMA: LA PREVENCIÓ ÉS ESSENCIAL El 19 d'octubre el dia internacional contra la malaltia, que suposa la primera

Más detalles

Disminució complicacions ferida quirúrgica (infeccions, eventracions). Millora tolerància oral precoç. Disminució dolor postoperatori.

Disminució complicacions ferida quirúrgica (infeccions, eventracions). Millora tolerància oral precoç. Disminució dolor postoperatori. Disminució complicacions ferida quirúrgica (infeccions, eventracions). Millora tolerància oral precoç. Disminució dolor postoperatori. Disminució de la necessitat d analgèsics. Ràpida mobilització. Millors

Más detalles

Memòria de Qualitat 2015

Memòria de Qualitat 2015 Memòria de Qualitat 2015 ÍNDEX ATENCIÓ ESPECIALITZADA... 4 ATENCIÓ PRIMÀRIA... 6 ATENCIÓ SALUT MENTAL... 8 ATENCIÓ SOCIOSANITARIA... 9 2 NOTES: 1. Les dades entre parèntesi corresponen a les dades de referència

Más detalles

Factors de risc de l arteriosclerosi obliterant: una perspectiva poblacional

Factors de risc de l arteriosclerosi obliterant: una perspectiva poblacional 3a Jornada VASCULAR AIS - BE ISQUÈMIA CRÒNICA EXTREMITATS HOSPITAL UNIVERSITARI SAGRAT COR 9 de Novembre de 2010 Factors de risc de l arteriosclerosi obliterant: una perspectiva poblacional José Miguel

Más detalles

Indicacions i valoració del ECG, Holter, Prova d esforç i Ecocardiografia. Ramon Fitó Morató, Jaume Illa Gay Unitat de Cardiologia, HGG

Indicacions i valoració del ECG, Holter, Prova d esforç i Ecocardiografia. Ramon Fitó Morató, Jaume Illa Gay Unitat de Cardiologia, HGG Indicacions i valoració del ECG, Holter, Prova d esforç i Ecocardiografia Ramon Fitó Morató, Jaume Illa Gay Unitat de Cardiologia, HGG Valor predictiu del ECG per isquèmia 30 al 50 % dels pacients amb

Más detalles

Urgències Catalunya

Urgències Catalunya Catalunya 2014-2016 Dispositius d urgències a Catalunya Atenció Hospitalària Hospitalització: - convencional - CMA - cma - hospital de dia - domiciliària Servei d urgències ACA CUAP Atenció Primària PAC

Más detalles

Control Glicèmic en el Peu Diabètic

Control Glicèmic en el Peu Diabètic Control Glicèmic en el Peu Diabètic Altres Situacions Eduard Mateos Torres Angiologia i Cirurgia Vascular Parc de Salut Mar Cas Clínic 1: Antecedents Home de 61 anys Antecedents: Diabetis Mellitus II HTA

Más detalles

Malalties cròniques, tractaments eterns? Com afrontem la retirada de fàrmacs al tractament de la demència, osteoporosi, dislipèmies, depressió...

Malalties cròniques, tractaments eterns? Com afrontem la retirada de fàrmacs al tractament de la demència, osteoporosi, dislipèmies, depressió... Malalties cròniques, tractaments eterns? Com afrontem la retirada de fàrmacs al tractament de la demència, osteoporosi, dislipèmies, depressió... XI JORNADES D ACTUALITZACIÓ TERAPÈUTICA 2011. Introducció

Más detalles

Actualització sobre seguretat dels medicaments d ús comú en atenció primària. Joan-Ramon Laporte

Actualització sobre seguretat dels medicaments d ús comú en atenció primària. Joan-Ramon Laporte Actualització sobre seguretat dels medicaments d ús comú en atenció primària Joan-Ramon Laporte Actualització sobre seguretat Risc cardiovascular, estatines, diabetis, miopatia, hepatitis Tractaments antitrombòtics:

Más detalles

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Salut de la dona Dexeus ATENCIÓ INTEGRAL EN OBSTETRÍCIA, GINECOLOGIA I MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ

Más detalles

Vanessa Martínez Garcia, Servei de Cardiología Atlhaia

Vanessa Martínez Garcia, Servei de Cardiología Atlhaia Vanessa Martínez Garcia, Servei de Cardiología Atlhaia Neurología: Ictus/AIT Vasculopatía perifèrica Cardiopatía isquèmica: Angor estable Angor inestable/scasest SCAEST Fàrmacs antiagregants utilitzats

Más detalles

RELACIÓ ENTRE ELS NIVELLS DE TSH PRE- QUIRÚRGICS I EL RESULTAT DE LA CITOLOGIA EN L ESTUDI DEL NÒDUL TIROÏDAL. ANÀLISI DE 249 CASOS

RELACIÓ ENTRE ELS NIVELLS DE TSH PRE- QUIRÚRGICS I EL RESULTAT DE LA CITOLOGIA EN L ESTUDI DEL NÒDUL TIROÏDAL. ANÀLISI DE 249 CASOS RELACIÓ ENTRE ELS NIVELLS DE TSH PRE- QUIRÚRGICS I EL RESULTAT DE LA CITOLOGIA EN L ESTUDI DEL NÒDUL TIROÏDAL. ANÀLISI DE 249 CASOS A. Ortiz-Zuñiga 1, C. Zafon 1, E. Altamore 2, C. Iglesias 3, M. Velazques

Más detalles

Actualització sobre seguretat dels medicaments d ús comú en atenció primària. Joan-Ramon Laporte

Actualització sobre seguretat dels medicaments d ús comú en atenció primària. Joan-Ramon Laporte Actualització sobre seguretat dels medicaments d ús comú en atenció primària Joan-Ramon Laporte Actualització sobre seguretat Risc cardiovascular, estatines, diabetis, miopatia, hepatitis Tractaments antitrombòtics:

Más detalles

Evolució de la complexitat assistencial en atenció sociosanitària d internament

Evolució de la complexitat assistencial en atenció sociosanitària d internament Evolució de la complexitat assistencial en atenció sociosanitària d internament Evolució de la complexitat assistencial en atenció sociosanitària d internament Objectiu Analitzar el comportament d indicadors

Más detalles

Estudi dels factors associats a la recurrència del VHB i a la pèrdua de l'empelt post-trasplantament en una cohort de pacients trasplantats per VHB.

Estudi dels factors associats a la recurrència del VHB i a la pèrdua de l'empelt post-trasplantament en una cohort de pacients trasplantats per VHB. Estudi dels factors associats a la recurrència del VHB i a la pèrdua de l'empelt post-trasplantament en una cohort de pacients trasplantats per VHB. Sabela Lens 1 ; María García-Eliz 2 ; Lluís Castells

Más detalles

ANEURISME AORTA ABDOMINAL

ANEURISME AORTA ABDOMINAL Definició d aneurisme: dilatació permanent i localitzada d una artèria que té, al menys, el 50% d augment en el diàmetre, comparat amb el diàmetre de l artèria en questió. Si la dilatació és inferior al

Más detalles

Patologia i abordatge terapèutic de pacients atesos al Servei d Urgències

Patologia i abordatge terapèutic de pacients atesos al Servei d Urgències Patologia i abordatge terapèutic de pacients atesos al Servei d Urgències Servei de Medicina Fisica i Rehabilitació Hospital Universitari Vall d Hebron Dres. Rojas K, Monturiol S, Issa D, Pages E, Sanchez

Más detalles

Procés oncològic i TICs: cribratge de càncer colorectal. Dr. Francesc Macià Dr. Antoni Castells

Procés oncològic i TICs: cribratge de càncer colorectal. Dr. Francesc Macià Dr. Antoni Castells Procés oncològic i TICs: cribratge de càncer colorectal Dr. Francesc Macià Dr. Antoni Castells Eixos bàsics del Programa Població diana: Homes i dones de 50 a 69 anys de 6 districtes: Ciutat Vella, Eixample,

Más detalles

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES CLÍNIQUES

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES CLÍNIQUES DEPARTAMENT DE CIÈNCIES CLÍNIQUES HOSPITAL UNIVERSITARI DE BELLVITGE L HOSPITALET DE LLOBREGAT 2007 Departament de Cirurgia i Especialitats Quirúrgiques Programa de doctorat: Recerca en cirurgia de la

Más detalles

Novetats en fibril lació auricular.

Novetats en fibril lació auricular. Novetats en fibril lació auricular. Ablació de la fibril lació auricular. Indicacions, resultats en el món real, complicacions. Potser ha arribat l hora de la generalització? Dr. Julio Martí Almor Secció

Más detalles

LES ESTATINES VALORACIÓ COMPARATIVA. Dr. Joan A. de Luna CAP Bellpuig (2010)

LES ESTATINES VALORACIÓ COMPARATIVA. Dr. Joan A. de Luna CAP Bellpuig (2010) LES ESTATINES VALORACIÓ COMPARATIVA Dr. Joan A. de Luna CAP Bellpuig (2010) Taxa mortalitat malaltia isquèmica del cor 250 200 150 100 50 0 Calculadora Regicor Indicacions aprovades per a les estatines

Más detalles

GUIA O ITINERARI FORMATIU TIPUS

GUIA O ITINERARI FORMATIU TIPUS Departament de Docència Tel. 93 553 79 38 Fax 93 553 79 39 docenciamedica@santpau.cat GUIA O ITINERARI FORMATIU TIPUS Especialitat: ANGIOLOGIA, CIRURGIA VASCULAR I ENDOVASCULAR Data revisió itinerari:

Más detalles

Inducció del part i factors de risc epidemiològics

Inducció del part i factors de risc epidemiològics Inducció del part i factors de risc epidemiològics Sandra Hernández BCNatal Centre de Medicina Maternofetal i Neonatologia de Barcelona Hospital Clínic i Hospital Sant Joan de Déu Universitat de Barcelona

Más detalles

PROCEDIMIENTO OPERACIONAL TÉCNICO REPARO ENDOVASCULAR DE ANEURISMA DE AORTA CONTENIDO 1. OBJETIVO 2. ALCANCE 3. DEFINICIONES 4.

PROCEDIMIENTO OPERACIONAL TÉCNICO REPARO ENDOVASCULAR DE ANEURISMA DE AORTA CONTENIDO 1. OBJETIVO 2. ALCANCE 3. DEFINICIONES 4. Responsable: Cirugia Vascular y Angiología Elaboró: Eugenia Lopez Salazar Cirujana vascular y angióloga PROCEDIMIENTO OPERACIONAL TÉCNICO MACROPROCESO: Atención al cliente asistencial Fecha de creación:

Más detalles

GONARTROSI TRACTAMENT QUIRÚRGIC

GONARTROSI TRACTAMENT QUIRÚRGIC GONARTROSI TRACTAMENT QUIRÚRGIC Dr. E. Castellet Unitat de Genoll Director Clínic: Prof. E. Cáceres Cap de Servei: Prof. J.Nardi GONARTROSI. EPIDEMIOLOGIA Causa més freqüent d artritis Principal causa

Más detalles

LA INCONTINÈNCIA D ORINA EN LA DONA. EPIDEMIOLOGIA I DIAGNÒSTIC

LA INCONTINÈNCIA D ORINA EN LA DONA. EPIDEMIOLOGIA I DIAGNÒSTIC Rev R Acad Med Catalunya, 2017; 131135 LA INCONTINÈNCIA D ORINA EN LA DONA EPIDEMIOLOGIA I DIAGNÒSTIC * Consultor sènior ICGON, cap de la Unitat d Uroginecologia Hospital Clínic Prof Associat d Obstetrícia

Más detalles

VALORACIÓ ECOGRÀFICA PRECOÇ DE LES FRACTURES-LUXACIONS DE L ESPATLLA EN LA CONSULTA DE REHABILITACIÓ

VALORACIÓ ECOGRÀFICA PRECOÇ DE LES FRACTURES-LUXACIONS DE L ESPATLLA EN LA CONSULTA DE REHABILITACIÓ CAS CLÍNIC VALORACIÓ ECOGRÀFICA PRECOÇ DE LES FRACTURES-LUXACIONS DE L ESPATLLA EN LA CONSULTA DE REHABILITACIÓ Dr. Alfons Vidal Nòria Direcció Clínica de Rehabilitació i Medicina Física. Hospital Universitari

Más detalles

Campanya de vacunació antigripal

Campanya de vacunació antigripal Campanya de vacunació antigripal 2016-2017 Barcelona, 21 d octubre de 2016 Departament de Salut La grip és un problema important de salut pública Malaltia infecciosa vírica molt contagiosa. La incidència

Más detalles

Unitat Docent Pediatria

Unitat Docent Pediatria Pediatria Pla Supervisió Id: 7524 PLA SUPERVISIÓ PEDIATRIA Coordinadora: Dr. Roger Garcia Puig Autores: Dra. Alícia Mirada Vives Dra. Rosa Puigarnau Vallhonrat Centre: Hospital Universitari MútuaTerrassa

Más detalles

Balanç econòmic de la recollida de residus porta a porta i en àrea de vorera per als ens locals

Balanç econòmic de la recollida de residus porta a porta i en àrea de vorera per als ens locals Balanç econòmic de la recollida de residus porta a porta i en àrea de vorera per als ens locals Sant Llorenç de Morunys, 7 de novembre de 2013 Jordi ROCA JUSMET Catedràtic d Economia, Universitat de Barcelona

Más detalles

LA RETINOPATIA DIABÈTICA

LA RETINOPATIA DIABÈTICA L ULL DIABÈTIC LA RETINOPATIA DIABÈTICA La diabetis és una malaltia que afecta el 13% de la població espanyola, una alta prevalença que va en augment i que la converteix en la malaltia metabòlica més freqüent.

Más detalles

Actualització en Ecocardiografia en valvulopaties: ecocardiografia d esforç i monitorització no invasiva

Actualització en Ecocardiografia en valvulopaties: ecocardiografia d esforç i monitorització no invasiva Actualització en Ecocardiografia en valvulopaties: ecocardiografia d esforç i monitorització no invasiva Dra. Elena Ferrer Sistach Servei de Cardiologia. Hospital Germans Trias i Pujol 8 d Abril 2013 INTRODUCCIÓ

Más detalles

Introducció al Trasplantament Renal

Introducció al Trasplantament Renal Introducció al Trasplantament Renal Introducció al Trasplantament Renal Agenda: 1. Tractament substitutiu de la malaltia renal crònica: diàlisi i trasplantament. 2. Tipus de trasplantament renal. a. Donant

Más detalles

TNM del càncer de pròstata: Visió de l Oncòleg Radioteràpic. F. Casas

TNM del càncer de pròstata: Visió de l Oncòleg Radioteràpic. F. Casas TNM del càncer de pròstata: Visió de l Oncòleg Radioteràpic F. Casas 1. Introducció La prostatectomia radical en series molt seleccionades, en series seleccionades i en series te una incidència de marges

Más detalles

Aneurisma de aorta abdominal. Cirugía endovascular versus cirugía abierta? Dr Carlos Esteban Gracia. Germans Trias i Pujol Hospital. Badalona.

Aneurisma de aorta abdominal. Cirugía endovascular versus cirugía abierta? Dr Carlos Esteban Gracia. Germans Trias i Pujol Hospital. Badalona. Aneurisma de aorta abdominal Cirugía endovascular versus cirugía abierta? Dr Carlos Esteban Gracia. Germans Trias i Pujol Hospital. Badalona. En pacients amb aneurisma d aorta abdominal i amb risc quirúrgic

Más detalles

CANVIS A L EPIDEMIOLOGIA DE LA CANDIDIASI. Esther Calbo Unitat de Control d Infecció Nosocomial

CANVIS A L EPIDEMIOLOGIA DE LA CANDIDIASI. Esther Calbo Unitat de Control d Infecció Nosocomial CANVIS A L EPIDEMIOLOGIA DE LA CANDIDIASI Esther Calbo Unitat de Control d Infecció Nosocomial ÍNDEX 1. Canvis en la incidència 2. Canvis en relació a l assistència sanitària 3. Canvis en les espècies

Más detalles

HEPACONTROL: Un programa que redueix el reingrés precoc i la mortalitat en la cirrosi descompensada

HEPACONTROL: Un programa que redueix el reingrés precoc i la mortalitat en la cirrosi descompensada HEPACONTROL: Un programa que redueix el reingrés precoc i la mortalitat en la cirrosi descompensada Betty P Morales, Helena Masnou, Ramon Bartolí, Rosa M Morillas, Marga Sala, Irma Casas, Ramon Planas.

Más detalles

Enquesta de salut de Catalunya de juny de 2018

Enquesta de salut de Catalunya de juny de 2018 Enquesta de salut de Catalunya 2017 15 de juny de 2018 Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) Característiques Els objectius de salut i de reducció de desigualtats en l horitzó 2020 2 ESCA Metodologia Inici

Más detalles

Cas clínic. Ecocardiografia d esforç en valvulopaties. 8 d abril de 2013

Cas clínic. Ecocardiografia d esforç en valvulopaties. 8 d abril de 2013 Cas clínic. Ecocardiografia d esforç en valvulopaties 8 d abril de 2013 Pacient de 72 anys, sense al lèrgies medicamentoses. Vida activa. - Exfumador desde fa 20anys. - Dislipemia en tractament mèdic.

Más detalles

Rutes Assistencials. Dra. Judit Llussà Amb la col laboració de:

Rutes Assistencials. Dra. Judit Llussà Amb la col laboració de: Rutes Assistencials Dra. Judit Llussà Amb la col laboració de: Meritxell Aivar, Isabel Bobé, Carmen Ciria, Magda Bundó, Rosa M Gimbert Marta Serra, Paloma Prats (Fundación redgdps) OBJECTIU ESPECÍFIC:

Más detalles

A propòsit d un cas. Ruper Oliveró Soldevila Resident de 3r any de Cardiologia Hospital del Mar

A propòsit d un cas. Ruper Oliveró Soldevila Resident de 3r any de Cardiologia Hospital del Mar A propòsit d un cas Ruper Oliveró Soldevila Resident de 3r any de Cardiologia Hospital del Mar Anamnesi Home de 50 anys Fa esport regularment (Pàdel) Antecedents Cardiològics: Síndrome de preexcitació

Más detalles

Impacte de la contaminació de l aire en la salut de la població de Barcelona

Impacte de la contaminació de l aire en la salut de la població de Barcelona Impacte de la contaminació de l aire en la salut de la població de Barcelona Grup de treball ASPB: Glòria Perez (SESIS), Marc Marí (SEQUIA), Laia Font (SEQUIA), Brenda León (SESIS), Marc Rico (SEQUIA),

Más detalles

CIRURGIA RESECTIVA DEL PÀNCREES PER NEOPLÀSIES

CIRURGIA RESECTIVA DEL PÀNCREES PER NEOPLÀSIES CIRURGIA RESECTIVA DEL PÀNCREES PER NEOPLÀSIES EXPERIÈNCIA A L HOSPITAL DE SANT PAU I SANTA TECLA SERVEI DE CIRURGIA GENERAL J.J. Pàmies, J. Virgili, F. Marsal, M. González, S. López, R. Sales, R. Fradera,

Más detalles

UTILITAT DE L EXPLORACIÓ ECOGRÀFICA DE TERCER TRIMESTRE

UTILITAT DE L EXPLORACIÓ ECOGRÀFICA DE TERCER TRIMESTRE Sessió secció ecografia. Societat catalana obstetricia i ginecologia. 15 Juny 2010. UTILITAT DE L EXPLORACIÓ ECOGRÀFICA DE TERCER TRIMESTRE S. Fernández Unitat de Medicina Fetal Institut Clinic Ginecologia,

Más detalles

TRANSFERÈNCIA DIALÍTICA CAS CLÍNIC. V.Duarte/ Servei de Nefrologia Consorci Sanitari de Terrassa Març 2017

TRANSFERÈNCIA DIALÍTICA CAS CLÍNIC. V.Duarte/ Servei de Nefrologia Consorci Sanitari de Terrassa Març 2017 TRANSFERÈNCIA DIALÍTICA CAS CLÍNIC V.Duarte/ Servei de Nefrologia Consorci Sanitari de Terrassa vduarte@cst.cat Març 2017 CAS CLÍNIC o o o Pacient dona de 21 anys d edat Natural de Marroc En programa de

Más detalles

la cohesió social va per barris

la cohesió social va per barris la cohesió social va per barris Introducció Diem que hi ha cohesió social quan els individus que habiten en un territori reconeixen als altres com que pertanyen a la mateixa comunitat. Les diverses desigualtats

Más detalles

AVALUACIÓ I TRACTAMENT DE LA URTICÀRIA

AVALUACIÓ I TRACTAMENT DE LA URTICÀRIA AVALUACIÓ I TRACTAMENT DE LA URTICÀRIA II MATÍ AL LÈRGIA BELLVITGE: URTICÀRIA I ANGIOEDEMA 27 de setembre de 2017 Blanca Andrés Unitat d Al lergologia. Servei de Medicina Interna. Hospital Universitari

Más detalles

Working Group

Working Group TROMBOC@T Working Group Els Anticoagulants d acció directe (ACOD) en situacions especials Dra. Mireia Constans Servei d Hematologia Fundació Althaia, Manresa Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2015;35:1056-1065

Más detalles

Optimització del procés d'artroplàstia primària de maluc i genoll

Optimització del procés d'artroplàstia primària de maluc i genoll Optimització del procés d'artroplàstia primària de maluc i genoll P. Julián; M. González; T. Amela; E. Permanyer; M. Lolo; O. Roura Hospital Universitari Mútua Terrassa, novembre 2013 V Jornada tècnica

Más detalles

Campanya de vacunació antigripal

Campanya de vacunació antigripal Campanya de vacunació antigripal 2008-9 Departament de Salut La grip és un important problema de salut pública Malaltia infecciosa vírica, molt contagiosa La incidència de grip durant les epidèmies oscil

Más detalles

l amoxicil.lina -clavulànic oral en la diverticulitis

l amoxicil.lina -clavulànic oral en la diverticulitis Estudi prospectiu randomitzat sobre l eficàcia de l amoxicil.lina -clavulànic oral en la diverticulitis aguda no complicada. A. Balsach, Y. Ribas, F. Aguilar, J. Bargalló, S. Lamas, F. Campillo Hospital

Más detalles

Salut i pobresa infantil. Què ens diuen les dades?

Salut i pobresa infantil. Què ens diuen les dades? Salut i pobresa infantil. Què ens diuen les dades? Anna García-Altés Responsable de l Observatori del Sistema de Salut de Catalunya Acte de celebració del Dia Mundial de la Salut 2018: Salut per a tothom

Más detalles

Projecte per la atenció als pacients. en format codi interhospitalari. Comissió Assessora per l Atenció al

Projecte per la atenció als pacients. en format codi interhospitalari. Comissió Assessora per l Atenció al Projecte per la atenció als pacients amb sèpsia greu a Catalunya en format codi interhospitalari Codi Sèpsia Greu Comissió Assessora per l Atenció al Pacient amb Sèpsia Greu Dr. Juan Carlos Yébenes Servei

Más detalles

CAS 1 Malalta de 52 anys, fumadora de 10cig/dia, HTA tractada t amb ARA-2. DM2 coneguda fa 15 anys, actualment tractada amb metformina( mg) 1-1-

CAS 1 Malalta de 52 anys, fumadora de 10cig/dia, HTA tractada t amb ARA-2. DM2 coneguda fa 15 anys, actualment tractada amb metformina( mg) 1-1- Quan i com insulinitzar? Dr. Jaume Puig de Dou Servei d Endocrinologia i Nutrició Hospital del Mar CAS 1 Malalta de 52 anys, fumadora de 10cig/dia, HTA tractada t amb ARA-2. DM2 coneguda fa 15 anys, actualment

Más detalles

VENTILACIÓ ASSISTIDA PROPORCIONAL (PAV +) COMPARADA AMB ASSISTIDA- CONTROLADA EN LA FASE AGUDA DEL PACIENT CRÍTIC: ESTUDI MULTICÈNTRIC RANDOMITZAT.

VENTILACIÓ ASSISTIDA PROPORCIONAL (PAV +) COMPARADA AMB ASSISTIDA- CONTROLADA EN LA FASE AGUDA DEL PACIENT CRÍTIC: ESTUDI MULTICÈNTRIC RANDOMITZAT. VENTILACIÓ ASSISTIDA PROPORCIONAL (PAV +) COMPARADA AMB ASSISTIDA- CONTROLADA EN LA FASE AGUDA DEL PACIENT CRÍTIC: ESTUDI MULTICÈNTRIC RANDOMITZAT. C. Subirà a, M. Delgado b, A. Díaz-Prieto c, C. Hermosa

Más detalles

2. L equip mèdic. Ramon Brugada. Cardiòleg, Hospital Josep Trueta Girona. Degà i Professor Titular, Facultat de Medicina, Universitat de Girona.

2. L equip mèdic. Ramon Brugada. Cardiòleg, Hospital Josep Trueta Girona. Degà i Professor Titular, Facultat de Medicina, Universitat de Girona. 2 1. Càrdia Un centre de medicina cardiovascular que promou la prevenció, la diagnosi i el tractament personalitzat mitjançant les tecnologies més avançades. 3 2. L equip mèdic Jaume Aboal Cardiòleg, Hospital

Más detalles

Oriol Codina Guinó Reumatologia Hospital de Figueres. Vinyeta radiològica

Oriol Codina Guinó Reumatologia Hospital de Figueres. Vinyeta radiològica Oriol Codina Guinó Reumatologia Hospital de Figueres Vinyeta radiològica Cas clínic 83 anys Antecedents mèdics Hipertensió arterial. Hipertròfia de pròstata. Tractament habitual: Hidrosaluretil, Adiro

Más detalles

Atur a Terrassa (abril de 2010)

Atur a Terrassa (abril de 2010) Atur a Terrassa (abril de 2010) Índex Atur registrat Atur per sexe Atur per sector econòmic Atur per edats Atur per nivell formatiu Col lectiu immigrant Durada de l atur Durada de l atur per sexes Durada

Más detalles

Central de Resultats. Avançant en la transparència i el benchmarking als centres sanitaris públics de Catalunya. Barcelona, 11 de juliol de 2013

Central de Resultats. Avançant en la transparència i el benchmarking als centres sanitaris públics de Catalunya. Barcelona, 11 de juliol de 2013 Central de Resultats Avançant en la transparència i el benchmarking als centres sanitaris públics de Catalunya Barcelona, 11 de juliol de 2013 Per què és important la presentació d avui? 1 2 3 Donar resposta

Más detalles

"Tractem pacients, NO analítiques" Dr. Carlos Gómez ABS Collblanc. L Hospitalet Llob. Membre Grup GEDAPS

Tractem pacients, NO analítiques Dr. Carlos Gómez ABS Collblanc. L Hospitalet Llob. Membre Grup GEDAPS "Tractem pacients, NO analítiques" Dr. Carlos Gómez ABS Collblanc. L Hospitalet Llob. Membre Grup GEDAPS carlos.gomez@sanitatintegral.org XVIII JORNADES D ACTUALITZACIÓ TERAPÈUTICA 2018 https://pixabay.com

Más detalles

XVII Jornada d'actualització Terapèutica 2017

XVII Jornada d'actualització Terapèutica 2017 XVII Jornada d'actualització Terapèutica 2017 Passat, present i futur dels IBP: veritats i mentides Quan, com i quin IBP? Clara Riera Nadal Especialista en Medicina Familiar i Comunitària EAP Sagrada Família

Más detalles

Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats

Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats Presentació El document que teniu a les mans és la Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats

Más detalles

Aneurismas Incidentales. Dra. Guadalupe María Bruera.

Aneurismas Incidentales. Dra. Guadalupe María Bruera. Aneurismas Incidentales Dra. Guadalupe María Bruera. Aneurismas Incidentales Que hago con esto?... Aneurismas Incidentales: Cronograma Definición. Epidemiología. Historia Natural y riesgo de Ruptura. Factores

Más detalles

1º SEDAV/ Madrid. Noviembre 2014 Cuando empezar a puncionar una fístula.

1º SEDAV/ Madrid. Noviembre 2014 Cuando empezar a puncionar una fístula. 1º SEDAV/ Madrid. Noviembre 2014 Cuando empezar a puncionar una fístula. Dr. Nicolás Marigliano. Coordinador Medico Fresenius Medical Care. Extremadura España- Introducción : -La Diabetes Mellitus, HTA

Más detalles

Ús d estimulador diafragmàtic en pacients amb dependència de ventilació mecànica. Dr. Xavier Curià Institut Guttmann

Ús d estimulador diafragmàtic en pacients amb dependència de ventilació mecànica. Dr. Xavier Curià Institut Guttmann Ús d estimulador diafragmàtic en pacients amb dependència de ventilació mecànica Dr. Xavier Curià Institut Guttmann Lesions medul lars Lesió per sobre C 4 ( nucli frènic) Paràlisi diafragmàtica Insuficiència

Más detalles