1.QUALITATS FÍSIQUES BÀSIQUES

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "1.QUALITATS FÍSIQUES BÀSIQUES"

Transcripción

1 1.QUALITATS FÍSIQUES BÀSIQUES 1. LES QUALITATS FÍSIQUES BÀSIQUES La condició física és necessària per a realitzar qualsevol activitat, des de les quotidianes fins les activitats esportives. No totes les persones tenim la mateixa condició física; ésta ve determinada pels seus components: les qualitats físiques. Les capacitats o qualitats físiques básiques són: la resistència, la força, la velocitat i la flexibilitat. Existeixen també les que anomenem qualitats mixtes o resultants ja que són el resultat i la combinació d altres, com la potència, la agilitat, la coordinació, l habilitat o l equilibri. 2. LA FORÇA La força muscular és la capacitat física que permet a la persona crear una tensió muscular. Podem distingir tres classes de força muscular: 1. Força màxima. És la màxima força que una persona és capaç de realitzar; per exemple un halterofilista (alçador de pes). 2. Força explosiva. S exerceix en realitzar un moviment de força a la màxima velocitat; per exemple l atleta que practica salt d alçada. 3. Força-resistència. La utilitzem quan cal realitzar un moviment de força durant molt de temps seguit i de forma continuada; per exemple un remer. El treball i l entrenament de la força muscular produeixen efectes sobre el nostre organisme. Fonamentalment quatre coses: Augmenta la grandària de les fibres musculars i, per tant, augmenta la grandària del múscul. Aquest fenòmen s anomena hipertròfia muscular. També augmenta la grandària dels tendons. Entren en funcionament fibres musculars que estaven inactives. El múscul augmenta les seves reserves d energia. 3. LA RESISTÈNCIA La resistència és la capacitat física que ens permet suportar i aguantar un esforç físic durant el major temps possible. Per comprendre quins tipus de resistència hi ha, has de saber que la clau és l arribada de l oxigen als nostres músculs. El nostre cos utilitza oxigen per realitzar les seves funcions. Sense ell la vida no és possible. De la mateixa manera és fonamental en la realització de l exercici físic. Depenent de les característiques de l exercici que realitzem, l oxigen que el nostre organisme té la capacitat d assimilar pot ser suficient o no. Això ens porta a diferenciar dos tipus de resistència. 1. Resistència aeròbica. Un esforç de resistència és aeròbic quan l oxigen que arriba als músculs que treballen és suficient per realitzar l exercici. Són esforços d intensitat moderada/baixa i de llarga duració. 2. Resistència anaeròbica. Quan l oxigen que arriba als músculs és insuficient. Són esforços molt intensos i de duració curta. Diferenciem: 2.1 Resistència anaeróbica làctica. Quan l activitat dura entre 10 segons i 2 minuts (cursa de 110 metres tanques), es produeix àcid làctic i la intensitat de l exercici es realitza entre el 80% i 90%. 2.2 Resistència anaeròbica alàctica: Quan l activitat dura 10 segons com a màxim, no es produeix àcid làctic i i la intensitat de l exercici es realitza al 90% ó 100% (un esprint de 10 metres).

2 El treball de resistència produeix una sèrie de canvis al nostre organisme: Augment del número de glòbuls rojos. Augment de la grandària del cor. Augment de la xarxa de capil.lars. Augment de la capacitat respiratòria. Per saber com millorar-la hem de tenir en compte: El tipus d exercici, la intensitat i la duració. 4. LA FLEXIBILITAT La flexibilitat és la qualitat física que ens permet realitzar moviments de gran amplitud amb alguna part del nostre cos. Hi ha dos tipus de flexibilitat: 1. Flexibilitat dinàmica. Quan existeix moviment (exercicis de mobilitat articular) 2. Flexibilitat estàtica. Quan no hi ha moviment (exercicis d estiraments) El treball de flexibilitat té un doble efecte en el nostre organisme: Fa augmentar el recorregut de l articulació. Augmenta la capacitat d elongació dels músculs. La flexibilitat és una qualitat involutiva, és a dir, empitjora amb l edat. Als primers anys de la nostra vida tenim el màxim nivell de flexibilitat; a mesura que ens fem grans va decreixent. Treballar-la contínuament afavoreix que aquesta involució siga més lenta. Les xiques tenen nivells de flexibilitat més alts que els xics. 5. LA VELOCITAT La velocitat és la qualitat física que ens permet realitzar un moviment el més ràpid possible. Podem distinguir tres tipus de velocitat: 1. Velocitat de reacció. És la capacitat de respondre el més ràpid possible a un estímul determinat (auditiu, visual o tàctil); per exemple la eixida en una cursa de natació, el nedador reacciona davant del senyal d eixida (estímul). 2. Velocitat de desplaçament. És la capacitat de recórrer una distància en el mínim de temps possible; per exemple la cursa de 100 metres lliures en atletisme. 3. Velocitat gestual. És la capacitat que permet realitzar un gest amb la màxima velocitat; per exemple un lluitador d esgrima ha de manejar l espassa a gran velocitat per sorprendre al rival. Treballar la velocitat provoca una sèrie de canvis en el nostre cos que fan que estiga preparat per realitzar qualsevol moviment molt més ràpidament. Els canvis són els següents: El sistema nerviós transmet l ordre de contracció als músculs molt més ràpid i, per tant, aquests poden contraure s més ràpidament. Es produeix una hipertròfia muscular (augment de la grandària de la musculatura ) degut a la realització d esforços de potència (treballar força a màxima velocitat). Augmenten les reserves d energia, pròpies d esforços curts i ràpids.

3 2. MÈTODES O SISTEMES D ENTRENAMENT El desenvolupament de la condició física depén, entre altres factors, dels SISTEMES O MÈTODES D ENTRENAMENT. 1. SISTEMA NATURAL. Va ser desenvolupat per Hébert a principi del segle XX. Consisteix en realitzar activitats físiques en plena natura, aprofitant les característiques físiques de l entorn (costeres, arbres per escalar, desnivells, roques, etc). 2. SISTEMES CONTINUATS. Són sistemes que fan una determinada càrrega d entrenament sense cap pausa. Són els més indicats per a treballar la resistència aeròbica i anaeròbica. Dins d estos sistemes podem diferenciar: Cursa contínua (popularment conegut com footing o trotar). S utilitza per a millorar la resistència aeròbica. Exemple: córrer durant 20 minuts a una intensitat del 60%. Fartlek. Es una variació de la cursa contínua però amb canvis de ritme en lloc de fer-la a la mateixa intensitat. Amb ell es treballa els dos tipus de resistència. Exemple: 2 primers minuts de cursa al 60%, després sense parar 20 segons al 90%, etc. Es pot realitzar tant en terreny pla com aprofitant els desnivells de les costeres. Entrenament total. És la suma de la cursa contínua, el fartlek, aceleracions, esprints i exercicis gimnàstics (salts, abdominals, flexions, sentadilles, llançaments, etc). Es treballen les quatre qualitats físiques. 3. SISTEMES FRACCIONATS. Són sistemes que es caracteritzen per dividir la càrrega de l entrenament en diferents parts entre les quals hi ha pauses de recuperació. Serveixen per a millorar la velocitat i també la força explosiva. Dins d estos sistemes podem diferenciar: Mètode intervàl lic. Consisteix en repeticions d esforços d intensitat submàxima (75%-90%) i la recuperació és parcial (per a realitzar una nova repetició hem d estar entre 120 i 140 pulsacions). Exemple: Fer 6 sèries de 200 metres al 85% (175 pulsacions) amb un període de descans entre sèries de 1 a 1 30 minuts ( pulsacions). Mètode de repeticions. Consisteix en repeticions d esforços d intensitat màxima (100%) i la recuperació és total (per realitzar una nova repetició hem d estar a pulsacions). Exemple: Fer 6 sèries de 200 metres al 100% (200 pulsacions) amb un període de descans entre sèries de 3 ó 4 minuts (80-90 pulsacions). 4. SISTEMES ANALÍTICS. Són sistemes que tenen com a objectiu treballar o desenvolupar grups musculars concrets. Milloren la força i la flexibilitat, també la resistència. Dins d estos sistemes podem diferenciar: Circuit. Les característiques essencials són: - Un determinat nombre d activitats que reben el nom d estació. - S utilitzen diferents materials (bancs, pilotes medicinals, cordes, etc). - Es treballa sempre amb la mateixa intensitat. - Hi ha un nombre fixe de repeticions. - Hi ha un nombre fixe per a cada estació. - Es treballa principalment la força-resistència.

4 Entrenament per estacions. És molt semblant a l entrenament per circuit i s utilitza per a desenvolupar la força màxima i la força explosiva. La diferencia principal respecte als circuits és: El nombre de repeticions i la càrrega (intensitat d execució de l exercici) pot variar. Hi ha tres possibles variants: 1. Amb l intensitat i nº de repeticions constants. Ex: 4 sèries x 6 repeticions x 80% 2. Amb l intensitat i nº de repeticions variables: Ex: 1 sèrie x 6 repeticions x 70% 1 sèrie x 8 repeticions x 80% 1 sèrie x 10 repeticions x 90% 3. Amb l intensitat constant i el nº de repeticions variables. Ex: 1 sèrie x 6 repeticions x 70% 1 sèrie x 8 repeticions x 70% 1 sèrie x 10 repeticions x 70% Entrenament per piràmides. És molt semblant a l entrenament per repeticions; es diferència per la característica d augmentar o disminuir les repeticions i l intensitat en forma piramidal. Estiraments. Són un mètode per a treballar la flexibilitat que consisteix en l extensió màxima d un moviment en una articulació determinada. PNF (Facilitació neuromuscular propioceptiva). S utilitza per millorar la flexibilitat. S aplica amb l ajuda d un/a company/a de la següent forma: - Estirament del múscul fins al límit soportable (no fer-se mal) durant segons. - Tensió: acció o contracció del mateix múscul durant segons, però en direcció contrària a la fase anterior. - Estirament, durant segons, sense arribar a sentir dolor. 3.BASES I PRINCIPIS DE L ENTRENAMENT L entrenament és un procés científic i pedagògic que té com a objectiu incrementar el rendiment d una persona millorant les seves capacitats (condició física, capacitats psicològiques, tècniques, tàctiques ). L equilibri homeostàtic. Les funcions orgàniques (la circulació, la respiració, el to muscular ) així com les constants vitals del cos humà tendeixen a mantenir un estat d equilibri. Aquesta tendència a conservar l estabilitat s anomena equilibri homeostàtic. Hi ha molts factors que ens poden estressar i disminuir el nostre equilibri homeostàtic (patir un refredat, grip, bronquitis, un traumatisme, factors psicològics com l ansietat, estats nerviosos, períodes d exàmens ) També l exercici físic pot considerar-se un estímul estressant capaç de modificar el nostre equilibri homeostàtic. NIVELL FÍSIC EXERCICI FÍSIC Sobrecompensació Línia d'equilibri Fase de Fase de desgast recuperació TEMPS

5 Els principis de l'entrenament tenen el seu orígen en la teoría de la síndrome general d adaptació o teoria de l estrès de Hans Selye (el cos produeix una serie de respostes per a adaptar-se a qualsevol estímul o estrés i que alteren l equilibri homeostàtic; el conjunt d eixes respostes adaptatives les va establir o agrupar en tres fases: fase d alarma, fase de resistencia i fase d esgotament). Amb els principis de l'entrenament la planificació de l'activitat serà segura i efectiva. A més s'evitaran aspectes com la monotonia, fatiga, avorriment o sobreentrenament. PRINCIPIS DE L ENTRENAMENT Hi han 6 principis bàsics de l'entrenament 1.Principi d'individualitat Els programes d entrenament s han d adaptar a cada persona, en funció de les seues necessitats individuals, de les capacitats inicials i de les característiques pròpies (l'estil de vida, el nivell de condició física, etc). 2.Principi de l adaptació. El cos humà es capaç de reaccionar (adaptació) a l efecte de l entrenament esportiu (fatiga) i després d un període de repòs (descans) és capaç d augmentar el nivell de rendiment físic i la resistencia a l entrenament (sobrecompensació). 3.Principi de la progressió. L increment lent però constant del treball (càrrega d entrenament)és l unica manera de produïr més adaptacions i augmentar el rendiment físic. Si no hi ha augment progressiu de la càrrega, el cos humà continua adaptat a l últim entrenament i no produeix ni increment del rendiment ni sobrecompensació. Càrrega d entrenament: Suma dels estímuls d entrenament: Volum, intensitat, frecuencia de sessions,etc (temps, distància, repeticions, numero de series, etc). 4.Principi de la continuïtat. La pràctica sistemàtica d activitat física permet aconseguir adaptacions. Si no hi ha la freqüencia necesaria d entrenament (mínim 2 díes a la setmana), no podem aprofitar els efectes possitius de la sobrecompensació i es perden les adaptacions aconseguides. 5.Principi de la alternança. Els períodes de descans entre estímuls d entrenament són tan necessaris com l entrenament per produïr sobrecompensacions. El temps de recuperació insuficient després d una càrrega d entrenament provoc auna disminució de la capacitat de rendimentque quan és molt greu s anomena sobreentrenament. Per a evitar el sobreentrenament s ha d alternar el tipus de càrrega, així deixarem al cos descansar i produir la sobrecompensació. 6.Principi de la variació. Els estímuls aplicats als programmes d entrenament han d utilitzar el major nombre de continguts, sistemes d entrenament i recursos per aconseguir els objectius. D aquesta manera es podran evitar la monotonia i l avorriment.

6 CONCEPTES BÀSICS EN L ENTRENAMENT 1. SOBREENTRENAMENT. L'adaptació a l'exercici físic, és a dir els efectes de l'entrenament, es produeix durant el descans posterior a una activitat. Està comprovat que durant l'exercici físic es produeix un desgast, una fatiga tant a nivell general com muscular. De la mateixa manera, diferents estudis han observat que si després d'aquest desgast o fatiga deixem que el cos i els músculs descansen, el nivell de forma física es recupera i inclús supera el nivell anterior, és a dir, s'observa la millora produida per l'entrenament. Si no deixem que el cos i els músculs es recuperen, l'entrenament produeix un efecte contrari. Apareixen símptomes com descens en el rendiment, fatiga i dolor muscular o alteracions de la son i la fam. És el que anomenem sobreentrenament. Cada tipus d'activitat necessita un temps de recuperació específic, aspectes com la intensitat, el tipus d'activitat o la climatologia, per exemple, fan que es requerisca més o menys temps de recuperació. El descans necessari també depèn de cada individu, del seu estat de forma, de l'edat, etc. (a menor nivell de condició física o més edat, per exemple, cal més temps de descans). 2. HIDRATACIÓ I DESHIDRATACIÓ. El cos humà està format, en un alt percentatge per aigua. Hi ha aigua a l'interior de les cèl lules, a la sang i als teixits. Aquest percentatge s'ha de mantenir constant, és essencial per al bon funcionament de l'organisme. Durant la realització d'exercici físic la temperatura corporal augmenta. Així la contracció muscular o la transmissió d'impulsos nerviosos, per exemple, són més efectius. Però al mateix temps l'organisme lluita per a mantenir la temperatura corporal constant. La reacció més clara davant l'increment de temperatura és la sudoració, és a dir, la pèrdua d'aigua juntament amb altres substrats com sals minerals. Així es pot afirmar que l'exercici físic provoca una pèrdua d'aigua, és a dir, deshidratació. La manca de líquid porta a un augment de la temperatura corporal, a la fatiga i al debilitament. La deshidratació disminueix el rendiment físic. A més, pot provocar mareig, i en casos extrems, fins i tot la mort (quan la manca de líquid supera el 15% del líquid corporal). Algunes de les pautes a seguir en la hidratació són: Abans de començar una activitat cal beure moderadament. El líquid s'ha de prendre a temperatura ambient. S'ha de beure a glops petits i sovint. Mai grans quantitats en una sola vegada. S'ha de beure regularment, abans i desprès de fer exercici, i quan l'exercici és de llarga durada cal beure també durant l'activitat. No cal esperar a sentir sensació de set, de fet, la set és un indicador de lleugera deshidratació. Si l'exercici es realitza en dies molt calurosos o humits cal estar molt pendents de la hidratació. El color de la orina és un bon indicador de la hidratació. Si el color és fosc és un indicador de deshidratació.

L ENTRENAMENT ESPORTIU

L ENTRENAMENT ESPORTIU L ENTRENAMENT ESPORTIU Esquema 1.Concepte d entrenament 2.Lleis fonamentals Llei de Selye o síndrome general d adaptació Llei de Schultz o del llindar Deduccions de les lleis de Selye i Schultz 3.Principis

Más detalles

La preparació física en sec per a les activitats subaquàtiques en apnea

La preparació física en sec per a les activitats subaquàtiques en apnea La preparació física en sec per a les activitats subaquàtiques en apnea Per què és necessària la P. F.? Millora les capacitats condicionals i conseqüentment el rendiment Disminució risc de patir malalties

Más detalles

IES Manuel Broseta. Banyeres U.D.Condicionament físic: sistemes d entrenament. 1r batxillerat EDUCACIÓ FÍSICA.Curs

IES Manuel Broseta. Banyeres U.D.Condicionament físic: sistemes d entrenament. 1r batxillerat EDUCACIÓ FÍSICA.Curs Mètodes o sistemes d El desenvolupament de la condició física depén, entre altres factors, dels SISTEMES O MÈTODES D ENTRENAMENT. 1. Sistema natural. Va ser desenvolupat per Hébert a principi del segle

Más detalles

Què és la CONDICIÓ FÍSICA? És la suma de capacitats que té l organisme per a realitzar tasques físiques amb la màxima eficàcia i rendiment

Què és la CONDICIÓ FÍSICA? És la suma de capacitats que té l organisme per a realitzar tasques físiques amb la màxima eficàcia i rendiment Què és la CONDICIÓ FÍSICA? És la suma de capacitats que té l organisme per a realitzar tasques físiques amb la màxima eficàcia i rendiment Condició Física La condició física està íntimament relacionada

Más detalles

LA FORÇA. Beneficis de l entrenament de. Això és el bàsic. La Força i l aparell locomotor. Com millorar la Força. Força. Mètodes d entrenament

LA FORÇA. Beneficis de l entrenament de. Això és el bàsic. La Força i l aparell locomotor. Com millorar la Força. Força. Mètodes d entrenament La Força LA FORÇA Això és el bàsic La Força i l aparell locomotor Beneficis de l entrenament de Força Com millorar la Força Definició Tipus Criteris per al treball de Força Mètodes d entrenament Força

Más detalles

LA FLEXIBILITAT. Beneficis de l entrenament de. Com millorar la. Això és el bàsic. La Flexibiloitat i l aparell locomotor. Flexibilitat.

LA FLEXIBILITAT. Beneficis de l entrenament de. Com millorar la. Això és el bàsic. La Flexibiloitat i l aparell locomotor. Flexibilitat. LA FLEXIBILITAT LA FLEXIBILITAT Això és el bàsic La Flexibiloitat i l aparell locomotor Beneficis de l entrenament de Flexibilitat Com millorar la Flexibilitat Definició Factors dels que depèn la Flexibilitat

Más detalles

GRAU MITJÀ Certificat de primer nivell de bàsquet. Preparació Física Aplicada I 5 hores pràctiques

GRAU MITJÀ Certificat de primer nivell de bàsquet. Preparació Física Aplicada I 5 hores pràctiques GRAU MITJÀ Certificat de primer nivell de bàsquet Preparació Física Aplicada I 5 hores pràctiques QUÈ ÉS L ENTRENAMENT? CÀRREGUES PROCÉS FATIGA Millora rendiment RECUPERACIÓ OBJECTIUS DE L ENTRENAMENT

Más detalles

Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA. 2. Quins dos tipus de resistència anaeròbica hi ha? Posa un exemple de cadascuna.

Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA. 2. Quins dos tipus de resistència anaeròbica hi ha? Posa un exemple de cadascuna. Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA Després de llegir els apunts sobre la resistència realitza les següents activitats: 1. Explica la diferència entre la resistència aeròbica

Más detalles

1. ELS PRINCIPIS DE L ENTRENAMENT

1. ELS PRINCIPIS DE L ENTRENAMENT 1. ELS PRINCIPIS DE L ENTRENAMENT Els principis de l entrenament tenen el seu origen en el camp del rendiment esportiu, però són aplicables a qualsevol àmbit de l activitat física. Són una sèrie de postulats

Más detalles

QUALITATS FÍSIQUES BÀSIQUES

QUALITATS FÍSIQUES BÀSIQUES QUALITATS FÍSIQUES BÀSIQUES Les qualitats físiques bàsiques són un conjunt de factors que determinen el nostre rendiment a l hora de dur a terme una activitat física quotidiana (córrer per agafar el tren,

Más detalles

1.1 Beneficis del cos humà per la pràctica continuada d exercici físic

1.1 Beneficis del cos humà per la pràctica continuada d exercici físic TEMA 1: ACTIVITAT FÍSICA I SALUT El cos humà és el nostre mitjà de relació amb el món exterior. Per això l hem de cuidar i l hem de moure, per aprofitar totes les possibilitats que ens ofereix. Entenem

Más detalles

LA FORÇA 1. CONCEPTE I TIPUS DE FORÇA

LA FORÇA 1. CONCEPTE I TIPUS DE FORÇA 1. CONCEPTE I TIPUS DE FORÇA DEFINICIÓ: La capacitat física que coneixem com a força permet a la persona crear una tensió muscular a fi de vèncer una oposició o una sobrecàrrega (aixecar objectes, empènyer,

Más detalles

LA CONDICIÓ FÍSICA. Es basa en l estat d aquest quatre aparells o sistemes RECORDEM:

LA CONDICIÓ FÍSICA. Es basa en l estat d aquest quatre aparells o sistemes RECORDEM: RECORDEM: Quins són els aparells i sistemes del nostre cos que tenen relació amb l activitat física i que vam estudiar a la primera avaluació? L aparell locomotor. L aparell respiratori. L aparell circulatori.

Más detalles

DEPARTAMENT D EDUCACIÓ FÍSICA

DEPARTAMENT D EDUCACIÓ FÍSICA Generalitat de Catalunya Departament d'ensenyament Institut Gabriel Ferrater i Soler Institut d Educació Secundària Gabriel Ferrater DEPARTAMENT D EDUCACIÓ FÍSICA PRIMER ESO EXAMEN DE SETEMBRE Consta de

Más detalles

LA CONDICIÓ FÍSICA I LA SALUT

LA CONDICIÓ FÍSICA I LA SALUT LA CONDICIÓ FÍSICA I LA SALUT La Base Del Benestar Del Nostre Cos 2ª AVALUACIÓ - TEMA 3 rt 4 ESO LA CONDICIÓ FÍSICA I LA SALUT RELACIÓ ENTRE CONDICIÓ FÍSICA I SALUT FACTORS QUE INCIDEIXEN EN LA CONDICIÓ

Más detalles

EDUCACIÓ FÍSICA: Condició Física

EDUCACIÓ FÍSICA: Condició Física TEMA 1: LA RESISTÈNCIA II Què és la Resistència? És la qualitat física que permet a una persona realitzar esforços de llarga durada. Quins són els tipus de Resistència? Per a realitzar qualsevol tipus

Más detalles

LA VELOCITAT EDUCACIÓ FÍSICA. Fitxa teòrica - 1r ESO

LA VELOCITAT EDUCACIÓ FÍSICA. Fitxa teòrica - 1r ESO LA VELOCITAT EDUCACIÓ FÍSICA Fitxa teòrica - 1r ESO Índex 1. MAPA CONCEPTUAL... 3 2. DEFINICIÓ... 3 - Què és la velocitat? - Qui empra la velocitat? 3. TIPUS DE VELOCITAT... 4 - Velocitat de Reacció -

Más detalles

LES QUALITATS FÍSIQUES BÀSIQUES, LA CONDICIÓ FÍSICA I ELS SISTEMES D ENTRENAMENT

LES QUALITATS FÍSIQUES BÀSIQUES, LA CONDICIÓ FÍSICA I ELS SISTEMES D ENTRENAMENT LES QUALITATS FÍSIQUES BÀSIQUES, LA CONDICIÓ FÍSICA I ELS SISTEMES D ENTRENAMENT Les Q.F.B. són quatre: La resistència. La força. La velocitat. La flexibilitat. Evolució de les Q.F.B. segons l edat i el

Más detalles

UNITAT DIDÀCTICA 2. COM MILLOREM LA CONDICIÓ FÍSICA III

UNITAT DIDÀCTICA 2. COM MILLOREM LA CONDICIÓ FÍSICA III Educació Física, 3r d ESO UNITAT DIDÀCTICA 2. COM MILLOREM LA CONDICIÓ FÍSICA III La capacitat que tenim per superar millor el cansament d un esforç depèn de l anomenada condició física. Podem definir

Más detalles

LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES. Resistència Força Velocitat Flexibilitat

LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES. Resistència Força Velocitat Flexibilitat LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES. Resistència Força Velocitat Flexibilitat RESISTÈNCIA FORÇA FLEXIBILITAT VELOCITAT LA RESISTÈNCIA. Molts esportistes afronten esforços de llarga duració. el corredor de

Más detalles

FONAMENTS BIOLÓGICS, SALUT I PRIMERS AUXILIS L ESCALFAMENT

FONAMENTS BIOLÓGICS, SALUT I PRIMERS AUXILIS L ESCALFAMENT L ESCALFAMENT L escalfament és el conjunt d'activitats o exercicis que es realitzen prèviament a qualsevol activitat física que exigisca un esforç superior al normal, amb l'objecte de preparar-se física

Más detalles

EDUCACIÓ FÍSICA L Escalfament General i Específic i la tornada a la calma L escalfament és una activitat molt important, com més intensa és l

EDUCACIÓ FÍSICA L Escalfament General i Específic i la tornada a la calma L escalfament és una activitat molt important, com més intensa és l EDUCACIÓ FÍSICA L Escalfament General i Específic i la tornada a la calma L escalfament és una activitat molt important, com més intensa és l activitat a realitzar, més necessari és l escalfament. L escalfament

Más detalles

TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS )

TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS ) TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS ) ÍNDEX: 8.1.- Generalitats 8.2.- La Força 8.3.- La Resistència 8.4.- La Velocitat 8.5.- La Flexibilitat 8.1.- GENERALITATS El moviment corporal té

Más detalles

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS El nostre amic Lucky Luke va tenir un greu accident quan volia anar massa ràpid a Fort Canyon. El nostre amic està decebut, ja que caure del cavall és un deshonor per

Más detalles

PROVA D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR DE FORMACIÓ PROFESSIONAL I DELS ENSENYAMENTS D ESPORTS 2007 S2_20_3

PROVA D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR DE FORMACIÓ PROFESSIONAL I DELS ENSENYAMENTS D ESPORTS 2007 S2_20_3 PROVA D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR DE FORMACIÓ PROFESSIONAL I DELS ENSENYAMENTS D ESPORTS 2007 S O L U C I O N S, C R I T E R I S D E C O R R E C C I Ó I P U N T U A C I Ó D ' E D U C A

Más detalles

Unitat 4: LA RESISTÈNCIA

Unitat 4: LA RESISTÈNCIA Unitat 4: LA RESISTÈNCIA CONCEPTE La resistència és la capacitat que ens permet mantenir un esforç físic durant un temps prolongat i recuperar-nos més ràpidament després d efectuar una activitat física.

Más detalles

L ESCALFAMENT GENERAL I ESPECÍFIC.

L ESCALFAMENT GENERAL I ESPECÍFIC. L ESCALFAMENT GENERAL I ESPECÍFIC. 1.- DEFINICIÓ. És l activitat que disposa a l organisme per a l autèntic treball, ja que, implica la transició de la disposició orgánica de repòs, a la possibilitat d

Más detalles

TEMA 1: LES QUALITATS FÍSIQUES BÀSIQUES, LA CONDICIÓ FÍSICA I ELS SISTEMES D ENTRENAMENT

TEMA 1: LES QUALITATS FÍSIQUES BÀSIQUES, LA CONDICIÓ FÍSICA I ELS SISTEMES D ENTRENAMENT TEMA 1: LES QUALITATS FÍSIQUES BÀSIQUES, LA CONDICIÓ FÍSICA I ELS SISTEMES D ENTRENAMENT 1.1 Les qualitats físiques bàsiques La resistència. La força. La velocitat. La flexibilitat. 1.2 Evolució de les

Más detalles

Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona

Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona 1 L oferta de la indústria L oferta de la indústria indica quina quantitat de producte

Más detalles

El son i el descans.. La millor forma d entrenament

El son i el descans.. La millor forma d entrenament El son i el descans.. La millor forma d entrenament Dr. Eduard Estivill Clínica del Son Estivill Estivill Institut Universitari Dexeus Barcelona. Unitat del Son, Hospital General de Catalunya CONCEPTES

Más detalles

DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO

DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO DEPARTAMENT TECNOLOGIA CURS 2014-15 DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO NOM ALUMNE:... LLEGEIX ATENTAMENT: Aquest dossier està pensat per a recuperar l'assignatura de

Más detalles

Educació física Sèrie 2

Educació física Sèrie 2 Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2016 Educació física Sèrie 2 SOLUCIONS, CRITERIS

Más detalles

Departament d educació física 1r ESO Institut Ègara LA SESSIÓ D EDUCACIÓ FÍSICA

Departament d educació física 1r ESO Institut Ègara LA SESSIÓ D EDUCACIÓ FÍSICA LA SESSIÓ D EDUCACIÓ FÍSICA La sessió d Educació Física i de qualsevol entrenament és la posada en pràctica dels exercicis programats per desenvolupar el propi nivell de condició física. Tota sessió ha

Más detalles

DOSSIER RECUPERACIÓ EDUCACIÓ FÍSICA CURS:1r ESO CURS: 2010/2011

DOSSIER RECUPERACIÓ EDUCACIÓ FÍSICA CURS:1r ESO CURS: 2010/2011 DOSSIER RECUPERACIÓ EDUCACIÓ FÍSICA CURS:1r ESO CURS: 2010/2011 NOM:... GRUP: U.D.1 - L ESCALFAMENT: 1. Definició de l escalfament. Omple els espais buits amb la paraula adequada: Conjunt d... que fem...

Más detalles

EDUCACIÓ FÍSICA LA CONDICIÓ FÍSICA

EDUCACIÓ FÍSICA LA CONDICIÓ FÍSICA EDUCACIÓ FÍSICA LA CONDICIÓ FÍSICA La nostra condició física evoluciona amb l edat, ja que adquirim hàbits que la modifiquen i el ritme de vida molts cops no ens ajuda a mantenir-la en plena forma. L activitat

Más detalles

L Escalfament General i Específic i la tornada a la calma

L Escalfament General i Específic i la tornada a la calma L escalfament és una activitat molt important, com més intensa és l activitat a realitzar, més necessari és l escalfament. L escalfament constitueix la part inicial, el preludi de la competició i de l

Más detalles

d esports i lleure

d esports i lleure activitats esportives Institut municipal d esports i lleure 2018-2019 zona esportiva centre C. bonavista, s/n Abonaments al Gimnàs Activitats esportives adreçades a persones adultes Descripció. Es practicaran

Más detalles

ENTRENAMENT PER A LA SALUT

ENTRENAMENT PER A LA SALUT ENTRENAMENT PER A LA SALUT Millorar dia a dia, mantenir-se en bona forma i superar-se a si mateix és l aspiració de tota persona que realitza un programa d exercici físic planificat. A vegades tendim a

Más detalles

Abans de començar, realitza un bon escalfament suau i progressiu, que vagi preparant el teu organisme per l activitat posterior.

Abans de començar, realitza un bon escalfament suau i progressiu, que vagi preparant el teu organisme per l activitat posterior. TEMA 3: LA HIGIENE ESPORTIVA I EL SEDENTARISME La pràctica d exercici físic és un dels factors que més et poden ajudar a tenir una bona salut. La higiene esportiva és utilitzar una sèrie d hàbits per poder

Más detalles

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE Autores: Andrea Lopez i Laia Uyà Curs: 1r ESO 1. INTRODUCCIÓ... 3 2. MARC TEÒRIC... 4 LA FORÇA... 4 LA VELOCITAT... 4 3. HIPÒTESIS...

Más detalles

S hereta el càncer de mama?

S hereta el càncer de mama? S hereta el càncer de mama? Càncer de mama i herència El càncer de mama consisteix en el creixement descontrolat de cèl lules malignes en el teixit mamari. Existeixen dos tipus principals de tumor, el

Más detalles

1. CONDICIÓ FÍSICA i SALUT La condició física i les capacitats físiques bàsiques

1. CONDICIÓ FÍSICA i SALUT La condició física i les capacitats físiques bàsiques 1. CONDICIÓ FÍSICA i SALUT 1.1. La condició física i les capacitats físiques bàsiques La capacitat que tenim per superar millor el cansament d un esforç depèn de l anomenada condició física. Podem definir

Más detalles

LA FORÇA. Aquesta fórmula física ens ajudarà a definir els tipus de força i els factors que la condicionen:

LA FORÇA. Aquesta fórmula física ens ajudarà a definir els tipus de força i els factors que la condicionen: LA FORÇA La força és la qualitat física que ens permet vèncer u oposar-se a una resistència mitjançant una tensió muscular. Així podrem moure i arrossegar objectes, aixecar càrregues pesades, empènyer,

Más detalles

UNITAT - 1. El cos humà i l activitat física

UNITAT - 1. El cos humà i l activitat física UNITAT - 1 El cos humà i l activitat física L EDUCACIÓ FÍSICA... Et dóna eines per educar el... Estudia com moure el... COS És el nostre mitjà de relació amb el món exterior ExF S ha de educar, perfeccionar

Más detalles

CONEIXEMENT: VARIETAT: MOTIVACIÓ: SEGURETAT: COMPROMÍS: RESULTATS:

CONEIXEMENT: VARIETAT: MOTIVACIÓ: SEGURETAT: COMPROMÍS: RESULTATS: ENTRENADOR PERSONAL ENTRENADOR PERSONAL L ENTRENADOR PERSONAL ÉS UN PROFESSIONAL AMB FORMACIÓ PER A PREPARAR PLANS D ENTRENAMENT ESPECÍFICS ADAPTATS ALS OBJECTIUS, CONDICIONS, CARACTERÍSTIQUES I NECESSITATS

Más detalles

ENTRENAMENT PER A LA SALUT

ENTRENAMENT PER A LA SALUT ll esforçentrenament ENTRENAMENT PER A LA SALUT Millorar dia a dia, mantenir-se en bona forma i superar-se a si mateix és l aspiració de tota persona que realitza un programa d exercici físic planificat.

Más detalles

UNITAT - 1. El cos humà i l activitat física

UNITAT - 1. El cos humà i l activitat física UNITAT - 1 El cos humà i l activitat física L EDUCACIÓ FÍSICA... Et dóna eines per educar el... Estudia com moure el... COS És el nostre mitjà de relació amb el món exterior ExF S ha de educar, perfeccionar

Más detalles

UNITAT DIDÀCTICA 2. COM MILLOREM LA CONDICIÓ FÍSICA IV

UNITAT DIDÀCTICA 2. COM MILLOREM LA CONDICIÓ FÍSICA IV Educació Física, 4t d ESO UNITAT DIDÀCTICA 2. COM MILLOREM LA CONDICIÓ FÍSICA IV La capacitat que tenim per superar millor el cansament d un esforç depèn de l anomenada condició física. Podem definir doncs

Más detalles

LES QUALITATS FÍSIQUES BÀSIQUES, LA CONDICIÓ FÍSICA I ELS SISTEMES D ENTRENAMENT

LES QUALITATS FÍSIQUES BÀSIQUES, LA CONDICIÓ FÍSICA I ELS SISTEMES D ENTRENAMENT LES QUALITATS FÍSIQUES BÀSIQUES, LA CONDICIÓ FÍSICA I ELS SISTEMES D ENTRENAMENT Les QFB són quatre: La resistència. La força. La velocitat. La flexibilitat. Evolució de les QFB segons l edat i el sexe:

Más detalles

BLOC ESPECÍFIC JOC I ESPORT ESPORTS INDIVIDUALS I COL LECTIUS

BLOC ESPECÍFIC JOC I ESPORT ESPORTS INDIVIDUALS I COL LECTIUS BLOC ESPECÍFIC JOC I ESPORT ESPORTS INDIVIDUALS I COL LECTIUS CLASSIFICACIÓ, CARACTERÍSTIQUES I APROXIMACIÓ TÈCNICO-TÀCTICA El concepte d esport és molt ampli L aparició dels esports van nèixer amb finalitats

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

TEMA 1: L ESCALFAMENT

TEMA 1: L ESCALFAMENT TEMA 1: L ESCALFAMENT Què és l'escalfament? Són tots els exercicis que es duen a terme prèviament a la pràctica esportiva per millorar el rendiment i reduir el risc de patir una lesió. S'ha de tenir en

Más detalles

TEMA 10 ELS ÉSSERS VIUS I LA FUNCIONS DE RELACIÓ

TEMA 10 ELS ÉSSERS VIUS I LA FUNCIONS DE RELACIÓ TEMA 10 ELS ÉSSERS VIUS I LA FUNCIONS DE RELACIÓ Quadern Cognoms: Nom: Data: Nivell: 2n d E S O Grup: 1.- LA RELACIÓ EN LES PLANTES 2.- LA RELACIÓ EN ELS ANIMALS (I). ELS RECPTORS 3.- LA RELACIÓ EN ELS

Más detalles

Del 4 al 21 de setembre MATRÍCULA GRATUÏTA! Belluga t a Olot. Activitats 2018/19

Del 4 al 21 de setembre MATRÍCULA GRATUÏTA! Belluga t a Olot. Activitats 2018/19 Del 4 al 21 de setembre MATRÍCULA GRATUÏTA! Belluga t a Olot Activitats 2018/19 ACTIVITATS DE BAIXA INTENSITAT Hora Dilluns Dimarts Dimecres Dijous Divendres 9.30h 10.30h IOGA SUAU C Casal barri St. Roc

Más detalles

1. LA PLANIFICACIÓ DE L ENTRENAMENT

1. LA PLANIFICACIÓ DE L ENTRENAMENT 1. LA PLANIFICACIÓ DE L ENTRENAMENT 3.1 Què és la teoria de l entrenament? Grosser (1986): L entrenament és un concepte col lectiu per a totes les mesures d increment i manteniment del rendiment esportiu.

Más detalles

LA RESISTÈNCIA. Això és el bàsic. La Resistència i els aparells cardiovascular i respiratori. Beneficis de l entrenament de Resistència

LA RESISTÈNCIA. Això és el bàsic. La Resistència i els aparells cardiovascular i respiratori. Beneficis de l entrenament de Resistència LA RESISTÈNCIA LA RESISTÈNCIA Això és el bàsic La Resistència i els aparells cardiovascular i respiratori Beneficis de l entrenament de Resistència Com millorar la Resistència Definició El recorregut de

Más detalles

ELS PRINCIPIS DE L ENTRENAMENT

ELS PRINCIPIS DE L ENTRENAMENT ELS PRINCIPIS DE L ENTRENAMENT ÍNDEX: 1. Els Principis d entrenament. 1.1. Principi de l individualització 1.2. Principi de la progressió. 1.2.1. Volum 1.2.2. Intensitat. 1.2.3. Càrrega. 1.3. Principi

Más detalles

Perquè Teoria de Sistemes

Perquè Teoria de Sistemes Perquè Teoria de Sistemes La Terra ha estat sotmesa a un procés de canvi ininterromput. Un procés de canvi que va començar molt abans de l aparició de la vida a la Terra. Canvis naturals -continus o catastròfics-

Más detalles

CONDICIÓ FÍSICA I SALUT

CONDICIÓ FÍSICA I SALUT IES RAMÓN CID 1R ESO PRIMERA AVALUACIÓ. Curs 2014/15 CONDICIÓ FÍSICA I SALUT UNITAT 1. L ESCALFAMENT UNITAT 2. CONDICIÓ FÍSICA. QUALITATS FÍSIQUES BÀSIQUES. UNITAT 3. EL COS HUMÀ. Professors: Jose Luis

Más detalles

Definició (en sentit biològic): és la capacitat de superar o contrarestar una resistència mitjançant l activitat muscular.

Definició (en sentit biològic): és la capacitat de superar o contrarestar una resistència mitjançant l activitat muscular. Bloc de continguts 2.- Condició física i salut. Unitat Didàctica 2.5.1: LA FORÇA ( I ) Entrenament Força Màxima La força posseeix una important funció en l aspecte motriu de la vida humana; no obstant,

Más detalles

Les qualitats físiques bàsiques i el seu desenvolupament

Les qualitats físiques bàsiques i el seu desenvolupament Les qualitats físiques bàsiques i el seu desenvolupament Les qualitats físiques bàsiques són un conjunt de factors que determinen el nostre rendiment a l hora de dur a terme una activitat física quotidiana

Más detalles

LA MATÈRIA : ELS ESTATS FÍSICS

LA MATÈRIA : ELS ESTATS FÍSICS LA MATÈRIA : ELS ESTATS FÍSICS ELS ESTATS DE LA MATÈRIA I LA TEORIA CINETICOMOLECULAR Per poder explicar les propietats i el comportament dels diferents estats d agregació de la matèria, els científics

Más detalles

PLA D'ENTRENAMENT SUB 3 30 H

PLA D'ENTRENAMENT SUB 3 30 H PLA D'ENTRENAMENT SUB 3 30 H Abans de començar a seguir qualsevol pla d'entrenament és recomanable passar un reconeixement mèdic, per a descartar qualsevol problema que es puga derivar de la pràctica esportiva.

Más detalles

Absentisme Laboral. Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 NOTA INFORMATIVA. Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006

Absentisme Laboral. Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 NOTA INFORMATIVA. Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006 NOTA INFORMATIVA Absentisme Laboral Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006 Generalitat de Catalunya Departament de Treball Secretaria

Más detalles

Tot el que ens envolta és matèria, però...

Tot el que ens envolta és matèria, però... Tot el que ens envolta és matèria, però... De què està feta la matèria? Amb les explicacions i les imatges d aquesta presentació aniràs trobant de mica en mica la resposta a la pregunta que es formula

Más detalles

TALLER DE SALUT Sessió 5 DORMIR I DESCANSAR. ACTIVITATS RECREATIVES.

TALLER DE SALUT Sessió 5 DORMIR I DESCANSAR. ACTIVITATS RECREATIVES. TALLER DE SALUT TALLER DE SALUT Sessió 5 DORMIR I DESCANSAR. ACTIVITATS RECREATIVES 2 1a PART DORMIR I DESCANSAR 3 EL SON És un estat durant el qual es produeixen canvis, tant en funcions corporals com

Más detalles

PROGRAMA D ENTRENAMENT PERSONAL

PROGRAMA D ENTRENAMENT PERSONAL PROGRAMA D ENTRENAMENT PERSONAL 1. PER A QUÈ? El programa d entrenament personal consisteix a preparar una sèrie de sessions per tal de dur-les a la pràctica durant tres setmanes. Cada setmana haureu de

Más detalles

Recomanacions ergonòmiques

Recomanacions ergonòmiques Pàg. 1 LLEGEIX la següent introducció, INCLINANT EL CAP Pàg. 2 Relaxació muscular de la ZONA CERVICAL Exercicis de coll Amb l objectiu de reduir la fatiga musculoesquelètica i, en especial, la tensió de

Más detalles

Què són? What are workouts? What is stretching? What is warming up?

Què són? What are workouts? What is stretching? What is warming up? Què són? What are workouts? What is stretching? What is warming up? Els estiraments són un conjunt d activitats o exercicis que es realitzen abans de qualsevol activitat física (entrenament o competició),

Más detalles

''L'ESCALFAMENT A L ACTIVITAT FÍSICA SALUDABLE''

''L'ESCALFAMENT A L ACTIVITAT FÍSICA SALUDABLE'' ''L'ESCALFAMENT A L ACTIVITAT FÍSICA SALUDABLE'' L ESCALFAMENT és el conjunt d activitats o d exercicis realitzats amb la finalitat de preparar el nostre cos (sistema muscular, articular i cardio respiratori),

Más detalles

Dossier de recuperació. Tecnologia 3r d'eso Estiu 2014

Dossier de recuperació. Tecnologia 3r d'eso Estiu 2014 Dossier de recuperació Tecnologia 3r d'eso Estiu 2014 Departament de Tecnologia Curs 2013-2014 1 TEMA 1 i 2 1. Enumerar les fases del procés tecnològic. Explica cada una d'elles de manera clara. Per fer-ho

Más detalles

2 Lleis fonamentals de l entrenament de la condició física

2 Lleis fonamentals de l entrenament de la condició física APUNTS D'ENTRENAMENT 1 L ENTRENAMENT DE LA CONDICIÓ FÍSICA 1 El concepte d entrenament Podem definir entrenament com el mètode o sistema de treball que ens ajuda a aconseguir una millora o manteniment

Más detalles

UNITAT 2 CONDICIÓ FÍSICA 3

UNITAT 2 CONDICIÓ FÍSICA 3 DOSSIER EDUCACIÓ FÍSICA IES RAMÓN CID CURS 2014/15 UNITAT 1 L ESCALFAMENT 1.1 Què és l escalfament? 1.2 Objectius de l escalfament: 1.3 Quines parts ha de tindre qualsevol escalfament general? 1.4 Per

Más detalles

Educació física Sèrie 1

Educació física Sèrie 1 Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2012 Educació física Sèrie 1 SOLUCIONS, CRITERIS

Más detalles

L ESCALFAMENT. Tipus d escalfament.

L ESCALFAMENT. Tipus d escalfament. L ESCALFAMENT L escalfament és un conjunt d exercicis que es realitzen abans de començar qualsevol activitat física, per així poder-la fer en les millors condicions, millorant el seu rendiment i disminuint

Más detalles

3.1 EL SEGON PRINCIPI DE LA TERMODINÀMICA

3.1 EL SEGON PRINCIPI DE LA TERMODINÀMICA 3.1 EL SEGON PRINCIPI DE LA TERMODINÀMICA Els processos termodinàmics Un procés és espontani quan un sistema evoluciona des d un estat inicial fins a un estat final sense cap tipus d intervenció externa.

Más detalles

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Versió: 1.0 Data: 19/01/2017 Elaborat: LlA-CC Gabinet Tècnic ETSAV INDEX Objectiu... 3 1. Rendiment global dels graus...

Más detalles

Recomanacions Ergonòmiques

Recomanacions Ergonòmiques Pàg. 1 de 5 Professionalitza la veu si aquesta és la teva eina de treball LA VEU I LES QUALITATS ACÚSTIQUES DEL SO La veu està dotada de diferents qualitats acústiques. Aquestes estan directament relacionades

Más detalles

La Lluna, el nostre satèl lit

La Lluna, el nostre satèl lit F I T X A 3 La Lluna, el nostre satèl lit El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se

Más detalles

No t hi resignis, la incontinència té solució. El primer pas: parlar-ne. Dexeus GINECOLOGIA TEST D INCONTINÈNCIA URINÀRIA

No t hi resignis, la incontinència té solució. El primer pas: parlar-ne. Dexeus GINECOLOGIA TEST D INCONTINÈNCIA URINÀRIA GINECOLOGIA TEST D INCONTINÈNCIA URINÀRIA No t hi resignis, la incontinència té solució. El primer pas: parlar-ne. Salut de la dona Dexeus ATENCIÓ INTEGRAL EN OBSTETRÍCIA, GINECOLOGIA I MEDICINA DE LA

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

40. 1ª SETMANA D'ENTRENAMENT

40. 1ª SETMANA D'ENTRENAMENT El següent pla d'entrenament te com a objectiu arribar al 31 de desembre de 2016, preparats per baixar de 40'00. Abans de començar a seguir qualsevol pla d'entrenament, és recomanable passar un reconeixement

Más detalles

i millorem el teu MOVIMENT.

i millorem el teu MOVIMENT. Cuidem la teva POSTURA i millorem el teu MOVIMENT. Que és la biomecànica? Una disciplina científica que unifica coneixements de física, ortopèdia, enginyeria, fisioteràpia, anatomia i fisiologia, per analitzar-ne

Más detalles

LA CIÈNCIA I LA SALUD

LA CIÈNCIA I LA SALUD LA CIÈNCIA I LA SALUD ÍNDEX Que és la salut? Com dur una vida saludable Primers auxilis Que és una malaltia? Religió i malaltia Malalties infeccioses Tipus de malalties infeccioses Malalties no infeccioses

Más detalles

Vostre llibre Tema 10. La llum (pàg )

Vostre llibre Tema 10. La llum (pàg ) Tema 9. La llum Vostre llibre Tema 10. La llum (pàg. 226-255) ÍNDEX 9.1. Què és una ona? 9.2. Tipus d ones 9.3. Magnituds característiques de les ones 9.4. La llum visible o llum blanca 9.5. Espectre electromagnètic

Más detalles

MÍNIM COMÚ MULTIPLE m.c.m

MÍNIM COMÚ MULTIPLE m.c.m MÍNIM COMÚ MULTIPLE m.c.m Al calcular el mínim comú múltiple de dos o més nombres el que estem fent és quedar-nos amb el valor més petit de tots els múltiples que són comuns a aquests nombres. És a dir,

Más detalles

Tema 5: Els ecosistemes

Tema 5: Els ecosistemes En aquest tema aprendràs que a la Terra hi ha ecosistemes terrestres i ecosistemes aquàtics. Els éssers vius que hi habiten es relacionen entre ells. Si les característiques del medi varien, alguns d aquests

Más detalles

Hi ha dues lleis fonamentals de l entrenament de la condició física, formulades per dos fisiòlegs.

Hi ha dues lleis fonamentals de l entrenament de la condició física, formulades per dos fisiòlegs. 1.- EL CONCEPTE D ENTRENAMENT Ja coneixes les capacitats o qualitats motrius, i saps que són la base de la condició física; però, si vols millorar o mantenir el nivell, necessites un mètode o sistema de

Más detalles

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES?

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? Hi ha qui diu que los roques són com arxius, és a dir que si som capaços de desxifrar-les podem saber moltes coses del medi on s han format, de quins canvis han soferts,

Más detalles

Educació física Sèrie 1

Educació física Sèrie 1 Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2011 Educació física Sèrie 1 SOLUCIONS, CRITERIS

Más detalles

DESCRIPCIÓ ACTIVITATS DIRIGIDES

DESCRIPCIÓ ACTIVITATS DIRIGIDES DESCRIPCIÓ ACTIVITATS DIRIGIDES ACTIVITATS CARDIOVASCULARS INDICADES PER A REDUIR EL GREIX CORPORAL, I QUE TENEN COM A OBJECTIU LA MILLORA DELS SISTEMES CARDIOVASCULAR I RESPIRATORI. AEROMOVING: ACTIVITAT

Más detalles

9. La Planificació de la Preparació Física

9. La Planificació de la Preparació Física 9. La Planificació de la Preparació Física 9.1. Introducció L entrenament és un procés científic i pedagògic, l objectiu del qual és l augment del rendiment esportiu del subjecte, per a la millora de les

Más detalles

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica curs 2012-2013 avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica Nom i cognoms Grup Activitat 1: El telèfon mòbil Observa la figura següent, que representa la càrrega que queda

Más detalles

LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 4: Les dissolucions i les dispersions col loïdals

LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 4: Les dissolucions i les dispersions col loïdals LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 4: Les dissolucions i les dispersions col loïdals LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 4 La vida. Característiques dels éssers vius. Nivells d'organització de la matèria. Composició

Más detalles

gasolina amb la UE-15 Març 2014

gasolina amb la UE-15 Març 2014 Comparació de preus del gasoil i la gasolina amb la UE-15 Març 2014 1. Introducció Seguint amb la comparativa que PIMEC està fent del preu de l energia a i als països de la UE-15 1, en aquest INFORME PIMEC

Más detalles

EDUCACIÓ FÍSICA. PRIMER de PRIMÀRIA EL COS: IMATGE I PERCEPCIÓ

EDUCACIÓ FÍSICA. PRIMER de PRIMÀRIA EL COS: IMATGE I PERCEPCIÓ EDUCACIÓ FÍSICA PRIMER de PRIMÀRIA - Experimentació amb el propi cos - Coneixement de les seves parts. - Experimentació de posibles formes de respiració. - Iniciació a la lateralitat. - Desenvolupament

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles