Centre de Tractament: Escoliosi Correctiva S.A.

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Centre de Tractament: Escoliosi Correctiva S.A."

Transcripción

1 Data: 25/01/00 Realitzat: Rosa P. Revisió:1 Pag:1 de 17 GIMNÀSTICA PER ESCOLIOSI TREBALL GENERAL - Exercicis respiratoris - Exercicis flexibilitzants. - Exercicis d estiraments. - Exercicis de tonificació de la musculatura abdominal, paravertebral i de les extremitats. TREBALL ESPECÍFIC. Treball específic en funció de la localització i el nombre de curvatures, l extensió i el tipus d escoliosi. - Una curvatura lumbar. - Una curvatura dorsal o dorso-lumbar. - Dues curvatures, una dorsal i una lumbar. - Cifosi.

2 Data: 25/01/00 Realitzat: Rosa P. Revisió:1 Pag:2 de 17 TREBALL GENERAL 1. OBJECTIU: Flexibilització de la cintura escapular i coordinació de EESS. POSICIÓ: Bipedestació de cara a l espatllera amb distància de 1 braç de la mateixa. EXERCICI: Moviment de circumducció amb els braços deixant una mà recolzada a l espatllera a l alçada de les espatlles mentre que l altra roda. Repeticions: 20 endavant, 20 endarrere. 2. OBJECTIU: Estirament de la musculatura lateral del tronc. POSICIÓ: Bipedestació de costat a l espatllera, cames obertes a l amplada dels malucs sense aixecar els peus de terra. EXERCICI: ABD de la ES exterior fins tocar l espatllera amb la mà, inclinació lateral del cos. Inspiració durant la ABD. Idem amb l altre hemicòs. Repeticions: 10 amb cada ES. 3. OBJECTIU: Estirament de la cadena muscular posterior. POSICIÓ: Bipedestació, colzes flexionats mirant l espatllera amb les mans agafades a nivell de la cintura escapular. EXERCICI: Extensió de tronc apropant el tòrax a l espatllera sense aixecar els talons de terra ni flexionar els genolls. Repeticions: 20 aguantant 20 segons.

3 Data: 25/01/00 Realitzat: Rosa P. Revisió:1 Pag:3 de OBJECTIU: Flexibilització de les EEII i estirament de psoas. POSICIÓ: Bipedestació, una EI a l espatllera amb el peu a nivell del maluc, l altra a terra amb el peu seguint l eix de la cama. EESS agafades a l espatllera a nivell de la cintura escapular. EXERCICI: a) Flexió de colzes, triple flexió de la EI situada a l espatllera, retroversió pèlvica mantenint la EI de terra en extensió de genoll i el peu a terra. b) Flexió de malucs amb extensió de colzes, i flexió dorsal de peu, decifosar la columna amb basculació pèlvica fins la posició fisiològica i flexió dorsal de peu. Repeticions: 10 amb cada cama aguantant 20 segons. 5. OBJECTIU:Tonificació i estirament de la musculatura de les EEII. POSICIÓ: Esquena adossada a l espatllera, mans agafades, basculació pèlvica i treball de la musculatura paravertebral. EXERCICI: a) Flexió de maluc i genoll a 90º amb flexió plantar de peu. b)extensió de genoll amb flexió dorsal de peu. Repeticions: 10 amb cada cama aguantant 20 segons. 6. OBJECTIU:Estirament de la musculatura de la cadena muscular posterior. POSICIÓ: Bipedestació, cames obertes a l amplada dels malucs i EESS agafades a l espatllera a nivell de la cintura. EXERCICI: Flexió de malucs a 90º, lleugera flexió de genolls fins notar tensió important a la cara posterior de las cames sense aixecar talons ni augmentar la flexió de genolls, EESS estirades. Flexió progressiva de maluc. Repeticions: 1 fent 25 respiracions.

4 Data: 25/01/00 Realitzat: Rosa P. Revisió:1 Pag:4 de OBJECTIU: Flexibilització toràcica amb correcció de les tres curvatures de la columna vertebral. POSICIÓ: Bipedestació. EXERCICI: ABD horitzontal de EESS amb inspiració forçada i basculació pèlvica. Repeticions: OBJECTIU: Estirament de la musculatura inspiratòria i de la cadena muscular posterior. POSICIÓ: Bipedestació amb una EI lleugerament avançada i cames obertes a l amplada dels malucs. EXERCICI: a) Dos circumduccions de les EESS durant l inspiració portant les mans cap a les espatlles i mantenir 20 segons. Repeticions:10 amb cada EI avançada. 9. OBJECTIU: Treball dels músculs oblicus abdominals i coordinació de cintura escapular-pèlvica. POSICIÓ: Bipedestació amb les mans al clatell. EXERCICI: Flexió amb torsió de tronc acostant el colze al genoll contrari. Repeticions: 10 amb cada oposició.

5 Data: 25/01/00 Realitzat: Rosa P. Revisió:1 Pag:5 de OBJECTIU: Correcció de la hiperlordosi lumbar. POSICIÓ: Bipedestació amb l esquena adossada a la paret. EXERCICI: Flexió de les EESS amb inspiració forçada i basculació pèlvica. Repeticions: 10. BASTONS 11. OBJECTIU: Flexibilització de tòrax. POSICIÓ: Peus paral.lels i oberts a l amplada dels malucs, genolls relaxats, correcció de la curvatura lumbar, elongació axial del tronc amb el pit i les espatlles baixades. Bastó a l esquena a l alçada de les escàpules. EXERCICI: a) Inclinació del tronc. b) Rotació de tronc sense rotar la pelvis. Repeticions: OBJECTIU: Flexibilització de la cintura escapular. POSICIÓ: Peus paral.lels i oberts a l amplada dels malucs, genolls relaxats, correcció de la curvatura lumbar, elongació axial del tronc amb el pit i les espatlles baixades. Bastó a l esquena a l alçada de les escàpules. EXERCICI: Agafar el bastó horitzontal amb les dues mans i els braços estirats. Passar el bastó per sobre del cap de la part anterior del tronc a la posterior (cintura). Repeticions: 20

6 Data: 25/01/00 Realitzat: Rosa P. Revisió:1 Pag:6 de OBJECTIU: Flexibilització de la cintura escapular i elastificació muscular. POSICIÓ: Peus paral.lels i oberts a l amplada dels malucs, genolls relaxats, correcció de la curvatura lumbar, elongació axial del tronc amb el pit i les espatlles baixades. Bastó a l esquena a l alçada de les escàpules. EXERCICI: a) Circumducció dreta i tornar a la posició inicial passant per la cintura. Repeticions: 10. b) Circumducció esquerra i tornar a la posició inicial passant per la cintura. Repeticions: OBJECTIU: Treball de la musculatura escapular. POSICIÓ: Peus paral.lels i oberts a l amplada dels malucs, genolls relaxats, correcció de la curvatura lumbar, elongació axial del tronc amb el pit i les espatlles baixades. Bastó a l esquena a l alçada de les escàpules. EXERCICI: a) Bastó a l alçada del pit amb els colzes flexionats, separar i acostar el bastó del cos perpendicularment. Repeticioons: 20. b) Bastó a l alçada del pit amb els colzes flexionats, pujar i baixar el bastó en direcció al sostre (mirada horitzontal). 15. OBJECTIU: Treball de flexibilització i coordinació de EESS, EEII i respiració. POSICIÓ: Peus paral.lels i oberts a l amplada dels malucs, genolls relaxats, correcció de la curvatura lumbar, elongació axial del

7 Data: 25/01/00 Realitzat: Rosa P. Revisió:1 Pag:7 de 17 tronc amb el pit i les espatlles baixades. Bastó a l esquena a l alçada de les escàpules. EXERCICI: Inspirar pujant el braç fins flexió de 180º. Espirar: extensió de braços fins a 0º triple flexió d una EI fins a flexió de maluc de 90º. Alternar la EI. MATALÀS 16. OBJECTIU: Tonificar la musculatura abdominal i de les EEII. POSICIÓ: Decúbit supí EEII flexionades, peus plans a terra i EESS al llarg del cos. EXERCICI: Flexió-extensió dinàmica de maluc, genoll i turmell (bicicleta) Repeticons: 25 endavant, 25 endarrere. 17. OBJECTIU: Tonificar la musculatura abdominal. POSICIÓ: Decúbit supí, EEII flexionades amb un peu sobre el genoll contrari, braços estirats endarrere (flexió de 180º) EXERCICI: Espirar portant els braços en direcció al peu que està sobre el genoll. Repeticions: 10 amb cada cama. 18. OBJECTIU: Tonificar la musculatura oblícua abdominal. POSICIÓ: Decúbit supí, una cama flexionada amb al peu a terra, l`altra estirada. Un braç al llarg del cos, l altre estirat endarrere (braç i cama contrària).

8 Data: 25/01/00 Realitzat: Rosa P. Revisió:1 Pag:8 de 17 EXERCICI: Espirar fent flexió de 90º de maluc de la cama estirada i anar a tocar la cama amb el braç de darrere (contrari) Repeticions: 10 amb cada cama. 19. OBJECTIU: Estirament de la cadena muscular posterior de les EEII. POSICIÓ: Decúbit supí, cames flexionades amb els peus a terra. EXERCICI: Flexió de maluc a 90º, extensió de genoll i flexió dorsal de peu. Aguantar la posició 20 seg. Repeticions: 10 amb cada cama, alternant. 20. OBJECTIU: Tonificar la musculatura abdominal i de les EEII. POSICIÓ: Decúbit supí, mans al clatell, cames flexionades (triple flexió, peus a terra). EXERCICI: Tocar alternativament un colze amb el genoll contrari. 21. OBJECTIU: Treball de la musculatura abdominal. POSICIÓ: Decúbit supí. EEII flexionades, peus plans a terra. EESS al llarg del cos. EXERCICI: Triple flexió de EEII. a) Extensió de genolls mantenint la flexió de malucs de 90º, flexió-extensió dinàmica de malucs (70º-100º). (Pases petites) tornar a la posició de partida. b) Extensió de genolls, ABD+ADD de malucs, tornar a posició de partida.

9 Data: 25/01/00 Realitzat: Rosa P. Revisió:1 Pag:9 de 17 c) Extensió de genolls, cames creuades, braços en flexió de 180º al inspirar i espirar tot ajuntant les mans darrere les cames. 22. OBJECTIU: Flexibilitzar i estirar la musculatura rotatòria del tronc. POSICIÓ: Decúbit supí, braços en ABD de 90º, cames en triple flexió amb els peus a terra. EXERCICI: Girar el cap a la dreta i deixar caure les cames cap a l esquerra. Aguantar 15 seg. Alternar. Repeticions: OBJECTIU: Correcció de l actitud i/o patró escoliòtic mitjançant la respiració dirigida (RPG, granota a terra). POSICIÓ: Decúbit supí, triple flexió de EEII amb les plantes dels peus juntes (recolzant a terra el cantell extern del peu). Pelvis recolzada en posició neutra (tendència a la retroversió). Escàpules recolzades (baixar espatlles i lleugerament endarrere). Cap en posició neutra (mirant al sostre, sense hiperextensió cervical) EXERCICI: Realitzar una respiració abdominal relaxada insistint en la espiració i la baixada del tòrax tot mantenint la postura descrita i l autoelongació axial del tronc. La postura evoluciona, amb el temps, cap a l extensió de cames a mida que es pot mantenir la correcció pèlvica. Es fa una correcció respiratòria segons la deformitat escoliòtica. Repeticions: 5 minuts.

10 Data: 25/01/00 Realitzat: Rosa P. Revisió:1 Pag:10 de OBJECTIU: Treball de la musculatura periescapular dorsal. POSICIÓ: Decúbit pro, posició neutra del cap (nas a un dit de terra, mirant a terra), realitzant una anteolongació activa. Braços en ABD de 90º, flexió de colze de 90º. EXERCICI: a) Circumducció dels 2 braços dibuixant rodones a terra, sense tocar. Repeticions: 20 enfora, 20 endins. b) Flexo-extensió dinàmica de colzes (estirant els braços frontalment) sense tocar a terra. Repeticions OBJECTIU: Treball alternatiu de EEII (coordinació) POSICIÓ: Decúbit pro, doble mentó, EESS en ABD i flexió de colzes de 90º. EXERCICI: Fer 10º de flexo-extensió de malucs sense flexionar genolls i amb flexió dorsal de peus (tisores petites). 26. OBJECTIU: Treball de la musculatura abductora i adductora de EEII. POSICIÓ: Decúbit pro, doble mentó, EESS en ABD i flexió de colzes de 90º. EXERCICI: ABD-ADD dinàmica de les EEII.

11 Data: 25/01/00 Realitzat: Rosa P. Revisió:1 Pag:11 de OBJECTIU: Flexibilització de la columna vertebral. POSICIÓ: Quadrupèdia. EXERCICI: a) Decifosar la columna dorsal amb hiperextensió de la columna cervical durant l inspiració. b) Hipercifosar la columna dorsal amb rectificació cervical, durant l espiració. 28. OBJECTIU: Flexibilització de la columna vertebral. POSICIÓ: Quadrupèdia. EXERCICI: a) Flexió de la columna cervical, cifosi dorsal, flexió de EESS i flexió de genolls portant els glutis als turmells. b) Extensió de la columna cervical, decifosi dorsal i flexió de EESS portant el cos endavant sense ultrapassar 90º de flexió de malucs. Repeticions: OBJECTIU: Flexibilització de la columna vertebral. POSICIÓ: Quadrupèdia. EXERCICI: Realitzar l exercici anterior fent els moviments a l inrevés començant pel final del b), i acabant pel començament del a). Repeticions: 10.

12 Data: 25/01/00 Realitzat: Rosa P. Revisió:1 Pag:12 de OBJECTIU: Estirament de la cadena muscular posterior de EEII. POSICIÓ: Decúbit supí amb flexió de maluc de 90º (talons recolzats a la paret). - Sacre (regió glútia recolzada a terra). - Cames estirades fins al punt en que el sacre es comença a aixecar de terra sense estirar els genolls del tot. - Peus en flexió dorsal (sense forçar). - EESS a 45º de ABD amb rotació externa (posició anatòmica). - Espatlles en lleuger descens i retropulsió (sense rectificació dorsal). - Cap en posició corregida (doble mentó) EXERCICI: Aguantar la postura coordinant-la amb la respiració i fent-la progressar. Corregir la respiració amb actitud escoliòtica, i fer un augment de l autoelongació axial a l espiració.

13 Data: 25/01/00 Realitzat: Rosa P. Revisió:1 Pag:13 de Flexib. Cintura escapular 2- Estirament musc. lateral 3- Esstirament musc. Post. 4- Estirament musc. Posterior 5- Estirament EEII 6- Estirament M. Posterior 7- Estir. Musc. Inspiratoria 8- Estir. Musc. Inspir.

14 Data: 25/01/00 Realitzat: Rosa P. Revisió:1 Pag:14 de Estimulació oblics abdom. 10- Correcció corba lumbar 11- Flexibl. torax 12- Flexib. cintura escapular 13- Flexibl. cintura escap. i 14- Treball musculatura escapular elastificació muscular

15 Data: 25/01/00 Realitzat: Rosa P. Revisió:1 Pag:15 de Flexib. i coordinació EESS i EEII 16- Estimul. Abdominal + EEII 17- Tonificar musc. abdom. i EEII 18- Tonif. musc. abdom. oblícua 19- Estir. EEII musc. posterior 20- Tonif. musc. abdom. i EEII

16 Data: 25/01/00 Realitzat: Rosa P. Revisió:1 Pag:16 de Treball musc. abdominal 22- Flexibil. i estir. musc. rotat. tronc 23- Exerc. respiració dirigida 24- Treball de musc. periescap. dorsal 25-Treball alternatiu de EEII

17 Data: 25/01/00 Realitzat: Rosa P. Revisió:1 Pag:17 de Muscul. abduc. i adduc. EEII 27- Flexib. colum. vertebral 28- Flexib. columna vertebral 29- Flexib. columna vertebral 30- Estir. cadena musc. post. EEII

EXERCICIS ADULTS 1. Data: 02/01/2014 Realitzat: Rosa P. Revisió: 3 Aprovat: Montse Q. Pag1 de 12

EXERCICIS ADULTS 1. Data: 02/01/2014 Realitzat: Rosa P. Revisió: 3 Aprovat: Montse Q. Pag1 de 12 Data: 02/01/2014 Realitzat: Rosa P. Revisió: 3 Aprovat: Montse Q. Pag1 de 12 EXERCICIS PER ADULTS Indicacions: Qualsevol patologia del raquis que cursi amb dolor, dèficit muscular i/o impotència funcional.

Más detalles

EXERCICIS GRUP LUMBAR

EXERCICIS GRUP LUMBAR ELS EXERCICIS DEL NIVELL MIG-ALT ES PODEN REALITZAR QUAN HAGIN MILLORAT ELS SÍMPTOMES I SEMPRE QUE NO PROVOQUIN DOLOR AL REALITZAR-LOS EXERCICIS GRUP LUMBAR 1. RESPIRACIÓ DIAFRAGMÀTICA Col loca t ajagut

Más detalles

TEMA 2 LA MECÀNICA DEL MOVIMENT

TEMA 2 LA MECÀNICA DEL MOVIMENT TEMA 2 LA MECÀNICA DEL MOVIMENT ÍNDEX: Introducció 2.1.- Les palanques de moviment. 2.2.- Eixos i Plans de moviment. 2.3.- Tipus de moviment INTRODUCCIÓ En aquest tema farem un estudi del cos des del punt

Más detalles

MALES POSTURES Com les puc evitar?

MALES POSTURES Com les puc evitar? MALES POSTURES Com les puc evitar? EQUIP DE FISIOTERÀPIA: Lluís Puig Xavier Berruezo Sara Ríos Maite Laborda Raquel Rodríguez Daniel Ortiz Victòria Balteiro Miquel Barbany QUÈ ENS PROVOQUEN LES MALES

Más detalles

RUTINA D'EXERCICIS PER FER A LA FEINA

RUTINA D'EXERCICIS PER FER A LA FEINA RUTINA D'EXERCICIS PER FER A LA FEINA *Diferència entre sedestació relaxada (quan estem recolzats al respatller de la cadira i el pes del nostre cos recau sobre el sacre; la nostra pelvis cau en retroversió)

Más detalles

5. DESCRIPCIÓ DELS EXERCICIS

5. DESCRIPCIÓ DELS EXERCICIS 5. DESCRIPCIÓ DELS EXERCICIS Escala de dits Exercici Pujar i baixar els dits per l escala. Tant de costat com de cara. Millora La mobilitat de dits i espatlles, la coordinació, l agilitat i la força muscular

Más detalles

Recomanacions ergonòmiques

Recomanacions ergonòmiques Pàg. 1 LLEGEIX la següent introducció, INCLINANT EL CAP Pàg. 2 Relaxació muscular de la ZONA CERVICAL Exercicis de coll Amb l objectiu de reduir la fatiga musculoesquelètica i, en especial, la tensió de

Más detalles

Sosté el cos i permet el seu moviment. Ajuda a mantenir estable el centre de gravetat en repòs i en moviment. Protegeix la medul la espinal.

Sosté el cos i permet el seu moviment. Ajuda a mantenir estable el centre de gravetat en repòs i en moviment. Protegeix la medul la espinal. Sosté el cos i permet el seu moviment. Ajuda a mantenir estable el centre de gravetat en repòs i en moviment. Protegeix la medul la espinal. Higiene postural. Actitud mental. Exercici. Activitat física.

Más detalles

MOVIMENTS BÀSICS DE L AERÒBIC

MOVIMENTS BÀSICS DE L AERÒBIC MOVIMENTS BÀSICS DE L AERÒBIC Moviments de baix impacte Marxa march : efecte de caminar a lloc o amb desplaçament. Direccions: davant, darrera, diagonal, lateral i cercle. Durada del moviment: 1 temps.

Más detalles

L ESCALFAMENT. Educació física. Anna Solà Hernánedez. 4t ESO A. Curs 2011/12

L ESCALFAMENT. Educació física. Anna Solà Hernánedez. 4t ESO A. Curs 2011/12 L ESCALFAMENT Anna Solà Hernánedez Educació física 4t ESO A Curs 2011/12 L escalfament és un exercici físic previ a una activitat en la que es fa un esforç superior al normal. Posa en marxa el cos i és

Más detalles

CIRCUIT 1 FORÇA MÚSCULS ESPECÍFICS FÀSICS

CIRCUIT 1 FORÇA MÚSCULS ESPECÍFICS FÀSICS CIRCUIT 1 FORÇA MÚSCULS ESPECÍFICS FÀSICS Tots els exercicis els anem a fer amb contracció del sòl pelvià i una correcta posició del maluc i l esquena. Per això, recorda uns punts bàsics d higiene postural:

Más detalles

Exercici físic: el camí cap a la prevenció del mal d esquena

Exercici físic: el camí cap a la prevenció del mal d esquena Exercici físic: el camí cap a la prevenció del mal d esquena L Organització Mundial de la Salut defineix la salut no només com l absència de malaltia sinó com l estat en el qual hi ha benestar físic però

Más detalles

A les fotografies, diferents moments de l execució del cop.

A les fotografies, diferents moments de l execució del cop. P a u t e s g e n e r a l s p e r a t o t e l n i v e l l : Estireu-vos en els cops: màxima longitud del cos. Presa de dreta en V o presa lateral. Prepareu-vos bé, tant en la posició com tenint la raqueta

Más detalles

Espais lúdics i de salut 0-100

Espais lúdics i de salut 0-100 Espais lúdics i de salut 0-100 Quadre guia Tirador 7 9 Plataforma ovalada recta 10 Seient amb barra Plataforma inclinada 8 Pont de llistons mòbils 6 Textures i pinces 5 Rocker 4 11 Cargols grans 12 Barra

Más detalles

AVALUACIÓ: inicial. MATERIAL: matalassos, banc, blocs escuma triangle,

AVALUACIÓ: inicial. MATERIAL: matalassos, banc, blocs escuma triangle, CICLE: CS 5è UP: Activitats gimnàstiques SESSIÓ: 1 OBJECTIUS Consolidar els girs fonamentals sobre els 3 eixos: roda lateral, tombarella, i giravolts./progressar en l equilibri i pràctica d equilibris

Más detalles

GIMNÀSTICA ARTÍSTICA MASCULINA 2016 EXERCICIS categoria de PROMOCIÓ. 1r NIVELL

GIMNÀSTICA ARTÍSTICA MASCULINA 2016 EXERCICIS categoria de PROMOCIÓ. 1r NIVELL Promoció GAM - 206 04/2/20 - pag GIMNÀSTICA ARTÍSTICA MASCULINA 206 Tots els exercicis de Promoció tenen nota de partida de 4 punts executant els elements obligatoris de la taula (4 punts pel valor de

Más detalles

GUIA DEL PACIENT FTMG - EXERCICIS PTG

GUIA DEL PACIENT FTMG - EXERCICIS PTG 1 2 3 1-EXERCICIS RESPITARÒRIS Els podeu fer estirats o assentats. 1- Mans a la panxa. Agafeu aire pel nas i infleu la panxa i el deixem anar per la boca amagant la panxa. 2- Mans sota el pit. Agafeu aire

Más detalles

Escalfament atlètic, i esportiu en general; i introducció a les beceroles de la preparació física, primera part. abreujat JOVIPE.

Escalfament atlètic, i esportiu en general; i introducció a les beceroles de la preparació física, primera part. abreujat JOVIPE. 1 Escalfament atlètic, i esportiu en general; i introducció a les beceroles de la preparació física, primera part. abreujat JOVIPE per Metodi Sudra 2 amb agraïment, a Jordi Vidal i Pedrals, per tots els

Más detalles

BATERIA EUROFIT: Tapping test. Flexió del tronc asseguts

BATERIA EUROFIT: Tapping test. Flexió del tronc asseguts BATERIA EUROFIT: Aquests tests o proves serveixen per mesurar la condició física dels nois i noies, en funció d'unes taules establertes per a cada edat. Tapping test Per aquesta prova es necessari una

Más detalles

L ESCALFAMENT A CASTELLS

L ESCALFAMENT A CASTELLS L ESCALFAMENT A CASTELLS DOCUMENT CEDIT PER LA VOCALIA SANITÀRIA DELS CASTELLERS DE SABADELL (2012) Equip sanitari Castellers de Sants 0 ÍNDEX -INTRODUCCIÓ...pàg. 2 -Què és escalfament...2 -Raons de l

Más detalles

Higiene postural/ Docents. Blanquerna

Higiene postural/ Docents. Blanquerna Estar dret impartint una classe, portar una bossa massa plena de llibres, aclucar-se per agafar a coll un nen que plora al parvulari, passar una estona gran assegut treballant amb l 'd ordinador... Higiene

Más detalles

Progressió petita (si fos necessària) fons amb salt llarg

Progressió petita (si fos necessària) fons amb salt llarg P a u t e s g e n e r a l s p e r a t o t e l n i v e l l : Estireu-vos en els cops: màxima longitud del cos. Presa de dreta en V o presa lateral. Prepareu-vos bé, tant en la posició com tenint la raqueta

Más detalles

GENERALITATS TÈCNIQUES GAF 2018

GENERALITATS TÈCNIQUES GAF 2018 GENERALITATS TÈCNIQUES GAF 2018 * Els exercicis de barra d equilibri s han de realitzar en el mateix ordre descrit. Es cronometrarà el temps de l exercici de barra; el cronòmetre no s aturarà a les caigudes.

Más detalles

LA CONDICIÓ FÍSICA Aquestes 6 proves seran les que utilitzarem per valorar la condició física:

LA CONDICIÓ FÍSICA Aquestes 6 proves seran les que utilitzarem per valorar la condició física: PROVES FÍSIQUES LA CONDICIÓ FÍSICA Aquestes 6 proves seran les que utilitzarem per valorar la condició física: PROVA 1: Salt amb peus junts Aquesta prova serveix per valorar la FORÇA DE CAMES. PROVA 2:

Más detalles

TIPUS D ACTIVITAT GRÀFIC OBSERVACIONS

TIPUS D ACTIVITAT GRÀFIC OBSERVACIONS CICLE: Inicial 2n UP: Coordinació dinàmica general SESSIÓ: 1 Realitzar diferents formes de desplaçaments. AVALUACIÓ: inicial ESPAI: pista MÈTODE CD, AT MATERIAL:-------- Caça papallones: en un espai limitat.

Más detalles

DEPARTAMENT D EDUCACIÓ FÍSICA

DEPARTAMENT D EDUCACIÓ FÍSICA Generalitat de Catalunya Departament d'ensenyament Institut Gabriel Ferrater i Soler Institut d Educació Secundària Gabriel Ferrater DEPARTAMENT D EDUCACIÓ FÍSICA PRIMER ESO EXAMEN DE SETEMBRE Consta de

Más detalles

Recomanacions ergonòmiques

Recomanacions ergonòmiques Pàg. 1 Cap i Coll Espatlla i braç Avantbraç, canell i mà Tronc Altres postures Recomanacions Un bon disseny del lloc de treball permet realitzar les tasques evitant l adopció de postures forçades Postures

Más detalles

Normativa Tècnica CCEE GAF /10/2017 Pàgina 1 de 5

Normativa Tècnica CCEE GAF /10/2017 Pàgina 1 de 5 CPON D CUNY N D CO 2018 NV 4 Petites 6 i 7 anys - 4 Grans 8 anys - 3 6,7 i 8 anys QU D COPOCÓ VO PNZCON PCFCCON 1. ealitzar la primera part de la Paloma. atuda amb 2 peus sobre un trampolí i caure d esquenes

Más detalles

I Jornada de formació per al professorat d educació física. " El repte de l'ef avui" TALLER DE MALABARS

I Jornada de formació per al professorat d educació física.  El repte de l'ef avui TALLER DE MALABARS Departament d Educació Centre de Recursos Pedagògics del Tarragonès I Jornada de formació per al professorat d educació física " El repte de l'ef avui" 11.02.09 TALLER DE MALABARS DATA: 11/02/2009 Contingut:

Más detalles

Espai lúdic i de salut per a la gent gran

Espai lúdic i de salut per a la gent gran Fabricant del joc: Polígon industrial la Ferreria C/ de la Ceràmica, 2 08110 Montcada i Reixac Tel. 935641412 Fax 935644546 espana@lappset.com www.lappset.com Manual d ús per a professionals Espai lúdic

Más detalles

UP 9: HABILITATS GIMNÀSTIQUES

UP 9: HABILITATS GIMNÀSTIQUES UP 9: HABILITATS GIMNÀSTIQUES NIVELL Cicle superior CURS 5è OBJECTIUS DIDÀCTICS Executar exercicis gimnàstics (tombarella, pi, roda, salt de plinton). Col locar el cos en una postura correcta per a realitzar

Más detalles

ERGONOMIA I HÀBITS SALUDABLES UNITAT BÀSICA DE PREVENCIÓ

ERGONOMIA I HÀBITS SALUDABLES UNITAT BÀSICA DE PREVENCIÓ ERGONOMIA I HÀBITS SALUDABLES UNITAT BÀSICA DE PREVENCIÓ QUÈ ÉS LA ERGONOMIA? Éslaciènciad adaptareltreballal home. Estudia els factors que fan referència a la millora de l activitat, el confort i satisfacció

Más detalles

LESIONS DE GENOLL. Dra. Silvia Treviño BQ

LESIONS DE GENOLL. Dra. Silvia Treviño BQ LESIONS DE GENOLL Dra. Silvia Treviño BQ Salut @doctoratrevi www.doctoratrevi.blogspot.com ANATOMIA DEL GENOLL Les lesions de genoll més típiques són les que afecten els lligaments. El genoll està integrat

Más detalles

TRACTAMENT DE FISIOTERAPIA EN LES LUMBALGIES

TRACTAMENT DE FISIOTERAPIA EN LES LUMBALGIES TRACTAMENT DE FISIOTERAPIA EN LES LUMBALGIES Informació i coneixement del problema Història Natural Prevenció Tractament conservador Dra. Conxita Closa Barcelona, maig- 2008 ANATOMIA estructura essencialment

Más detalles

LA FORÇA 1. CONCEPTE I TIPUS DE FORÇA

LA FORÇA 1. CONCEPTE I TIPUS DE FORÇA 1. CONCEPTE I TIPUS DE FORÇA DEFINICIÓ: La capacitat física que coneixem com a força permet a la persona crear una tensió muscular a fi de vèncer una oposició o una sobrecàrrega (aixecar objectes, empènyer,

Más detalles

PROVA D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR DE FORMACIÓ PROFESSIONAL I DELS ENSENYAMENTS D ESPORTS 2007 S2_20_3

PROVA D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR DE FORMACIÓ PROFESSIONAL I DELS ENSENYAMENTS D ESPORTS 2007 S2_20_3 PROVA D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR DE FORMACIÓ PROFESSIONAL I DELS ENSENYAMENTS D ESPORTS 2007 S O L U C I O N S, C R I T E R I S D E C O R R E C C I Ó I P U N T U A C I Ó D ' E D U C A

Más detalles

CUIDEM LES POSTURES DEL CUIDADOR

CUIDEM LES POSTURES DEL CUIDADOR CUIDEM LES POSTURES DEL CUIDADOR - Aspectes anatomo biomecànics de la columna - Principis bàsics de la mecànica corporal ANATOMÍA DE LA COLUMNA La columna es constitueix com una successió de peces, vèrtebres,

Más detalles

Salt d Alçada. Exercicis escalfament: Exercicis d activació i prevenció per l entrenament. del Salt d Alçada. 1) Exercicis bàsics:

Salt d Alçada. Exercicis escalfament: Exercicis d activació i prevenció per l entrenament. del Salt d Alçada. 1) Exercicis bàsics: Salt d Alçada Exercicis escalfament: Exercicis d activació i prevenció per l entrenament del Salt d Alçada. 1) Exercicis bàsics: - Exercicis de mobilitat articular (Oscil lacions): Amb un bon punt de recolzament

Más detalles

INICIACIÓ DE PATINATGE ARTÍSTIC EN LLIURE INDIVIDUAL

INICIACIÓ DE PATINATGE ARTÍSTIC EN LLIURE INDIVIDUAL CIRCULAR INFORMATIVA CI-2017-16 INICIACIÓ DE PATINATGE ARTÍSTIC EN LLIURE INDIVIDUAL Per tal d anar-se adaptant a la nova filosofia del sistema ROLLART, es modifiquen les proves d iniciació del Lliure

Más detalles

1. Introducció. 2. Patologies més freqüents en la 3ª edat

1. Introducció. 2. Patologies més freqüents en la 3ª edat Índex 1. Introducció 2. Patologies més freqüents en la tercera edat 3. Principals necessitats i exercicis recomanats 4. Recomanacions generals d'ús 5. Descripció dels exercicis 6. Beneficis aportats en

Más detalles

PROTOCOLS DE L ÀREA: RESPIRATORI

PROTOCOLS DE L ÀREA: RESPIRATORI G.P.P.T. Grup Protocols Pediatria Tarragona PROTOCOLS DE L ÀREA: RESPIRATORI Annex: Tècnica d inhalació Regió Sanitària Camp Tarragona Regió Sanitària Terres de l Ebre Data: 30/06/2012 Revisió: 1ª Autors

Más detalles

Què és la CONDICIÓ FÍSICA? És la suma de capacitats que té l organisme per a realitzar tasques físiques amb la màxima eficàcia i rendiment

Què és la CONDICIÓ FÍSICA? És la suma de capacitats que té l organisme per a realitzar tasques físiques amb la màxima eficàcia i rendiment Què és la CONDICIÓ FÍSICA? És la suma de capacitats que té l organisme per a realitzar tasques físiques amb la màxima eficàcia i rendiment Condició Física La condició física està íntimament relacionada

Más detalles

TALLERS ENVELLIMENT SALUDABLE

TALLERS ENVELLIMENT SALUDABLE AL SERVEI DE LA SOCIETAT TALLERS ENVELLIMENT SALUDABLE La cervicàlgia Al servei de les persones La cervicàlgia La cervicàlgia dolor a la zona cervical és una afecció freqüent Es pot presentar de forma

Más detalles

Escola de l Esquena Escuela de la Espalda

Escola de l Esquena Escuela de la Espalda DEU CONSELLS PER A TENIR UNA ESQUENA SANA DIEZ CONSEJOS PARA TENER UNA ESPALDA SANA 1. Sigues actiu i evita estar tot el dia assegut. En cas contrari, perdràs força en la musculatura de l'esquena i augmentarà

Más detalles

Educació física Sèrie 1

Educació física Sèrie 1 Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2015 Educació física Sèrie 1 SOLUCIONS, CRITERIS

Más detalles

Conèixer i saber aplicar diferents tipologies d escalfament

Conèixer i saber aplicar diferents tipologies d escalfament CURS 3r ESO Nº SESSIÓ 1 Conèixer i saber aplicar diferents tipologies d escalfament - Descripció de l objectiu de l escalfament: preparar física i psicològicament l organisme. En funció de la pràctica

Más detalles

Problemes proposats A 30º

Problemes proposats A 30º Problemes proposats.1.- Un cos es manté en posició mitjançant un cable al llarg d'un pla inclinat. a) Si l'angle del pla son 60º i la massa del cos es de 50 Kg, determineu la tensió del cable i la força

Más detalles

TIPUS D ACTIVITAT GRÀFIC OBSERVACIONS

TIPUS D ACTIVITAT GRÀFIC OBSERVACIONS CICLE: Mitjà UP: Llançaments i recepcions SESSIÓ: 1 Realització de manipulacions i conduccions amb pilotes AVALUACIÓ: inicial ESPAI: pista MÈTODE CD, AT MATERIAL: pilotes d escuma Tocar i parar amb pilotes.

Más detalles

CURS NIVELL I TÈCNIC D ESPORTS EN ATLETISME SALT AMB PERXA JULIOL 2016

CURS NIVELL I TÈCNIC D ESPORTS EN ATLETISME SALT AMB PERXA JULIOL 2016 CURS NIVELL I TÈCNIC D ESPORTS EN ATLETISME SALT AMB PERXA JULIOL 2016 BONS RESULTATS INTENTAR FER BON GRUP PARTS DEL CURS PRESENTACIÓ AVALUACIÓ OBJECTIUS GENERALS DEL CURS ASPECTES GENERALS SALT AMB PERXA

Más detalles

CURS NIVELL I TÈCNIC D ESPORTS EN ATLETISME SALT AMB PERXA JULIOL 2017

CURS NIVELL I TÈCNIC D ESPORTS EN ATLETISME SALT AMB PERXA JULIOL 2017 CURS NIVELL I TÈCNIC D ESPORTS EN ATLETISME SALT AMB PERXA JULIOL 2017 BONS RESULTATS INTENTAR FER BON GRUP PARTS DEL CURS PRESENTACIÓ AVALUACIÓ OBJECTIUS GENERALS DEL CURS ASPECTES GENERALS SALT AMB PERXA

Más detalles

CATEGORIA FEMENINA. LA GIMNÀSTICA ESPORTIVA o ARTÍSTICA

CATEGORIA FEMENINA. LA GIMNÀSTICA ESPORTIVA o ARTÍSTICA LA GIMNÀSTICA ESPORTIVA o ARTÍSTICA 1. CONCEPTES La gimnàstica esportiva o artística és una modalitat de gimnàstica que consisteix en la realització d una composició coreogràfica, combinant de forma simultània

Más detalles

ESQUENA SANA JOSEP MARIA BERMEJO FONTSERÉ VANESSA PUIG AVENTÍN

ESQUENA SANA JOSEP MARIA BERMEJO FONTSERÉ VANESSA PUIG AVENTÍN ESQUENA SANA JOSEP MARIA BERMEJO FONTSERÉ VANESSA PUIG AVENTÍN QUÈ ÉS UNA ESQUENA SANA? FISIOPATOLOGIA DEL DOLOR DOLOR: experiència sensorial i emocional desagradable associada a una lesió tissular real

Más detalles

MANUAL D ÚS PER A PROFESSIONALS ESPAI LÚDIC I SALUT PER A LA GENT GRAN

MANUAL D ÚS PER A PROFESSIONALS ESPAI LÚDIC I SALUT PER A LA GENT GRAN MANUAL D ÚS PER A PROFESSIONALS ESPAI LÚDIC I SALUT PER A LA GENT GRAN Àrea de Territori i Sostenibilitat Índex 1. Introducció 2. Patologies més freqüents en la tercera edat 3. Principals necessitats i

Más detalles

No ensopeguis. Campanya per a la prevenció de caigudes de la gent gran

No ensopeguis. Campanya per a la prevenció de caigudes de la gent gran Campanya per a la prevenció de caigudes de la gent gran 1 Índex 1. Caigudes: Per què n hem de parlar? 2. El risc de caure: Per què caiem? 3. Situacions de risc: Què ens fa caure? 4. Cal prevenir: Què hem

Más detalles

Fisioteràpia Respiratòria

Fisioteràpia Respiratòria Fisioteràpia Respiratòria V Jornada Respiratori CAMFiC (Tarragona) M. Montserrat Inglés Novell Antonio M. Maya Martín Fisioteràpia Respiratòria (FR) La Fisioteràpia Respiratòria, és un conjunt de tècniques

Más detalles

Introducció. Efectes de l estirament sobre la unió miotendinosa. Sensitiva. Mecànica

Introducció. Efectes de l estirament sobre la unió miotendinosa. Sensitiva. Mecànica lpacheco@uic.es Introducció Efectes de l estirament sobre la unió miotendinosa Sensitiva Mecànica Lesió muscular Lesions a UMT Microscópiques Macroscópiques Lieber Taylor Balius Nivells de la lesió muscular.

Más detalles

ALTRES AFECCIONS TRAUMÀTIQUES OSTEOARTICULARS DE LA ESPATLLA

ALTRES AFECCIONS TRAUMÀTIQUES OSTEOARTICULARS DE LA ESPATLLA Data: 01/01/2014 Realitzat: Elvira Revisió: 2 Aprovat:Montse Q. Pag: 1 de 6 FRACTURA CLAVÍCULA FRACTURA OMÒPLAT FRACTURA HÚMER FRACTURA HÚMER, TANCADA, PART INESPECIFICADA EXTREM SUPERIOR; EXTREM PROXIMAL;

Más detalles

EDUCACIÓ FÍSICA: Condició Física

EDUCACIÓ FÍSICA: Condició Física TEMA 1: LA RESISTÈNCIA II Què és la Resistència? És la qualitat física que permet a una persona realitzar esforços de llarga durada. Quins són els tipus de Resistència? Per a realitzar qualsevol tipus

Más detalles

Treball amb pantalles

Treball amb pantalles Treball amb pantalles A l Ajuntament fem Prevenció de Riscos Laborals tu també! www.diba.cat Treball amb pantalles És habitual l ús de pantalles de visualització de dades (PVD), especialment en tasques

Más detalles

I Jornada de formació per al professorat d educació física. " El repte de l'ef avui" BATUKA

I Jornada de formació per al professorat d educació física.  El repte de l'ef avui BATUKA I Jornada de formació per al professorat d educació física " El repte de l'ef avui" 11.02.09 BATUKA 1. QUÈ ÉS BATUKA? Batuka és un mètode de gimnasia aeròbica amb música original. Fusiona la gimnasia amb

Más detalles

Escalfament. estiraments i. enfortiment

Escalfament. estiraments i. enfortiment Escalfament estiraments i enfortiment SARA GONZÁLEZ MILLÁN Llicenciada en Ciencies de l Activitat Física i de l Esport Diplomada en Fisioterapia Entrenadora Superior de Bàsquet LESIONS BASQUET LESIONS

Más detalles

CIÈNCIES DE L ACTIVITAT FÍSICA I DE L ESPORT PROVES D APTITUD PERSONAL

CIÈNCIES DE L ACTIVITAT FÍSICA I DE L ESPORT PROVES D APTITUD PERSONAL CIÈNCIES DE L ACTIVITAT FÍSICA I DE L ESPORT PROVES D APTITUD PERSONAL Proves d Aptitud Personal (PAP) per a l accés a CIÈNCIES DE L ACTIVITAT FÍSICA I DE L ESPORT CURS 2014-2015 1. PRIMERA PROVA. Natació

Más detalles

EL BÀSQUET. Tema 4-3r ESO - 3ª Avaluació

EL BÀSQUET. Tema 4-3r ESO - 3ª Avaluació EL BÀSQUET Tema 4-3r ESO - 3ª Avaluació EL BÀSQUET EL CAMP COM ES JUGA L EQUIP DE BÀSQUET REGLAMENT ATAC I DEFENSA LA TÈCNICA Que pots fer Atac: 1x1 Agafar la pilota El bot Que no pots fer Defensa Individual

Más detalles

Programa. d'exercici INTENS. Exercicis diaris recomanats per a la gent Gran

Programa. d'exercici INTENS. Exercicis diaris recomanats per a la gent Gran Programa d'exercici INTENS Exercicis diaris recomanats per a la gent Gran Jo Esport en Gran Per fer els exercicis amb seguretat: Porti un calçat que subjecti bé el peu i que no rellisqui. Dugui roba lleugera

Más detalles

Cèrcol mínim 70 cm de diàmetre Maces mínim 35 cm de llarg Cèrcol mínim 75 cm de diàmetre

Cèrcol mínim 70 cm de diàmetre Maces mínim 35 cm de llarg Cèrcol mínim 75 cm de diàmetre GENERALITATS NORMATIVA C.C.E.E. 2015 - INDIVIDUAL - NIVELLS: I - II - III - IV Modificat 15/02/2015 1) Valor: 0'30 x cada.cada exercici ha de tenir 2 series com a mínim. 2) Està permès, afegir ONA / INVERSIÓ,

Más detalles

ESCUELA DE ESPALDA. EJERCICIOS PRÁCTICOS Fortalecimiento, relajación y estiramiento

ESCUELA DE ESPALDA. EJERCICIOS PRÁCTICOS Fortalecimiento, relajación y estiramiento ESCUELA DE ESPALDA EJERCICIOS PRÁCTICOS Fortalecimiento, relajación y estiramiento LA CLAVE DEL ÉXITO Músculos fuertes Si tus músculos se mantienen fuertes y en forma, se convertirán en el mejor de los

Más detalles

LA FLEXIBILITAT. Beneficis de l entrenament de. Com millorar la. Això és el bàsic. La Flexibiloitat i l aparell locomotor. Flexibilitat.

LA FLEXIBILITAT. Beneficis de l entrenament de. Com millorar la. Això és el bàsic. La Flexibiloitat i l aparell locomotor. Flexibilitat. LA FLEXIBILITAT LA FLEXIBILITAT Això és el bàsic La Flexibiloitat i l aparell locomotor Beneficis de l entrenament de Flexibilitat Com millorar la Flexibilitat Definició Factors dels que depèn la Flexibilitat

Más detalles

1.- Introducció. El Terreny de Joc. IES SANTA MARIA DEPARTAMENT EDUCACIÓ FÍSICA. Curs r ESO/UD3 Voleibol

1.- Introducció. El Terreny de Joc. IES SANTA MARIA DEPARTAMENT EDUCACIÓ FÍSICA. Curs r ESO/UD3 Voleibol 1.- Introducció Abans de començar a explicar els principals elements tècnics i reglamentaris del Voleibol, m agradaria fer un petit aclariment en relació a aquest esport. Tothom estarà d acord en dir que

Más detalles

''L'ESCALFAMENT A L ACTIVITAT FÍSICA SALUDABLE''

''L'ESCALFAMENT A L ACTIVITAT FÍSICA SALUDABLE'' ''L'ESCALFAMENT A L ACTIVITAT FÍSICA SALUDABLE'' L ESCALFAMENT és el conjunt d activitats o d exercicis realitzats amb la finalitat de preparar el nostre cos (sistema muscular, articular i cardio respiratori),

Más detalles

UD 3. Orientació en l espai i el temps

UD 3. Orientació en l espai i el temps UD 3. Orientació en l espai i el temps Àrea: psicomotricitat Curs: educació infantil Nº Sessions: 4 Objectius: - Orientar-se en l espai i mostrar nocions del temps. - Respectar les normes. - Adquirir l

Más detalles

Proves físiques d accés al Cos de Policia

Proves físiques d accés al Cos de Policia Les proves físiques consisteixen en un circuit de resistència, habilitat i força, un test de resistència, una prova de muntanya i una prova de velocitat. El Comitè Tècnic de Selecció designarà els controladors

Más detalles

APRENENTATGE DE LA TÈCNICA DELS MOVIMENTS BÀSICS Joan Rius Sant

APRENENTATGE DE LA TÈCNICA DELS MOVIMENTS BÀSICS Joan Rius Sant APRENENTATGE DE LA TÈCNICA DELS MOVIMENTS BÀSICS Joan Rius Sant Conèixer els rius de França es pot aprendre en qualsevol moment de la vida i saber-los no és significatiu. Llegir o sumar té un temps adient

Más detalles

EDUCACIÓ FÍSICA L Escalfament General i Específic i la tornada a la calma L escalfament és una activitat molt important, com més intensa és l

EDUCACIÓ FÍSICA L Escalfament General i Específic i la tornada a la calma L escalfament és una activitat molt important, com més intensa és l EDUCACIÓ FÍSICA L Escalfament General i Específic i la tornada a la calma L escalfament és una activitat molt important, com més intensa és l activitat a realitzar, més necessari és l escalfament. L escalfament

Más detalles

1. Introducció. 2. Característiques Tècniques

1. Introducció. 2. Característiques Tècniques 1. Introducció El basquet és un esport col lectiu, que es juga amb les mans, en el que participen dos equips de 5 jugadors, en una pista que és un rectangle de 26x14 metres. Es divideix en quatre períodes

Más detalles

La preparació física en sec per a les activitats subaquàtiques en apnea

La preparació física en sec per a les activitats subaquàtiques en apnea La preparació física en sec per a les activitats subaquàtiques en apnea Per què és necessària la P. F.? Millora les capacitats condicionals i conseqüentment el rendiment Disminució risc de patir malalties

Más detalles

Meritxell Salla Llambrich. Seminari D EF 11 de febrer de 2009

Meritxell Salla Llambrich. Seminari D EF 11 de febrer de 2009 TALLER DE IOGA-LATES Actualment en molts gimnasos s han posat de moda les classes de ioga-lates, és a dir consisteix en barrejar exercicis de ioga i pilates en una mateixa sessió. Ioga, en sànscrit, llenguatge

Más detalles

INICIACIO ESPORTIVA. Llançaments i Recepcions

INICIACIO ESPORTIVA. Llançaments i Recepcions INICIACIO ESPORTIVA. Llançaments i Recepcions Cicle: Mitja Espai: Gimnàs Sessió: 1 Materials: Pilotes INTERCAVI Cadascú amb una pilota, es desplacen per la pista (botant, tirant-la a l aire). Quan troben

Más detalles

LA CONDICIÓ FÍSICA. Es basa en l estat d aquest quatre aparells o sistemes RECORDEM:

LA CONDICIÓ FÍSICA. Es basa en l estat d aquest quatre aparells o sistemes RECORDEM: RECORDEM: Quins són els aparells i sistemes del nostre cos que tenen relació amb l activitat física i que vam estudiar a la primera avaluació? L aparell locomotor. L aparell respiratori. L aparell circulatori.

Más detalles

EDUCACIÓ FÍSICA 1r ESO

EDUCACIÓ FÍSICA 1r ESO IES L ASSUMPCIÓ. ELX EDUCACIÓ FÍSICA 1r ESO CONDICIÓ FÍSICA I SALUT Alumne/a: Curs: 2ª AVALUACIÓ Al llarg del primer trimestre estudiàrem les qualitats físiques bàsiques: Resistència, flexibilitat, força

Más detalles

ESCALA D AVALUACIÓ MOTORA DE L EXTREMITAT SUPERIOR EN PACIENTS AMB ACCIDENT CEREBROVASCULAR EXECUCIÓ

ESCALA D AVALUACIÓ MOTORA DE L EXTREMITAT SUPERIOR EN PACIENTS AMB ACCIDENT CEREBROVASCULAR EXECUCIÓ ESCALA D AVALUACIÓ MOTORA DE L EXTREMITAT SUPERIOR EN PACIENTS AMB ACCIDENT CEREBROVASCULAR (MESUPES-braç i MESUPES-mà) Nom del pacient: Data-hora del test: Nom de l'examinador: Durada de la prova: min:

Más detalles

Les faltes tècniques són :

Les faltes tècniques són : VOLEIBOL 2 ESO L objectiu del joc consisteix en fer passar el baló per damunt de la xarxa per a que caiga en el terreny del contrari, o que aquest no pugui controlarlo, mitjançant una fallida tècnica o

Más detalles

Guia didàctica* Extracte

Guia didàctica* Extracte KitCaixa Hàbits Saludables Guia didàctica* Extracte * La Guia del KitCaixa Hàbits Saludables té com a protagonistes l Elmo i el Dr. Ruster. Tot i que la majoria de les activitats es fan amb material físic

Más detalles

Professora: Laura Puértolas Marín

Professora: Laura Puértolas Marín Apunts: Gimnàstica i acrosport 3r d ESO Professora: Laura Puértolas Marín La gimnàstica artística i la gimnàstica rítmica La gimnàstica artística La gimnàstica artística és un esport que té una categoria

Más detalles

DESCRIPCIÓ ACTIVITATS DIRIGIDES

DESCRIPCIÓ ACTIVITATS DIRIGIDES DESCRIPCIÓ ACTIVITATS DIRIGIDES ACTIVITATS CARDIOVASCULARS INDICADES PER A REDUIR EL GREIX CORPORAL, I QUE TENEN COM A OBJECTIU LA MILLORA DELS SISTEMES CARDIOVASCULAR I RESPIRATORI. AEROMOVING: ACTIVITAT

Más detalles

Presa de signes vitals en els nens

Presa de signes vitals en els nens Presa de signes vitals en els nens Definició Les constants vitals són aquells paràmetres que ens indiquen l estat clínic i hemodinàmic del nen. La presa de signes vitals s ha d acompanyar d una observació

Más detalles

L Escalfament General i Específic i la tornada a la calma

L Escalfament General i Específic i la tornada a la calma L escalfament és una activitat molt important, com més intensa és l activitat a realitzar, més necessari és l escalfament. L escalfament constitueix la part inicial, el preludi de la competició i de l

Más detalles

Manual de Fisioteràpia Bàsica de l Aparell Locomotor II

Manual de Fisioteràpia Bàsica de l Aparell Locomotor II Sònia Ferrés Puigdevall, Agustín Lorente Lafuente, Lluïsa Porte Carrera Manual de Fisioteràpia Bàsica de l Aparell Locomotor II Escola Universitària d Infermeria i de Fisioteràpia «Gimbernat» Universitat

Más detalles

1r. No necessitam autorització per conduir la bicicleta.

1r. No necessitam autorització per conduir la bicicleta. DEFINICIÓ Què és una bicicleta: És un vehicle de dues o més rodes, que pot circular per les vies públiques i que al no tenir motor, es propulsat exclusivament per l esforç muscular que fan les persones

Más detalles

QUADERN DE TREBALL E DUCACIÓ. 4t ESO

QUADERN DE TREBALL E DUCACIÓ. 4t ESO QUADERN DE TREBALL E DUCACIÓ F SIC 4t ESO ACTIVITATS UNITAT 1 DIARI Fes un diari de totes les sessions que hem fet en aquesta unitat. Explica els exercicis que hem fet i comenta com els has fet tu,o

Más detalles

Unió de Consells Esportiu de Catalunya: Núria Antonio Martínez

Unió de Consells Esportiu de Catalunya: Núria Antonio Martínez Comitè Gimnàstica Artística: Maria Ollé Roca Unió de Consells Esportiu de Catalunya: Núria Antonio Martínez ÍNDEX ELS JOCS ESPORTIUS ESCOLARS DE CATALUNYA LES REGLES i L ESPORTIVITAT REGLA NÚM. 1: L ESPORT

Más detalles

MAAN MAT KWOON ESCOLA DE WING CHUN KUEN

MAAN MAT KWOON ESCOLA DE WING CHUN KUEN Alumne: Programa tècnic 1er NIVELL: SIU LIM TAO a) Forma siu lim tao 1 / 2 / 3 b) Exercicis tècnics Exercicis de palma igual que puny. - Lim wan kuen en yi gee kim yeung mah. * Dim gerk en posició avançada.

Más detalles

Tir de Camp FITA Guia de Tir de Camp FITA

Tir de Camp FITA Guia de Tir de Camp FITA Guia de Tir de Camp FITA ESPECIFICITATS DEL TIR DE CAMP FITA - Arc Nu - Compost - Recorbat - Longbow Sèrie FITA de 12 dianes a distàncies desconegudes Nº Nº Dianes Diàmetre Piqueta Roja Recorbat i

Más detalles

Fichas de ejercicios de. Relajante Lumbar Lumbar Plus. cuidamos tu salud.

Fichas de ejercicios de. Relajante Lumbar Lumbar Plus. cuidamos tu salud. Fichas de ejercicios de Relajante Lumbar Lumbar Plus www.mutuabalear.es cuidamos tu salud RELAJANTE LUMBAR Relajación plantar Basculación pélvica 3 Movilización neuromeningea 4 Movilización neuromeningea

Más detalles

TEMA 5: EL VOLEIBOL I

TEMA 5: EL VOLEIBOL I EDUCACIÓ ÍSICA TEMA 5: EL OLEIBOL I Dónde se juega? Es practica en un camp de 18 x 9 m, en el centre hi ha una xarxa que té una alçada de 2,43 m per als nois i 2,3 m per a les noies. Com es juga? Consisteix

Más detalles

Parelles Artístic. Promocional REGLAMENT TÈCNIC 2018 COMITÈ CATALÀ DE PATINATGE ARTÍSTIC

Parelles Artístic. Promocional REGLAMENT TÈCNIC 2018 COMITÈ CATALÀ DE PATINATGE ARTÍSTIC Parelles Artístic Promocional REGLAMENT TÈCNIC 2018 COMITÈ CATALÀ DE PATINATGE ARTÍSTIC INTRODUCCIÓ A partir de l 1 de gener de 2018 les parelles d artístic s estructuraran de la següent manera: PROMOCIONALS

Más detalles

PRIMERS AUXILIS. PAS Protegir, avisar, socórrer. Protegir: Avisar: Socórrer:

PRIMERS AUXILIS. PAS Protegir, avisar, socórrer. Protegir: Avisar: Socórrer: PRIMERS AUXILIS PAS Protegir, avisar, socórrer Protegir: Avisar: Socórrer: - No esposar-se a riscos potencials - 061 - Exàmen ràpit - Mai fer més del què es pot - 112 - No aglomeracions - Avaluar situació

Más detalles

MATERIAL: 1 pilota per alumne, bancs. CICLE: CS UP: Futbol per a tots i totes SESSIÓ: 1

MATERIAL: 1 pilota per alumne, bancs. CICLE: CS UP: Futbol per a tots i totes SESSIÓ: 1 CICLE: CS UP: Futbol per a tots i totes SESSIÓ: 1 OBJECTIUS Desenvolupar la coordinació oculo-pedal / Passar i rebre la pilota. pista Explicació UP Escalfament: Pilla-pilla per parelles: un condueix una

Más detalles