Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 11 PAU 2017 Criteris específics de correcció i qualificació per ser fets públics un cop finalitzades

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 11 PAU 2017 Criteris específics de correcció i qualificació per ser fets públics un cop finalitzades"

Transcripción

1 Oficin d Accés l Universitt Pàgin de PAU 7 Criteris específics de correcció i qulificció per ser fets públics un cop finlitzdes Mtemàtiques SÈRIE Responeu CINC de les sis qüestions següents. En les respostes, expliqueu sempre què voleu fer i per què. Cd qüestió vl punts. Podeu utilitzr clculdor, però no s utoritzrà l ús de clculdores o ltres prells que portin informció emmgtzemd o que puguin trnsmetre o rebre informció. Criteris generls per l correcció:. En tots els csos l resolució que f l estudint s h de poder seguir i comprendre els pssos que f. Aquelles respostes, prcils o totls, que no estiguin desenvolupdes o no es pugui seguir el com s h rribt donr l resolució sern puntudes mb punts.. L resolució proposd és, en lguns csos, un de les possibles i no és, en principi, únic. Per tnt, sempre que l enuncit ho permeti, en el cs que l estudint respongui mb un resolució lterntiv totlment correct se li ssignrà el totl de puntució de l prtt. Si l respost és prcil l puntució obtingud serà proporcionl l prt corresponent de l puntució totl. 3. En lguns csos, l solució finl pot dmetre expressions equivlents. En quests csos l puntució serà l totlitt de l puntució de l prtt. 4. Tots els exercicis, prtts i pssos dins d un prtt es vlorrn mb múltiples de,5 punts. 5. Penlitzció per errdes de càlcul o trnscripció: o Si l errd que es comet no té més trscendènci, leshores NO es descomptrà res de l puntució prcil de l prtt. o En el cs que l errd condueixi derivcions prl leles de l enuncit, es vlorrà i punturà el desenvolupment i coherènci de l resolució resultnt, i només s plicrà un penlitzció finl de,5 punts. o En cs que l errd condueixi no tenir sentit lgun de les qüestions que es demnen, leshores l puntució màxim de l prtt serà de,75 punts. o Si l resolució d un prtt conté dues errdes l puntució de l prtt serà l cumuld fins l moment previ l cometre l segon errd.

2 Oficin d Accés l Universitt Pàgin de PAU 7 Criteris específics de correcció i qulificció per ser fets públics un cop finlitzdes Mtemàtiques. ) Estudieu per quins vlors de el sistem és incomptible CAS I: Si i ú.ò3 En virtut del teorem de Rouché-Frobënius, en quest cs el sistem és. CAS II: Si 3, En virtut del teorem de Rouché-Frobënius, el sistem és.

3 Oficin d Accés l Universitt Pàgin 3 de PAU 7 Criteris específics de correcció i qulificció per ser fets públics un cop finlitzdes Mtemàtiques CAS III: 5 3, En virtut del teorem de Rouché-Frobënius, el sistem és. El sistem és incomptible per dos vlors del pràmetre : i. Resoleu el sistem per. 5 3 En quest cs el sistem és comptible determint, té un únic solució i el sistem es pot resoldre per qulsevol mètode conegut, per exemple, pel mètode de Guss: De l tercer equció, tenim 6, per tnt, 6. De l segon equció, tenim y+, per tnt, 4. De l primer equció, tenim, per tnt,. Solució:, 4, 6.

4 Oficin d Accés l Universitt Pàgin 4 de PAU 7 Criteris específics de correcció i qulificció per ser fets públics un cop finlitzdes Mtemàtiques Putes de correcció: ),5 punts per l determinnt de l mtriu de coeficients i per ls vlors crítics.,5 punts per l discussió del cs.,5 punts per l discussió del cs.,5 punts per l respost l pregunt.,5 punts per l sistem prticulr (i l indicció de SCD, si és el cs, que no cl).,5 punts per l vlor de l x.,5 punts per l vlor de l y.,5 punts per l vlor de l z.

5 Oficin d Accés l Universitt Pàgin 5 de PAU 7 Criteris específics de correcció i qulificció per ser fets públics un cop finlitzdes Mtemàtiques. ) Si el pl h de ser perpendiculr ls dos plns i, leshores el seu vector norml,,, hurà de ser perpendiculr ls respectius vectors normls 5,,7 i, 3,. 5 Així doncs 3, 9, 7. 7 El pl tindrà l form 9 7, però si h de pssr per l origen de coordendes (,,), leshores D = i el pl busct serà 9 7. L ngle entre els dos plns serà l ngle que formin els respectius vectors normls. Així doncs:,, 5,, 7,,3, 37 cos 9. Els dos plns són perpendiculrs. Putes de correcció: ),5 punts pel plntejment de perpendiculritt entre vectors normls.,5 punts pel producte vectoril.,5 punts per l form inicil del pl.,5 punts per l equció finl del pl.,5 punts per l ngle prtir de l ngle entre els vectors normls.,5 punts per l formulció de l ngle.,5 punts pel producte esclr.,5 punts per l perpendiculritt (o l ngle de 9º, sense indicr perpendiculritt).

6 Oficin d Accés l Universitt Pàgin 6 de PAU 7 Criteris específics de correcció i qulificció per ser fets públics un cop finlitzdes Mtemàtiques 3. ) L respost depèn del signe de k. Si k <, leshores per qulsevol vlor de x i, per tnt, Dom(f) = R i l funció és contínu perquè no s nul l el denomindor i no té cp símptot verticl. Com que lim, l funció té un símptot horitzontl en l eix de les x, y=. Si k > leshores s nul l per ls vlors i, per tnt, Dom(f) = R-{ } i l funció tindrà dues símptotes verticls, en i en. Com que lim, l funció té un símptot horitzontl en l eix de les x, y=. si, mb independènci del vlor de k. ² 8 Com que, f, per tnt, té un màxim reltiu en el punt, i no té mínims reltius. 6 Observció: En lloc de fer servir el signe de l derivd segon tmbé es pot veure el creixement o decreixement de l funció f l entorn de x =. Putes de correcció: ),5 punts pel domini i no AV qun k <,5 punts pel domini i AV qun k >,5 punts per l AH qun k <,5 punts per l AH qun k >,5 punts per l derivd primer.,5 punts pel punt singulr.,5 punts per l derivd segon o el ronment equivlent sobre el creixement o decreixement.,5 punts per l clssificció del punt i l respost finl.

7 Oficin d Accés l Universitt Pàgin 7 de PAU 7 Criteris específics de correcció i qulificció per ser fets públics un cop finlitzdes Mtemàtiques 4. ) Perquè tingui solució únic cldrà que el sistem sigui comptible i determint; és dir, que rngm=rngm =3 mb M M ') ( Per tl que rngm=3 cl que Det M Això vol dir que el sistem és comptible i determint sempre que Per Crmer: x 3, y i z Per tnt, l solució del sistem (en funció del pràmetre ) és:,,

8 Oficin d Accés l Universitt Pàgin 8 de PAU 7 Criteris específics de correcció i qulificció per ser fets públics un cop finlitzdes Mtemàtiques Putes de correcció: ),5 punts per l condició de Rouché-Frobënius.,5 punts pel determinnt de l ssocid.,5 punts pel vlor singulr.,5 punts pel ronment finl.,5 punts per l plicció de l regl de Crmer o mètode equivlent.,5 punts pel càlcul de l x.,5 punts pel càlcul de l y.,5 punts pel càlcul de l z.

9 Oficin d Accés l Universitt Pàgin 9 de PAU 7 Criteris específics de correcció i qulificció per ser fets públics un cop finlitzdes Mtemàtiques 5. ) Per comprovr que un mtriu és invertible és suficient comprovr que el seu determinnt és sempre diferent de. Efectivment,, que és sempre diferent de, j que en ser sum de dos qudrts, independentment del vlor que tinguin les vribles x i y. ) Per i, tenim. Tindrem. Putes de correcció: ),5 punts pel plntejment prtir del determinnt no nul (o del rng ).,5 punts per provr que el determinnt és sempre diferent de.,5 punts per l expressió de M.,5 punts per l formulció del càlcul de l mtriu invers.,5 punts pel càlcul finl..

10 Oficin d Accés l Universitt Pàgin de PAU 7 Criteris específics de correcció i qulificció per ser fets públics un cop finlitzdes Mtemàtiques 6. ) Pel teorem de Pitàgores sbem que. Com que el volum del con vl cm 3, per l fórmul del volum tenim i ïllnt, obtenim buscd. 3. Substituint l expressió inicil, s obté l fórmul L longitud de l rest és un funció positiv i tenim l longitud l qudrt expressd com funció de, per tnt és suficient mb trobr els mínims de l funció qun,. Tenim per tnt, en igulr, s obté, i 3,86 cm. Es comprov que és un mínim, j que qun, i qun,. Alterntivment, es pot trebllr mb l funció i s obté com derivd El desenvolupment del problem és el mteix prtir d quí.

11 Oficin d Accés l Universitt Pàgin de PAU 7 Criteris específics de correcció i qulificció per ser fets públics un cop finlitzdes Mtemàtiques Putes de correcció: ),5 punts per l plicció del teorem de Pitàgores.,5 punts per l igultt derivd del volum.,5 punts per ïllr l x.,5 punts per l substitució finl.,5 punts per l rgumentció de l funció minimitzr.,5 punts per l derivd de l funció.,5 punts pel punt singulr (en form rdicl o mb l expressió deciml).,5 punts per l clssificció del punt singulr (com l propost de resolució o prtir del signe de l derivd segon).

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 9 PAU 2011 SÈRIE 1

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 9 PAU 2011 SÈRIE 1 Oficin d Orgnitzció de Proves d Accés l Universitt Pàgin 1 de 9 { 2x y +z = 2 1- Dond l rect r: x+z +1 = 0 : () Trobeu-ne un vector director SÈRIE 1 (b) Clculeu l equció contínu de l rect que és prl lel

Más detalles

SOLUCIONARI Unitat 1. Introducció al càlcul vectorial. Qüestions. 1. Dibuixeu dos vectors equipol. lents. 2. Dibuixeu dos vectors lliures iguals.

SOLUCIONARI Unitat 1. Introducció al càlcul vectorial. Qüestions. 1. Dibuixeu dos vectors equipol. lents. 2. Dibuixeu dos vectors lliures iguals. SOLUCIONARI Unitt Introducció l càlcul vectoril Qüestions. Diuixeu dos vectors equipol. lents. Respost oert.. Diuixeu dos vectors lliures iguls. Respost oert. 3. Com són els vectors i que verifiquen questes

Más detalles

1) Enuncieu i demostreu la Regla de Barrow (2n teorema fonamental del càlcul integral). (1 punt) a) Dibuixeu el recinte limitat per aquestes corbes

1) Enuncieu i demostreu la Regla de Barrow (2n teorema fonamental del càlcul integral). (1 punt) a) Dibuixeu el recinte limitat per aquestes corbes Generlitt de Ctluny Deprtment d Ensenyment Institut Jume Blmes Deprtment de Mtemàtiques n BATX MA Integrls definides i mètode de Guss Nom i Cognoms: Grup: Dt: ) Enuncieu i demostreu l Regl de Brrow (n

Más detalles

Equacions polinòmiques

Equacions polinòmiques EQUACIONS de r i n GRAU Hi h de molts tipus d equcions, per exemple: TEMA 7. EQUACIONS DE r I DE n GRAU I SISTEMES D EQUACIONS -Logrítmiques: -Trigonmètriques: -Rdicls: log( x + ) logx sin x cos x tgx

Más detalles

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 12 PAU 2015

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 12 PAU 2015 Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 12 Sèrie 5 Responeu a CINC de les sis qüestions següents. En les respostes, expliqueu sempre què voleu fer i per què. Cada qüestió val 2 punts. Podeu utilitzar

Más detalles

3.- Resolució d equacions d una variable

3.- Resolució d equacions d una variable 3.- Resolució d equcions d un vrile 3.1. Recerc de zeros de funcions. Els lgorisme per tror zeros de funcions son mètodes numèrics que permeten tror un (o més) vlors de x tl que f(x) = 0 per un determind

Más detalles

Criteris generals per a la correcció:

Criteris generals per a la correcció: Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 9 SÈRIE 2 Responeu a CINC de les sis qüestions següents. En les respostes, expliqueu sempre què voleu fer i per què. Cada qüestió val 2 punts. Podeu utilitzar

Más detalles

Matemàtiques II. Prova d accés a la Universitat (2012) Criteris específics de correcció

Matemàtiques II. Prova d accés a la Universitat (2012) Criteris específics de correcció Prov d és l Universitt ( Mtemàtiques II Criteris espeíis de orreió Model Cd qüestió té un puntuió màim de. Cl tenir presents les puntuions prils màimes que preien les qüestions mb més d un prtt. Pel que

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2009-2010 Matemàtiques Sèrie 1 Responeu a CINC de les sis qüestions següents. En les respostes, expliqueu sempre què és el que voleu fer i per què. Cada qüestió val

Más detalles

Aplicacions del càlcul integral

Aplicacions del càlcul integral Apliccions del càlcul integrl Apliccions del càlcul integrl Càlcul de l àre d un funció Per clculr l àre tncd per un funció en un intervl [, ] m l eix X, s h de fer servir l integrl definid. Csos: 1. Si

Más detalles

Sèrie 5. Resolució: 1. Siguin i les rectes de d equacions. a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i.

Sèrie 5. Resolució: 1. Siguin i les rectes de d equacions. a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i. Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 11 Sèrie 5 1. Siguin i les rectes de d equacions : 55 3 2 : 3 2 1 2 3 1 a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i. b) Trobeu l

Más detalles

10 Problemes d optimització

10 Problemes d optimització 0 Problemes d optimitzció icrd Peiró i Estruch icrd Peiró i Estruch Problem Dont un tetredre regulr d rest inscriviu un prism regulr tringulr de volum màim que ting un bse en l bse del tetredre i els ltres

Más detalles

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 10 PAU 2014 Criteris específics de correcció i qualificació per ser fets públics un cop finalitzades

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 10 PAU 2014 Criteris específics de correcció i qualificació per ser fets públics un cop finalitzades Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 10 SÈRIE 3 Responeu a CINC de les sis qüestions següents. En les respostes, expliqueu sempre què voleu fer i per què. Cada qüestió val punts. Podeu utilitzar

Más detalles

1.1.- Nomenclatura Matrius especials Principals operacions Rang: definició, propietats i càlcul Equacions matricials

1.1.- Nomenclatura Matrius especials Principals operacions Rang: definició, propietats i càlcul Equacions matricials 1.- NOCIONS ELEMENTALS 1.1.- Nomencltur 1.2.- Mtrius especils 2.- CÀLCUL MATRICIAL 2.1.- Principls opercions 2.2.- Rng: definició, propietts i càlcul 2.3.- Equcions mtricils 1.- NOCIONS ELEMENTALS 1.1.-

Más detalles

EQUACIONS DE SEGON GRAU AMB UNA INCÒGNITA

EQUACIONS DE SEGON GRAU AMB UNA INCÒGNITA EQUACIONS DE SEGON GRAU AMB UNA INCÒGNITA Un equió de segon gru mb un inògnit () és un epressió de l form : +b + 0 On, és el oefiient del terme de segon gru i és fonmentl que sigui diferent de zero. (Si

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d Accés a la Universitat. Curs 2012-2013 Matemàtiques Sèrie 4 Responeu a CINC de les sis qüestions següents. En les respostes, expliqueu sempre què voleu fer i per què. Cada qüestió val 2 punts.

Más detalles

x + 2 y = 3 2 x y = 1 4 x + 3 y = k a) Afegiu-hi una equació lineal de manera que el sistema resultant sigui incompatible.

x + 2 y = 3 2 x y = 1 4 x + 3 y = k a) Afegiu-hi una equació lineal de manera que el sistema resultant sigui incompatible. 1998 - Sèrie 3 - Qüestió 4 Discutiu el sistema d'equacions a x y + 2 z = (2 a) 2 x + 3 y z = 3a x + 2 y z = 2a segons els valors del paràmetre a. 1999 - Sèrie 1 - Qüestió 1 Resoleu el sistema següent per

Más detalles

Criteris generals per a la correcció:

Criteris generals per a la correcció: Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 13 Sèrie 2 Responeu a CINC de les sis qüestions següents. En les respostes, expliqueu sempre què voleu fer i per què. Cada qüestió val 2 punts. Podeu utilitzar

Más detalles

1.1.- Introducció Càlcul de determinants I Propietats dels determinants Càlcul de determinants II

1.1.- Introducció Càlcul de determinants I Propietats dels determinants Càlcul de determinants II .- DETERMINNTS..- Introducció..- Càlcul de determinnts I..- Propietts dels determinnts..- Càlcul de determinnts II.- MTRIU INVERS.- CÀLCUL DEL RNG D UN MTRIU.- RESOLUCIÓ DE SISTEMES..- Mètode de l mtriu

Más detalles

Matemàtiques II. Orientacions i solucionari BATXILLERAT

Matemàtiques II. Orientacions i solucionari BATXILLERAT Mtemàtiques II Orientcions i solucionri BTXILLERT Mtèri de Mtemàtiques II Orientcions i solucionri BTXILLERT Modlitt de Ciències i Tecnologi Segon curs de Btxillert Projecte i edició: grup edebé Direcció

Más detalles

Criteris generals per a la correcció:

Criteris generals per a la correcció: Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 22 Sèrie 2 Responeu a CINC de les sis qüestions següents. En les respostes, expliqueu sempre què voleu fer i per què. Cada qüestió val 2 punts. Podeu utilitzar

Más detalles

A C T I V I T A T S D E R E C U P E R A C I Ó D E M A T E M À T I Q U E S II

A C T I V I T A T S D E R E C U P E R A C I Ó D E M A T E M À T I Q U E S II A C T I V I T A T S D E R E C U P E R A C I Ó D E M A T E M À T I Q U E S II NOM... ANÀLISI. Dond l funció f() ln( ), es demn : ) Monotoni ) Curvtur c) Gràfic. ) Determin el vlor del pràmetre que f que

Más detalles

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 21 PAU 2016

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 21 PAU 2016 Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 21 SÈRIE 3 Responeu a CINC de les sis qüestions següents. En les respostes, expliqueu sempre què voleu fer i per què. Cada qüestió val 2 punts. Podeu utilitzar

Más detalles

Classifica els polígons següents. a) b) c) d)

Classifica els polígons següents. a) b) c) d) 1 FIGURES PLNES EXERIIS PER ENTRENR-SE Polígons 1.44 lssific els polígons següents. ) b) c) d) ) Pentàgon irregulr còncu. b) Heptàgon regulr convex. c) ctògon irregulr còncu. d) Hexàgon irregulr convex.

Más detalles

Límits i continuïtat. lim+ lim. x x. lim. lim : lim. lim. lim. lim. 2 x 5x. lim. lim. lim. lim. lim. lim. lim

Límits i continuïtat. lim+ lim. x x. lim. lim : lim. lim. lim. lim. 2 x 5x. lim. lim. lim. lim. lim. lim. lim Mtemàtiques n Bt Unitt 0: Límits i continuïtt Col legi Mirsn Unitt 0: Límits i continuïtt. Clcul els següents límits: 0 : c e g 7 0 0 7 i b 0 d f h 7. Clcul els següents límits lterls: c e b d f. Clcul

Más detalles

Criteris generals per a la correcció:

Criteris generals per a la correcció: Oficina d Accés a la Universitat Pàgina de Sèrie Responeu a CINC de les sis qüestions següents. En les respostes, epliqueu sempre què voleu fer i per què. Cada qüestió val punts. Podeu utilitzar calculadora,

Más detalles

8 problemes d optimització

8 problemes d optimització 8 problemes d optimitzció Problem De tots els ortoedres d àre de l bse cm i l sum de l longitud de totes les restes 0cm, determineu el de mjor àre Potpov Pàgin 5, problem 6 Problem Demostreu que de totes

Más detalles

P =

P = RECULL DE PROBLEMES SOBRE MTRIUS I DETERMINNTS QUE HN SORTIT LES PROVES DE SELECTIVITT ) PU LOGSE 004 Sèrie Qüestió 3: Considereu les matrius compleixi X + = B. = i B =. Trobeu una matriu X que ) PU LOGSE

Más detalles

EL MÈTODE DELS ELEMENTS FINITS: FONAMENTS

EL MÈTODE DELS ELEMENTS FINITS: FONAMENTS Problem model EL MÈTODE DELS ELEMENTS FINITS: FONAMENTS Form fort (diferencil) EDP: en Condicions de contorn Dirichlet Lbortori de Càlcul Numèric (LCàN) Universitt Politècnic de Ctluny (Spin) http://www-lcn.upc.es

Más detalles

Prova d accés a la Universitat (2013) Matemàtiques II Model 1. (b) Suposant que a = 1, trobau totes les matrius X que satisfan AX + Id = A, on Id

Prova d accés a la Universitat (2013) Matemàtiques II Model 1. (b) Suposant que a = 1, trobau totes les matrius X que satisfan AX + Id = A, on Id UIB Prova d accés a la Universitat () Matemàtiques II Model Contestau de manera clara i raonada una de les dues opcions proposades. Es disposa de 9 minuts. Cada qüestió es puntua sobre punts. La qualificació

Más detalles

Com pagar una hipoteca

Com pagar una hipoteca IES Arquitecte Mnuel Rspll Com pgr un hipotec 3r trimestre A. ANUALITATS Com molt bé sbeu, poc gent es pot deslliurr de pgr un hipotec, sol licitr un crèdit personl o comprr terminis. Trctrem quests tipus

Más detalles

TEMA 5 : Resolució de sistemes d equacions

TEMA 5 : Resolució de sistemes d equacions TEMA 5 : Resolució de sistemes d equacions 5.1. EQUACIÓ LINEAL AMB n INCÒGNITES Una equació lineal de n incògnites es qualsevol expressió de la forma: a 1 x 1 + a 2 x 2 +... + a n x n = b, on a i b son

Más detalles

TEMA 6: Trigonometria

TEMA 6: Trigonometria TEMA 6: Trigonometri L trigonometri, és l prt de l geometri dedicd l resolució de tringles, es dir, determinr els vlors dels ngles i dels costts d un tringle. 6. MESURA D ANGLES Per mesurr ngles doptrem

Más detalles

FUNCIONS REALS. MATEMÀTIQUES-1

FUNCIONS REALS. MATEMÀTIQUES-1 FUNCIONS REALS. 1. El concepte de funció. 2. Domini i recorregut d una funció. 3. Característiques generals d una funció. 4. Funcions definides a intervals. 5. Operacions amb funcions. 6. Les successions

Más detalles

UIB 2 + f (x) + f(x) ց ց ր ր Per tant, el punt ( 3. Una altra forma de veure-ho és calcular la derivada segona i mirar el signe en x = 3: 2 f (x) =

UIB 2 + f (x) + f(x) ց ց ր ր Per tant, el punt ( 3. Una altra forma de veure-ho és calcular la derivada segona i mirar el signe en x = 3: 2 f (x) = El cas positiu no té solució. Si analitzam el cas negatiu, ens surt x = x+, d on x =. A continuació fem la taula següent per veure si el valor obtingut és un màxim, mínim o un punt de sella. x + f (x)

Más detalles

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 22 PAU 2014

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 22 PAU 2014 Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 22 SÈRIE 3 Responeu a CINC de les sis qüestions següents. En les respostes, expliqueu sempre què voleu fer i per què. Cada qüestió val 2 punts. Podeu utilitzar

Más detalles

Matrius i determinants

Matrius i determinants Mtrius i determinnts Mtrius i determinnts Mtrius Un mtriu és un grup de nombres orgnitzts en files i columnes, limitts per prèntesis: 1 2 3 n columnes 11 12 13 1 n 21 22 23 2n A= 31 32 33 3n m 1 m2 m3...

Más detalles

ACTIVITATS. a) b) c) d) INS JÚLIA MINGUELL 2n Batxillerat. dv, 18 de març Alumne:

ACTIVITATS. a) b) c) d) INS JÚLIA MINGUELL 2n Batxillerat. dv, 18 de març Alumne: INS JÚLIA MINGUELL 2n Batxillerat Matemàtiques Tasca Continuada 4 «Matrius i Sistemes d equacions lineals» Alumne: dv, 18 de març 2016 LLIURAMENT: dm, 5 d abril 2016 NOTA: cal justificar matemàticament

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2012

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2012 Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 SÈRIE 4 1 1 k 1.- Determineu el rang de la matriu A = 1 k 1 en funció del valor del paràmetre k. k 1 1 [2 punts] En ser la matriu

Más detalles

Proves d accés a la Universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2013

Proves d accés a la Universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2013 Pàgina 1 de 5 Sèrie 3 Opció A A1.- Digueu de quin tipus és la progressió numèrica següent i calculeu la suma dels seus termes La progressió és geomètrica de raó 2 ja que cada terme s obté multiplicant

Más detalles

Ampliació de Matemàtiques Tema 1. Integrals dobles i triples 1 / 26

Ampliació de Matemàtiques Tema 1. Integrals dobles i triples 1 / 26 Ampliió de Mtemàtiques Tem 1. Integrls dobles i triples Lli Brrière Deprtment de Mtemàtiques - UPC Enginyeri de Sistemes Aeroespils Enginyeri d Aeroports Enginyeri d Aeronvegió EETAC Ampliió de Mtemàtiques

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2008-2009 Matemàtiques aplicades a les ciències socials Sèrie 4 Responeu a TRES de les quatre qüestions i resoleu UN dels dos problemes següents. En les respostes,

Más detalles

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera:

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: ax + by = k a x + b y = k Coeficients de les incògnites: a, a, b, b. Termes independents:

Más detalles

( 2 3, utilitzeu la matriu inversa B 1 ( 1 4 ( 2 1. Matrius i determinants Sèrie 3 - Qüestió 4. Donada la matriu B =

( 2 3, utilitzeu la matriu inversa B 1 ( 1 4 ( 2 1. Matrius i determinants Sèrie 3 - Qüestió 4. Donada la matriu B = 1998 - Sèrie 3 - Qüestió 4 Donada la matriu B = ( 2 3, utilitzeu la matriu inversa B 1 1 1) B X B = ( 1 4 3 2). per trobar una matriu X tal que 2004 - Sèrie 1 - Qüestió 3 Considereu les matrius Trobeu

Más detalles

1. SISTEMA D EQUACIONS LINEALS

1. SISTEMA D EQUACIONS LINEALS 1. SISTEMA D EQUACIONS LINEALS 1.1 Equacions lineals Una equació lineal està composta de coeficients (nombres reals) acompanyats d incògnites (x, y, z,t..o ) s igualen a un terme independent, i les solucions

Más detalles

Còniques. Circumferència

Còniques. Circumferència H. Helmi Còniques -1/19 Còniques Introducció Reen el nom de seccions còniques el conjunt de les diferents figures que s otenen en tllr un superfície cònic m un pl que no pssi pel vèrtex. L inclinció del

Más detalles

DERIVADES. TÈCNIQUES DE DERIVACIÓ

DERIVADES. TÈCNIQUES DE DERIVACIÓ UNITAT 7 DERIVADES. TÈCNIQUES DE DERIVACIÓ Pàgina 56 Tangents a una corba y f (x) 5 5 9 4 Troba, mirant la gràfica i les rectes traçades, f'(), f'(9) i f'(4). f'() 0; f'(9) ; f'(4) 4 Digues uns altres

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO FULLS DE RESPOSTES I CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència matemàtica FULL DE RESPOSTES VERSIÓ AMB RESPOSTES competència matemàtica ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI

Más detalles

EXERCICIS - SOLUCIONS

EXERCICIS - SOLUCIONS materials del curs de: MATEMÀTIQUES SISTEMES D EQUACIONS EXERCICIS - SOLUCIONS AUTOR: Xavier Vilardell Bascompte xevi.vb@gmail.com ÚLTIMA REVISIÓ: 21 d abril de 2009 Aquests materials han estat realitzats

Más detalles

PROBLEMES PAU SOBRE SISTEMES D EQUACIONS. 1) PAU 1999 Sèrie 1 Qüestió 1: Resoleu el sistema següent per als valors de k que el facin compatible.

PROBLEMES PAU SOBRE SISTEMES D EQUACIONS. 1) PAU 1999 Sèrie 1 Qüestió 1: Resoleu el sistema següent per als valors de k que el facin compatible. PROBLEMES PAU SOBRE SISTEMES D EQUACIONS ) PAU 999 Sèrie Qüestió : Resoleu el sistema següent per als valors de k que el facin compatible. x + y 3 x y 4x + 3y k ) PAU 000 Sèrie 5 Qüestió 4: Discutiu el

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2009

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2009 Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 SÈRIE 1 QÜESTIONS 1.- Considereu la matriu A = ( ) A 2 1 0 =. 2 1 [2 punts] ( ) a 0. Calculeu el valor dels paràmetres a i b perquè

Más detalles

TEMA 3.- Els nombres reals Correspondència amb el llibre de text: Temes 1 i 2.

TEMA 3.- Els nombres reals Correspondència amb el llibre de text: Temes 1 i 2. TEMA.- Els nombres rels Correspondènci mb el llibre de text: Temes i. Guió dels continguts d quest tem: Qulificció Deprtment de Mtemàtiques https://sites.google.com//slesinos.edu/deprtment-de-mtemtiques/

Más detalles

Màster en Estadística i Investigació Operativa. Matemàtiques. Vera Sacristán

Màster en Estadística i Investigació Operativa. Matemàtiques. Vera Sacristán Màster en Estdístic i Investigció Opertiv Mtemàtiques Anàlisi mtemàtic Ver Scristán Deprtment de Mtemàtic Aplicd II Fcultt de Mtemàtiques i Estdístic Universitt Politècnic de Ctluny Índex 11 Mètric i topologi

Más detalles

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D VECTORS I RECTES AL PLA Un vector és un segment orientat que és determinat per dos punts, A i B, i l'ordre d'aquests. El primer dels punts s'anomena origen i el segons es denomina extrem, i s'escriu AB.

Más detalles

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - ELECTRÒNICA 1 de desembre de 2016

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - ELECTRÒNICA 1 de desembre de 2016 1 de desembre de 016 Model A Qüestions: 50% de l examen A cada qüestió només hi ha una resposta correcta. Encercleu-la de manera clara. Puntuació: correcta = 1 punt, incorrecta = -0.5 punts, en blanc =

Más detalles

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS 1. EQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB DUES INCÒGNITES L equació x + y = 3 és una equació de primer grau amb dues incògnites : x i y. Per calcular les solucions escollim un valor

Más detalles

Geometria / GE 2. Perpendicularitat S. Xambó

Geometria / GE 2. Perpendicularitat S. Xambó Geometria / GE 2. Perpendicularitat S. Xambó Vectors perpendiculars Ortogonal d un subespai Varietats lineals ortogonals Projecció ortogonal Càlcul efectiu de la projecció ortogonal Aplicació: ortonormalització

Más detalles

2.1.- Operacions bàsiques Producte Punt mitjà d un segment

2.1.- Operacions bàsiques Producte Punt mitjà d un segment 1.- VECTORS 1.1.- Cnceptes previs 1.2.- Relció entre V 2 i R 2 1.3.- Crdendes crtesines 1.4.- Mòdul d un vectr 1.5.- Cmbinció linel 1.6.- Cncepte i tipus de Bses 2.- OPERACIONS 2.1.- Opercins bàsiques

Más detalles

[PAU97S1AQ3] Feu un esquema de la representació gràfica del polinomi

[PAU97S1AQ3] Feu un esquema de la representació gràfica del polinomi FUNCIONS [PAU97JBQ] Clculeu el límit qun i qun de l funció polinòmic n f ( ) K n, on els coeficients,,, n són nombres rels, i n > (hureu de considerr el cs que n sigui prell i el cs que sigui senr). Justifiqueu

Más detalles

Resolucions de l autoavaluació del llibre de text

Resolucions de l autoavaluació del llibre de text Pàg. 1 de 1 Tenim els vectors u(3,, 1), v ( 4, 0, 3) i w (3,, 0): a) Formen una base de Á 3? b) Troba m per tal que el vector (, 6, m) sigui perpendicular a u. c) Calcula u, ì v i ( u, v). a) Per tal que

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 9 PAU 2006 Pautes de correcció

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 9 PAU 2006 Pautes de correcció Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina de 9 PAU 006 SÈRIE Avalueu cada pregunta en punts i mitjos punts, però no en altres decimals Ara bé, dins de cada pregunta podeu utilitzar

Más detalles

Tema 3: EQUACIONS I INEQUACIONS

Tema 3: EQUACIONS I INEQUACIONS Tem : EQUACIONS I INEQUACIONS Full de preprció Aques full s h de lliurà el di de l prov Nom:... Curs:... 1. Resoleu: ) ( ) + = ) ( + ) = ( + 1 ) + 1 e e e c) 1 ( ) e) + ( 1 - ) =. Resoleu les equcions

Más detalles

Nom i Cognoms: Grup: Data:

Nom i Cognoms: Grup: Data: n BATX MA ) Raoneu la certesa o falsedat de les afirmacions següents: a) Si A és la matriu dels coeficients d'un sistema d'equacions lineals i Ampl és la matriu ampliada del mateix sistema. Rang(A) Rang

Más detalles

3º A d'eso Capítol 5: Equacions de segon grau i sistemes lineals

3º A d'eso Capítol 5: Equacions de segon grau i sistemes lineals Mtemàtiques orientdes les ensennces plicdes : Equcions n gru i sistemes linels ºA ESO º A d'eso Cpítol : Equcions de segon gru i sistemes linels Revisors: Sergio Hernández i Mrí Molero Il lustrcions: Rquel

Más detalles

Matemàtiques Sèrie 1. Instruccions

Matemàtiques Sèrie 1. Instruccions Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2011 Matemàtiques Sèrie 1 Dades de la persona

Más detalles

Matemàtiques Sèrie 1

Matemàtiques Sèrie 1 Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 013 Matemàtiques Sèrie 1 SOLUCIONS, CRITERIS

Más detalles

REPÀS D ALGEBRA 2n BATXILLERAT

REPÀS D ALGEBRA 2n BATXILLERAT REPÀS D LGEBR n BTXILLERT VECTORS Un vector v és combinació lineal (C.L.) dels vectors { v,v,,vk} { v,v,,vk} { v,v,,vk} { v,v,,v } és base d un espai vectorial V { v,v,,v } quan v = av + av + + ak vk,

Más detalles

Tema 1: TRIGONOMETRIA

Tema 1: TRIGONOMETRIA Tema : TRIGONOMETRIA Raons trigonomètriques d un angle - sinus ( projecció sobre l eix y ) sin α sin α [, ] - cosinus ( projecció sobre l eix x ) cos α cos α [ -, ] - tangent tan α sin α / cos α tan α

Más detalles

VECTORS. Una magnitud vectorial es representa mitjançant vectors. Des del punt de vista geomètric un vector A v (ó A)és un segment orientat amb:

VECTORS. Una magnitud vectorial es representa mitjançant vectors. Des del punt de vista geomètric un vector A v (ó A)és un segment orientat amb: VECTORS Mgnituds esclrs i ectorils Les mgnituds físiques poden clssificr-se en esclrs i ectorils. Són mgnituds esclrs l tempertur, el trell o l energi, l mss etc., i són mgnituds ectorils l elocitt, el

Más detalles

Polinomis i fraccions algèbriques

Polinomis i fraccions algèbriques Tema 2: Divisivilitat. Descomposició factorial. 2.1. Múltiples i divisors. Cal recordar que: Si al dividir dos nombres enters a i b trobem un altre nombre enter k tal que a = k b, aleshores diem que a

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2008 QÜESTIONS

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2008 QÜESTIONS Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 SÈRIE 4 Aquestes pautes no preveuen tots els casos que en la pràctica es poden presentar. Tampoc no pretenen donar totes les possibles

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 10 PAU 2010

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 10 PAU 2010 Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 10 SÈRIE 1 Pregunta 1 3 1 lim = 3. Per tant, y = 3 és asímptota horitzontal de f. + 3 1 lim =. Per tant, = - és asímptota horitzontal

Más detalles

Apunts de Càlcul Tema 3. Integració de funcions d una variable

Apunts de Càlcul Tema 3. Integració de funcions d una variable Apunts de Càlcul Tem 3. Integrció de funcions d un vrible Lli Brrière, Josep M. Olm Deprtment de Mtemàtic Aplicd 4 - UPC Enginyeri de Sistemes de Telecomunicció Enginyeri Telemàtic EETAC Càlcul (EETAC-UPC)

Más detalles

1.- Sabem que el vector (2, 1, 1) és una solució del sistema ax + by + cz = a + c bx y + bz = a b c. . cx by +2z = b

1.- Sabem que el vector (2, 1, 1) és una solució del sistema ax + by + cz = a + c bx y + bz = a b c. . cx by +2z = b Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina de 5 PAU 0 - Sabem que el vector (,, ) és una solució del sistema ax + by + cz = a + c bx y + bz = a b c cx by +z = b Calculeu el valor

Más detalles

LES FRACCIONS Una fracció és part de la unitat Un tot es pren com a unitat La fracció expressa un valor amb relació a aquest tot

LES FRACCIONS Una fracció és part de la unitat Un tot es pren com a unitat La fracció expressa un valor amb relació a aquest tot LES FRACCIONS Termes d una fracció: a b Numerador Denominador 1.- ELS TRES SIGNIFICATS D UNA FRACCIÓ 1.1. Una fracció és part de la unitat Un tot es pren com a unitat La fracció expressa un valor amb relació

Más detalles

Gràficament: una funció és contínua en un punt si en aquest punt el seu gràfica no es trenca

Gràficament: una funció és contínua en un punt si en aquest punt el seu gràfica no es trenca Funcions contínues Funcions contínues Continuïtat d una funció Si x 0 és un nombre, la funció f(x) és contínua en aquest punt si el límit de la funció en aquest punt coincideix amb el valor de la funció

Más detalles

j Introducció al càlcul vectorial

j Introducció al càlcul vectorial FÍSICA 00 9 j Introducció al càlcul vectorial j Activitats finals h Qüestions 1. La suma dels vectors unitaris i, j és un altre vector unitari? Justifiqueu la resposta fent un gràfic. Els vectors unitaris

Más detalles

Matemàtiques Sèrie 1. Instruccions

Matemàtiques Sèrie 1. Instruccions Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 0 Matemàtiques Sèrie SOLUCIONS, CRITERIS DE CORRECCIÓ

Más detalles

Resultat final, sense desenvolupar, dels exercicis i problemes proposats de cada unitat i de l apartat Resolució de problemes. En queden exclosos

Resultat final, sense desenvolupar, dels exercicis i problemes proposats de cada unitat i de l apartat Resolució de problemes. En queden exclosos DE S L U S RE S I V I C LES Resultat final, sense desenvolupar, dels exercicis i problemes proposats de cada unitat i de l apartat Resolució de problemes. En queden exclosos aquells exercicis que requereixen

Más detalles

Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS

Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS 2.1. Divisió de polinomis. Podem fer la divisió entre dos monomis, sempre que m > n. Si hem de fer una divisió de dos polinomis, anirem calculant les divisions

Más detalles

Problemes de Geometria per a l ESO 98

Problemes de Geometria per a l ESO 98 Ricrd Peiró i Estruch Problemes de Geometri per l ESO 98 97- Determineu l relció entre els volums dels dos cossos formts per l secció d un piràmide regulr qudrngulr per un plànol que pss pels punts migs

Más detalles

REPRESENTACIÓ DE FUNCIONS

REPRESENTACIÓ DE FUNCIONS 1. FUNCIONS PRINCIPALS REPRESENTACIÓ DE FUNCIONS 1.1 Rectes Forma: 4 5 1.2 Paràboles Forma: 1.3 Funcions amb radicals Forma: 1.4 Funcions de proporcionalitat inversa Forma: 1.5 Exponencials Forma: 2 1.6

Más detalles

Estudiem la funció (,, ) en un domini obert on existeixen, i són contínues, totes les seves derivades parcials fins l ordre que sigui necessari.

Estudiem la funció (,, ) en un domini obert on existeixen, i són contínues, totes les seves derivades parcials fins l ordre que sigui necessari. Estudiem la funció (,, ) en un domini obert on existeixen, i són contínues, totes les seves derivades parcials fins l ordre que sigui necessari. PUNT CRÍTIC (o ESTACIONARI): (,, ) és punt estacionari d

Más detalles

NOMBRES REALS I RADICALS

NOMBRES REALS I RADICALS ESO-B NOMBRES REALS I RADICALS Nombres Rels Quins dels nombres següents no poden expressr-se com quocient de dos nombres enters? ;,; ;, ;, ; π; b Express com frcció quells que sig possible. c Quins són

Más detalles

corresponent de la primera pàgina de l examen.

corresponent de la primera pàgina de l examen. Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 5 PAU 017 SÈRIE PAUTES PER ALS CORRECTORS RECORDEU: - Podeu valorar amb tants decimals com considereu convenient, però aconsellem no fer ho amb més de dos.

Más detalles

Unitat 4. Fraccions algèbriques

Unitat 4. Fraccions algèbriques Unitat 4. Fraccions algèbriques Curs d Anivellament de Matemàtiques Montserrat Corbera / Vladimir Zaiats montserrat.corbera@uvic.cat / vladimir.zaiats@uvic.cat c 2012 Universitat de Vic Sagrada Família,

Más detalles

INTEGRACIÓ: resolució exercicis bàsics ex res I.1

INTEGRACIÓ: resolució exercicis bàsics ex res I.1 INTEGRACIÓ: resolució exercicis bàsics ex res I. R. Aplicant el teorema d integració per parts, calculeu les següents integrals: (a) π x cos xdx (b) π e x sin xdx eπ + (c) e ln xdx (d) π/ π/ e x cos xdx

Más detalles

.../... Atenció l'examen continua a l'altra pàgina

.../... Atenció l'examen continua a l'altra pàgina Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Institut Jaume Balmes Departament de Matemàtiques 1r BATX MA 2n quadrimestral (Global del 2n BLOC) Nom i Cognoms: Grup: Data: Nota molt important: S han

Más detalles

Indiqueu en quins punts Y = f(x) no és contínua, el tipus de discontinuïtats de cada cas i les asímptotes que presenta. (0,1 9 +0,8=1,7 punts)

Indiqueu en quins punts Y = f(x) no és contínua, el tipus de discontinuïtats de cada cas i les asímptotes que presenta. (0,1 9 +0,8=1,7 punts) Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Institut Jaume Balmes Nom: 1.- Trobeu la funció inversa o recíproca de la funció recorregut de la funció yf(). f ( ) Departament de Matemàtiques 1MA:

Más detalles

7.1 Equilibri líquid-vapor: comportament ideal

7.1 Equilibri líquid-vapor: comportament ideal Tem 7: Equilibri de fses en sistemes binris 7. Equilibri líquid-vpor: comportment idel 7.2 Destil lció 7.3 Dissolucions no idels: mescles zeotròpiques 7.4 Equilibri líquid-líquid 7.5 Llei de distribució

Más detalles

TEMA 4 : Matrius i Determinants

TEMA 4 : Matrius i Determinants TEMA 4 : Matrius i Determinants MATRIUS 4.1. NOMENCLATURA. DEFINICIÓ Una matriu és un conjunt de mxn elements distribuïts en m files i n columnes, A= Aquesta és una matriu de m files per n columnes. És

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 5 PAU 2005 QÜESTIONS

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 5 PAU 2005 QÜESTIONS Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 5 PAU 005 SÈRIE Avalueu cada pregunta en punts i mitjos punts, però no en altres decimals. Ara bé, dins de cada pregunta podeu utilitzar

Más detalles

DOSSIER D ACTIVITATS D ESTIU MATEMÀTIQUES 4t d ESO A I B

DOSSIER D ACTIVITATS D ESTIU MATEMÀTIQUES 4t d ESO A I B DOSSIER D ACTIVITATS D ESTIU MATEMÀTIQUES 4t d ESO A I B A continuació tens una sèrie d'exercicis i activitats relacionats amb els continguts treballats durant el curs. El dossier s ha de presentar en

Más detalles

BLOQUE II: ÁLGEBRA =... son números reales, el primer índice indica la fila y el segundo la columna en la que se encuentra el elemento.

BLOQUE II: ÁLGEBRA =... son números reales, el primer índice indica la fila y el segundo la columna en la que se encuentra el elemento. BLOQUE II: ÁLGEBR Deprtmento de Mtemátics 2º Bchillerto - DEFINICIONES: Un mtriz viene dd por 2 = m 2 22 m2 3 23 m3 n 2n mn donde son números reles, el primer índice indic l fil y el segundo l column en

Más detalles

TEMA 4: Equacions exponencials i logarítmiques

TEMA 4: Equacions exponencials i logarítmiques TEMA 4: Equacions exponencials i logarítmiques 4.1. EXPONENCIALS Definim exponencial de base a i exponent n:. Propietats de les exponencials: (1). (2) (3) (4) 1 (5) 4.2. EQUACIONS EXPONENCIALS Anomenarem

Más detalles

1. Continuïtat i ĺımit de funcions de vàries variables

1. Continuïtat i ĺımit de funcions de vàries variables Càlcul 2 1. Continuïtat i ĺımit de funcions de vàries variables Dept. de Matemàtica Aplicada I www.ma1.upc.edu Universitat Politècnica de Catalunya 12 Febrer 2012 Copyleft c 2012 Reproducció permesa sota

Más detalles

Cognoms i Nom: ε r 20V

Cognoms i Nom: ε r 20V ognoms i Nom: Examen parcial de Física - ELETÒNI odi: Model Qüestions: 50% de l examen cada qüestió només hi ha una resposta correcta. Encercleu-la de manera clara. Puntuació: correcta = 1 punt, incorrecta

Más detalles