EDUCACIÓ ARTÍSTICA CP ES VINYET

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "EDUCACIÓ ARTÍSTICA CP ES VINYET"

Transcripción

1 PROGRAMACIÓ DIDÀCTICA EDUCACIÓ ARTÍSTICA CP ES VINYET

2 PROGRAMACIÓ DIDÀCTICA ED. MUSICAL CP ES VINYET 1R CICLE

3 1R CICLE COMPETÈNCIES BÀSIQUES PRIMER 1. Competència cultural i artística Llegir, interpretar i improvisar fórmules ritmicomelòdiques amb la veu, amb el cos i amb instruments. Interpretar peces musicals cantant-les, marcant-ne la pulsació i acompanyant-les de ritmes. Reconèixer instruments musicals visualment i tímbricament. Diferenciar i classificar els instruments musicals segons la família a la qual pertanyen, el material amb què estan fets i la manera com es toquen. Reconèixer el pentagrama i la seva estructura i distingir-hi notes segons si estan en línia o en espai, si són plenes o buides. Discriminar i interpretar sons de l entorn. Diferenciar sons d intensitat i durada diferents. Llegir, dibuixar i interpretar la clau i les figures de negra, corxera i silenci de negra en pentagrames. Introduir la lectura i l escriptura de les notes la, sol i mi. Aprendre a escoltar peces musicals clàssiques i populars. 2. Autonomia i iniciativa personal Fer moviments amb el cos seguint el ritme i la pulsació d una música i la lletra d una cançó. Crear una representació gràfica per sons d objectes de l entorn. Triar instruments de percussió o objectes de l entorn per interpretar un acompanyament rítmic. 3. Competència social i ciutadana Valorar la necessitat de dur a terme activitats en grup seguint unes ordres i col laborant amb els altres. Participar en les activitats en grup acceptant les normes que les regeixen i col laborant amb els companys. Valorar la diversitat musical i cultural. Adoptar una actitud de respecte pel silenci en l audició de peces musicals. Respectar les intervencions dels companys en les activitats, com també les preferències que expressen. 4. Competència en el coneixement i interacció amb el món físic Interactuar amb elements de l entorn per construir un instrument.

4 Diferenciar visualment els instruments i apreciar el silenci com a part de la nostra vida quotidiana. Descobrir la diversitat de sons del nostre entorn. Identificar elements que es poden emprar com a instruments musicals. 5. Competència per aprendre a aprendre Relacionar sons i instruments musicals amb la imatge corresponent o amb representacions gràfiques. Reconèixer i interpretar la durada i la intensitat del so en fórmules ritmicomelòdiques. Interpretar acompanyaments rítmics. Comprendre els conceptes i l estructura de: pentagrama, clau, figura de negra, corxera i silenci. Classificar instruments segons la família. Aprendre les notes: la, sol i mi. 6. Competència en comunicació lingüística Llegir i escriure els noms de signes i d instruments musicals. Llegir, comprendre i interpretar endevinalles, onomatopeies i lletres de cançons en la llengua pròpia i en altres. Llegir texts i paraules sobre una base rítmica o representació gràfica no convencional. 7. Tractament de la informació i la competència digital Considerar el suport tecnològic com una eina per a la culturalització. 8. Competència matemàtica Entendre les diferents combinacions de negra, corxera i silenci de negra. Identificar sons en l ordre en què se senten. SEGON CURS 1. Competència cultural i artística Emprar la veu, el cos i instruments escolars per interpretar i improvisar fórmules ritmicomelòdiques. Cantar peces musicals marcant-ne la pulsació i acompanyant-les de ritmes. Completar-ne les lletres. Identificar els diferents instruments musicals tant visualment com tímbricament. Distingir el material amb què estan fets i classificar-los segons la família. Diferenciar sons i classificar-los segons la intensitat i la durada, i interpretar-los adequadament. Reconèixer i dibuixar l estructura d un pentagrama, i també les figures i les notes que inclou. Interpretar les figures negra, corxera i silenci de negra. Introduir la lectura i l escriptura de les notes

5 Relacionar un so o una música amb un instrument musical o amb una imatge. Classificar sèries de ritmes, ordenar-los i inventar-los. Adoptar una actitud d interès per l audició de peces musicals clàssiques i populars. 2. Autonomia i iniciativa personal Seguir el ritme d una música i la lletra d una cançó amb moviments del cos. Crear sèries de ritmes i intensitats. Triar objectes de l entorn o instruments de percussió per interpretar un acompanyament rítmic. 3. Competència social i ciutadana Valorar la necessitat de dur a terme activitats en grup seguint unes normes i col laborant amb els altres. Reconèixer la diversitat de músiques en les cultures humanes i valorar-les totes positivament. Comprendre la necessitat de mantenir-se en silenci durant l audició de peces musicals. Respectar les idees, les preferències i les opinions dels companys en les activitats en grup. 4. Competència en el coneixement i interacció amb el món físic Construir un instrument interactuant amb elements de l entorn. Identificar, diferenciar i reconèixer sons d instruments de percussió de fusta, metall i membrana. Apreciar el silenci com a part de la vida quotidiana. Descobrir la diversitat de sons del món animal i del nostre entorn. Diferenciar diverses intensitats de sons. 5. Competència per aprendre a aprendre Interpretar la intensitat i la durada del so en fórmules ritmicomelòdiques. Comprendre i aprendre els conceptes i l estructura de: pentagrama, clau, figura de negra, corxera i silenci. Reconèixer i interpretar acompanyaments rítmics. Classificar els instruments de percussió. Col locar al pentagrama les notes Relacionar sons i obres musicals en una imatge. 6. Competència en comunicació lingüística Escriure noms de figures i instruments musicals. Llegir, comprendre i interpretar lletres de cançons en la llengua pròpia i en altres, endevinalles i onomatopeies. Omplir un text incomplet d una cançó. Llegir un text rítmicament separant-lo en síl labes. Conèixer el significat de so determinat.

6 7. Tractament de la informació i la competència digital Considerar el suport tecnològic com una eina per a la culturalització. 8. Competència matemàtica Combinar negres, corxeres i silencis de negra en un pentagrama. OBJECTIUS L Educació Musical contribueix a l adquisició de diferents competències bàsiques com la competència cultural i artística,l autonomia i iniciativa personal,la competència social i ciutadana,la competència en el coneixement i la interacció amb el món físic,la competència per a prendre a aprendre,la competència en comunicació lingüística i al tractament de la informació i la competència digital. L Educació Musical a EP tindrà com objectiu contribuir a desenvolupar en els alumnes les següents capacitats: -Indagar i experimentar les possibilitats del so i el moviment com a elements de representació i comunicació,i utilitzar-les per expressar amb autonomia vivències,idees i sentiments,contribuint a l equilibri afectiu i a la relació amb els altres. -Expressar i comunicar amb autonomia i iniciativa emocions i vivències a través de la creació musical. -Explorar i conèixer diferents instruments. -Adquirir els codis i tècniques específiques del llenguatge musical per utilitzar-los de forma expressiva,comunicativa,lúdica i creativa. -Desenvolupar la sensibilitat i utilitzar els coneixements musicals per a l observació i anàlisi d objectes i situacions quotidianes,així com de les manifestacions musicals de la cultura,per tal de comprendre ls millor i crear un gust propi. -Posar-se en situacions de viure la música cantant,escoltant,ballant i interpretant,amb una actitud receptiva cap a l expressió musical i les seves manifestacions. -Conèixer i apreciar críticament algunes de les possibilitats dels mitjans audiovisuals i les TIC on intervé el so. Trobar-hi significats d interès expressiu i estètic i utilitzar-los com a recursos per a l observació,la recerca d informació i l elaboració de produccions pròpies,de forma autònoma o en col laboració amb altres mitjans i materials.

7 -Conèixer.valorar i gaudir de les diferents manifestacions musicals,tant del patrimoni musical propi de les Illes Balears com d altres llocs,col.laborant en la conservació i renovació de les formes d expressió musical locals i apreciant l enriquiment que puposa l intercanvi amb persones de diferents cultures que comparteixen un mateix entorn. -Desenvolupar una relació d autoconfiança amb la producció musical personal,respectant les creacions pròpies i dels altres,desenvolupant capacitats de diàleg i sabent rebre i expressar crítiques i opinions constructives. -Planificar i realitzar produccions musicals d elaboració pròpia o ja existents,individualment i de forma cooperativa,assumint diferents funcions i col.laborant en la resolució dels problemas que es presentin per aconseguir un producte acabat satisfactori. -Conèixer algunes de les professions de l àmbit musical,interessant-se per les característiques del treball dels músics,evitant actituds estereotipades o que impliquin discriminació per raó de sexe,i divertint-se,coma públic,amb l observació de les seves produccions. -Participar en situacions de contacte directe amb obres musicals,amb una conducta correcta i respectuosa i mostrant interés per l observació i per l audició de les manifestacions musicals. PRIMER CONTINGUTS Escolta - Anàlisi d elements de la música en les cançons. - Pulsació ràpida i pulsació lenta. - Precisió i correlació entre pulsació i intensitat. - Atenció i interès per la representació gràfica de la pulsació i de les diferents altures. - Les qualitats del so: intensitat, durada, timbre, altura. - Signes de dinàmica i d expressió. - Les grafies no convencionals com a mitjà de representació de la música. - Audició, imitació, reconeixement, reproducció i classificació del so i les seves qualitats: intensitat, durada, timbre, altura. - Audició, pràctica per imitació, reconeixement, lectura, dictat i escriptura de les combinacions d intensitat i de les diferents durades i silencis. - Realització de dictats. - Utilització de grafia no convencional. - Interès en la utilització correcta de l escriptura musical. - Hàbit de memorització. - Audició interior. - Experimentació de l entorn sonor per arribar a la delimitació de diferents durades i silencis dins de la pulsació. - Durada i pulsació. - Ritme i pulsació.

8 - Esforç per dissociar pulsació de ritme. - Experimentació a través de les cançons. - Experimentació conjunta de la pulsació i de diferents durades i silencis. - Figures rítmiques i de silenci: la negra, la blanca i els seus silencis. - Combinació creativa dels elements apresos. - Tècniques per fer sonar els instruments. - Els instruments de percussió escolar. - Audició i reconeixement de diferents timbres amb resposta gestual, oral i gràfica. - Experimentació i interpretació amb instruments i material diversos. - Atenció, concentració i interès pel so. - Utilització respectuosa del material sonor. - Interès en el coneixement de la representació gràfica dels instruments de percussió escolar. - Atenció en els exercicis sensorials proposats. - Experimentació de l entorn sonor per tal d arribar a la delimitació de diferents altures. - Escriptura de sons dins del pentagrama. - Escolta, pràctica per imitació, experimentació i memorització de l ordre dels graus de l escala major. - Escolta, pràctica per imitació, experimentació i memorització de l ordre de les notes naturals. - Escolta, pràctica per imitació, experimentació i memorització de l ordre de les notes de l escala de do major. - El pentagrama: línies i espais. - Els noms de les notes naturals: ordre ascendent i descendent. - Curiositat i interès pel fet sonor. - Utilització correcta de l escriptura musical. - Moviment dels sons en pentagrama: graus conjunts i notes repetides. - La clau de sol. - La línia addicional. - El compàs binari: compàs de 2/4. - Experimentació i pràctica de la batuda del compàs de 2 temps. - Identificació del compàs binari com a resultat d una exploració sensorial i lúdica. - L escala major i l escala de do major. - Ordre ascendent i descendent de les notes. - El símbol de repetició. - La partitura. - Identificació de la partitura com a pauta d escriptura musical. - Lectura i escriptura ritmicomelòdica. - Atenció i interès per la representació gràfica dels sons en el pentagrama, de la clau de sol i les diferents notes de l escala. - Atenció, concentració i autonomia. - Melodia: els tres primers graus de l escala. - Notes: do, re, mi. - Escriptura de les notes do-re-mi al pentagrama. - Estructura: l eco i el diàleg. - Atenció i interès per una escriptura ritmicomelòdica acurada. - Escoltar audicions amb atenció i silenci. Interpretació i creació -Cant individual i col lectiu tenint en compte la pulsació i la precisió rítmica i melòdica del text. - Interpretació de cançons amb una veu natural, no forçada. - Memorització de cançons. - Experimentació a partir de la cançó. - Acompanyament de cançons marcant la pulsació.

9 - Resposta corporal a estímuls sonors. - Coordinació dels moviments corporals. - Creació i interpretació de petites composicions. - Atenció en els exercicis sensorials proposats i respecte pel treball en grup. - Esforç per mantenir una bona postura corporal en el moment d interpretar cançons. - Justesa i precisió i gaudi en les interpretacions. - Participació i respecte en les interpretacions i creacions individuals i col lectives. - Precisió i correlació entre pulsació i les diferents durades. - Experimentació conjunta de la pulsació i de les diferents figures rítmiques i de silenci. - Precisió i correlació entre pulsació i les diferents figures rítmiques i de silenci. - Audició, pràctica per imitació, reconeixement, lectura i escriptura de les combinacions de les diferents figures rítmiques i de silenci. - Interpretació i lectura de petites composicions. - Predisposició a cantar amb musicalitat, posant interès en l expressió, en la justesa i precisió rítmiques. - Rigor i interès en la interpretació de ritmes, cançons, en l audició atenta i conscient, en la lectura i en la utilització correcta de l escriptura musical. - Ballar danses. - Interpretació i acompanyament, amb instruments de percussió escolar, de cançons. - Experimentació conjunta del cant col lectiu i l acompanyament instrumental. - Respecte pel treball en grup. - Participació activa en la pràctica instrumental. Interacció amb el grup. - Audició, pràctica per imitació, reconeixement, lectura i escriptura de les combinacions de diferents altures. - El cicle de l escala La roda de les notes. - Col laboració en la justesa i la precisió en la interpretació. - Participació activa en el cant coral. Interacció amb el grup. - Cant i interiorització de les notes de l escala de do major. - Interpretació i lectura ritmicomelòdica de la partitura de la cançó El director. - Interès en l emissió correcta de la veu i la seva afinació en cantar els graus de l escala major i les notes de l escala de do major. - Acompanyarment de cançons amb instruments. - Interès en la conjunció de pulsació, les figures rítmiques i de silenci i la melodia. - Escolta, pràctica per imitació, experimentació i memorització de l ordre de les notes do, re, mi de l escala de do major. - Participació i esforç en l afinació. - Lectura, creació i interpretació de petites composicions. - Utilització d instruments de percussió per realitzar ecos, acompanyament de cançons i danses i diàlegs rítmics. SEGON Escolta - Escolta de cançons i audicions en directe i enregistrades. - Anàlisi d elements de la música a les cançons i audicions. - Les qualitats del so: durada, intensitat, altura. - Tempo: lent, andante i ràpid. - Imitació de pulsacions i tempos diversos. - Atenció i interès per la representació gràfica de la música. - Audició, imitació, reconeixement, reproducció i classificació del so les seves qualitats. - Experimentació conjunta de la pulsació i de les figures rítmiques de blanca i negra. - Coordinació dels moviments corporals. - Reconeixement a les cançons els elements bàsics del llenguatge musical i de la seva estructura. - El pentagrama, la clau de sol i les notes naturals.

10 - Melodia: l escala major i l escala de do major: ordre ascendent i descendent. - Escolta, pràctica per imitació, experimentació i memorització de l ordre dels graus de l escala major i de l ordre de les notes de l escala de do major. - Escriptura de les notes en pentagrama i la clau de sol. - El compàs binari de 2/4. Batuda del compàs de 2 temps. - Esforç per dissociar la marxa de la batuda del compàs. - Línia de compàs, doble barra final i símbol de repetició. - Figures rítmiques: corxeres de dues en dues. - Ritme i pulsació. - Experimentació a partir de cançons, ritme i llenguatge, polirítmies, jocs i audicions. - Experimentació conjunta de la pulsació i de les diferents figures rítmiques i de silenci. - Precisió i correlació entre la pulsació i les diferents figures rítmiques i de silenci. - Realització de dictats rítmics i polirítmies. - Esforç per dissociar pulsació de ritme. - Audició interior. - Atenció en els exercicis sensorials proposats. - Curiositat i interès pel coneixement de cançons, danses, compositors, obres i altres aspectes relacionats amb les cançons, la dansa i les audicions. - Estructura: estrofa i tornada; frases; repetició. - Elements formals: el bucle de repetició; l accent a la figura i les caselles de repetició. - La partitura. - Melodia: els tres i els quatre primers graus de l escala. - Notes: do, re, mi; do, re, mi, fa; do, re, mi, fa,sol; do, re, mi, fa, sol, la. - Utilització, lectura i escriptura ritmicomelòdica. - Anàlisi de partitures per decobrir-hi elements coneguts. - Timbre: instruments de percussió, teclats, vent, corda i veus. - Famílies instrumentals: percussió, teclats, vent i corda. - Escolta, reconeixement i comparació d instruments i veus. - Captació i seguiment dels diàlegs entre els instruments de corda i els de joguina. - Combinació dels elements apresos. - Interpretació i lectura de petites composicions. - Curiositat i interès pel fet sonor. - Interès per la representació gràfica de les notes en pentagrama. - Atenció i interès per a una escriptura ritmicomelòdica acurada. - Identificació dels obstinats. - Acompanyament de audicions amb un obstinat i escoltar-ne versions i comentar les diferències que n hi ha. - Ordre ascendent i descendent de les notes. - Escolta, pràctica per imitació, experimentació i memorització de l ordre dels cinc primers graus de l escala major. - Reconeixement en les cançons i audicions de diferents tempos. - Resposta corporal a estímuls sonors. - Compàs binari: començament tètic i anacrúsic. - L estructura ABA. - Observació i seguiment de l esquema de l obra i identificació de les parts o temes. - Joc: bingo rítmic. - Experimentació dels elements de la música a partir de cançons, ritme i llenguatge, polirítmies, jocs i audicions. - Utilització correcta de l escriptura musical. - Participació i respecte pel treball en grup. - Escolta, pràctica per imitació, experimentació i memorització dels sis primers graus de l escala major. - Realització de dictats melòdics senzills. - Els instruments de percussió escolar d afinació determinada i indeterminada: material de què estan fets (metall, membrana i fusta) i tècnica per fer-los sonar. - Deducció i identificació de ritmes i timbres.

11 - Audició i reconeixement de diferents timbres amb resposta gestual, oral i gràfica. - Interès en la conjunció de pulsació, les figures rítmiques i de silenci i la melodia. - Esforç i interès per la representació gràfica dels sons en el pentagrama. - Utilització respectuosa del material sonor. - Interès en el coneixement de la representació gràfica dels instruments de percussió escolar. - Escolta, pràctica per imitació, experimentació i memorització de l ordre dels graus del segon tetracord de l escala major. - Els instruments de percusió d afinació determinada: fusta, mebrana i metall. - Els instruments de placa: xilòfons, metal lofons i carillons. - Experimentació en la conjunció a l hora de cantar cançons i acompanyar-les amb obstinats senzills. - Obstinats corporal i instrumentals. - Tècnica instrumental: mans alternes i mans juntes. - Estructura: pregunta-resposta. - Atenció, concentració i autonomia i respecte pel treball en grup. - Escoltar audicions amb atenció i silenci. Interpretació i creació - Cantar cançons. - Experimentació a través de les cançons. - Cant individual i col lectiu tenint en compte la pulsació i la precisió rítmica i melòdica del text. - Memorització i interpretació de cançons amb una veu natural, no forçada. - Figures rítmiques: la blanca i la negra. - Mètrica binària (pulsació de dos en dos) i ternària (pulsació de tres en tres). - Acompanyament de cançons marcant la pulsació. - Experimentació i interpretació de la mètrica binària i la ternària a través de cançons i audicions d obres significatives. - Signes de dinàmica: piano, mezzoforte, forte. - Signes d expressió: els reguladors. Crescendo i decrescendo. - La lligadura. - Joc: el director d intensitat. - Precisió i correlació entre pulsació-ritme, i pulsació-intensitat. - Participació i respecte en les interpretacions i les creacions individuals i col lectives. - Gaudi en les interpretacions. - Atenció en els exercicis sensorials proposats i respecte pel treball en grup. - Esforç per mantenir una bona postura corporal constantment. - Aprenentatge de les cançons de memòria, escoltant, imitant i interpretant. - Atenció a les indicacions del director o la directora: agafar el to, el gest d entrada, el tempo, la pulsació i el final. - Ballar danses. - Resposta corporal a estímuls sonors. - Audició, pràctica per imitació, reconeixement, lectura i escriptura de les combinacions de les figures rítmiques i de silenci. - Combinació creativa dels elements apresos. - Interpretació de composicions. - Rigor i interès en la interpretació de ritmes, cançons, en l audició atenta i conscient, en la lectura i en la utilització correcta de l escriptura musical. - Atenció, concentració i autonomia. - Participació i esforç per afinar. - Escolta, pràctica per imitació, experimentació i memorització de l ordre dels tres i quatre primers graus de l escala major. - Interès en l emissió correcta de la veu i la seva afinació en cantar els quatre primers graus de l escala major i les notes do, re, mi i fa.

12 - Interpretació, per imitació dels tres i quatre primers graus de l escala. - Escolta, pràctica per imitació, experimentació i memorització de l ordre de les notes do, re, mi i do, re, mi, fa de l escala de do major. - L obstinat. - Experimentació en la conjunció en cantar cançons i acompanyar-les amb obstinats. - Imitació i coordinació dels moviments propis per a la realització d obstinats. - Valoració i respecte pel treball musical propi i dels altres. - Interpretació, per imitació dels cinc primers graus de l escala de do major. - Interpretació de ritmes a partir del llenguatge i de dites. - Lectures rítmiques i ritmicomelòdiques. - Lectura i escriptura de ritmes i melodies amb les figures rítmiques i les notes conegudes. - Jocs rítmics. - Polirítmies a dues veus. - Polirítmia de la cançó Plou i fa sol. - Predisposició per cantar amb musicalitat, posant interès en l expressió, justesa i precisió rítmiques, afinació i comunicació amb els companys i companyes que hi participen. - Esforç per mantenir una bona postura corporal en el moment d interpretar cançons. - Interpretació, per imitació dels sis primers graus de l escala de do major. - Cant i interiorització de les notes do, re, mi, fa, sol i la de l escala de do major. - Lectura en partitura de la cançó Mireu els meus ànecs. - Experimentació amb instruments de percussió a partir de cançons. - Experimentació conjunta del cant col lectiu i l acompanyament instrumental. - Interpretació i lectura de petites composicions. - Interès en l emissió correcta de la veu i la seva afinació en cantar els sis graus de l escala major i les notes do, re, mi, fa, sol i la de l escala de do major. - Acompanyament de cançons amb un obstinat corporal i amb obstinats rítmicomelòdics amb instruments de placa. - Interès en l emissió correcta de la veu i la seva afinació en cantar el segon tetracord de l escala major i les notes sol, la, si i do. - Pràctica d obstinats rítmics i melòdics amb instruments de percussió. - Imitació i coordinació dels moviments propis per a la realització de la dansa. - Recitats rítmics. - Lectura i interpretació de polirítmies vocals i instrumentals. - Lectures rítmiques i melòdiques. CRITERIS D AVALUACIÓ PRIMER - Cantar, memoritzar i acompanyar cançons amb un suport rítmic basat en la pulsació. - Marcar la pulsació i mantenir la regularitat. - Sincronitzar la pulsació amb el text i la gestualització de les cançons o frases. - Cantar cançons, assenyalar la pulsació i escriure-la. - Identificar, practicar i llegir combinacions d intensitat. - Identificar i aplicar matisos d intensitat en les interpretacions musicals. - Recitar i picar frases amb diferent intensitat. - Escoltar diferents motius d intensitat i escriure ls seguint l ordre en què els senten. - Acompanyar cançons, amb un suport rítmic basat en la mètrica binària i ternària. - Sincronitzar amb moviment la pulsació en mètrica binària i ternària. - Llegir i cantar durades i silencis tot marcar-ne la pulsació. - Dissociar i distingir pulsació de ritme a través de les cançons, les danses i exercicis rítmics.

13 - Picar, escoltar i reconèixer la mètrica binària i ternària. - Relacionar les durades curt i llarg amb les figures de negra i blanca a través de recitacions i exercicis rítmics. - Reconèixer, reproduir i escriure combinacions rítmiques amb les figures de negra, blanca i els seus silencis. - Escriure correctament i proporcionalment les diferents figures rítmiques i de silenci. - Fer dictats senzills i reconèixer motius rítmics. - Llegir i escriure ritmes amb les figures conegudes. - Ordenar les lletres de les paraules de ritme que han après, escriure-les en els mots encreuats i escriure les figures rítmiques i de silenci. - Completar una expressió rítmica amb negres i blanques. - Omplir un ritme determinat amb negres, blanques, silencis de negra i silencis de blanca. - Cantar de memòria cançons tenint en compte la precisió rítmica, melòdica i el text. - Identificar i reconèixer un determinat motiu rítmic i l instrument que l interpreta. - Relacionar diferents instruments amb la tècnica emprada per fer-lo sonar. - Escoltar, reconèixer, anomenar i classificar diferents instruments de percussió indeterminada en funció del material de què estan construïts: metall, membrana i fusta. - Pintar de diferents colors els instruments segons siguin de fusta, de membrana i de metall. - Escoltar el so de diferents instruments (dictat) i anotar l ordre en què els senten. - Participar activament en la pràctica instrumental alhora d acompanyar amb instruments una cançó.interacció amb el grup. - Utilitzar amb cura i respecte els instruments de percussió per realitzar els acompanyaments de les cançons i exercicis rítmics. - Descobrir a una cançó les diferents altures amb resposta gestual, oral i gràfica. - Escriure sons aguts i sons greus en l ordre en què se senten (dictat). - Escoltar una seqüència de sons (aguts-greus) i completar-la en escriptura no convencional i, posteriorment identificar l instrument que l ha interpretat. - Recitar i picar una frase rítmica mentre el mestre o la mestra en marca les pulsacions. - Inventar, amb grafia no convencional, una seqüència de sons emprant les tècniques instrumentals de bufar, picar, pinçar i fregar i interpretar-la amb instruments. - Completar el ritme de la primera frase de una cançó amb blanques i negres. - Escriure glissandos segons l altura de les notes. - Recitar l ordre dels sons i dels noms de l escala. - Vocalitzar en les cançons el nom i l ordre de les notes naturals. - Reconèixer, diferenciar i utilitzar les línies i els espais del pentagrama. - Diferenciar i escriure sons a les línies i els espais del pentagrama. - Ballar i practicar les evolucions de les diferents danses. - Identificar sons aguts, greus i glissandos a una audició. - Identificar i escriure els moviments dels sons en el pentagrama. - Completar els pentagrames amb les notes segons les ordres que es donin. - Entendre la funció i escriure en pentagrama la clau de sol. - Conèixer la col locació de les notes naturals dins del pentagrama i escriure-les. - Escriure el que dicti el mestre o la mestra. - Aprendre una cançó de memòria i després cantar-la tot portant el gest del compàs binari. - Copsar les característiques del compàs binari. - Llegir el ritme de una cançó portant el compàs binari i posteriorment completar-lo amb línies de compàs i la doble línia final. - Sincronitzar el moviment de portar el compàs a una audició. - Copsar les característiques de l escala major i cantar-la dient el nombre dels graus i després l escala de do major i cantar-la tot dient el nom de les notes. - Escoltar, imitar, afinar, reconèixer i escriure les notes de l escala de do major. - Copiar els quatre últims compassos la cançó El director i dir quines notes són.

14 - Llegir i interpretar petits motius rítmics amb els elements apresos. - Memoritzar i cantar col lectivament i individualment una cançó, basada en els tres primers graus de l escala major. - Escoltar, imitar, afinar i reconèixer auditivament i gràfica els tres primers graus de l escala major. - Afinar i escriure les notes do, re, mi de l escala do major. - Llegir una cançó, a partir de la seva partitura escrita. - Escoltar, imitar, reproduir i classificar motius melòdics amb les notes do, re, mi de l escala de do major. - Escoltar diversos motius melòdics (dictat) i escriure-les seguint l ordre en què les senten. - Escoltar, imitar, reconèixer, reproduir i escriure combinacions rítmiques amb les figures de negra, blanca i els seus silencis. - Reconèixer motius rítmics. - Distingir entre pulsació i ritme. - Practicar els ecos cantant i picant segons la intensitat assenyalada. - Interpretar diàlegs amb instruments. - Escoltar i llegir una frase rítmica i posteriorment escriure la pulsació. Saber dir quins instruments han escoltat, quin marca la pulsació i quin marca el ritme. Solfejar el ritme anterior amb les notes do, re i mi. - Relacionar frases i expressions del llenguatge amb els motius rítmics corresponents. - Ballar una dansa i interpretar amb instruments de percussió obstinats senzills per acompanyar la. SEGON - Cantar amb una bona postura corporal cançons tenint en compte la musicalitat, la precisió rítmica, l afinació i el text. - Acompanyar cançons amb un suport rítmic basat en la mètrica binària i ternària. - Sincronitzar amb moviment la pulsació en mètrica binària i ternària. - Cantar cançons-joc i marcar la pulsació a diferents tempos. - Escoltar audicions i escriure la pulsació sincronitzant-la amb l estímul sonor i després, relacionar amb el seu tempo. - Cantar cançons seguint les intensitats (fort, mig fort i fluix). - Recitar endevinalles seguint les indicacions d intensitat: crescendo i diminuendo. - Saber la solució de les endevinalles - Recitar i picar el ritme de cançons i completar-lo amb blanques i negres. - Realitzar dictats d altura senzills. - Identificar i aplicar matisos d intensitat (fort, mig fort i piano; reguladors) en les interpretacions musicals. - Recordar i reconèixer audicions, dient el nom de l'autor i l'obra i escriure la intensitat general de l obra (regulador crescendo). - Aprendre cançons de memòria, escoltant, imitant i interpretant i cantar col lectivament les cançons - Escriure la clau de sol i la col locació de les notes naturals dins del pentagrama. - Escoltar, imitar, afinar, reconèixer i escriure les notes de l escala de do major. - Relacionar les durades en pulsació amb els valors de blanca, negra i les dues corxeres.

15 - Escoltar, imitar, reconèixer, i reproduir combinacions rítmiques amb les figures de negra, blanca i els seus silencis, i les dues corxeres. - Practicar, identificar i portar el compàs binari de 2/4. - Interpretar i escriure la línia de compàs, la doble barra final i el símbol de repetició. - Reconèixer cançons pel seu ritme escrit. - Practicar, per imitació polirítmies. - Reconèixer motius rítmics i fer dictats senzills. - Llegir i escriure ritmes i melodies amb les figures rítmiques i les notes conegudes. - Memoritzar i cantar col lectivament cançons. - Reconèixer les cançons pel ritme o per la melodia. - Escoltar, imitar, afinar i reconèixer els graus de l escala major. - Escoltar, imitar, afinar, reconèixer i escriure les notes do, re, mi i fa de l escala de do major. - Discriminar auditivament amb resposta gestual, oral o escrita melodies basades en els quatre primers graus de l escala. - Fer dictats senzills. - Llegir les cançons a partir de la seva partitura. - Practicar els obstinats a dues mans i acompanyar les cançons amb obstinats senzills. - Reconèixer i anomenar alguns instruments representatius de les famílies instrumentals de corda, vent, percussió i teclats. - Escoltar, imitar, afinar, reconèixer i escriure en pentagrama les notes do, re, mi, fa i sol de l escala de do major. - Discriminar auditivament amb resposta gestual, oral o escrita melodies basades en els cinc primers graus de l escala. - Llegir ritmes i melodies amb les figures rítmiques i les notes conegudes. - Diferenciar i identificar començaments tètics i anacrúsic a través de les cançons. - Llegir i interpretar lectures rítmiques i ritmicomelòdiques. - Ballar danses. - Reconèixer el timbre de diferents instruments. - Seguir i reconèixer l estructura ABA a partir de un musicograma. - Llegir cançons a partir de la partitura escrita. - Copiar una melodia i cantar-la de memòria. - Afinar i llegir motius melòdics amb les notes do, re, mi, fa, sol i la. - Fer dictats melòdics senzills. - Relacionar el timbre de diversos instruments amb els motius rítmics corresponents. - Tocar diversos ritmes amb instruments (per parelles). - Escoltar, reconèixer i classificar diferents instruments de percussió escolar en funció del material de què estan construïts i de la tècnica per fer-los sonar. - Reconèixer diferents timbres d instruments de percussió indeterminada amb resposta gestual, oral i gràfica. - Cantar cançons amb acompanyament instrumental i coordinar la veu cantada amb el propi acompanyament. - Saber fer col lectivament una coreografia i uns moviments que corresponguin a l estructura ABA a partir de l escolta d una audició. - Cantar diverses melodies basades amb el segon tetracord de l escala major tot dient el nom de les notes (notes sol-la-si-do ). - Reconèixer i classificar diferents instruments de percussió en funció del material de què estan construïts i de la tècnica per fer-los sonar. - Picar obstinats a dues mans. - Practicar amb instruments de placa. Cantar una cançó i tocar la primera nota de cada frase amb mans alternes. Cantar una altra cançó i tocar les notes amb mans juntes. - Interpretar cançons amb acompanyament instrumental. - Coordinar la veu cantada amb el propi acompanyament instrumental. - Practicar frases rítmiques amb instruments. - Llegir frases rítmiques i sofejar lectures musicals. - Relacionar el ritme amb la melodia de cançons.

16 ORIENTACIONS METODOLÒGIQUES Quan els infants s incorporen a l educació primària ja han pogut gaudir de nombroses experiències i moments de contacte amb activitats musicals. El tractament de la música, lluny d obviar aquests aprenentatges, ha de partir de les vivències personals dels alumnes per ampliar els seus contactes amb les manifestacions artístiques, desenvolupar la percepció visual i musical a través de l observació i de l audició activa, i per potenciar l expressió i la comunicació d idees i de sentiments de manera creativa. L educació musical posa en funcionament aspectes sensorials, motrius, cognitius, afectius, emocionals i estètics, i persegueix l articulació d un ésser humà autònom i responsable, capaç d adaptar-se al món posant en funcionament la seva competència artística per trobar solucions als problemes que la societat li planteja. El tractament de l educació musical participa de l enfocament globalitzat i interdisciplinar que regeix l ensenyament a l educació primària. El disseny d activitats funcionals i significatives, amb una dimensió fonamentalment experimental, permetrà que els nins i nines construeixin el seu propi coneixement i guanyin progressivament en autonomia i en iniciativa d acció. Les activitats comunes al centre escolar, o en les qual intervenguin diverses àrees, constitueixen contextos adequats i funcionals per a la realització d activitats de llenguatge plàstic i musical (celebracions, festes, diades, etc.). El contacte directe amb les manifestacions artístiques de l entorn immediat o altres d interès per a l alumnat respon també a la necessitat de significativitat de les activitats de l àrea. Atès el caràcter procedimental de l assignatura, la metodologia que s utilitzi ha de ser necessàriament activa i participativa; ha d atendre tant els aprenentatges individuals com els col lectius, cooperatius (diversificant els agrupaments), ha d oferir situacions d experimentació i d expressió individual i col lectiva en les qual es faci necessari prendre decisions de grup; ha de fomentar les responsabilitats i potenciar el diàleg com instrument per arribar a acords i per planificar tasques. Les activitats (cantar, escoltar, ballar, etc.), impliquen processos experimentals, cognitius i actitudinals. La presentació d activitats creatives és el punt de referència per a la millora de les capacitats comunicatives i expressives dels nins. A la música cal combinar els materials i els instruments creats específicament per fer o per reproduir música amb elements quotidians o objectes de l entorn, que permetin explorar les seves propietats sonores. Les tecnologies de la informació i la comunicació constitueixen una eina valuosa en l expressió artística, tant pel seu caràcter motivador com pel fet d afavorir la percepció, l obtenció d informació i la creació. Per a l observació i l escolta cal partir d aquelles produccions properes o significatives per als infants, atenent especialment les manifestacions artístiques de la nostra comunitat per ampliar progressivament els espais de coneixement. Pel que fa a l espai, la tipologia de les activitats que han de ser variades i canviants, i dels agrupaments, precisa que l aula estigui disposada de forma flexible, fàcil d adaptar a les diferents situacions d aprenentatge.

17 La diversitat de l alumnat dins l aula s ha de considerar com a enriquiment, tant per a l individu com per al grup. Aquest ventall d interessos i de situacions personals, culturals i socials s ha de preveure i aprofitar a les programacions, planificant activitats que s adeqüin als diferents ritmes i que ofereixin distints graus de dificultat, que s adaptin a les necessitats i curiositats dels infants, que potenciïn l intercanvi comunicatiu i de processos, per a l aprenentatge compartit, i que creïn al mateix temps un clima que afavoreixi la confiança i l autoestima. Pel que fa al tractament específic del llenguatge musical, és essencial l educació de l oïda a partir de jocs i d activitats sensorials, sobretot a l inici de l educació primària. La comprensió del fet musical s ha de fonamentar en la descoberta de les qualitats del so i en la disposició i la capacitat de sentir la música interiorment. La cançó i la veu constitueixen els punts de partida. L aprenentatge de cançons és una font de recursos i de motivacions, a més d una manera privilegiada d apropar-se al patrimoni cultural. Per acostar els infants als valors de les figures rítmiques utilitzarem el moviment per exterioritzar el ritme, la sincronització amb els sons i amb els companys, la interiorització i la memòria rítmica. L apropament a la grafia convencional es farà separadament i progressivament, afermant l afinació i introduint l alumnat en el món dels instruments. En el treball de l audició cal seleccionar i presentar adequadament la música que s ha d escoltar. L escolta serà activa i ha d anar seguida de la reflexió necessària per reforçar els aspectes del llenguatge musical treballats. S han de combinar audicions enregistrades, audicions en directe, autoenregistraments, etc. En general, la metodologia que s utilitzi en el tractament de la música ha de preveure l escolta atenta, la imitació de models de qualitat, el reconeixement de sons i d estructures musicals, la reproducció i el gust per combinar-los i per crear-los. S ha de posar a l abast dels infants un ventall ampli de cançons, d instruments i d objectes sonors per poder escoltar, llegir, escriure i interpretar música. L avaluació a l educació musical, continua i global, s ha de dirigir tant a l anàlisi i a la valoració del procés d ensenyament i d aprenentatge com al grau de competència musical assolit pels alumnes, en situacions el més reals i funcionals possible. L avaluació és en sí mateixa un instrument per a la millora, no la simple qualificació d un producte final. Els registres d activitats, el diàleg, la revisió dels treballs i del seu procés de producció, l audició de les creacions musicals, la valoració de l interès i la disposició per les activitats relacionades amb la música, són alguns procediments adequats per a dur a terme l avaluació.

18 2 N CICLE COMPETÈNCIES BÀSIQUES TERCER 1. Competència cultural i artística Fer servir la veu, el cos i instruments de percussió per interpretar fórmules rítmiques. Cantar peces musicals marcant-ne la pulsació i acompanyant-les de ritmes.

19 Identificar els diferents instruments musicals tant visualment com auditivament, conèixer-ne les característiques i classificar-los segons la família a la qual pertanyen. Diferenciar sons, fórmules rítmiques i melòdiques segons la intensitat, l altura i la durada, i interpretar-los adequadament. Reconèixer i dibuixar figures i notes, línies divisòries i barra final. Interpretar les figures rodona, blanca, negra, corxeres,semicorxeres i els silencis corresponents. Relacionar un so o una música amb un instrument musical o amb una imatge. Adoptar una actitud d interès per l audició de peces musicals clàssiques i populars. 2. Autonomia i iniciativa personal Fer moviments amb el cos seguint el ritme d una música. Crear amb ritmes i notes i interpretar-ho. Fer un dibuix suggerit per l audició d una obra. Triar instruments de percussió per interpretar un acompanyament rítmic. 3. Competència social i ciutadana Valorar la necessitat de fer activitats en grup seguint unes normes i col laborant amb els altres. Comprendre la necessitat de mantenir-se en silenci en l audició de peces musicals. 4. Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic Identificar, diferenciar i reconèixer sons i imatges de diferents tipus d instruments musicals. Conèixer els sons i les músiques que ens envolten en la nostra vida quotidiana. Reconèixer diferents intensitats, altures i durades de sons. 5. Competència per aprendre a aprendre Comprendre i aprendre elements del llenguatge musical. Reconèixer i interpretar acompanyaments rítmics. - Classificar els instruments de vent. - Lectura i escriptura de les notes. Relacionar amb una imatge sons o obres musicals. 6. Competència en comunicació lingüística Escriure noms dels instruments i de les notes. Llegir, comprendre i interpretar endevinalles, onomatopeies i lletres de cançons en diferents llengües. Definir diferents elements del llenguatge musical.

20 7. Tractament de la informació i competència digital Considerar el suport tecnològic com una eina per a la culturalizació. 8. Competència matemàtica Combinar ritmes per simultaniejar-los. Comprendre el compàs com a sistema mètric musical. Conèixer les equivalències de les figures amb els silencis. -Numerar les línies i els espais del pentagrama. QUART 1. Competència cultural i artística Utilitzar la veu, el cos i instruments de percussió per interpretar fórmules rítmiques i/o melòdiques Acompanyar cançons amb ritmes. Reconèixer els instruments musicals, saber-ne les característiques i classificar-los segons la família. Diferenciar ritmes i melodíes per les seves qualitats. Reconèixer i escriure ritmes i notes de do a do, indicació de compàs, línies divisòries i barra final. Relacionar un so o una música amb un instrument musical o una imatge. Mostrar interès per escoltar d obres musicals. 2. Autonomia i iniciativa personal Improvisar i crear ritmes i melodies. Fer exercicis rítmics amb el cos acompanyant una música o cançó. Fer dibuixos inspirats en una obra escoltada. Fer jocs musicals. 3. Competència social i ciutadana Valorar la necessitat de fer activitats en grup seguint unes normes i col laborant amb els altres. Comprendre la necessitat de mantenir-se en silenci durant l audició de peces musicals. 4. Competència en el coneixement i interacció amb el món físic Identificar, i reconèixer sons i imatges de diferents instruments.

21 Reconèixer la importància de la música que hi ha al carrer. Diferenciar qualitats del so. 5. Competència per aprendre a aprendre Llegir i interpretar ritmes i notes. Reconèixer i interpretar acompanyaments rítmics. Classificar els instruments. Relacionar amb una imatge sons o obres musicals. 6. Competència en comunicació lingüística Escriure els noms dels instruments, de les notes i dels ritmes. Llegir, entendre i interpretar diferents endevinalles, onomatopeies i lletres de cançons en la llengua pròpia i en altres llengües. Llegir un text rítmicament separant-lo en síl labes. Comprendre i definir elements del llenguatge musical. 7. Tractament de la informació i la competència digital Considerar el suport tecnològic com una eina per a la cultura musical. 8. Competència matemàtica Reconèixer les durades de les diferents figures i les seves combinacions i fer-ne creacions. Comprendre el compàs com a sistema mètric de la música i saber col locar les línies divisòries al pentagrama. Conèixer les equivalències de les diferents figures amb els silencis. Numerar les línies i els espais del pentagrama.

22 OBJECTIUS -Descobrir i reconèixer, a través de l escolta i de la imitació les qualitats del so. -Fer moviments i exercicis rítmics amb el cos. -Gaudir de la pràctica del cant, de la interpretació d instruments de percussió, de l audició de fragments musicals i de la realització de moviments. -Mostrar interès per adaptar el moviment del cos al ritme de la música i per seguir-ne interiorment la pulsació. -Cantar individualment o col lectivament cançons del nostre poble i també d altres pobles,aprendre n les lletres i interactuar amb moviments o acompanyaments rítmics. -Aprendre a distingir visualment la durada de les figures i el nom de les notes al pentagrama, com també les línies divisòries i la barra final. -Acompanyar cançons i melodies amb instruments de percussió de so determinat i indeterminat. -Exercitar la imaginació relacionant obres musicals a imatges. -Aprendre a controlar la veu. -Practicar l agilitat en l'escriptura musical. -Esforçar-se a adequar síl labes, paraules i texts a diferents ritmes i viceversa amb l objectiu de facilitar la comprensió interior rítmica. -Aprendre i saber escriure els noms dels diferents instruments de percussió, corda i vent, saber-los classificar per famílies i distingir-los visualment i auditivament. -Crear ritmes i reproduir-los. -Reconèixer les equivalències de les figures i els seus silencis, comprendre el compàs com a sistema mètric i la col locació de línies divisòries al compàs. -Exercitar la memòria i l audició interior. -Definir conceptes del llenguatge musical: clau, figures, pentagrama, compàs, silenci, línia divisòria i barra final, contaminació acústica, elements del so, components del so, intensitat, durada, altura del so, velocitat o tempo, classificació dels instruments de percussió, corda i vent etc. -Esforçar-se en la interpretació conjunta de cançons amb acompanyaments. -Descobrir les possibilitats tímbriques, sonores i de coordinació del propi cos i dels instruments per interpretar cançons i acompanyaments. -Comprendre la lògica de la grafia musical i valorar-ne l escriptura correcta. -Ampliar la sensibilitat personal i el gust per les arts potenciant el plaer i el gaudi de la música. -Habituar-se a l audició musical, tant de música en directe, com enregistrada.

23 -Despertar la curiositat per l audició i el coneixement d obres musicals, compositors i diferents instruments musicals. -Llegir, escriure notes i ritmes a fi de conèixer els elements bàsics del llenguatge musical. TERCER CONTINGUTS Explorar i percebre - El compàs binari de 2/4. Experimentació i pràctica de portar el compàs binari de 2/4. - Observació de l equivalència entre les figures rítmiques conegudes en compàs de 2/4. - Figures rítmiques. Blanca, negra i dues corxeres. La blanca amb punt.quatre semicorxeres. - Reconeixement de motius rítmics en compàs de 2/4. - Esforç per sincronitzar la batuda del compàs binari amb l estímul sonor. - Polirítmia. - Coneixement, experimentació i lectura dels començaments tètic i anacrúsic en compàs binari. - Hàbit de memorització. - Audició interior. - Els matisos d intensitat. - L escala de do major - Escolta, pràctica per imitació i experimentació dels intervals melòdics.

24 - Característiques, materials, tècniques,reconeixement i comparació dels instruments. - Esforç per escoltar en respecte i silenci. - Reconeixement de cançons. - Interès per conèixer i dialogar sobre les diverses experiències culturals de companys i companyes a través de la música i la dansa. - Percepció que a través de la implicació i de la constància s'arriba a la satisfacció en la comprensió, interpretació i creació artística. - El compàs ternari de 3/4: temps forts i temps febles. - Signes de perllongament: el puntet i la lligadura. - Equivalències en compàs de 3/4. - Observació, experimentació i lectura de l equivalència de les figures rítmiques en compàs de 3/4 i els conceptes de ritme, pulsació i accent de compàs. - Ritme, pulsació i accent de compàs. - Comparació dels compassos de 2/4 i de 3/4. - Escolta, pràctica per imitació, experimentació i memorització dels cinc primers graus i els intervals melòdics de tercera i de quinta. - Solfeig de les partitures de les cançons proposades. - Anàlisi dels elements rítmics i melòdics que configuren les partitures de les cançons. - Desinhibició davant dels aprenentatges que demanen la participació activa. - Anàlisi i localització en les partitures de les cançons El vaixell, Mi, fa, sol i Hop, hop, hop dels intervals de tercera i quinta, tipus de començament i el compàs. - Atenció, concentració, autonomia. - Cura del material, tant si és propi com col lectiu. - Rigor i interès en l audició atenta i conscient, en la lectura i en la utilització correcta de l escriptura musical. - Reconeixement de cançons i danses populars i tradicionals de Catalunya. - Començaments tètic i anacrúsic en compàs de 3/4. - Escolta, pràctica per imitació, experimentació i lectura de motius rítmics en compàs de 3/4.

Programació didàctica

Programació didàctica Programació didàctica Cicle: Educació Infantil Àrees I, II i III Criteris d avaluació Indicadors Cb Lingüística Cb matem. Cb món físic Comp digital Cb tract. Inf. ciutadana Cb social i artística Cb cultural

Más detalles

SI TU ET VOLS DIVERTIR. f FORT. mf MITJÀ FLUIX. Xesco Boix

SI TU ET VOLS DIVERTIR. f FORT. mf MITJÀ FLUIX. Xesco Boix SI TU ET VOLS DIVERTIR f FORT mf MITJÀ FLUIX Xesco Boix RALET, RALET P5 PDI T1 Full 1 Intensitat 1, 2 OBJECTIUS DIDÀCTICS Escoltar, memoritzar i cantar la cançó Si tu et vols divertir. Diferenciar i identificar

Más detalles

TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del Tapís de la Creació

TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del Tapís de la Creació TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del Tapís de la Creació ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 3 sessions Pag. web Individual/grup petit 1. COMPETÈNCIES BÀSIQUES 1.Competències

Más detalles

Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari)

Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari) Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari) Direcció General de l Educació Bàsica i el Batxillerat Setembre de 2008 14/04/08 Finalitat de l educació infantil En els centres educatius es contribuirà

Más detalles

ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 4 sessions Guies Competència comunicativa lingüística i audiovisual.

ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 4 sessions Guies Competència comunicativa lingüística i audiovisual. TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del claustre ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 4 sessions Guies Individual/grup petit mestre/alumne 1. COMPETÈNCIES BÀSIQUES 1.Competències

Más detalles

Desenvolupament de les activitats

Desenvolupament de les activitats . Compassos CONTINGUTS El compàs quaternari de /. Cançó a l uníson: Rock al voltant del rellotge., Rock al voltant del rellotge Una, dues, tres en punt, quatre en punt, rock! Cinc, sis, set en punt, vuit

Más detalles

QUÈ SONA? EL SO I EL SOROLL

QUÈ SONA? EL SO I EL SOROLL QUÈ SONA? EL SO I EL SOROLL M AGRADA COM SONA NO M AGRADA COM SONA RALET, RALET P4 ADHESIUS So / soroll / silenci T1 Full 1 2, 3 4-9 OBJECTIUS DIDÀCTICS Identificar i discriminar els sons i els sorolls.

Más detalles

EDUCACIÓ FÍSICA. PRIMER de PRIMÀRIA EL COS: IMATGE I PERCEPCIÓ

EDUCACIÓ FÍSICA. PRIMER de PRIMÀRIA EL COS: IMATGE I PERCEPCIÓ EDUCACIÓ FÍSICA PRIMER de PRIMÀRIA - Experimentació amb el propi cos - Coneixement de les seves parts. - Experimentació de posibles formes de respiració. - Iniciació a la lateralitat. - Desenvolupament

Más detalles

APORTACIONS DE L AREA DE PLÀSTICA A LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES DE PRIMÀRIA

APORTACIONS DE L AREA DE PLÀSTICA A LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES DE PRIMÀRIA APORTACIONS DE L AREA DE PLÀSTICA A LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES DE PRIMÀRIA GRUP 1. COMUNICATIVA COMPETÈNCIA BÀSICA D ETAPA 1. Comunicativa i lingüística. COMPETÈNCIA BÀSICA D ÀREA Comunicativa i lingüística.

Más detalles

PROVES D'ACCÉS A LES ENSENYANCES ELEMENTALS

PROVES D'ACCÉS A LES ENSENYANCES ELEMENTALS PROVES D'ACCÉS A LES ENSENYANCES ELEMENTALS ENSENYANCES NO INSTRUMENTALS CONTINGUTS I LLISTES ORIENTATIVES D'OBRES LLENGUATGE MUSICAL DEPARTAMENT Llenguatge i teoria de la música Llenguatge musical CURS

Más detalles

ACCÉS A 1r CURS DE NIVELL ELEMENTAL (NE1)

ACCÉS A 1r CURS DE NIVELL ELEMENTAL (NE1) LLENGUATGE MUSICAL La prova estarà estructurada en 3 blocs. El primer bloc estarà destinat a valorar les destreses en lectura i afinació. Per a la realització d aquest bloc l aspirant disposarà d uns minuts

Más detalles

L escola dels Sentits CIèNCIA

L escola dels Sentits CIèNCIA CIèNCIA Educació Infantil (segon cicle) Descoberta de l entorn natural i social Àrea d intercomunicació i llenguatges Vilafranca Museu de les Cultures del Vi de Catalunya Sumari 1 Presentació 2 Proposta

Más detalles

La LOE a l aula de Música. Desenvolupament de les competències bàsiques al cicle inicial

La LOE a l aula de Música. Desenvolupament de les competències bàsiques al cicle inicial La LOE a l aula de Música. Desenvolupament de les competències bàsiques al cicle inicial Grup de treball Didàctica de l àrea de música Coordinació: M. Antònia Pujol Subirà Generalitat de Catalunya Departament

Más detalles

CONCERT DIDÀCTIC UN INSTRUMENT ANOMENAT ORQUESTRA MATERIAL PER AL PROFESSORAT

CONCERT DIDÀCTIC UN INSTRUMENT ANOMENAT ORQUESTRA MATERIAL PER AL PROFESSORAT CONCERT DIDÀCTIC UN INSTRUMENT ANOMENAT ORQUESTRA MATERIAL PER AL PROFESSORAT Proposta Didàctica per al Cicle Mitjà i Superior de Primària i 1r Cicle d Ensenyament Secundari Obligatori (ESO) PROPOSTA DIDÀCTICA

Más detalles

Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen

Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen ÀMBIT D EDUCACIÓ FÍSICA: Àrea d educació física Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen Activitat física Competència 1: resoldre situacions motrius de forma eficaç en

Más detalles

PROVA DE LLENGUATGE MUSICAL D ACCÉS A SEGON CURS DE GRAU PROFESSIONAL

PROVA DE LLENGUATGE MUSICAL D ACCÉS A SEGON CURS DE GRAU PROFESSIONAL PROVA DE LLENGUATGE MUSICAL D ACCÉS A SEGON CURS DE GRAU PROFESSIONAL PARTS: 1) Lectura 1.1) Entonada 1.2) Rítmica 1.3) Harmònica 1.4) Memòria 2) Afinació i oïda 3) Dictat 3.1) Melòdic - rítmic 3.2) A

Más detalles

Programació didàctica

Programació didàctica Programació didàctica Cicle: Educació Infantil Àrea III: LLENGUATGES : COMUNICACIÓ I REPRESENTACIÓ 1. Adequació i seqüencia dels objectius: Objectius 4rt. E.I - Utilitzar la llengua com un instrument per

Más detalles

LLENGUATGE MUSICAL, AUDICIÓ I CANT CORAL

LLENGUATGE MUSICAL, AUDICIÓ I CANT CORAL EXEMPLE 1 LLENGUATGE MUSICAL, AUDICIÓ I CANT CORAL 1- Entonació, ritme i lectura a) Interpretació d una cançó popular o d autor Interpretació d una peça triada d entre: Muntanyes del Canigó, tradicional

Más detalles

OBJETIVOS MÍNIMOS MÚSICA

OBJETIVOS MÍNIMOS MÚSICA OBJETIVOS MÍNIMOS MÚSICA 2º ESO - Conocer las cualidades del sonido: altura, duración, intensidad y timbre. - Conocer las características de diferentes estilos musicales (música en el cine, rock and roll,

Más detalles

PROGRAMACIÓ D UNITAT DIDÀCTICA

PROGRAMACIÓ D UNITAT DIDÀCTICA UNITAT : 4. SAFARI FOTOGRÀFIC TÍTOL: PROGRAMACIÓ DE LA UNITAT 4: SAFARI FOTOGRÀFIC 1r D ESO REFERÈNCIA: ESO/1DIB/UD4 DPT. EMISOR: EXPRESSIÓ PCC-ESO--1TEC-UD1.doc Pàgina 1 de 9 UNITAT : 4. SAFARI FOTOGRÀFIC

Más detalles

1 rodona.=...blanques. 1blanca=...negres. 1negra=...corxeres. 1corxera=...semicorxeres

1 rodona.=...blanques. 1blanca=...negres. 1negra=...corxeres. 1corxera=...semicorxeres Exercicis de llenguatge musical. Escriu el nom de les següents figures: Escriu les equivalències de les següents figures: 1 rodona.=...blanques. 1blanca=...negres. 1negra=...corxeres. 1corxera=...semicorxeres

Más detalles

Criteris de correcció de les proves per a la provisió de places de funcionaris docents. Convocatòria 2008

Criteris de correcció de les proves per a la provisió de places de funcionaris docents. Convocatòria 2008 Criteris de correcció de les proves per a la provisió de places de funcionaris docents. Convocatòria 2008 COS: mestres de primària ESPECIALITAT: Música Prova única Part A: Desenvolupament per escrit d

Más detalles

Dóna-li un respir. Primària - Cicle Inicial

Dóna-li un respir. Primària - Cicle Inicial Primària - Cicle Inicial Dóna-li un respir Els impactes de la nostra petjada ecològica esgoten els recursos del planeta i les possibilitats de desenvolupament de la humanitat. Amb tu, un nou compromis

Más detalles

MÚSICA 1r ESO DOSSIER DE RECUPERACIÓ. Nom:

MÚSICA 1r ESO DOSSIER DE RECUPERACIÓ. Nom: MÚSICA 1r ESO DOSSIER DE RECUPERACIÓ Nom: Llegeix atentament les instruccions abans de començar!!!! Aquest dossier conté tres parts: La primera consta d un seguit de conceptes teòrics que cal que llegeixis

Más detalles

LES TAULETES DIGITALS A L AULA DE MÚSICA

LES TAULETES DIGITALS A L AULA DE MÚSICA LES TAULETES DIGITALS A L AULA DE MÚSICA EXPLORANT NOVES MANERES DE CREACIÓ MUSICAL EDUARD MASDEU YÉLAMOS @EduardMasdeu INTRODUCCIÓ INICI DEL PROJECTE: CURS 2015-16. PARTICIPANTS: ALUMNAT DE TOTA L ESCOLA.

Más detalles

Unitat 2: L escola i l institut

Unitat 2: L escola i l institut Direcció General d Ordenació i Innovació Educativa Subdirecció General de Llengua i Cohesió Social Llibre del professor Unitat 2: L escola i l institut Pilar Arnáiz Gemma Carreras Fefa Gómez Rosa M. Via

Más detalles

Orientacions relatives a la lectura a primera vista - Especialitat piano

Orientacions relatives a la lectura a primera vista - Especialitat piano Orientacions relatives a la lectura a primera vista - Especialitat piano Prova específica d accés als ensenyaments de música de grau professional. Primer curs. Accés curs 2018-2019 Índex de continguts

Más detalles

INFORME D AVALUACIÓ INDIVIDUAL. PRIMÀRIA 2016/2017(3R TRIMESTRE)

INFORME D AVALUACIÓ INDIVIDUAL. PRIMÀRIA 2016/2017(3R TRIMESTRE) Alumne/a: Mestre/a: INFORME D AVALUACIÓ INDIVIDUAL. PRIMÀRIA 2016/2017(3R TRIMESTRE) Tercer Trimestre Atenció : Aquest informe respon a les competències associades i als criteris d avaluació de cada àrea

Más detalles

KEEP MOVING KIDS: Creativitat en Moviment

KEEP MOVING KIDS: Creativitat en Moviment KEEP MOVING KIDS: Creativitat en Moviment MERCEDES BORONAT www.mercedesboronat.com KEEP MOVING KIDS: Creativitat en Moviment és una proposta basada en tècniques de dansa contemporània per a que cada alumne

Más detalles

Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen

Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen ÀMBIT DE CONEIXEMENT DEL MEDI: Àrea de coneixement del medi natural Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen Món actual Competència 1: plantejar-se preguntes sobre el medi,

Más detalles

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics Pla d Acció Tutorial Índex I. INTRODUCCIÓ...3 2. PROPOSTA DE SEQÜÈNCIA DES DEL PUNT DE VISTA DEL TUTOR...0 Alumnes de 1er curs...0 Alumnes en fase

Más detalles

Continguts de la prova de llenguatge musical

Continguts de la prova de llenguatge musical Conservatori Professional de Música de Cervera Continguts de la prova de llenguatge musical Accés a 3r de grau professional TEORIA Tonalitats i armadures practicables i impracticables (repàs) Escales :

Más detalles

UD 3. Orientació en l espai i el temps

UD 3. Orientació en l espai i el temps UD 3. Orientació en l espai i el temps Àrea: psicomotricitat Curs: educació infantil Nº Sessions: 4 Objectius: - Orientar-se en l espai i mostrar nocions del temps. - Respectar les normes. - Adquirir l

Más detalles

Matem. tiques de grans a petits

Matem. tiques de grans a petits Matem Matemàtiques tiques de grans a petits Presentació del projecte Matemàtiques de grans a petits és un projecte que neix amb la intenció de vincular els continguts matemàtics amb el desenvolupament

Más detalles

4.4 AVALUACIÓ I RECONEIXEMENT DE PERSONAL. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal. Escola Superior de Música de Catalunya.

4.4 AVALUACIÓ I RECONEIXEMENT DE PERSONAL. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal. Escola Superior de Música de Catalunya. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal Escola Superior de Música de Catalunya Sumari 1. Objectius 2. Responsables 3. Desenvolupament del procés 3.1 Disseny del sistema d avaluació del personal docent

Más detalles

EL PLA LECTOR DE CENTRE: una eina per fomentar la lectura

EL PLA LECTOR DE CENTRE: una eina per fomentar la lectura EL PLA LECTOR DE CENTRE: una eina per fomentar la lectura Maó, dissabte 28 de novembre de 2015 Josep Antoni Fluixà Director de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura Idees i qüestions prèvies

Más detalles

Direcció General d Ordenació i Innovació Educativa Subdirecció General de Llengua i Cohesió Social. Llibre del professor. Unitat 1: La classe

Direcció General d Ordenació i Innovació Educativa Subdirecció General de Llengua i Cohesió Social. Llibre del professor. Unitat 1: La classe Direcció General d Ordenació i Innovació Educativa Subdirecció General de Llengua i Cohesió Social Llibre del professor Unitat 1: La classe Pilar Arnáiz Gemma Carreras Fefa Gómez Rosa M. Via David Martínez

Más detalles

Aquest projecte neix amb la voluntat de donar un recurs interdisciplinari als mestres de les etapes d educació infantil i primària.

Aquest projecte neix amb la voluntat de donar un recurs interdisciplinari als mestres de les etapes d educació infantil i primària. PROJECTE CANTAUTOR Cançons i danses d autor a l aula Pep Puigdemont 1.- JUSTIFICACIÓ Aquest projecte neix amb la voluntat de donar un recurs interdisciplinari als mestres de les etapes d educació infantil

Más detalles

Taller d expressió dramàtica per infantil (p4 i p5) Amb els contes faig teatre per Moi Aznar. -- Villarroel 237

Taller d expressió dramàtica per infantil (p4 i p5) Amb els contes faig teatre per Moi Aznar. -- Villarroel 237 Taller d expressió dramàtica per infantil (p4 i p5) Amb els contes faig teatre per Moi Aznar Villarroel 237 loren@el-cau.cat 665667268 Introducció: L expressió dramàtica tot i que a priori es pot confondre

Más detalles

El currículum i el seu desplegament a l educació primària

El currículum i el seu desplegament a l educació primària El currículum i el seu desplegament a l educació primària Direcció General de l Educació Bàsica i el Batxillerat Novembre de 2008 11/12/2008 Marc normatiu de referència Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig

Más detalles

3. Competències bàsiques, àrea principal i altres àrees o àmbits que es treballen. Competències pròpies de l àrea

3. Competències bàsiques, àrea principal i altres àrees o àmbits que es treballen. Competències pròpies de l àrea UNITAT DE PROGRAMACIÓ: Expressió corporal. 1. Justificació Aquesta UP. queda justificada dins de la programació d EF ja que expressarse dóna riquesa motriu. Aquest curs consolidarem les representacions

Más detalles

HISTÒRIA D ESPANYA TEMES OBJECTIUS CARACTERÍSTIQUES DE L EXAMEN SEGON DE BATXILLERAT

HISTÒRIA D ESPANYA TEMES OBJECTIUS CARACTERÍSTIQUES DE L EXAMEN SEGON DE BATXILLERAT HISTÒRIA D ESPANYA SEGON DE BATXILLERAT TEMES OBJECTIUS CARACTERÍSTIQUES DE L EXAMEN 1 Formació de l Estat liberal: 1. ANTIC RÈGIM I REFORMISME IL LUSTRAT 2. CRISI DE L ANTIC RÈGIM (1789 1833) 3. LA CONSTRUCCIÓ

Más detalles

Didàctica de l Educació Infantil. Programació d aula PROGRAMACIÓ D AULA

Didàctica de l Educació Infantil. Programació d aula PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Didàctica de l Educació Infantil PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula L educador infantil OBJECTIUS Identificar les competències de l educador. Determinar les atribucions adscrites

Más detalles

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres Informació complementària Documents per a l organització i la gestió dels centres 2014-2015 Setembre 2014 Desenvolupament del currículum: Competències bàsiques L ordenació curricular de l etapa de l educació

Más detalles

Continguts de la prova de llenguatge musical

Continguts de la prova de llenguatge musical Conservatori Professional de Música de Cervera Continguts de la prova de llenguatge musical Accés a 2n de grau professional TEORIA Tonalitats i armadures practicables (repàs) Canvis d armadura. Nom dels

Más detalles

Objectius PROGRAMACIÓ DIDÀCTICA. CURS: Primer, segon i tercer de primària. ÀREA: Educació artística MÚSICA

Objectius PROGRAMACIÓ DIDÀCTICA. CURS: Primer, segon i tercer de primària. ÀREA: Educació artística MÚSICA PROGRAMACIÓ DIDÀCTICA CURS: Primer, segon i tercer de primària ÀREA: Educació artística MÚSICA 1. Adequació i seqüenciació dels objectius generals: COMPETÈNCIES Objectius lingüística Comunicació ciència

Más detalles

2-OBJECTIUS GENERALS DEL SEGON CICLE D EDUCACIÓ INFANTIL, D EDUCACIÓ PRIMÀRIA I CONCRETS DE CADA CICLE:

2-OBJECTIUS GENERALS DEL SEGON CICLE D EDUCACIÓ INFANTIL, D EDUCACIÓ PRIMÀRIA I CONCRETS DE CADA CICLE: 2-OBJECTIUS GENERALS DEL SEGON CICLE D EDUCACIÓ INFANTIL, D EDUCACIÓ PRIMÀRIA I CONCRETS DE CADA CICLE: L objectiu principal és l ús funcional d una llengua estrangera per tal d obrir-se al món, relacionar-se

Más detalles

ART RUPESTRE: TÈCNICA I EVOLUCIÓ

ART RUPESTRE: TÈCNICA I EVOLUCIÓ ART RUPESTRE: TÈCNICA I EVOLUCIÓ Visita guiada + taller Cicle mitjà (3r i 4t) 120 min. Àrea: Coneixement del medi natural, social i cultural Quin significat tenen les pintures rupestres? Per què s han

Más detalles

RELIGIÓ CATÒLICA. Educació Primària

RELIGIÓ CATÒLICA. Educació Primària RELIGIÓ CATÒLICA Educació Primària ALEGRA T, ARRIBA KAIRÉ! L emoció d educar, l emoció d aprendre Kairé respon al que tu, com a mestre, ens has anat explicant al llarg de la teva experiència docent. Volem

Más detalles

Projecte d Ordre d avaluació d ESO

Projecte d Ordre d avaluació d ESO Projecte d Ordre d avaluació d ESO Direcció General d Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat 27 de juny de 2017 Article 1. Objecte Decret 187/2015, d ordenació de l ESO L ordenació del currículum

Más detalles

PROJECTE Un món de sons

PROJECTE Un món de sons PROJECTE Un món de sons Us presentem un nou projecte curricular per l àrea de música a primària: Un món de sons. Amb aquest material es pretén oferir una eina que ajudi el professorat en la tasca educativa

Más detalles

Família i Escola Junts X l educació

Família i Escola Junts X l educació Presentació del web Família i Escola Junts X l educació Amb la col laboració del Departament de Benestar Social i Família i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya 15 de setembre de 2011

Más detalles

La participació en municipis dispersos: La participació com a mètode per a la vinculació.

La participació en municipis dispersos: La participació com a mètode per a la vinculació. La participació en municipis dispersos: La participació com a mètode per a la vinculació. Experiència a Fogars de la Selva - Redacció del Pla Local de Joventut - Aproximació a les percepcions i opinions

Más detalles

ANÀLISI D'AUDICIONS. 1. NOM DE LA PEÇA el més detallat possible i si és possible amb l'any de la seva composició.

ANÀLISI D'AUDICIONS. 1. NOM DE LA PEÇA el més detallat possible i si és possible amb l'any de la seva composició. Fitxa 1: anàlisi Nom: Curs: ANÀLISI D'AUDICIONS Per realitzar una anàlisi musical d'una obra/cançó seguirem aquest model que contempla els elements més bàsics del llenguatge musical: 1. NOM DE LA PEÇA

Más detalles

Fem poesia CODI: EPPAS05

Fem poesia CODI: EPPAS05 CEIP BALMES GUADASSUAR Fem poesia CODI: EPPAS05 PORTFOLIO 2005-2006 PROFESSORS: Josep Climent Consuelo Ferragud ALUMNES: EDUCACIÓ PRIMÀRIA 5é 09-02-2007 1 ACTIVITAT EPPas05 Títol: Fem poesia Llengua: valencià

Más detalles

MÚSICA 2º TREBALL DE REPÀS ESTIU 2012

MÚSICA 2º TREBALL DE REPÀS ESTIU 2012 MÚSICA 2º TREBALL DE REPÀS ESTIU 2012 NOMS GRUP U.D.1 La música que t envolta Pàgina 18 Qüestions 1. Antigament, on s escoltava la música? 2. On sols escoltar música sense sol licitar-la? 3. Busca informació

Más detalles

CRITERIS D AVALUACIÓ DE 2n. DE PRIMÀRIA

CRITERIS D AVALUACIÓ DE 2n. DE PRIMÀRIA (1r. Trimestre) ADAPTACIÓ S ha adaptat al ritme del curs. Es mostra segur i tranquil. ACTITUD Davant la feina Mostra interès en la realització de les feines. S esforça. Manté l atenció. Comprèn que ha

Más detalles

GRAU D EDUCACIÓ PRIMÀRIA: Primer curs 2015 /2016

GRAU D EDUCACIÓ PRIMÀRIA: Primer curs 2015 /2016 GRAU D EDUCACIÓ PRIMÀRIA: Primer curs 2015 /2016 Grup 21 curs Societat, Ciència i Cultura Societat, Ciència i Cultura 103699 i contextos I 103700 i contextos II 102011 / 6ECTS Teories i Pràctiques contemporànies

Más detalles

Projecte transversal: la tv a l aula, l aula a la tv

Projecte transversal: la tv a l aula, l aula a la tv Projecte transversal: la tv a l aula, l aula a la tv Euclides televisió canal: www.livestream.com/euclides_televisio Bloc d Euclides televisió: http://www.euclides.tv Maresme 2: Teràpia de xock Nivells

Más detalles

PLA INDIVIDUALITZAT Document on consta el nivell de competències actuals de l alumne i les adaptacions i suports previstos

PLA INDIVIDUALITZAT Document on consta el nivell de competències actuals de l alumne i les adaptacions i suports previstos PLA INDIVIDUALITZAT Document on consta el nivell de competències actuals de l alumne i les adaptacions i suports previstos Alumne/a:... Nivell:... Curs: 20.../... DADES PERSONALS Nom i cognoms de l alumne/a:

Más detalles

EXPERIMENTE M! Durant l etapa de l educació primària, la descoberta de l entorn que. envolta els infants és un dels àmbits més importants en el seu

EXPERIMENTE M! Durant l etapa de l educació primària, la descoberta de l entorn que. envolta els infants és un dels àmbits més importants en el seu EXPERIMENTE M! Durant l etapa de l educació primària, la descoberta de l entorn que envolta els infants és un dels àmbits més importants en el seu desenvolupament personal i social. Els experiments i activitats

Más detalles

RELACIÓ DE CONTINGUTS TREBALLATS DURANT EL PRIMER TRIMESTRE EDUCACIÓ INFANTIL 3 ANYS

RELACIÓ DE CONTINGUTS TREBALLATS DURANT EL PRIMER TRIMESTRE EDUCACIÓ INFANTIL 3 ANYS RELACIÓ DE CONTINGUTS TREBALLATS DURANT EL PRIMER TRIMESTRE EDUCACIÓ INFANTIL 3 ANYS PERÍODE D'ADAPTACIÓ Adaptació als ritmes i a les rutines de la vida de l'escola. Orientació en l'espai d'entrada i de

Más detalles

Les capes de la Terra

Les capes de la Terra Les capes de la Terra Amb l ajuda d un projector fem un mapa de la Terra i després també fem un dibuix de les capes de la Terra. Les capes de la Terra Les capes de la Terra Ja teníem el model, però no

Más detalles

DE McGRAW-HILL EDUCATION?

DE McGRAW-HILL EDUCATION? www.primaria.cat DE McGRAW-HILL EDUCATION? BENVINGUTS AL PROJECTE DE MÚSICA PER A L EDUCACIÓ PRIMÀRIA DE MCGRAW-HILL EDUCATION. A continuació us presentem el nostre projecte, amb el qual volem contribuir

Más detalles

LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació

LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació JORNADA DE FORMACIÓ EN XARXA DEL PROFESSORAT D EDUCACIÓ ESPECIAL DE LA ZONA Barcelona, 12 de maig de 2010 LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació

Más detalles

Llenguatge i Pràctica Musical 1r Batxillerat DOSSIER DE RECUPERACIÓ. Nom:

Llenguatge i Pràctica Musical 1r Batxillerat DOSSIER DE RECUPERACIÓ. Nom: Llenguatge i Pràctica Musical 1r Batxillerat DOSSIER DE RECUPERACIÓ Nom: Setembre 2015 ACTIVITATS RITME 1- Completa les següents sèries rítmiques amb les figures i silencis que coneguis: 2- Assenyala els

Más detalles

PROJECTE EDUCATIU. Escola Els Pins

PROJECTE EDUCATIU. Escola Els Pins PROJECTE EDUCATIU Escola Els Pins Escola Famílies TRETS D IDENTITAT Alumnat Equip Acollidora i inclusiva. Oberta a l entorn i a la cultura. Treball globalitzat i metodologia activa. Investigadora, flexible

Más detalles

RELACIÓ DE CONTINGUTS TREBALLATS DURANT EL TERCER TRIMESTRE EDUCACIÓ INFANTIL 3 ANYS

RELACIÓ DE CONTINGUTS TREBALLATS DURANT EL TERCER TRIMESTRE EDUCACIÓ INFANTIL 3 ANYS RELACIÓ DE CONTINGUTS TREBALLATS DURANT EL TERCER TRIMESTRE EDUCACIÓ INFANTIL 3 ANYS DESCOBERTA D'UN MATEIX I DELS ALTRES AUTOCONEIXEMENT I GESTIÓ DE LES EMOCIONS El cos: Imatge global. Hàbits de treball

Más detalles

OPERACIÓ POESIA. Centre: INS Bernat el Ferrer. Població: Molins de Rei

OPERACIÓ POESIA. Centre: INS Bernat el Ferrer. Població: Molins de Rei OPERACIÓ POESIA Centre: INS Bernat el Ferrer Població: Molins de Rei Responsable de l activitat: Montserrat Forcada i Cot Cicle / Nivell: 2n ESO Objectius Projecte del Departament de Llengua Catalana per

Más detalles

L avaluació de les Cb a partir de les dimensions de cada àmbit/àrea del currículum EDUCACIÓ PRIMÀRIA

L avaluació de les Cb a partir de les dimensions de cada àmbit/àrea del currículum EDUCACIÓ PRIMÀRIA L avaluació de les Cb a partir de les dimensions de cada àmbit/àrea del currículum EDUCACIÓ PRIMÀRIA El nen s esforça i se n surt prou bé tant en l escriptura com parlant ORDRE ENS/164/2016, de 14 de

Más detalles

5è PRIMÀRIA

5è PRIMÀRIA 5è PRIMÀRIA 2017-2018 Us presentem el recull dels continguts d àrea d aquest trimestre. Hi ha d altres continguts que també es treballaran a mode de presentació, repàs o introducció; aquests són els més

Más detalles

Llenguatge musical, audició i cant coral Indicacions per al professorat Prova d'accés a 1r curs de Grau Professional CURS

Llenguatge musical, audició i cant coral Indicacions per al professorat Prova d'accés a 1r curs de Grau Professional CURS 1. Entonació, ritme i lectura (4) a) Interpretació d una cançó popular o d autor (0,5) L alumne/a ha de portar preparades dues cançons d entre les que es proposen a continuació: Cançons a l uníson: - Margarideta

Más detalles

El treball per projectes

El treball per projectes El treball per projectes Edumèdia dia Montserrat Vert Dolors Font Eulàlia lia Dòria Febrer 2008 Passos a seguir per fer un Projecte Els alumnes han d acordar d i decidir què estudien i per què. Explicitar

Más detalles

LLENGUA CATALANA: PAQUET D ACTIVITATS DE LECTOESCRIPTURA, BASAT EN LA TEMÀTICA LES PECES DE ROBA DE L HIVERN

LLENGUA CATALANA: PAQUET D ACTIVITATS DE LECTOESCRIPTURA, BASAT EN LA TEMÀTICA LES PECES DE ROBA DE L HIVERN LLENGUA CATALANA: PAQUET D ACTIVITATS DE LECTOESCRIPTURA, BASAT EN LA TEMÀTICA LES PECES DE ROBA DE L HIVERN CRITERIS D APLICACIÓ És un paquet de lectoescriptura pensat per als nens i les nenes de finals

Más detalles

Amb aquest escrit us informem dels passos que cal seguir en l avaluació de sisè d educació primària, feta al mes de maig.

Amb aquest escrit us informem dels passos que cal seguir en l avaluació de sisè d educació primària, feta al mes de maig. Benvolgut director, Benvolguda directora, Amb aquest escrit us informem dels passos que cal seguir en l avaluació de sisè d educació primària, feta al mes de maig. - Informe a les famílies: a partir del

Más detalles

ELS DINOSAURES PER: Laura Muñoz Molina.

ELS DINOSAURES PER: Laura Muñoz Molina. ELS DINOSAURES PER: Laura Muñoz Molina. Curs DEI2 Recursos TAC i estratègies per a l'educació Infantil. Centre d interès: Els dinosaures. Aquests centre d interès ha estat treballat amb nens i nenes d

Más detalles

Programació d una acció formativa

Programació d una acció formativa Programació d una acció formativa Índex de continguts Elaboració de la programació. 2 Programació de les sessions 3 Activitats d avaluació previstes. 5 Elements de l avaluació contínua. 6 Materials docents.

Más detalles

L Aula de la Mar. C/ Francesc Femenias, Palma (Es Portitxol) Aula de la mar

L Aula de la Mar. C/ Francesc Femenias, Palma (Es Portitxol) Aula de la mar L Aula de la Mar L Aula de la Mar -sa Petrolera- és un centre d interpretació del medi marí que posa a l abast dels alumnes i professors de les Illes, i també del públic en general, un conjunt d elements

Más detalles

EDUCACIÓ INFANTIL PRIMER CICLE VALÈNCIA OFERTA

EDUCACIÓ INFANTIL PRIMER CICLE VALÈNCIA OFERTA EDUCACIÓ INFANTIL PRIMER CICLE VALÈNCIA OFERTA 1 any PROJECTE Belluguets: la conilleta juganera Material per als alumnes 15 Carpeta anual Blocs de descoberta Activitats de motricitat, desenvolupament sensorial,

Más detalles

El Marc europeu comú de referència per a les llengües: aprendre, ensenyar, avaluar. Direcció General de Política Lingüística

El Marc europeu comú de referència per a les llengües: aprendre, ensenyar, avaluar. Direcció General de Política Lingüística El Marc europeu comú de referència per a les llengües: aprendre, ensenyar, avaluar Alícia Arisa Arisa Elena Blaya Boronat Barcelona, 21 de gener de 2015 Índex 1. Origen del MECR 2. El MECR: objectius i

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d'educació Col.legi d'educació Infantil i Primària La Roca - ZER L'Eral

Generalitat de Catalunya Departament d'educació Col.legi d'educació Infantil i Primària La Roca - ZER L'Eral : 2008/2009 217 Sarroca de Lleida c00411@centres.xtec.es è Matemàtiques - Matemàtiques Numeració És capaç de numerar, ordenar i de fer sèries de forma àgil i correcta Càlcul Mostra agilitat, seguretat

Más detalles

L escola dels Sentits VIT/ NICULTURA

L escola dels Sentits VIT/ NICULTURA VIT/ NICULTURA Sons de la vinya i del vi Educació primària Cicle inicial Cicle mitjà Educació artística Coneixement del medi social i natural Àmbit de llengües Vilafranca Museu de les Cultures del Vi de

Más detalles

SEMINARI DE COORDINACIÓ LIC DE CENTRE CURS

SEMINARI DE COORDINACIÓ LIC DE CENTRE CURS SEMINARI DE COORDINACIÓ LIC DE CENTRE CURS 2018-19 Sessions del seminari i horari: DE 11:30 H A 13:30 SALA D ACTES DEL SERVEI EDUCATIU ACREDITACIÓ : 15 HORES ( 10 presencials + 5 treball en el centre presentació

Más detalles

CFGS D'EDUCACIÓ INFANTIL

CFGS D'EDUCACIÓ INFANTIL CFGS D'EDUCACIÓ INFANTIL Temari: MÒDULO 1: INTERVENCIÓ AMB FAMILIES I ATENCIÓ A MENORS EN RISC SOCIAL UF 1: Intervenció socioeducativa amb infants en risc social. UF 2: Intervenció socioeducativa amb famílies.

Más detalles

Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen

Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen ÀMBIT LINGÜÍSTIC: Àrea de llengua catalana i literatura Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen Comunicació oral Competència 1: comprendre textos orals de la vida quotidiana,

Más detalles

COMPETÈNCIES QUE ES TREBALLARAN A L ASSIGNATURA

COMPETÈNCIES QUE ES TREBALLARAN A L ASSIGNATURA PLA DOCENT Curs: 2n Especialitat: Coreografia i interpretació / Pedagogia de la dansa Matèria: Música i llenguatges sonors aplicats a la dansa Codi de l assignatura: 420013 Títol de l assignatura: Pràctica

Más detalles

Taller de creació de videojocs amb Scratch

Taller de creació de videojocs amb Scratch Taller de creació de videojocs amb Scratch Frank Sabaté i Carlota Bujons Escola Projecte Av. Tibidabo, 16. 08022 Barcelona Telèfon: 93 417 03 21 franksabate@gmail.com carlota.bujons@gmail.com 1. Descripció

Más detalles

Materials per a l empoderament dels joves. Oficina del Pla Jove Gerència de Serveis d Igualtat i Ciutadania Àrea d Atenció a les Persones

Materials per a l empoderament dels joves. Oficina del Pla Jove Gerència de Serveis d Igualtat i Ciutadania Àrea d Atenció a les Persones Gerència de Serveis d Igualtat i Ciutadania Àrea d Atenció a les Persones Programa PENSA-JOVE (Programa per a l Empoderament, innovació i Suport als Ajuntaments en la intervenció amb joves) Seminari Joves

Más detalles

Metodologia de la intervenció social

Metodologia de la intervenció social Serveis socioculturals i a la comunitat Metodologia de la intervenció social CFGS.ISO.M02/0.14 CFGS - Integració social Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

EL PROJECTE LINGÜÍSTIC I EL TREBALL DE LA COMPETÈNCIA COMUNICATIVA ALS CENTRES EDUCATIUS COORDINACIÓ DE CAPS D ESTUDIS SANT CUGAT CURS 2007/2008

EL PROJECTE LINGÜÍSTIC I EL TREBALL DE LA COMPETÈNCIA COMUNICATIVA ALS CENTRES EDUCATIUS COORDINACIÓ DE CAPS D ESTUDIS SANT CUGAT CURS 2007/2008 EL PROJECTE LINGÜÍSTIC I EL TREBALL DE LA COMPETÈNCIA COMUNICATIVA ALS CENTRES EDUCATIUS COORDINACIÓ DE CAPS D ESTUDIS SANT CUGAT CURS 2007/2008 1. JUSTIFICACIÓ DEL TEMA Món globalitzat (contactes i intercanvis

Más detalles

La música popular urbana del 1970 fins avui 7

La música popular urbana del 1970 fins avui 7 La música popular urbana del 1970 fins avui 7 SOM-HI A 3 15 Contesta aquestes preguntes sobre la cançó Boig per tu. Quin trencat de compàs fa servir?... Quants compassos té la partitura?... Quin és l àmbit

Más detalles

MATEMÀTIQUES A FONS. Presentació FUNDACIÓ JAUME BOFILL

MATEMÀTIQUES A FONS. Presentació FUNDACIÓ JAUME BOFILL Presentació FUNDACIÓ JAUME BOFILL MATEMÀTIQUES A FONS, professora emèrita de la Universitat de Barcelona en el departament de Didàctica de les CCEE i la Matemàtica. Mestra i matemàtica WEBINAR: Ens cal

Más detalles

OBSERVACIÓ, DETECCIÓ I INTERVENCIÓ EN LA DISLÈXIA

OBSERVACIÓ, DETECCIÓ I INTERVENCIÓ EN LA DISLÈXIA OBSERVACIÓ, DETECCIÓ I INTERVENCIÓ EN LA DISLÈXIA En col laboració amb el Col legi de Logopedes de Catalunya Barcelona, 28 d octubre de 2011 L escriptura és un codi de comunicació social que té característiques

Más detalles

Música ESO. Quadern d exercicis. Israel Rodríguez Giménez

Música ESO. Quadern d exercicis. Israel Rodríguez Giménez Música Israel Rodríguez Giménez Quadern d exercicis n ES Primera edición, 2011 Autor: Israel Rodríguez Giménez Maquetación: Patricia Penavella Soto Edita: Educàlia Editorial, S.L. Imprime: Escenarigràfic,

Más detalles

AnimaTic. Es poden veure els treballs dels nens a la web:

AnimaTic. Es poden veure els treballs dels nens a la web: 1 Crida oberta a la participació. Simpòsium Internacional. La innovació educativa contra les desigualtats és un projecte de docència AICLE (Aprenentatge Integrat de Llengües Estrangeres) en l'àrea de Visual

Más detalles

El relat històric i estat actual del cicle 0-3. Catalunya, Espanya i Europa SETEMBRE 2012 ÀNGELS GEIS

El relat històric i estat actual del cicle 0-3. Catalunya, Espanya i Europa SETEMBRE 2012 ÀNGELS GEIS El relat històric i estat actual del cicle 0-3. Catalunya, Espanya i Europa SETEMBRE 2012 ÀNGELS GEIS Concepcions entorn l atenció a la petita infància. Models que envolten l educació infantil: tradicional

Más detalles

CRITERIS D AVALUACIÓ DE 5è. DE PRIMÀRIA

CRITERIS D AVALUACIÓ DE 5è. DE PRIMÀRIA (1r. Trimestre) ADAPTACIÓ El ritme del seu treball ha estat l adequat. Es mostra segur. Es mostra tranquil. ACTITUD Davant les activitats Treball individual Mostra interès en la realització de les activitats.

Más detalles

Assessorament a l'impuls Material de la Sessió 5

Assessorament a l'impuls Material de la Sessió 5 Títol: Indemnització de 16 milions. Nivell: Tipologia textual: el text periodístic. Primer cicle d ESO (2n) Introducció: A partir d una notícia on-line del diari portiguès Correio da manhã s estudien les

Más detalles

Taller. Els vitralls: una artesania d època medieval

Taller. Els vitralls: una artesania d època medieval Taller Els vitralls: una artesania d època medieval GUIÓ DEL TALLER ELS VITRALLS: UNA ARTESANIA D ÈPOCA MEDIEVAL INTRODUCCIÓ A l època medieval, període de poder i de comerç, la vida quotidiana s organitzava

Más detalles