ACTUALITZACIÓ EN HIPERTENSIÓ ARTERIAL. Dra. Anna Ruiz Comellas CAP Sant Joan de Vilatorrada 18 de maig de 2017

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "ACTUALITZACIÓ EN HIPERTENSIÓ ARTERIAL. Dra. Anna Ruiz Comellas CAP Sant Joan de Vilatorrada 18 de maig de 2017"

Transcripción

1 ACTUALITZACIÓ EN HIPERTENSIÓ ARTERIAL Dra. Anna Ruiz Comellas CAP Sant Joan de Vilatorrada 18 de maig de 2017

2 NOVETATS EN HTA EN L ÚLTIM ANY

3 NOVETATS EN HTA EN L ÚLTIM ANY

4 CRITERIS DE SELECCIÓ Entre l abril de 2016 i l abril de 2017 Aplicabilitat clínica pràctica Que aportin novetats Publicacions de qualitat

5 DE QUÈ PARLAREM... - Epidemiologia de la HTA - Novetats en el diagnòstic - Tecnologia i mesura de la TA - Tractament antihipertensiu - Hipertensió arterial de bata blanca - Soroll a la feina - Meditació i HTA - Guies i consens

6 TENDÈNCIA POBLACIONAL MUNDIAL DE LA PRESSIÓ ARTERIAL DELS DARRERS 40 ANYS

7 TENDÈNCIA POBLACIONAL DE LA PA últims 40 a. Objectiu: Avaluar les tendències mundials en la PAS i PAD mitjanes, i la prevalença i nombre de persones amb PA elevada, >140 i/o >90 mmhg.

8 TENDÈNCIA POBLACIONAL DE LA PA últims 40 a.

9 PREVALENÇA D HTA al 2015

10 TENDÈNCIA POBLACIONAL DE LA PA últims 40 a. CONCLUSIONS Durant les últimes 4 dècades, el mal control de la PA ha passat dels països rics als països amb baixos ingressos (Sud d'àsia i Àfrica subsahariana), mentre que la PA ha estat persistentment alta a Europa central i oriental.

11 NOVETATS EN EL DIAGNÒSTIC D HTA NOVETATS EN EL DIAGNÒSTIC D HTA: - Mesura Clínica - Pressió ambulatòria: AMPA I MAPA - Mesura Clínica Automàtica

12

13 NOVETATS EN EL DIAGNÒSTIC D HTA NOVETATS EN EL DIAGNÒSTIC D HTA: - Mesura Clínica - Pressió ambulatòria: AMPA I MAPA - Mesura Clínica Automàtica

14 NOVETATS EN EL DIAGNÒSTIC D HTA TECNOLOGIA I MESURA DE LA PRESSIÓ ARTERIAL

15 TECNOLOGIA I MESURA DE LA TA The Freescan self-blood pressure monitor Journal of Human Hypertension (2017), 1 4

16 TRACTAMENT ANTIHIPERTENSIU EN PACIENTS AMB RISC CARDIOVASCULAR INTERMEDI

17 TRACTAMENT ANTIHIPERTENSIU EN PACIENTS AMB RCV INTERMEDI Original Article Blood-Pressure Lowering in Intermediate-Risk Persons without Cardiovascular Disease Eva M. Lonn, M.D., Jackie Bosch, Ph.D., Patricio López-Jaramillo, M.D., Ph.D., Jun Zhu, M.D., Lisheng Liu, M.D., Prem Pais, M.D., Rafael Diaz, M.D., Denis Xavier, M.D., Karen Sliwa, M.D., Ph.D., Antonio Dans, M.D., Alvaro Avezum, M.D., Ph.D., Leopoldo S. Piegas, M.D., Ph.D., Katalin Keltai, M.D., Ph.D., Matyas Keltai, M.D., Ph.D., Irina Chazova, M.D., Ph.D., Ron J.G. Peters, M.D., Ph.D., Claes Held, M.D., Ph.D., Khalid Yusoff, M.D., Basil S. Lewis, M.D., Petr Jansky, M.D., Alexander Parkhomenko, M.D., Ph.D., Kamlesh Khunti, M.D., Ph.D., William D. Toff, M.D., Christopher M. Reid, Ph.D., John Varigos, B.Sc., Lawrence A. Leiter, M.D., Dora I. Molina, M.D., Robert McKelvie, M.D., Ph.D., Janice Pogue, Ph.D., Joanne Wilkinson, B.A., Hyejung Jung, M.Sc., Gilles Dagenais, M.D., Salim Yusuf, M.B., B.S., D.Phil., for the HOPE-3 Investigators N Engl J Med Volume 374(21): May 26, Assaig clínic: HOPE 3, Disseny factorial 2x participants, sense MCV i risc intermedi

18 TRACTAMENT ANTIHIPERTENSIU EN PACIENTS AMB RCV INTERMEDI Objectiu Avaluar el paper dels antihipertensius en les persones amb risc CV intermedi Criteris d'inclusió: - Homes 55 anys, dones 65 anys - Amb almenys un dels següents factors de RCV: - Elevada relació cintura-maluc - Nivells baixos d HDL-c - Ús actual o recent del tabac, disglucèmia - Ant. familiars de malaltia coronària prematura - Disfunció renal lleu Criteris d'exclusió: - Participants amb MCV

19 TRACTAMENT ANTIHIPERTENSIU EN PACIENTS AMB RCV INTERMEDI N=6356 N=6349

20 TRACTAMENT ANTIHIPERTENSIU EN PACIENTS AMB RCV INTERMEDI

21 TRACTAMENT ANTIHIPERTENSIU EN PACIENTS AMB RCV INTERMEDI Figure 1. Systolic Blood Pressure over the Course of the Trial, According to Trial Group. I bars represent 95% confidence intervals

22 TRACTAMENT ANTIHIPERTENSIU EN PACIENTS AMB RCV INTERMEDI Cumulative Incidence of Major Cardiovascular Events, According to Trial Group.

23 TRACTAMENT ANTIHIPERTENSIU EN PACIENTS AMB RCV INTERMEDI

24 TRACTAMENT ANTIHIPERTENSIU EN PACIENTS AMB RCV INTERMEDI CONCLUSIONS El tractament amb candesartan 16 mg / HCTZ 12.5 mg no es va associar amb una menor taxa d esdeveniments CV majors en comparació amb el placebo, entre pacients amb RCV intermedi sense malaltia CV.

25 HTA, OSTEOPOROSI I TIAZIDES

26 HTA, OSTEOPOROSI I TIAZIDES J Hypertens Jan;35(1): Estudi retrospectiu a Suècia, cohort de hipertensos, > 45 anys centre d Atenció Primària. - Seguiment : fins a l'aparició d'una fractura osteoporòtica, mort o finalització de l'estudi després d 11 anys.

27 HTA, OSTEOPOROSI I TIAZIDES

28 Home Dona

29 CONCLUSIONS: - En pacients amb HTA el tractament amb tiazides redueix el risc de fractures osteoporòtiques. - L efecte protector de les tiazides s incrementa amb la major durada de la prescripció. - La supressió del tractament amb tiazides sembla que podria augmentar el risc de fractures.

30 QUIN RISC TÉ SER HIPERTENS DE BATA BLANCA?

31 J Hypertens Apr;34(4): Es va fer una revisió sistemàtica d'estudis de cohorts. - Es van incloure 14 estudis amb un total de participants ( pacients normotensos, 4806 amb WCH i amb HTN sostinguda) amb una edat mitjana de 59 anys i un seguiment de 8 anys.

32 Esdeveniments cardiovasculars La incidència d'esdeveniments CV va ser del 6% en els hipertensos de bata blanca i del 4% en pacients normotensos (OR 1,73, 95% CI 1,27-2,36; P <0,006).

33 Mortalitat cardiovascular: La incidènica de mortalitat CV va ser del 4% en els hipertensos de bata blanca i del 1,2% en pacients normotensos (OR 2,79, 95% CI 1,62-4,8; P <0,001).

34 Esdeveniments cardiovasculars La incidència d'esdeveniments CV va ser del 5,7% en els hipertensos de bata blanca i del 11,4% dels participants amb HTA sostinguda (OR 0.40, 95% CI 0,32-0,51; P <0,001).

35 Mortalitat cardiovascular: La incidència de mortalitat CV va ser del 4,2% en els hipertensos de bata blanca i del 6,6% en els participants amb HTA sostinguda (OR 0,48% CI 0,36-0,64; P <0,001).

36 CONCLUSIÓ: La morbimortalitat CV associada a la HTA de bata blanca és lleugerament superior a la de la normotensió, però inferior a la de la HTA sostinguda.

37 EL SOROLL A LA FEINA

38 EL SOROLL A LA FEINA - Relació entre l'exposició a diferents freqüències de soroll i la incidència de la HTA. - Estudi retrospectiu. - Una cohort de voluntaris de 4 empreses de maquinària de Taiwan (1973 a 2012).

39 CONCLUSIÓ: - L exposició al soroll a la feina s associa a un major risc d HTA. - Una exposició a un soroll persistent de 4 khz a la feina encara té una relació més intensa amb la incidència d HTA.

40 MEDITACIÓ I HTA

41 J Hypertens Apr;35(4): Objectiu: Avaluar l efecte de la meditació sobre la pressió arterial (clínica i ambulatòria), inclosa la meditació transcendental i la no-transcendental estudis: 12 de MT i 9 Non-MT

42 PAS clínica

43 PAS MAPA

44 PAD MAPA

45 CONCLUSIÓ: La meditació no-transcendental pot ser una alternativa per reduir la PAS i la PAD (clínica i ambulatòria). Cal més recerca sobre els efectes de la meditació transcendental sobre la PAS mesurada per MAPA.

46 GUIES I CONSENS

47 CONSENS (Hypertension Oct; 68) Sembla que HI HA UNA FORTA EVIDÈNCIA ENTRE LA HTA EN LA MITJANA EDAT I LA FUNCIÓ COGNITIVA EN LA VELLESA, però l'impacte de la HTA en l estat cognitiu en l'edat avançada i que el tractament antihipertensiu millori la cognició no és concloent.

48 CONSENS J Hypertens Oct;34(10):

49 NOVES GUIES

50 NOVES GUIES

51 NOVES GUIES

52 Situacions freqüents en ancians que podrien donar lloc a sobrediagnòstic i sobretractament: 1. La rigidesa arterial, que pot donar lloc a xifres falsament elevades, i pseudohipertensió. 2. La HTA de bata blanca o aïllada a la consulta. 3. Major variabilitat en les xifres de pressió arterial (PA).

53 Pels OBJECTIUS DE CONTROL cal tenir en compte: - l edat - la comorbiditat associada i la funcionalitat, pel que la valoració geriàtrica integral serà molt important.

54

55

56

57 PACIENTS TERMINALS: No hi ha cap evidència de benefici del tractament antihipertensiu en aquest tipus de pacient.

58 AMB QUIN FÀRMAC INICIAR EL TRACTAMENT FARMACOLÒGIC? Grup farmacològic d elecció: 1. Primera elecció: diürètics, calciantagonistes i IECA (GR B). 2. Iniciar amb dosis baixes i fer un augment gradual 3. Segons comorbiditats acompanyants: - HTA sistòlica aïllada: Diürètics i calci-antagonistes (GR B). 4. Abans d iniciar el tractament és important descartar la HTA i la hipotensió ortostàtica, sobretot en diabètics i en els que presentin caigudes freqüents. Combinació de fàrmacs: Cal fer-la amb prudència, avaluant la resposta i monitoritzant efectes adversos. En els pacients fràgils, si xifres de PA < 140 mmhg valorar la retirada de medicació antihipertensiva.

59 SEGUIMENT DEL PACIENT HIPERTENS ANCIÀ: 1. Si es pauta un diürètic o IECA, caldria fer un control analític amb ionograma i funció renal als 15 dies d haver-lo iniciat (GR D). 2. En les visites de seguiment cal preguntar per possibles símptomes d hipotensió (ortostàtica, hipotensió postprandial, caigudes injustificades...) En aquest cas, valorar la realització d una MAPA per confirmar-la, i si és així reconsiderar el tractament farmacològic. 3. Es recomana: - Visita anual amb analítica i exploració física. - ECG (cada 2 anys).

60 NOVES GUIES

61

62 PREVALENÇA D HTA al 2015

63 POBLACIÓ DEL SUD D ÀSIA: Incidència de CI superior a la mitjana. Recomanacions: Especial atenció en la detecció de la sd. metabòlica, actuació: - l exercici físic i el pes - evitar tiazídics per la incidència de DM Atenció a la ingesta de sal a la població.

64 POBLACIÓ DE L ÀFRICA SUBSAHARIANA: Major sensibilitat a la sal amb formes més severes d HTA. Recomanacions: Restricció de sal. En general pitjor resposta als antihipertensius i necessiten major percentatge de combinacions. Moltes Guies recomanen els diürètics i els antagonistes del calci, tot i que no hi ha unanimitat. - No es recomanen els beta-bloc. com a primera opció.

65 Noves tecnologies CONCLUSIONS Contaminació acústica

27 Jornades catalanes sobre Hipertensió Arterial 21 Reunió de la Societat Catalana d Hipertensió Arterial Barcelona. 16 i 17 de Desembre de 2014

27 Jornades catalanes sobre Hipertensió Arterial 21 Reunió de la Societat Catalana d Hipertensió Arterial Barcelona. 16 i 17 de Desembre de 2014 27 Jornades catalanes sobre Hipertensió Arterial 21 Reunió de la Societat Catalana d Hipertensió Arterial Barcelona. 16 i 17 de Desembre de 2014 Pedro Armario Area Atenció Integrada Risc Vascular Servei

Más detalles

Isabel Comerma Coma Curs ABBEL Maig 2016

Isabel Comerma Coma Curs ABBEL Maig 2016 Que hi ha de nou en Hipertensió Novetats darrer any Isabel Comerma Coma Curs ABBEL Maig 2016 Que hi ha de nou en Hipertensió Novetats darrer any Isabel Comerma Coma Curs ABBEL Maig 2016 En que podem millorar?

Más detalles

Pressió ambulatòria en els

Pressió ambulatòria en els Pressió ambulatòria en els hipertensos Dia Nit 130/84 103/59 Morbimortalidad CV Normotensos vs HCA vs HTA sostenida 1.564 HTA estadío I; Seguimiento 10 años Verdecchia P. Hypertension 2000; 35: 844-851.

Más detalles

GUIES DE LA SOCIETAT CATALANA D'HIPERTENSIÓ ARTERIAL. 1 de juny del 2011

GUIES DE LA SOCIETAT CATALANA D'HIPERTENSIÓ ARTERIAL. 1 de juny del 2011 GUIES DE LA SOCIETAT CATALANA D'HIPERTENSIÓ ARTERIAL 1 de juny del 2011 Guies Practica Clínica Conjunt recomanacions basades en l evidencia Ajuda als professionals a seleccionar les opcions diagnostiques

Más detalles

Hipertensió i factors ambientals: influència del clima. Anna Ponjoan Thäns

Hipertensió i factors ambientals: influència del clima. Anna Ponjoan Thäns Hipertensió i factors ambientals: influència del clima Anna Ponjoan Thäns Onada de fred Onada de calor A Catalunya, el risc de hospitalització per malaltia cardiovascular augmenta durant les onades de

Más detalles

Malalties cròniques, tractaments eterns? Com afrontem la retirada de fàrmacs al tractament de la demència, osteoporosi, dislipèmies, depressió...

Malalties cròniques, tractaments eterns? Com afrontem la retirada de fàrmacs al tractament de la demència, osteoporosi, dislipèmies, depressió... Malalties cròniques, tractaments eterns? Com afrontem la retirada de fàrmacs al tractament de la demència, osteoporosi, dislipèmies, depressió... XI JORNADES D ACTUALITZACIÓ TERAPÈUTICA 2011. Introducció

Más detalles

TAULES PER AL CÀLCUL DEL RISC CORONARI EN 10 ANYS

TAULES PER AL CÀLCUL DEL RISC CORONARI EN 10 ANYS TAULES PER AL CÀLCUL DEL RISC CORONARI EN 10 ANYS ADAPTACIÓ DE LES TAULES DE FRAMINGHAM A LA POBLACIÓ DE CATALUNYA PREVENCIÓ PRIMÀRIA DE LA MALALTIA CORONÀRIA Taules de Framingham calibrades per al seu

Más detalles

Diabetis. Dr. Joan Barrot de la Puente ABS Jordi Nadal, Salt ( Girona ) Grup GEDAPS. 27 maig de 2014, Barcelona. Jornada de Debat en Gestió Clínica

Diabetis. Dr. Joan Barrot de la Puente ABS Jordi Nadal, Salt ( Girona ) Grup GEDAPS. 27 maig de 2014, Barcelona. Jornada de Debat en Gestió Clínica Diabetis Dr. Joan Barrot de la Puente ABS Jordi Nadal, Salt ( Girona ) Grup GEDAPS 27 maig de 2014, Barcelona Què aporten els Programes d' Harmonització Terapèutica en el marc de les guies existents pel

Más detalles

EL PACIENT AMB FUNCIÓ RENAL DISMINUÏDA

EL PACIENT AMB FUNCIÓ RENAL DISMINUÏDA A Unitat Docent d Estades en Pràctiques Tutelades 3a Jornada EL PACIENT AMB FUNCIÓ RENAL DISMINUÏDA Dra. MªAngels Via Sosa Professora Associada de la UB UCD Barcelonès Nord i Maresme 18 de març 2014 Per

Más detalles

UN ANY MÉS CSIF PARTICIPA EN ELS ACTES DEL DIA INTERNACIONAL CONTRA EL CÀNCER DE MAMA

UN ANY MÉS CSIF PARTICIPA EN ELS ACTES DEL DIA INTERNACIONAL CONTRA EL CÀNCER DE MAMA UN ANY MÉS CSIF PARTICIPA EN ELS ACTES DEL DIA INTERNACIONAL CONTRA EL CÀNCER DE MAMA CÀNCER DE MAMA: LA PREVENCIÓ ÉS ESSENCIAL El 19 d'octubre el dia internacional contra la malaltia, que suposa la primera

Más detalles

Impacte de la contaminació de l aire en la salut de la població de Barcelona

Impacte de la contaminació de l aire en la salut de la població de Barcelona Impacte de la contaminació de l aire en la salut de la població de Barcelona Grup de treball ASPB: Glòria Perez (SESIS), Marc Marí (SEQUIA), Laia Font (SEQUIA), Brenda León (SESIS), Marc Rico (SEQUIA),

Más detalles

DM2 Tractament amb Insulina

DM2 Tractament amb Insulina DM2 Tractament amb Insulina i mal control metabòlic DM2 amb mal control metabòlic Home de 67 anys, HTA als 57 anys Diabetis Mellitus tipo 2 als 62 anys i Dislipèmia mixta als 60 anys Debut de la DM2 fa

Más detalles

DM2 Tractament amb Insulina

DM2 Tractament amb Insulina DM2 Tractament amb Insulina i mal control metabòlic DM2 amb mal control metabòlic Home de 67 anys, HTA als 57 anys Diabetis Mellitus tipo 2 als 62 anys i Dislipèmia mixta als 60 anys Debut de la DM2 fa

Más detalles

Cardiopatia isquèmica

Cardiopatia isquèmica OBESITAT i morbi mortalitat cardiovascular. Cardiopatia isquèmica Dra. Mercè Camprubí Servei de Cardiologia Hospital Universitari Joan XXIII Tarragona Obesitat i morbimortalitat cardiovascular Reducció

Más detalles

Evolució de la complexitat assistencial en atenció sociosanitària d internament

Evolució de la complexitat assistencial en atenció sociosanitària d internament Evolució de la complexitat assistencial en atenció sociosanitària d internament Evolució de la complexitat assistencial en atenció sociosanitària d internament Objectiu Analitzar el comportament d indicadors

Más detalles

Optimització de l atenció al pacient amb hipertensió arterial. Gabriel Coll de Tuero, Girona Decembre, 2015

Optimització de l atenció al pacient amb hipertensió arterial. Gabriel Coll de Tuero, Girona Decembre, 2015 Optimització de l atenció al pacient amb hipertensió arterial Gabriel Coll de Tuero, Girona Decembre, 2015 Guió Influència de l estació de l any en el diagnòstic d HTA. El protocol diagnòstic d HTA s ha

Más detalles

UTILITAT DE L ÍNDEX TURMELL-BRAÇ COM A MARCADOR

UTILITAT DE L ÍNDEX TURMELL-BRAÇ COM A MARCADOR UTILITAT DE L ÍNDEX TURMELL-BRAÇ COM A MARCADOR PRONÒSTIC DE MALALTIA CARDIOVASCULAR. RESULTATS DEL SEGUIMENT DURANT 10 ANYS D UNA COHORT DE PACIENTS DIABÈTICS TIPUS 2. M. Bundó, L. Muñoz, C. Pérez, JJ.

Más detalles

Clotilde Morales Coca Especialista en Medicina Interna Unitat de Risc Vascular

Clotilde Morales Coca Especialista en Medicina Interna Unitat de Risc Vascular Clotilde Morales Coca Especialista en Medicina Interna Unitat de Risc Vascular Clotilde Morales Coca Especialista en Medicina Interna Unitat de Risc Vascular Clotilde Morales Coca Especialista en Medicina

Más detalles

IMPORTÀNCIA DE LA REVISIÓ MÈDICO-ESPORTIVA. Dra. Silvia Treviño BQ

IMPORTÀNCIA DE LA REVISIÓ MÈDICO-ESPORTIVA. Dra. Silvia Treviño BQ IMPORTÀNCIA DE LA REVISIÓ MÈDICO-ESPORTIVA Dra. Silvia Treviño BQ Salut @doctoratrevi www.doctoratrevi.blogspot.com OBJECTIU DEL RECONEIXEMENT MÈDICO-ESPORTIU Valoració de l estat de salut general. Valoració

Más detalles

Millora de l EQA. ABS Sta. Eugènia de Berga 2014

Millora de l EQA. ABS Sta. Eugènia de Berga 2014 Millora de l EQA. ABS Sta. Eugènia de Berga 2014 1. DISLIPÈMIA. Càlcul del risc coronari (CRC) REGICOR + HTA. Control dels pacients amb HTA i malaltia CV. Mesura del risc coronari (CRC Regicor): Indicació

Más detalles

REVISIÓ BIBLIOGRÀFICA 2013: LÍPIDS. Xavier Pintó Unitat de Lípids i Risc Vascular Servei de Medicina Interna Hospital Universitari de Bellvitge

REVISIÓ BIBLIOGRÀFICA 2013: LÍPIDS. Xavier Pintó Unitat de Lípids i Risc Vascular Servei de Medicina Interna Hospital Universitari de Bellvitge REVISIÓ BIBLIOGRÀFICA 2013: LÍPIDS Xavier Pintó Unitat de Lípids i Risc Vascular Servei de Medicina Interna Hospital Universitari de Bellvitge Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean

Más detalles

Més enllà del bloqueig del sistema renina angiotensina en el pacient diabètic: canvi de paradigma? IECA / ARA.

Més enllà del bloqueig del sistema renina angiotensina en el pacient diabètic: canvi de paradigma? IECA / ARA. Més enllà del bloqueig del sistema renina angiotensina en el pacient diabètic: canvi de paradigma? IECA / ARA. Mència Benítez Camps Metge de Família EAP Gòtic La diabetis en el segle XXI Regions Prevalença

Más detalles

Actualització sobre seguretat dels medicaments d ús comú en atenció primària. Joan-Ramon Laporte

Actualització sobre seguretat dels medicaments d ús comú en atenció primària. Joan-Ramon Laporte Actualització sobre seguretat dels medicaments d ús comú en atenció primària Joan-Ramon Laporte Actualització sobre seguretat Risc cardiovascular, estatines, diabetis, miopatia, hepatitis Tractaments antitrombòtics:

Más detalles

Vigilància epidemiològica de la infecció pel VIH i la SIDA a Catalunya.

Vigilància epidemiològica de la infecció pel VIH i la SIDA a Catalunya. Vigilància epidemiològica de la infecció pel VIH i la SIDA a. Actualització a 31 de desembre de 2012 1 Índex Introducció... 3 Diagnòstics de VIH... 4 Casos de SIDA... 5 Resum i conclusions... 6 Taules

Más detalles

Curs per residents M F i C Asociació Catalana de Diabetes. 11 de març 2009

Curs per residents M F i C Asociació Catalana de Diabetes. 11 de març 2009 Control dels FRCV i Malaltia Cardiovascular. Demanem massa als pacients? Xavier Mundet Curs per residents M F i C Asociació Catalana de Diabetes Gedaps 11 de març 2009 Objectius del tractament de la DM

Más detalles

Sessions d Actualització en Cardiologia Curs La síndrome coronària aguda en el malalt molt ancià. Què hem de fer?

Sessions d Actualització en Cardiologia Curs La síndrome coronària aguda en el malalt molt ancià. Què hem de fer? Sessions d Actualització en Cardiologia Curs 2012-13 La síndrome coronària aguda en el malalt molt ancià. Què hem de fer? 4 de Febrer del 2013 Jordi Bañeras Rius 1.Evidència científica. En quin grau representen

Más detalles

DISLIPÈMIA. Aportacions locals

DISLIPÈMIA. Aportacions locals DISLIPÈMIA Aportacions locals Punt de partida Situació actual- GPC ICS 2009 DSL RISC TRACT Objectius RC 240 o DFA RC 10% CEV i Fàrmacs cldl < 130 Diabetis amb MAU Molt alt o PS CEV i

Más detalles

Actualització sobre seguretat dels medicaments d ús comú en atenció primària. Joan-Ramon Laporte

Actualització sobre seguretat dels medicaments d ús comú en atenció primària. Joan-Ramon Laporte Actualització sobre seguretat dels medicaments d ús comú en atenció primària Joan-Ramon Laporte Actualització sobre seguretat Risc cardiovascular, estatines, diabetis, miopatia, hepatitis Tractaments antitrombòtics:

Más detalles

Situació actual de l accés vascular a Catalunya

Situació actual de l accés vascular a Catalunya Situació actual de l accés vascular a Catalunya Emma Arcos, Jordi Comas, Roser Deulofeu i la Comissió de Seguiment del Registre de Malalts Renals de Catalunya Registre de Malalts Renals de Catalunya Organització

Más detalles

Varicel la i Herpes Zòster

Varicel la i Herpes Zòster Varicel la i Herpes Zòster Carme Batalla CAP Sant Quirze del Vallès Grup d Infeccioses PAPPS-semFYC Varicel la. Epidemiologia L any 2006 s han declarat 177.301 casos de varicel la a Espanya (BES 2006;14:253-264)

Más detalles

Prescripció de benzodiazepines als ancians ingressats a la Unitat d Aguts de psiquiatria del PSSJD. Silvia Sibelo Natalia Pastrana Alba Ahicart

Prescripció de benzodiazepines als ancians ingressats a la Unitat d Aguts de psiquiatria del PSSJD. Silvia Sibelo Natalia Pastrana Alba Ahicart Prescripció de benzodiazepines als ancians ingressats a la Unitat d Aguts de psiquiatria del PSSJD Silvia Sibelo Natalia Pastrana Alba Ahicart INTRODUCCIÓ El grup de benzodiazepines figura entre les prescripcions

Más detalles

S hereta el càncer de mama?

S hereta el càncer de mama? S hereta el càncer de mama? Càncer de mama i herència El càncer de mama consisteix en el creixement descontrolat de cèl lules malignes en el teixit mamari. Existeixen dos tipus principals de tumor, el

Más detalles

EL DÈFICIT DE VITAMINA D S ASSOCIA A L OBESITAT TIPUS III I A LA SÍNDROME METABÒLICA

EL DÈFICIT DE VITAMINA D S ASSOCIA A L OBESITAT TIPUS III I A LA SÍNDROME METABÒLICA EL DÈFICIT DE VITAMINA D S ASSOCIA A L OBESITAT TIPUS III I A LA SÍNDROME METABÒLICA Miñambres I, Cubero JM, Sánchez-Hernández J, Saigí I, Santos MD, Martín E, Chico A, Pérez A. Servei d Endocrinologia

Más detalles

Atur a Terrassa (abril de 2010)

Atur a Terrassa (abril de 2010) Atur a Terrassa (abril de 2010) Índex Atur registrat Atur per sexe Atur per sector econòmic Atur per edats Atur per nivell formatiu Col lectiu immigrant Durada de l atur Durada de l atur per sexes Durada

Más detalles

Annex 3. Acord individualitzat de seguiment compartit de pacients amb malalties minoritàries

Annex 3. Acord individualitzat de seguiment compartit de pacients amb malalties minoritàries Annex 3. Acord individualitzat de seguiment compartit de pacients amb malalties minoritàries compartit annex és definir el procediment per establir un acord individualitzat de seguiment de referència -

Más detalles

Tractament farmacològic de la malaltia d Alzheimer

Tractament farmacològic de la malaltia d Alzheimer Tractament farmacològic de la malaltia d Alzheimer Informe d avaluació de resultats del Registre de tractament farmacològic de la malaltia d Alzheimer Gerència d Harmonització Farmacoterapèutica Àrea del

Más detalles

BLOC 2: OSTEOPOROSI PER FÀRMACS. INCOMPLIMENT DANIEL MARTÍNEZ L AGUNA MF CAP SANT MARTÍ. GDT OP CAMFIC. GREMPAL IDIAP JORDI GOL

BLOC 2: OSTEOPOROSI PER FÀRMACS. INCOMPLIMENT DANIEL MARTÍNEZ L AGUNA MF CAP SANT MARTÍ. GDT OP CAMFIC. GREMPAL IDIAP JORDI GOL MANEIG DE L OSTEOPOROSI SECUNDÀRIA A PATOLOGIES PREVALENTS A LES CONSULTES D ATENCIÓ PRIMÀRIA 12 DE MAIG DEL 2016 BLOC 2: OSTEOPOROSI PER FÀRMACS. INCOMPLIMENT Fractures per fragilitat secundàries a fàrmacs

Más detalles

CONGESTIÓ REFRACTÀRIA. Núria Farré Unitat d Insuficiència Cardíaca Març 2017

CONGESTIÓ REFRACTÀRIA. Núria Farré Unitat d Insuficiència Cardíaca Març 2017 CONGESTIÓ REFRACTÀRIA Núria Farré Unitat d Insuficiència Cardíaca Març 2017 Congestió refractària resistència a diürètic DEFINICIÓ Resistència a diürètic Fracàs per aconseguir la reducció terapèuticament

Más detalles

Hipertensió Arterial

Hipertensió Arterial HipertensióArterial Què és la hipertensió arterial (HTA)? És l elevació continuada de les xifres de pressió arterial (PA), tant la sistòiica com la diastòlica. Una persona és hipertensa quan té repetidamentuna

Más detalles

TENSIÓ ARTERIAL VALOR VARIABLE

TENSIÓ ARTERIAL VALOR VARIABLE TENSIÓ ARTERIAL VALOR VARIABLE Isabel Comerma i Coma Nefrologa Març 2009 Que es la Tensió Arterial 1 Ajust tensió Immediata Sistema simpatic Curt plaç Eliminació Na Llarg plaç Canvis estructurals parets

Más detalles

Vigilància de la salut a la UPC

Vigilància de la salut a la UPC Marc normatiu. Aplicació a la UPC Informació bàsica en PRL Convenis U-E PACAE Vigilància de la salut a la UPC Què fer en cas d accident Vigilància de la salut a la UPC https://www.upc.edu/prevencio/ca/salutupc

Más detalles

LA RETINOPATIA DIABÈTICA

LA RETINOPATIA DIABÈTICA L ULL DIABÈTIC LA RETINOPATIA DIABÈTICA La diabetis és una malaltia que afecta el 13% de la població espanyola, una alta prevalença que va en augment i que la converteix en la malaltia metabòlica més freqüent.

Más detalles

Resultats MSIQ setembre ELS NOSTRES VALORS: Qualitat professional, Equip, Desenvolupament i Compromís

Resultats MSIQ setembre ELS NOSTRES VALORS: Qualitat professional, Equip, Desenvolupament i Compromís Resultats MSIQ setembre 2014 ELS NOSTRES VALORS: Qualitat professional, Equip, Desenvolupament i Compromís HOSPITAL TRANSVERSAL (H. Sant Joan Despí Moisès Broggi + H. General de l Hospitalet) Activitat

Más detalles

Casos Clínics en HTA

Casos Clínics en HTA Casos Clínics en HTA Casos Clínics en HTA Cas 1: Manel Home de 56 anys Fumador 10 cigarrets al dia TA 156/ 94 mmhg ; fc 78 x 1r dia (mitjana 2 mesures)... 154/97 mmhg 2n dia (mitjana 2 mesures)... 152/93

Más detalles

PROVES RÀPIDES DE DETECCIÓ DEL VIH EN L ENTORN NO CLÍNIC 2013

PROVES RÀPIDES DE DETECCIÓ DEL VIH EN L ENTORN NO CLÍNIC 2013 PROVES RÀPIDES DE DETECCIÓ DEL VIH EN L ENTORN NO CLÍNIC 2013 Coordinació Autonòmica de Drogues i de l Estratègia de la Sida 2 ÍNDEX: Introducció... 3 Resultats de les proves ràpides de detecció del VIH...

Más detalles

Fisioteràpia. HUSJR. Farmacologia. FMCS. URV

Fisioteràpia. HUSJR. Farmacologia. FMCS. URV VALORACIÓ DE L EFICÀCIA DEL DEXKETOPROFÈN EN LA SÍNDROME SUBACROMIAL AMB DIFERENTS TRACTAMENTS DE FISIOTERÀPIA Laura Pérez Merino 1 Glòria Bernal Alarcón 1 Jenny Faba Martínez 1 Ana Ester Astilleros López

Más detalles

Què ès un Ictus? Com l evitem? Cures a tenir en compte si tenim un Ictus. EDUCACIÓ SANITÀRIA Sra. Silvia Olivares, infermera

Què ès un Ictus? Com l evitem? Cures a tenir en compte si tenim un Ictus. EDUCACIÓ SANITÀRIA Sra. Silvia Olivares, infermera Què ès un Ictus? Com l evitem? Cures a tenir en compte si tenim un Ictus EDUCACIÓ SANITÀRIA Sra. Silvia Olivares, infermera OBJECTIUS: Major nombre de població nombre persones amb tractament (20%) Normes/consells

Más detalles

Fractura de fèmur Núria Molist Brunet Octubre 2012

Fractura de fèmur Núria Molist Brunet Octubre 2012 Fractura de fèmur Núria Molist Brunet Octubre 2012 Pacient geriàtric amb fractura de fèmur 2009 Ingrés a COT Professional responsable: traumatòleg Visitat per geriatria si des de COT s identificava alguna

Más detalles

Vigilància epidemiològica de la infecció pel VIH i la SIDA a Catalunya. Informe anual 2016

Vigilància epidemiològica de la infecció pel VIH i la SIDA a Catalunya. Informe anual 2016 Vigilància epidemiològica de la infecció pel VIH i la SIDA a Catalunya Informe anual 2016 Autors: Centre d'estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya (CEEICSAT) Alguns drets reservats: 2017,

Más detalles

EFECTES NEUROPSIQUIÀTRICS DE

EFECTES NEUROPSIQUIÀTRICS DE EFECTES NEUROPSIQUIÀTRICS DE L INTERFERÓ PEGILAT ALFA EN EL TRACTAMENT DE L HEPATITIS C DE PACIENTS CO-INFECTATS PEL VIH Marta Martin-Subero 1, Antoni Jou 2, Carmina R. Fumaz 2, Anna Salas 2, M. Eulalia

Más detalles

Impacte del càncer i prioritats en atenció oncològica

Impacte del càncer i prioritats en atenció oncològica Impacte del càncer i prioritats en atenció oncològica Procés oncològic i TICs en l entorn CSB: diagnòstic ràpid i cribratge del càncer. 29 de novembre de 2013 Impacte del càncer a Catalunya: tendències

Más detalles

Marina Roca Monsó Març 2015

Marina Roca Monsó Març 2015 Marina Roca Monsó Març 2015 Malaltia cardiovascular principal causa de mort a nivell espanyol 2012 Colesterol important factor risc cardiovascular (FRCV) Prevalença 24% hipercolesterolèmia 18% Esterol:

Más detalles

Fins a quines xifres de colesterol LDL cal arribar?

Fins a quines xifres de colesterol LDL cal arribar? Fins a quines xifres de colesterol LDL cal arribar? 2 abril de 2011 Berga Clotilde Morales Especialista en Medicina Interna Unitat De Lípids i Risc Vascular Althaia. Manresa Em toca convèncer-vos que baixar

Más detalles

Lo mejor del año en 10 minutos Dr. Javier Sobrino Martínez Unidad de HTA. Madrid 24 de abril de 2015

Lo mejor del año en 10 minutos Dr. Javier Sobrino Martínez Unidad de HTA. Madrid 24 de abril de 2015 Lo mejor del año en 10 minutos Dr. Javier Sobrino Martínez Unidad de HTA Madrid 24 de abril de 2015 Arterial Hypertension 20000 18969 18000 16000 14000 12000 11111 12117 12395 12943 13417 13622 14427 14975

Más detalles

De què morim. Mortalitat a les Illes Balears

De què morim. Mortalitat a les Illes Balears 267 Cada any moren a les Illes Balears més de 7.000 persones. Les malalties del són la primera causa de mort en les dones, seguides dels tumors. En canvi, en els homes, els tumors han passat a ser la primera

Más detalles

Factors de risc de l arteriosclerosi obliterant: una perspectiva poblacional

Factors de risc de l arteriosclerosi obliterant: una perspectiva poblacional 3a Jornada VASCULAR AIS - BE ISQUÈMIA CRÒNICA EXTREMITATS HOSPITAL UNIVERSITARI SAGRAT COR 9 de Novembre de 2010 Factors de risc de l arteriosclerosi obliterant: una perspectiva poblacional José Miguel

Más detalles

Cirurgia colo-rectal a la vellesa

Cirurgia colo-rectal a la vellesa Cirurgia colo-rectal a la vellesa Condiciona l edat extrema la raó de prevalença de les complicacions? Autors: Martínez Vilalta M, García Larrosa A, Hevia R, Gil V, Vallet J, Sueiras A Servei de Cirurgia

Más detalles

El control de la malaltia cardiovascular crònica en el sistema de salut

El control de la malaltia cardiovascular crònica en el sistema de salut Girona 16 de novembre de 2012 El control de la malaltia cardiovascular crònica en el sistema de salut Prevenció primària: El control dels factors de risc Rafel Ramos Prevalença i control dels factors de

Más detalles

Does the economic recession influence the incidence of pertussis in a cosmopolitan European city?

Does the economic recession influence the incidence of pertussis in a cosmopolitan European city? Does the economic recession influence the incidence of pertussis in a cosmopolitan European city? Sílvia Brugueras, Cristina Rius, Joan Pau Millet, Martí Casals, Joan A. Caylà and Barcelona Pertussis Working

Más detalles

Esquema. presentació (tipus de taller sobre mesures dela PA) mesures de PA: TAC, AMPA, MAPA: indicacions i recomanacions tensió arterial clínica

Esquema. presentació (tipus de taller sobre mesures dela PA) mesures de PA: TAC, AMPA, MAPA: indicacions i recomanacions tensió arterial clínica Esquema presentació (tipus de taller sobre mesures dela PA) mesures de PA: TAC, AMPA, MAPA: indicacions i recomanacions tensió arterial clínica AMPA MAPA pràctica de presa de TA: (role play 2 voluntaris).

Más detalles

Evolució del preu dels productes lactis a diferents supermercats de Barcelona. Informe setembre 2009

Evolució del preu dels productes lactis a diferents supermercats de Barcelona. Informe setembre 2009 Evolució del preu dels productes lactis a diferents supermercats de Barcelona Informe setembre 2009 Des de l Observatori de la llet es fa un seguiment dels preus al consum dels productes lactis, a 5 àrees

Más detalles

Efectivitat de l electroestimulació analgèsica en el tractament del dolor produït per el síndrome de la fuetada cervical

Efectivitat de l electroestimulació analgèsica en el tractament del dolor produït per el síndrome de la fuetada cervical Efectivitat de l electroestimulació analgèsica en el tractament del dolor produït per el síndrome de la fuetada cervical HOSPITAL DE MATARÓ. SERVEI DE MEDICINA FÍSICA I REHABILITACIÓ. INTRODUCCIÓ SÍNDROME

Más detalles

Vigilància epidemiològica de la infecció pel VIH i la SIDA a Catalunya. Informe anual 2015

Vigilància epidemiològica de la infecció pel VIH i la SIDA a Catalunya. Informe anual 2015 Vigilància epidemiològica de la infecció pel VIH i la SIDA a Catalunya Informe anual 2015 Autors: Centre d'estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya (CEEICSAT) Alguns drets reservats: 2016,

Más detalles

Projecte app: ALIMENTACIÓ. LAURA ILLAMOLA Metge de família Diplomada en Nutrició i Dietètica

Projecte app: ALIMENTACIÓ. LAURA ILLAMOLA Metge de família Diplomada en Nutrició i Dietètica Projecte app: ALIMENTACIÓ CARDIOSALUDABLE des del CAP LAURA ILLAMOLA Metge de família 37.535 Diplomada en Nutrició i Dietètica OBJECTIU DE L EXPERIÈNCIA Objectiu principal: Realitzar una app amb consells

Más detalles

Ponent: GRUP OSTEOPOROSI

Ponent: GRUP OSTEOPOROSI Ponent: GRUP OSTEOPOROSI Indicacions del antiresotius en fractures osteoprotiques. Que ens justifica el tractament i quan li haurem de donar??? Jo:..pero l Higini te pendent una extracció dental????? Majoria

Más detalles

EL PAPER DE LES TIC EN EL PLA DE SALUT

EL PAPER DE LES TIC EN EL PLA DE SALUT EL PAPER DE LES TIC EN EL PLA DE SALUT 2011-2015 Projecte APROP Dr. Jordi Jimenez Coordinador Projecte Aprop Sr. Manel Martínez - Director TIC 23 Gener 2013 Aliança estratègica Proveïdor serveis assistencials

Más detalles

Risc cardiovascular en gent gran Com trasdallem l evidència a la práctica clínica?

Risc cardiovascular en gent gran Com trasdallem l evidència a la práctica clínica? Risc cardiovascular en gent gran Com trasdallem l evidència a la práctica clínica? José Miguel Baena Díez Metge de Família Centre de Salut La Marina, Barcelona Grup Gent Gran, CAMFyC Grupo de Actividades

Más detalles

Campanya de vacunació antigripal

Campanya de vacunació antigripal Campanya de vacunació antigripal 2008-9 Departament de Salut La grip és un important problema de salut pública Malaltia infecciosa vírica, molt contagiosa La incidència de grip durant les epidèmies oscil

Más detalles

Daniel Martínez

Daniel Martínez Daniel Martínez Laguna @DrMartinezL 34859dml@comb.cat Sessions: Canvi epidemiologia fractures osteoporótiques El paradigma masculí Durant quant de temps hem de tractar? Comunicacions: Despesa fractures

Más detalles

HTA EN L ANCIÀ. Dr Jordi Aligué Hospital de dia crònic Fundació Althaia 30 de maig de 2013

HTA EN L ANCIÀ. Dr Jordi Aligué Hospital de dia crònic Fundació Althaia 30 de maig de 2013 HTA EN L ANCIÀ Dr Jordi Aligué Hospital de dia crònic Fundació Althaia 30 de maig de 2013 - HTA: FRCV més important per desenvolupar malaltia CV (cardiopatia isquèmica, IC i ictus) - Malaltia CV: principal

Más detalles

Revisió bibliogràfica lipidologia Laia Matas Pericas Unitat de Risc Vascular Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Revisió bibliogràfica lipidologia Laia Matas Pericas Unitat de Risc Vascular Hospital de la Santa Creu i Sant Pau Revisió bibliogràfica lipidologia 2017 Laia Matas Pericas Unitat de Risc Vascular Hospital de la Santa Creu i Sant Pau Lluita contra les dislipèmies Reptes amb els intolerants a estatines Tractaments no

Más detalles

"Tractem pacients, NO analítiques" Dr. Carlos Gómez ABS Collblanc. L Hospitalet Llob. Membre Grup GEDAPS

Tractem pacients, NO analítiques Dr. Carlos Gómez ABS Collblanc. L Hospitalet Llob. Membre Grup GEDAPS "Tractem pacients, NO analítiques" Dr. Carlos Gómez ABS Collblanc. L Hospitalet Llob. Membre Grup GEDAPS carlos.gomez@sanitatintegral.org XVIII JORNADES D ACTUALITZACIÓ TERAPÈUTICA 2018 https://pixabay.com

Más detalles

Secretaria d Acció Sindical de la CONC. Informe. sobre les conciliacions individuals i expedients de regulació de l ocupació a Catalunya

Secretaria d Acció Sindical de la CONC. Informe. sobre les conciliacions individuals i expedients de regulació de l ocupació a Catalunya Informe sobre les conciliacions individuals i expedients de regulació de l ocupació a Catalunya 1 Conciliacions individuals i expedients El número total d expedients presentats a Catalunya, es va reduint

Más detalles

Campanya de vacunació antigripal

Campanya de vacunació antigripal Campanya de vacunació antigripal 2016-2017 Barcelona, 21 d octubre de 2016 Departament de Salut La grip és un problema important de salut pública Malaltia infecciosa vírica molt contagiosa. La incidència

Más detalles

El risc cardiovascular de la persona que té una diabetis

El risc cardiovascular de la persona que té una diabetis El risc cardiovascular de la persona que té una diabetis Josep Franch EAP Raval Sud BCN Dep. Medicina UB USR BCN - IDIAP Risc MORBI-MORTALITAT CV (poblac Framingham) Poblac general Diabetis AVC dones AVC

Más detalles

Sulfonilurees de segona línia

Sulfonilurees de segona línia Sulfonilurees de segona línia Quin ha de ser el segon fàrmac quan fracassa la metformina? Joan Antoni Vallès Metge Farmacòleg Clínic Àmbit barcelona Ciutat. ICS Sulfonilurees de segona línia: és una prescripció

Más detalles

Pesca allargarà el termini de veda del raor a partir de l any 2009

Pesca allargarà el termini de veda del raor a partir de l any 2009 Pesca allargarà el termini de veda del raor a partir de l any 2009 La implantació de la veda del raor ha permès la recuperació de fins a un 16% de la seva talla i un 75% del pes de l espècie Els estudis

Más detalles

AVALUACIÓ I TRACTAMENT DE LA URTICÀRIA

AVALUACIÓ I TRACTAMENT DE LA URTICÀRIA AVALUACIÓ I TRACTAMENT DE LA URTICÀRIA II MATÍ AL LÈRGIA BELLVITGE: URTICÀRIA I ANGIOEDEMA 27 de setembre de 2017 Blanca Andrés Unitat d Al lergologia. Servei de Medicina Interna. Hospital Universitari

Más detalles

Treball en equip: full de verificació d objectius diaris. Aida Betriu Samperi. DUI Àrea de Crítics. Corporació Sanitària i Parc Taulí.

Treball en equip: full de verificació d objectius diaris. Aida Betriu Samperi. DUI Àrea de Crítics. Corporació Sanitària i Parc Taulí. Treball en equip: full de verificació d objectius diaris. Aida Betriu Samperi. DUI Àrea de Crítics. Corporació Sanitària i Parc Taulí. Antecedents L atenció sanitària comporta l aparició d efectes adversos

Más detalles

Els beneficis per a la salut pública de la reducció de la contaminació atmosfèrica a l àrea metropolitana de Barcelona Setembre de 2007

Els beneficis per a la salut pública de la reducció de la contaminació atmosfèrica a l àrea metropolitana de Barcelona Setembre de 2007 Elaborat per a: Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ------------------------------ Els beneficis per a la salut pública de la reducció de la contaminació atmosfèrica a l àrea metropolitana

Más detalles

ATENCIÓ ESPECIALITZADA AMBULATÒRIA 2011

ATENCIÓ ESPECIALITZADA AMBULATÒRIA 2011 PLA D ENQUESTES DE SATISFACCIÓ D ASSEGURATS DEL CATSALUT PER LÍNIA DE SERVEI ATENCIÓ ESPECIALITZADA AMBULATÒRIA 2011 RESULTATS PER CENTRE Hospital de la Santa Creu i Sant Pau UP 772 Àrea Sanitària Divisió

Más detalles

Incidència del càncer a Catalunya. 3 de desembre del 2012

Incidència del càncer a Catalunya. 3 de desembre del 2012 Incidència del càncer a Catalunya 1993 2020 3 de desembre del 2012 Incidència del Càncer El càncer a Catalunya 1993-2007 3 de desembre del 2012 Nombre de casos incidents anuals dels 10 tumors més freqüents.

Más detalles

III JORNADES GEDAPS. Actualització en diabetis Temari. Individualitzar tractament en DM2

III JORNADES GEDAPS. Actualització en diabetis Temari. Individualitzar tractament en DM2 III JORNADES GEDAPS Actualització en diabetis 011 Quin ha de ser el segon fàrmac quan fracassa la metformina? BARCELONA,1 de juliol de 011 Inhibidors DPP-4 Dr. Joan Barrot de la Puente ABS Salt ( Girona

Más detalles

HIPERTENSION ARTERIAL MAS O MENOS CONTROL

HIPERTENSION ARTERIAL MAS O MENOS CONTROL HIPERTENSION ARTERIAL MAS O MENOS CONTROL HOSPITAL DE CLÍNICAS CLÍNICA MÉDICA A PROF. Gabriela Ormaechea Alber Higuera Barrera Leonardo Oliva Ariana Revollo 2014 EVIDENCE-BASED GUIDELINE FOR THE MANAGEMENT

Más detalles

Tratamiento antihipertensivo en el paciente de edad avanzada. Qué hay de nuevo?

Tratamiento antihipertensivo en el paciente de edad avanzada. Qué hay de nuevo? Tratamiento antihipertensivo en el paciente de edad avanzada. Qué hay de nuevo? C.Suárez Unidad de HTA. Servicio de Medicina Interna. Hospital de la Princesa. Madrid. Datos que avalan que... Es imprescindible

Más detalles

gasolina amb la UE-15 Març 2014

gasolina amb la UE-15 Març 2014 Comparació de preus del gasoil i la gasolina amb la UE-15 Març 2014 1. Introducció Seguint amb la comparativa que PIMEC està fent del preu de l energia a i als països de la UE-15 1, en aquest INFORME PIMEC

Más detalles

Títol del treball: Conèixer la necessitat d'implantació d'una Trajectòria Clínica per a pacients fràgils amb ICC/ MPOC en atenció domiciliària

Títol del treball: Conèixer la necessitat d'implantació d'una Trajectòria Clínica per a pacients fràgils amb ICC/ MPOC en atenció domiciliària Nom i cognom del ponent Helena Puig Acebal Autors Nom i cognoms Categoria professional Institució/Lloc de treball 1.Helena Puig Infermera ABS Sant Cugat-Valldoreix 2.Herminia Rios Infermera UAD Sant cugat-valldoreix

Más detalles

Incidència del Càncer

Incidència del Càncer El càncer a Catalunya 1993 2020 3 de desembre del 2012 Incidència del Càncer El càncer a Catalunya 1993-2007 3 de desembre del 2012 Nombre de casos incidents anuals dels 10 tumors més freqüents. Catalunya,

Más detalles

COST-EFECTIVITAT DE LES ESTATINES

COST-EFECTIVITAT DE LES ESTATINES COST-EFECTIVITAT DE LES ESTATINES Pere Plans Rubió Direcció General de Salut Pública Departament de Salut de Catalunya Acadèmia de Ciències Mèdiques 19 de maig de 2010 Cost-efectivitat de les estatines

Más detalles

Indicadors de salut perinatal a Catalunya. Any 2015

Indicadors de salut perinatal a Catalunya. Any 2015 Indicadors de salut perinatal a Catalunya. Any, 21. Informe executiu Indicadors de salut perinatal a Catalunya. Any 21 Informe executiu 1 Indicadors de salut perinatal a Catalunya. Any, 21. Informe executiu

Más detalles

EXERCICI EN INSUFICIÈNCIA CARDIACA BASES FISIOPATOLÒGIQUES I VALORACIÓ FUNCIONAL

EXERCICI EN INSUFICIÈNCIA CARDIACA BASES FISIOPATOLÒGIQUES I VALORACIÓ FUNCIONAL EXERCICI EN INSUFICIÈNCIA CARDIACA BASES FISIOPATOLÒGIQUES I VALORACIÓ FUNCIONAL Jornada: No t aturis, mou-te Societat Catalana de Medicina de l Esport Societat CatalanoBalear de Fisioteràpia Barcelona

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO FULLS DE RESPOSTES I CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència matemàtica FULL DE RESPOSTES VERSIÓ AMB RESPOSTES competència matemàtica ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI

Más detalles

CSMA La Seu d'urgell - UP 859

CSMA La Seu d'urgell - UP 859 PLA D ENQUESTES DE SATISFACCIÓ D ASSEGURATS DEL CATSALUT PER LÍNIA DE SERVEI LÍNIA D ATENCIÓ PSIQUIÀTRICA I SALUT MENTAL AMBULATÒRIA D ADULTS (CSMA) 2012 RESULTATS PER CENTRE CSMA La Seu d'urgell - UP

Más detalles

Antidiabètics orals Manel Mata Cases CAP La Mina. St. Adrià de Besòs (Barcelona), SAP Litoral ICS USR Barcelona, IDIAP Jordi Gol, GEDAPS, RedGDPS

Antidiabètics orals Manel Mata Cases CAP La Mina. St. Adrià de Besòs (Barcelona), SAP Litoral ICS USR Barcelona, IDIAP Jordi Gol, GEDAPS, RedGDPS Antidiabètics orals Manel Mata Cases CAP La Mina. St. Adrià de Besòs (Barcelona), SAP Litoral ICS USR Barcelona, IDIAP Jordi Gol, GEDAPS, RedGDPS DPO> 80% EQPF ICS: Antidiabètics orals inclosos: Metformina

Más detalles

ATENCIÓ HOSPITALÀRIA

ATENCIÓ HOSPITALÀRIA PLA D ENQUESTES DE SATISFACCIÓ D ASSEGURATS DEL CATSALUT PER LÍNIA DE SERVEI ATENCIÓ HOSPITALÀRIA RESULTATS ENQUESTES EN LÍNIA HOSPITAL DOS DE MAIG Subdirecció Gerència d Atenció Ciutadana - Unitat de

Más detalles

Gestió clínica dels pacients amb complexitat: PCC i MACA

Gestió clínica dels pacients amb complexitat: PCC i MACA Gestió clínica dels pacients amb complexitat: PCC i MACA 1964: l any que va canviar el món 2 Persistirà la tendència a l envelliment Font: INE, proyecciones 2012 3 La cronicitat s associa a l edat 4 La

Más detalles

Memòria de Qualitat 2014

Memòria de Qualitat 2014 Memòria de Qualitat 2014 ÍNDEX ATENCIÓ ESPECIALITZADA... 4 ATENCIÓ PRIMÀRIA... 6 ATENCIÓ SALUT MENTAL... 8 ATENCIÓ SOCIOSANITARIA... 9 2 NOTES: 1. Les dades entre parèntesi corresponen a les dades de referència

Más detalles

Noves Tecnologies i Innovació en l Atenció Domiciliaria

Noves Tecnologies i Innovació en l Atenció Domiciliaria Noves Tecnologies i Innovació en l Atenció Domiciliaria Ús de les TIC s com a eina per a treballar amb la Història Clínica dels pacients ingressats a domicili Griselda Manzano Monfort Mercè Díaz Gegundez

Más detalles