GUIA PER MILLORAR LA MEMÒRIA

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "GUIA PER MILLORAR LA MEMÒRIA"

Transcripción

1 GUIA PER MILLORAR LA MEMÒRIA TALLERS DʼENTRENAMENT DE LA MEMÒRIA PER A LA GENT GRAN

2 Diputació de Barcelona Àrea de Benestar Social Pg. de la Vall d Hebrón, Barcelona Tel

3 I 3 Presentació La guia que teniu a les vostres mans és una nova eina adreçada a les persones grans que han participat en els Tallers d Entrenament de la Memòria, que els permetrà mantenir i entrenar tots aquells coneixements que han après al llarg de la seva participació als tallers. Aquesta guia vol ser un suport útil per a aquelles persones grans que a vegades manifesten tenir dificultats a l hora de recordar certes coses o retenir noves informacions. A la guia hi trobareu diferents consells pràctics que us faran la vida més còmoda i us aportaran més independència, ja que treballant la memòria estareu més actius mentalment, millorareu la vostra autonomia, i fareu prevenció de la vostra salut. Millorar la memòria ens permet guanyar qualitat de vida. Des de l Àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona hem estat pioners en la posada en marxa de tallers d entrenament de la memòria i tenim un fort compromís amb les activitats de prevenció i millora de l autonomia de la gent gran. Volem afavorir un envelliment actiu, de manera que les persones grans siguin protagonistes de la nostra societat i reconegudes per la seva gran aportació al creixement del capital humà i social. Montserrat Ballarín Presidenta delegada de l Àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona

4

5 I 5 Índex 1. Què és la memòria? La memòria no funciona aïlladament Com afecta l envelliment la nostra memòria? Tothom perd la memòria quan arriba a una edat avançada? Sempre que ens queixem que oblidem les coses vol dir que tenim dificultats de memòria? Consells pràctics per millorar la memòria Els tallers d entrenament de la memòria per a la gent gran... 14

6 6 I Guia per millorar la memòria 1. Què és la memòria? La memòria és la capacitat que tenim per enregistrar la informació, emmagatzemar-la i, posteriorment, utilitzar-la o recuperar-la. Diferents tipus de memòria: La memòria immediata ens permet retenir la informació únicament durant uns segons. És el tipus de memòria que s utilitza per marcar un número de telèfon immediatament després d haver-lo mirat a l agenda. La memòria recent fa referència a la capacitat per retenir la informació durant una estona que pot ser de minuts, hores o dies. És la memòria que ens permet aprendre coses noves, recordar què hem menjat per dinar al migdia o el nom d una persona que hem conegut el dia anterior. Si no hi ha un reforç, com per exemple, la repetició, aquesta informació no es guardarà per sempre, sinó que serà oblidada. La memòria remota guarda els records més llunyans, que són el resultat d aprenentatges que hem anat fent i de la nostra experiència. És la informació que tenim emmagatzemada i que ja no s oblida. És, per exemple, el record del barri on vivíem, del poble on hem nascut o de persones que hem conegut al llarg de la nostra vida.. La capacitat evocativa és un altre aspecte de la memòria que ens permet trobar una informació que tenim emmagatzemada per utilitzar-la en un moment determinat. Quan tenim dificultats en l evocació, ens costa trobar la paraula, el nom concret o una data que coneixem perfectament.

7 I 7 2. La memòria no funciona aïlladament El funcionament de la memòria depèn d altres factors que s hi relacionen i influeixen en el seu funcionament. Està estretament relacionada amb les capacitats intel lectuals com ara el raonament, el llenguatge, la capacitat organitzativa, l habilitat per generar estratègies, la capacitat per seleccionar la informació que és rellevant, etc. També manté una relació directa amb les emocions, l estat d ànim i la motivació de cadascú. Fins i tot, les pèrdues sensorials, com ara la manca de visió o la sordesa, poden afectar la memòria, perquè les persones que les pateixen deixen de rebre molts estímuls que després poden servir per evocar o recuperar la informació.

8 8 I Guia per millorar la memòria 3. Com afecta l envelliment la nostra memòria? L envelliment no afecta per igual als diferents tipus de memòria. La memòria remota, per exemple, és un tipus de memòria que no es veu alterada amb el pas dels anys. La memòria recent i la capacitat d evocació són les àrees de la memòria que més es veuen reduïdes amb el pas dels anys. En comparació amb la gent jove, algunes persones d edat avançada mostren més dificultats per retenir llistes de paraules, textos, guions de pel lícules, etc. L envelliment també es caracteritza per un augment de la dificultat per a l evocació: «aquella paraula que tinc a la punta de la llengua i que no em surt», és una situació sovint viscuda per la majoria de les persones, i que es produeix amb més freqüència a mesura que passen els anys.

9 I 9 4. Tothom perd la memòria quan arriba a una edat avançada? NO. Més d un 25% de persones majors de 65 anys no presenten queixes de memòria. De fet, fins i tot algunes persones grans no presenten canvis significatius en la seva memòria al llarg dels anys. Alguns actors o actrius de teatre aprenen guions molt llargs, tot i tenir una edat avançada. És veritat, però, que la majoria de les persones presenten una disminució de la memòria si es compara amb la capacitat que tenien quan eren joves, per això és molt important entrenar-la.

10 10 I Guia per millorar la memòria 5. Sempre que ens queixem que oblidem les coses vol dir que tenim dificultats de memòria? NO. Molt sovint, els errors de memòria es produeixen perquè altres factors estan influint sobre ella. Entre d altres, es poden explicar per un problema d atenció, d ansietat, de motivació, per manca d entrenament o, fins i tot, com a conseqüència de prendre alguns tipus de medicaments. Vegem-los: L atenció Si no estem atents quan fem una activitat, quan ens parlen o quan deixem un objecte en un lloc, després no és possible recordar clarament ni l activitat que hem fet, ni el que ens han explicat ni on hem deixat aquell objecte. Moltes vegades, quan deixem un paper en un lloc de la casa, no hem prestat atenció al que fèiem i, per tant, és lògic que després no es pugui recordar el lloc on l hem posat. No es tracta d un problema de memòria, sinó d un problema d atenció. L ansietat L ansietat i l estrès afecten la memòria i generen una manca d atenció. Fins i tot en la joventut, quan una persona està nerviosa mostra més dificultats per retenir la informació. Són característiques, per exemple, les dificultats per recordar que presenten els estudiants quan mostren nerviosisme davant la proximitat dels exàmens, o els errors que cometen les persones que estan estressades per un excés de feina o perquè estan preocupades per alguna situació personal. La majoria de les persones cometen més errors quan pateixen una època d ansietat, però després aquests errors desapareixen. «En poc temps he perdut molt la memòria», «Últimament sembla que estic una mica millor de memòria», aquestes frases es repeteixen moltes vegades durant la nostra vida i sovint estan relacionades amb els períodes d ansietat i de preocupació.

11 I 11 La motivació Recordar les coses depèn en gran part de l interès que ens desperten. Retenir tota la informació que ens envolta és impossible. La informació se selecciona tenint en compte diferents factors. Un de molt important és la pròpia motivació. Quan ens interessa una determinada informació, dirigim més la nostra atenció a aquells aspectes que hi estan relacionats. A més, la motivació augmenta l esforç d atenció. Recordem molt més aquella notícia de la televisió que ens afecta o que ens interessa, per exemple. La manca d entrenament Moltes de les queixes de memòria, que no són produïdes per patir alguna malaltia, es produeixen per una manca d entrenament. Si s exercita la memòria d una manera continuada, les dificultats es redueixen. És més, l entrenament millora la memòria en aquelles persones que no tenen l hàbit d exercitar-la. L efecte de determinats medicaments Moltes medicacions que es prenen també poden afectar la nostra capacitat de mantenir l atenció. I, per tant, la sensació de pèrdua de memòria pot ser deguda a la reducció de l atenció que provoquen els medicaments. Si noteu una davallada en la vostra memòria a partir de la presa d algun medicament, consulteu el vostre metge o metgessa.

12 12 I Guia per millorar la memòria 6. Consells pràctics per millorar la memòria Recordem que la memòria no funciona de manera aïllada i que tota activació de les funcions mentals repercuteix en un millor funcionament de la nostra memòria. És per això que l exercitació diària pot contribuir a mantenir viva la memòria, a través de l activació de les funcions mentals. Entre les activitats que contribueixen a mantenir l agilitat mental i la memòria podem esmentar, entre d altres: la lectura de diaris, novel les o revistes, l escriptura, el dibuix, assistir a conferències, els jocs de taula, esforçar-se diàriament per recordar dites populars o d altres, veure programes televisius que ens fan reflexionar o pensar, i participar en agrupacions de teatre, corals o associacions. És molt recomanable: Mantenir un bon contacte amb el que succeeix al nostre voltant. Mantenir la relació amb altres persones, fer activitats i evitar l aïllament a casa. Estar físicament actius: caminar, fer gimnàstica, nedar Mantenir una activitat mental diària: pensar, fer exercicis Participar en activitats culturals, socials i de formació. No perdre l interès pel que passa al nostre voltant: visitar familiars, amics, llegir la premsa, escoltar la ràdio El reforç continuat i la repetició són una bona manera de lluitar contra l oblit: Recordeu: No és possible retenir tota la informació que capten els sentits. Poseu atenció a allò que es vol recordar. No intenteu retenir-ho tot, sinó seleccionar allò que us interessa conservar. Exerciteu la memòria diàriament en moments en què estigueu sol. Aprofiteu els viatges en transport públic, per exemple, per recordar el que heu fet, llegit o cuinat els dies anteriors, o fins i tot per intentar recordar un llibre o una revista que hagueu llegit, o una pel lícula que hagueu vist últimament.

13 I 13 Finalitzeu el dia repassant tot el que heu fet durant la jornada. Dediqueu cinc minuts abans d adormir-vos a tractar d imaginar-vos el que heu fet, què heu menjat per dinar, qui heu vist, de què heu parlat, etc. Inicieu cada jornada dedicant uns minuts a organitzar-vos, segons el que tingueu previst fer. Tracteu de crear rutines diàries repartint totes les activitats de la mateixa manera al llarg dels dies. L ordre i les rutines contribueixen a crear comportaments automàtics que són aquells que fem sense adonar-nos i que faciliten el record posterior. Organitzeu i classifiqueu la informació que voleu retenir perquè no us n oblideu. Per exemple, repasseu la llista de la compra ordenadament per categories (tipus d aliments: verdures, fruites ; tipus de botigues: forn, carnisseria ; etc.). Exerciteu la memòria fent petits exercicis que ajuden a mantenir l atenció i milloren l evocació: encreuats, sopes de lletres, buscar paraules d una mateixa família, reproduir recorreguts, etc.

14 14 I Guia per millorar la memòria 7. Els tallers d entrenament de la memòria per a la gent gran Els tallers d entrenament de la memòria per a la gent gran ajuden a millorar el record, ensenyen els mecanismes de la memòria i els factors que influeixen en el seu funcionament. A més, els tallers ensenyen recursos que ajuden a millorar la retenció i la capacitat evocativa. Els tallers d entrenament de la memòria també són una manera positiva d ocupar el temps lliure. Un espai on les persones participants troben un lloc per aprendre, per conversar, per relacionar-se i conèixer-se i compartir experiències. La Diputació de Barcelona va ser pionera en la posada en marxa de tallers d entrenament de la memòria en els seus municipis, ja que són una activitat de prevenció i millora de l autonomia de la persona que afavoreix l envelliment actiu.

15 14 I Guía para mejorar la memoria 7. Los talleres de entrenamiento de la memoria para la gente mayor Los talleres de entrenamiento de la memoria para la gente mayor ayudan a mejorar el recuerdo, enseñan los mecanismos de la memoria y los factores que influyen en su funcionamiento. Además, los talleres enseñan recursos que ayudan a mejorar la retención y la capacidad evocativa. Los talleres de entrenamiento de la memoria son también una manera positiva de ocupar el tiempo libre. Un espacio donde las personas participantes encuentran un lugar para aprender, para conversar, para relacionarse y conocerse y compartir experiencias. La Diputació de Barcelona fue pionera en la puesta en marcha de talleres de entrenamiento de la memoria en sus municipios, ya que son una actividad de prevención y mejora de la autonomía de la persona que favorece el envejecimiento activo.

16 I 13 Finalice el día repasando todo lo que ha hecho durante la jornada. Dedique cinco minutos antes de dormirse a tratar de imaginar lo que ha hecho, qué ha almorzado, a quién ha visto, de qué han hablado, etc. Inicie cada jornada dedicando unos minutos a organizarse, según lo que tenga previsto hacer. Trate de crear rutinas diarias repartiendo sus actividades de la misma manera a lo largo de los días. El orden y las rutinas contribuyen a crear comportamientos automáticos, que son los que hacemos sin darnos cuenta y que facilitan el recuerdo posterior. Organice y clasifique la información que quiere retener para que no se le olvide. Por ejemplo, repase la lista de la compra ordenadamente por categorías (tipos de alimentos: verduras, frutas ; tipos de tiendas: panadería, carnicería ; etc.). Ejercite la memoria haciendo pequeños ejercicios que ayuden a mantener la atención y mejoren la evocación: crucigramas, sopas de letras, buscar palabras de una misma familia, reproducir recorridos, etc.

17 12 I Guía para mejorar la memoria 6. Consejos prácticos para mejorar la memoria Recordemos que la memoria no funciona de manera aislada, y que toda activación de las funciones mentales repercute en un mejor funcionamiento de nuestra memoria. Es por ello que la ejercitación diaria puede contribuir a mantener viva la memoria, a través de la activación de las funciones mentales. Entre las actividades que contribuyen a mantener la agilidad mental y la memoria podemos mencionar, entre otras: la lectura de periódicos, novelas o revistas, la escritura, el dibujo, asistir a conferencias, los juegos de mesa, esforzarse a diario en recordar dichos populares u otros, ver programas televisivos que nos hacen recordar o pensar, y participar en agrupaciones de teatro, corales o asociaciones. Es muy recomendable: Mantener un buen contacto con lo que sucede a nuestro alrededor. Mantener la relación con otras personas, hacer actividades y evitar el aislamiento en casa. Estar físicamente activos: caminar, hacer gimnasia, nadar Mantener una actividad mental diaria: pensar, hacer ejercicios Participar en actividades culturales, sociales y de formación. No perder el interés por lo que pasa a nuestro alrededor: visitar familiares, amigos, leer la prensa, escuchar la radio El refuerzo continuado y la repe tición son una buena manera de luchar contra el olvido. Recuerde: No es posible retener toda la información que captan los sentidos. Preste atención a lo que se quiere recordar. No intente retenerlo todo, sino seleccionar lo que le interesa conservar. Ejercite la memoria diariamente en momentos en que esté solo. Aproveche los viajes en transporte público, por ejemplo, para recordar lo que ha hecho, leído o cocinado en los días anteriores, o incluso para intentar recordar un libro o una revista que haya leído, o una película que haya visto últimamente.

18 I 11 La motivación Recordar las cosas depende en gran parte del interés que nos despiertan. Retener toda la información que nos rodea es imposible. La información se selecciona teniendo en cuenta diferentes factores. Uno muy importante es la propia motivación. Cuando nos interesa una determinada información, dirigimos más nuestra atención a aquellos aspectos que están relacionados con ella. Además, la motivación aumenta el esfuerzo de atención. Recordamos mucho más aquella noticia de la televisión que nos afecta o que nos interesa, por ejemplo. La falta de entrenamiento Muchas de las quejas de problemas de memoria, que no se producen por sufrir una enfermedad, surgen por una falta de entrenamiento. Si se ejercita la memoria de manera continuada, las dificultades se reducen. Es más, el entrenamiento mejora la memoria en aquellas personas que no tienen el hábito de ejercitarla. El efecto de determinados medicamentos Muchas medicaciones también pueden afectar a nuestra capacidad de mantener la atención. Y, por lo tanto, la sensación de pérdida de memoria puede ser debida a la reducción de la atención que provocan los medicamentos. Si se nota un bajón en la memoria a partir de la toma de algún medicamento, se debe consultar al médico.

19 10 I Guía para mejorar la memoria 5. Siempre que nos quejamos de que nos olvidamos de las cosas significa que tenemos dificultades de memoria? NO. Muy a menudo, los errores de memoria se producen porque otros factores están influyendo sobre ella. Entre otros, se pueden explicar por un problema de atención, de ansiedad, de motivación, por falta de entrenamiento o, incluso, como consecuencia de tomar algún tipo de medicamento. Veámoslos: La atención Si no estamos atentos cuando hacemos una actividad, cuando nos hablan o cuando dejamos un objeto en un sitio, después no es posible recordar claramente ni la actividad que hemos hecho, ni lo que nos han explicado, ni dónde hemos dejado aquel objeto. Muchas veces, cuando dejamos un papel en un lugar de la casa, no hemos prestado atención a lo que hacíamos y, por lo tanto, es lógico que después no se pueda recordar el lugar donde lo hemos puesto. No se trata de un problema de memoria, sino de un problema de atención. La ansiedad La ansiedad y el estrés afectan a la memoria y generan una falta de atención. Incluso en la juventud, cuando una persona está nerviosa muestra más dificultades para retener la información. Son características, por ejemplo, las dificultades para recordar que presentan los estudiantes cuando muestran nerviosismo ante la proximidad de los exámenes, o los errores que cometen las personas que están estresadas por un exceso de trabajo o porque están preocupadas por alguna situación personal. La mayoría de las personas cometen más errores cuando han pasado una época de ansiedad, pero después estos errores desaparecen. «En poco tiempo he perdido mucho la memoria», «Últimamente parece que estoy un poco mejor de memoria»; estas frases se repiten muchas veces durante nuestra vida y a menudo están relacionadas con los períodos de ansiedad y de preocupación.

20 I 9 4. Todos perdemos la memoria cuando lle ga mos a una edad avan zada? NO. Más de un 25% de personas mayores de 65 años no presentan quejas de memoria. De hecho, incluso algunas personas mayores no presentan cambios significativos en su memoria a lo largo de los años. Algunos actores o actrices de teatro aprenden guiones muy largos, a pesar de tener una edad avanzada. Sin embargo, es verdad que la mayoría de personas presentan una disminución de la memoria si se compara con la capacidad que tenían cuando eran jóvenes; por este motivo es muy importante entrenarla.

21 8 I Guía para mejorar la memoria 3. Cómo afecta el en ve jecimiento a nu es tra memoria? El envejecimiento no afecta por igual a los diferentes tipos de memoria. La memoria remota, por ejemplo, es un tipo de memoria que no se ve alterada con el paso de los años. La memoria reciente y la capacidad de evocación son las áreas de la memoria que más se ven reducidas con el paso de los años. En comparación con la gente joven, algunas personas de edad avanzada muestran más dificultades para retener listas de palabras, textos, guiones de películas, etc. El envejecimiento también se caracteriza por un aumento de la dificultad para la evocación: «aquella palabra que tengo en la punta de la lengua... y que no me sale», es una situación vivida a menudo por la mayoría de las personas, y que se produce con más frecuencia a medida que pasan los años.

22 I 7 2. La memoria no funciona aisladamente El funcionamiento de la memoria depende de otros factores que se relacionan con ella e influyen en su funcionamiento. Está estrechamente relacionada con las capacidades intelectuales, como el razonamiento, el lenguaje, la capacidad organizativa, la habilidad para generar estrategias, la capacidad para seleccionar la información que es relevante, etc. También mantiene una relación directa con las emociones, el estado de ánimo y la motivación de cada persona. Incluso las pérdidas sensoriales, como la falta de visión o la sordera, pueden afectar a la memoria, porque las personas que las sufren dejan de recibir muchos estímulos que después pueden servir para evocar o recuperar la información.

23 6 I Guía para mejorar la memoria 1. Qué es la memoria? La memoria es la capacidad que tenemos para grabar la información, almacenarla y, posteriormente, utilizarla o recuperarla. Diferentes tipos de memoria: La memoria inmediata nos permite retener la información únicamente durante unos segundos. Es el tipo de memoria que se utiliza para marcar un número de teléfono inmediatamente después de haberlo mirado en la agenda. La memoria reciente hace referencia a la capacidad para retener la información durante un rato que puede ser de minutos, horas o días. Es la memoria que nos permite aprender cosas nuevas, recordar qué hemos comido para almorzar o el nombre de una persona que hemos conocido el día anterior. Si no existe un refuerzo, como por ejemplo la repetición, esta información no se guardará para siempre, sino que será olvidada. La memoria remota guarda los recuerdos más lejanos, que son el resultado de aprendizajes que hemos ido haciendo y de nuestra experiencia. Es la información que tenemos almacenada y que ya no se olvida. Es, por ejemplo, el recuerdo del barrio donde vivíamos, del pueblo donde hemos nacido o de personas que hemos conocido a lo largo de nuestra vida. La capacidad evocativa es otro aspecto de la memoria que nos permite encontrar una información que tenemos almacenada para utilizarla en un momento determinado. Cuando tenemos dificultades en la evocación, nos cuesta encontrar la palabra, el nombre concreto o una fecha que conocemos perfectamente.

24 I 5 Índice 1. Qué es la memoria? La memoria no funciona aisladamente Cómo afecta el envejecimiento a nuestra memoria? Todos perdemos la memoria cuando llegamos a una edad avanzada? Siempre que nos quejamos de que nos olvidamos de las cosas significa que tenemos dificultades de memoria? Consejos prácticos para mejorar la memoria Los talleres de entrenamiento de la memoria para la gente mayor

25

26 I 3 Presentación La guía que tenéis en vuestras manos es un nuevo instrumento dirigido a las personas mayores que han participado en los Talleres de Entrenamiento de la Memoria, que les permitirá mantener y entrenar todos aquellos conocimientos que han aprendido a lo largo de su participación en los talleres. Esta guía pretender ser un apoyo útil para aquellas personas mayores que a veces manifiestan tener dificultades en el momento de recordar ciertas cosas o retener nuevas informaciones. En la guía encontraréis distintos consejos prácticos que os harán la vida más cómoda y os aportarán más independencia, ya que trabajando la memoria estaréis más activos mentalmente, mejoraréis vuestra autonomía y haréis prevención de vuestra salud. Mejorar la memoria nos permite ganar calidad de vida. Des del Área de Bienestar Social de la Diputación de Barcelona hemos estado pioneros en la puesta en marcha de talleres de entrenamiento de la memoria para las personas mayores, y tenemos un fuerte compromiso con las actividades de prevención y mejora de la autonomía a medida que nos vamos haciendo mayores. Queremos favorecer un envejecimiento activo, de modo que las personas mayores sean protagonistas de nuestra sociedad y reconocidas por su gran aportación al crecimiento del capital humano y social. Montserrat Ballarín Presidenta delegada del Área de Bienestar Social de la Diputación de Barcelona

27 Diputación de Barcelona Área de Bienestar Social Pg. de la Vall d Hebrón, Barcelona Tel

28 GUÍA PARA MEJORAR LA MEMORIA TALLERES DE ENTRENAMIENTO DE LA MEMORIA PARA LA GENTE MAYOR

XV CONGRÉS. de la Societat Catalana. Barcelona, 25, 26, 27 i 28 de Maig de 2011 WWW.CONGRESSCCC.ORG HOTEL DIAGONAL ZERO

XV CONGRÉS. de la Societat Catalana. Barcelona, 25, 26, 27 i 28 de Maig de 2011 WWW.CONGRESSCCC.ORG HOTEL DIAGONAL ZERO WWW.CONGRESSCCC.ORG XV CONGRÉS de la Barcelona, 25, 26, 27 i 28 de Maig de 2011 Benvolgut col lega, El Congrés de la arriba a la seva quinzena edició. Desprès d aquests anys i tal com es habitual, ho fa

Más detalles

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar.

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar. Actualment, els trastorns de fertilitat afecten un 15% de la població. Moltes són les causes que poden influir en la disminució de la fertilitat, però ara, als clàssics problemes físics se ls ha sumat

Más detalles

El procés d envelliment de les persones Laura Coll i Planas 29 de maig del 2015

El procés d envelliment de les persones Laura Coll i Planas 29 de maig del 2015 El procés d envelliment de les persones Laura Coll i Planas 29 de maig del 2015 Envelliment en l entorn laboral? http://whqlibdoc.who.int/hq/2002/who_nmh_nph_02.8.pdf Envelliment Actiu (OMS, 2002) Procés

Más detalles

PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA

PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA Penjar fotos a internet. (picasa) 1. INSTAL.LAR EL PROGRAMA PICASA Per descarregar el programa picasa heu d anar a: http://picasa.google.com/intl/ca/ Clicar on diu Baixa

Más detalles

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009)

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009) Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (29) Dossiers Idescat 1 Generalitat de Catalunya Institut d Estadística de Catalunya Informació d estadística oficial Núm. 15 / setembre del 213 www.idescat.cat

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

A.1 Dar una expresión general de la proporción de componentes de calidad A que fabrican entre las dos fábricas. (1 punto)

A.1 Dar una expresión general de la proporción de componentes de calidad A que fabrican entre las dos fábricas. (1 punto) e-mail FIB Problema 1.. @est.fib.upc.edu A. En una ciudad existen dos fábricas de componentes electrónicos, y ambas fabrican componentes de calidad A, B y C. En la fábrica F1, el porcentaje de componentes

Más detalles

Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi. Assumpció Huertas

Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi. Assumpció Huertas Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi Assumpció Huertas Valls, 24 d abril de 2013 CRISI Moltes empreses deixen de fer comunicació. Això

Más detalles

POLÍTICA DE COOKIES. La información que le proporcionamos a continuación, le ayudará a comprender los diferentes tipos de cookies:

POLÍTICA DE COOKIES. La información que le proporcionamos a continuación, le ayudará a comprender los diferentes tipos de cookies: POLÍTICA DE COOKIES Una "Cookie" es un pequeño archivo que se almacena en el ordenador del usuario y nos permite reconocerle. El conjunto de "cookies" nos ayuda a mejorar la calidad de nuestra web, permitiéndonos

Más detalles

Barça Parc. Un nou espai, un nou concepte. Juliol 2009. Espai Barça. Un nou espai, un nou concepte

Barça Parc. Un nou espai, un nou concepte. Juliol 2009. Espai Barça. Un nou espai, un nou concepte Barça Parc Un nou espai, un nou concepte Juliol 2009 Espai Barça. Un nou espai, un nou concepte El Barça: motor social i conjunt de valors El FC Barcelona, una de les entitats esportives més importants

Más detalles

MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS. EL BANY un espai de tranquil litat

MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS. EL BANY un espai de tranquil litat MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS EL BANY un espai de tranquil litat Lluny de la freda funcionalitat del passat, avui dia el bany s ha transformat en un espai més habitable. Un lloc on la distribució està

Más detalles

DOSSIER DE FRANQUICIA

DOSSIER DE FRANQUICIA DOSSIER DE FRANQUICIA QUI SOM?. A LA VAQUERÍA D OSONA contem amb una granja de producció lletera des de fa dècades: El CAMP GRAN, situada a OSONA. En el nostre afany per donar valor al nostre producte

Más detalles

EL IMPACTO DE LAS BECAS, EN PRIMERA PERSONA

EL IMPACTO DE LAS BECAS, EN PRIMERA PERSONA EL IMPACTO DE LAS BECAS, EN PRIMERA PERSONA Testimoniales de alumnos becados dgadg Foto: Grupo de alumnos de 4º de BBA que colaboran con el Programa de Becas de ESADE Laia Estorach, Alumna de 4º de BBA

Más detalles

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos.

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. CÀNNABIS MÒDUL II ACTIVITAT 1 Fitxa 1.1 15 anys La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. La Agencia de Salud Pública de Cataluña

Más detalles

Posicionament web i visibilitat a internet dels Cellers amb D.O Empordà

Posicionament web i visibilitat a internet dels Cellers amb D.O Empordà Posicionament web i visibilitat a internet dels Cellers amb D.O Empordà Una assignatura pendent.. Girona Novembre 2011 Carles Ferrer Juanola Director www.altas-buscadores.com Les empreses necessiten visibilitat

Más detalles

[ T ] atre. ALTRES CAPACITATS: El Taller de Teatre de l ONCE. més enllà de l escenari

[ T ] atre. ALTRES CAPACITATS: El Taller de Teatre de l ONCE. més enllà de l escenari [ T ] atre més enllà de l escenari Per Maria Colomer ALTRES CAPACITATS: El Taller de Teatre de l ONCE A un organisme com l ONCE, l expressió artística no li és aliena, i des de fa ja molts anys, i en moltes

Más detalles

REVISONS DE GAS ALS DOMICILIS

REVISONS DE GAS ALS DOMICILIS CONCEPTES BÀSICS Què és una revisió periòdica del gas? i cada quant temps ha de realitzar-se una revisió periòdica de gas butà? Una revisió periòdica del gas és el procés per mitjà del qual una empresa

Más detalles

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES Camí DE SON CLADERA, 20-07009 Palma Tel. 971470774 Fax 971706062 e-mail: iesjuniperserra@educacio.caib.es Pàgina Web: http://www.iesjuniperserra.net/ ORIENTACIÓ

Más detalles

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA Novembre 2014 CCOO DE CATALUNYA DENUNCIA QUE LA FEBLE MILLORA DEL NOSTRE MERCAT DE TREBALL ES BASA EN UNA ALTA PARCIALITAT I MENORS JORNADES

Más detalles

EDITORIAL AFILIATE. Responsable de Comunicació: Toni Baos. Responsable de Formació i Ocupació: Rafael Borràs

EDITORIAL AFILIATE. Responsable de Comunicació: Toni Baos. Responsable de Formació i Ocupació: Rafael Borràs 2 EDITORIAL Confederació Sindical de CCOO de les Illes Balears C/ de Francesc de Borja Moll, 3 07003 Palma Tel. 971 72 60 60 Internet: http://www.ib.ccoo.es Correu electrònic: premsa@ib.ccoo.es Responsable

Más detalles

Pequeños instantes, grandes ilusiones

Pequeños instantes, grandes ilusiones OBSTETRICIA ECOGRAFÍA 3/4D Pequeños instantes, grandes ilusiones ecografía 3 4D / Salud de la mujer Dexeus ATENCIÓN INTEGRAL EN OBSTETRICIA, GINECOLOGÍA Y MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓN Quieres conocer a

Más detalles

Interferències lingüístiques

Interferències lingüístiques Interferències lingüístiques L ús habitual de dues o més llengües pot provocar fàcilment interferències lingüístiques, és a dir, la substitució de la paraula adequada (per exemple, malaltia) per l equivalent

Más detalles

Novetats de llibres del racó de pares i mares Biblioteca Tecla Sala. Maig 2015

Novetats de llibres del racó de pares i mares Biblioteca Tecla Sala. Maig 2015 Novetats de llibres del racó de pares i mares Biblioteca Tecla Sala Maig 2015 VIAJAR CON NIÑOS: EL MANUAL PARA PREPARAR TUS VACACIONES EN FAMILIA. HÉCTOR ARENÓS MARCO. Para mucha gente viajar con niños

Más detalles

Avaluació a 3r d EP 2014-2015. model 2. Competència en comunicació lingüística. Llengua catalana. Nom i llinatges: Grup.

Avaluació a 3r d EP 2014-2015. model 2. Competència en comunicació lingüística. Llengua catalana. Nom i llinatges: Grup. Avaluació a 3r d EP 2014-2015 model 2 Competència en comunicació lingüística Llengua catalana Nom i llinatges: Grup. COMPRENSIÓ ORAL 1. Quin tipus de text has escoltat? A. Una poesia. B. Una descripció.

Más detalles

EL NIÑO CON EL PIJAMA DE RAYAS

EL NIÑO CON EL PIJAMA DE RAYAS Guia didàctica EL NIÑO CON EL PIJAMA DE RAYAS Guia didàctica elaborada per: Marta Aros Cinema i educació Joan Batllori, 21 08980 Sant Feliu de Llobregat Tel. 93 666 18 59 cinebaix@cinebaix.com www.cinebaix.com

Más detalles

Exposició. Apunta t al canvi. La qüestió del CO2

Exposició. Apunta t al canvi. La qüestió del CO2 Exposició Apunta t al canvi La qüestió del CO2 Apunta t al canvi és un recurs educatiu que proporciona eines pràctiques i modulars per relacionar la qüestió del CO2 i el canvi climàtic amb diversos àmbits

Más detalles

Catàleg de recursos municipals per a la gent GRAN de Viladecans

Catàleg de recursos municipals per a la gent GRAN de Viladecans Catàleg de recursos municipals per a la gent GRAN de Viladecans Promoció de l envelliment actiu Formació Salut i qualitat de vida Participació social Serveis per a la promoció de l autonomia personal i

Más detalles

Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE.

Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE. Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE. 1. Quart curs d ESO. A 4t d'eso, sol licitem dues matèries diferenciades: Economia de 4t d'eso, com a matèria orientadora

Más detalles

Jornada sobre prevenció, detecció i atenció als ASI Cerdanyola, maig 2009. prevenció dels ASI. ITER BSO www.alonsovarea.com

Jornada sobre prevenció, detecció i atenció als ASI Cerdanyola, maig 2009. prevenció dels ASI. ITER BSO www.alonsovarea.com Jornada sobre prevenció, detecció i atenció als ASI Cerdanyola, maig 2009 El treball en xarxa en la prevenció dels ASI www.alonsovarea.com CADA COSA EN SU MOMENTO Construir una RED es hermoso http://yoriento.com/2009/03/como-fomentar-el-trabajo-el-equipo-de-verdad-487.html

Más detalles

Cru-Evolució. Mira el món diferent! ESO - educació. Una aposta de ciutadania global des de l escola

Cru-Evolució. Mira el món diferent! ESO - educació. Una aposta de ciutadania global des de l escola Cru-Evolució Mira el món diferent! Una aposta de ciutadania global des de l escola ESO - educació EDUCACIÓ Juntament amb les comunitats i les organitzacions del Sud amb què treballem hem aconseguit que

Más detalles

COM FER UN BON CURRÍCULUM VITAE?. MODELS.

COM FER UN BON CURRÍCULUM VITAE?. MODELS. COM FER UN BON CURRÍCULUM VITAE?. MODELS. Portalexcellence Servei Municipal d Ocupació de Cerdanyola del Vallès www.portalexcellence.cat www.ocupacioiempresa.cerdanyola.cat CURRÍCULUM VITAE 1. DEFINICIÓ

Más detalles

EL BO SOCIAL, APROFITA L!

EL BO SOCIAL, APROFITA L! EL BO SOCIAL, APROFITA L! El Bo Social, aprofita l! Què és? Un descompte del 25% en la factura de l electricitat del preu del terme de potència (terme fix) i del consum. En cap cas dels lloguers o serveis

Más detalles

Introducció a la Psicologia

Introducció a la Psicologia Introducció a la Psicologia 2013/2014 Codi: 102305 Crèdits: 6 Titulació Tipus Curs Semestre 2501572 Administració i Direcció d'empreses OT 4 0 2501573 Economia OT 4 0 Professor de contacte Nom: Lluís Capdevila

Más detalles

Mesures d estalvi d aigua

Mesures d estalvi d aigua Mesures d estalvi d aigua La falta de pluges en els darrers mesos ha fet baixar les reserves d aigua dels embassaments i dels aqüífers. Tots els municipis que rebem aigua potable de la xarxa Ter-Llobregat,

Más detalles

Comença l aventura del Pool Party a la Vall d Albaida

Comença l aventura del Pool Party a la Vall d Albaida Comença l aventura del Pool Party a la Vall d Albaida El programa de turisme que combina esport, musica i gastronomia La Vall d Albaida 09.06.2014 Un total de 12 municipis de la comarca participaran en

Más detalles

CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE MERCADERIES CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS

CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE MERCADERIES CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE MERCADERIES CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS 1.- L'empresa COMUNLLAMP, SL i CONFITADOS, SL contracten a Logroño (La Rioja) la realització d'un transport de 30 TM de fruita

Más detalles

GUIA BÀSICA PER UTILITZAR L OFICINA VIRTUAL

GUIA BÀSICA PER UTILITZAR L OFICINA VIRTUAL GUIA BÀSICA PER UTILITZAR L OFICINA VIRTUAL L Oficina Virtual de l Ajuntament d Ontinyent és el lloc on els ciutadans poden fer gestions i tràmits administratius de forma electrònica o també rebre informació

Más detalles

EL R EFL EX DEL NOSTRE SUPORT

EL R EFL EX DEL NOSTRE SUPORT COL LABORA COMPRANT LES TEVES ULLERES SOLIDÀRIES 5 EL R EFL EX DEL NOSTRE SUPORT suma't a l' suma't al rosa programa d activitats #sumatalrosa barcelona.aecc.es Sobre el càncer de mama Aproximadament,

Más detalles

Un projecte per a joves creat per joves

Un projecte per a joves creat per joves 1 ART I CULTURA CONTRA LA VIOLÈNCIA QUOTIDIANA Un projecte per a joves creat per joves La campanya de sensibilització Whyviolence? uneix durant tres mesos a cinquanta joves de tres districtes de Barcelona

Más detalles

Objectius Explicitació A v a l u a c i ó Concreció (què volem avaluar) Comentaris i material necessari

Objectius Explicitació A v a l u a c i ó Concreció (què volem avaluar) Comentaris i material necessari 3. PROCÉS DE TREBALL 3.1. D on partim? De l anàlisi de l experiència feta durant el curs 97/98 i del com es van passar les proves als alumnes, així com de la recollida d opinió dels mestres, vàrem arribar

Más detalles

LES DROGUES I ELS JOVES

LES DROGUES I ELS JOVES LES DROGUES I ELS JOVES 1. INTRODUCCIÓ Les famílies viuen amb preocupació la possibilitat que els seus fills i filles s iniciïn en el consum de drogues. Molts pares i mares no se senten suficientment informats

Más detalles

VI FESTIVAL INTERNACIONAL 5-6 MAIG 2012

VI FESTIVAL INTERNACIONAL 5-6 MAIG 2012 VI FESTIVAL INTERNACIONAL 5-6 MAIG 2012 Hotel oficial Impremta oficial Regidoria de Cultura 971 55 55 65 grafiquesmuntaner.com Teatre La Unió C/ del Tren, 3 07550 Son Servera Tel. 971 56 85 19 Correu electrònic

Más detalles

Manual de usuario web GHD Fresc Manual d usuari web GHD Fresc. www.ghd.es

Manual de usuario web GHD Fresc Manual d usuari web GHD Fresc. www.ghd.es Manual de usuario web GHD Fresc Manual d usuari web GHD Fresc Septiembre de 2014 Setembre del 2014 Bienvenido a GHD Fresc Benvingut a GHD Fresc Estimado cliente, Le informamos que GHD Fresc lanza su nueva

Más detalles

RECULL DE PREMSA. L IEC contesta les declaracions del vicepresident de la RAE, Gregorio Salvador

RECULL DE PREMSA. L IEC contesta les declaracions del vicepresident de la RAE, Gregorio Salvador comunicació RECULL DE PREMSA L IEC contesta les declaracions del vicepresident de la RAE, Gregorio Salvador 10 de maig del 2007 Consulta El Butlletí de l IEC Institut d Estudis Catalans Comunicació Carrer

Más detalles

RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS

RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS TIPUS DE CONVALIDACIONS Aquest document recull les possibles convalidacions de mòduls i unitats formatives del cicle formatiu de grau superior ICA0 Administració de sistemes,

Más detalles

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials.

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials. ORDRE BSF/127/2012, de 9 de maig, per la qual s'actualitzen el cost de referència, el mòdul social i el copagament, així com els criteris funcionals de les prestacions de la Cartera de Serveis Socials

Más detalles

La societat canvia. I l escola? 49a Escola d Estiu de l Associació de Mestres Rosa Sensat

La societat canvia. I l escola? 49a Escola d Estiu de l Associació de Mestres Rosa Sensat La societat canvia. I l escola? 49a Escola d Estiu de l Associació de Mestres Rosa Sensat Primera edició: maig 2015 Edició: Joan Portell Rifà Disseny: Clara Elias Maquetació: Concepció Riera Rosa Salavert,

Más detalles

Seleccione les NEAE que presenta l'alumne i passe-la al quadre de l'esquerra.

Seleccione les NEAE que presenta l'alumne i passe-la al quadre de l'esquerra. ACTUALITZACIÓ A ITACA DEL CATÀLEG DE NECESSITATS ESPECÍFIQUES DE SUPORT EDUCATIU (NESE). Accions a realitzar per part dels centres. Actualització Febrer 2015 (en castellano páginas 4,5 y 6, Anexos bilingües

Más detalles

EL TREBALL PER PROJECTES: L AVENTURA D ENSENYAR I APRENDRE

EL TREBALL PER PROJECTES: L AVENTURA D ENSENYAR I APRENDRE EL TREBALL PER PROJECTES: L AVENTURA D ENSENYAR I APRENDRE TREBALL DE RECERCA 2011-2012 ÍNDEX Agraïments... pàg 3 Pròleg... pàg 4-5 1. Treball per Projectes 1.1. Introducció al Treball per Projectes...

Más detalles

Taller. DOMINI DE PILOTA - Josep Claret - Entrenador superior

Taller. DOMINI DE PILOTA - Josep Claret - Entrenador superior Taller DOMINI DE PILOTA - Josep Claret - Entrenador superior 1. Presentació - Introducció 2. Objectius, avantatges i desavantatges 3. Relació amb les capacitats motrius i condicionals 4. Aspectes tècnics

Más detalles

Abordatge estratègic de situacions professionals

Abordatge estratègic de situacions professionals Guia d aprenentatge (3 ECTS) Any acadèmic 2015-2016 Semestre: 2n Grau en Educació Social / Grau en Treball Social Mòdul: Espais professionals Professor: Dr. Paco López Pàgina 1 de 7 Rev. 4 (21.09.2015)

Más detalles

Col legi de Fisioterapeutes RECULL DE PREMSA DIA MUNDIAL DE LA FISIOTERÀPIA

Col legi de Fisioterapeutes RECULL DE PREMSA DIA MUNDIAL DE LA FISIOTERÀPIA Col legi de Fisioterapeutes de Catalunya RECULL DE PREMSA DIA MUNDIAL DE LA FISIOTERÀPIA Setembre 2004 Els fisioterapeutes critiquen el sistema de regularització de la Generalitat de les teràpies naturals

Más detalles

PROVES D ACCÉS A CFGS

PROVES D ACCÉS A CFGS PROVES D ACCÉS A CFGS PSICOLOGIA TEMARI BLOC 1. INTRODUCCIÓ A LA PSICOLOGIA 1.1.- Definició de psicologia. 1.2.- Evolució històrica de la psicologia. - Fonts de la psicologia: el pensament filosòfic clàssic,

Más detalles

BML 15 Caminada solidària de Sant Joan de Déu. Resultats BML 2015

BML 15 Caminada solidària de Sant Joan de Déu. Resultats BML 2015 BML 15 Caminada solidària de Resultats BML 2015 Mobilització ciutadana 753 equips 10.000 participants 600 persones voluntàries 70 empreses i institucions 150 activitats solidàries Que ningú quedi enrere!

Más detalles

Proves d Accés per a Majors de 25 i 45 anys

Proves d Accés per a Majors de 25 i 45 anys Proves d Accés per a Majors de 25 i 45 anys Convocatòria: 2013 Assignatura: FILOSOFIA I) CARACTERÍSTIQUES DE LA PROVA La prova de l examen es realitzarà a partir de les lectures dels cinc textos bàsics

Más detalles

FEDERACIÓN DE EMPRESAS Y EMPRESARIOS DEL SECTOR INDUSTRIAL TELECOMUNICACIONES Y ELECTRÓNICA BOLETIN DIGITAL FESITEL Nº018 07/06/2010

FEDERACIÓN DE EMPRESAS Y EMPRESARIOS DEL SECTOR INDUSTRIAL TELECOMUNICACIONES Y ELECTRÓNICA BOLETIN DIGITAL FESITEL Nº018 07/06/2010 FEDERACIÓN DE EMPRESAS Y EMPRESARIOS DEL SECTOR INDUSTRIAL TELECOMUNICACIONES Y ELECTRÓNICA BOLETIN DIGITAL FESITEL Nº018 07/06/2010 PRESENTACIÓN DE FESITEL El día 3 de Junio de 2010, en la sede de la

Más detalles

MANUAL D EDUCACIÓ PER A UN SEXE MÉS SEGUR EN L ÀMBIT DE LES DROGODEPENDÈNCIES

MANUAL D EDUCACIÓ PER A UN SEXE MÉS SEGUR EN L ÀMBIT DE LES DROGODEPENDÈNCIES MANUAL D EDUCACIÓ PER A UN SEXE MÉS SEGUR EN L ÀMBIT DE LES DROGODEPENDÈNCIES MANUAL D EDUCACIÓ PER A UN SEXE MÉS SEGUR EN L ÀMBIT DE LES DROGODEPENDÈNCIES AUTORES CRISTINA VISIERS I CLARA VALVERDE DIRECTOR

Más detalles

Com fotografiar les nostres peces:

Com fotografiar les nostres peces: 16 H Com fotografiar les nostres peces: optimitzar personalment els propis recursos Impartit per José Miguel García Coordinat per Rosa Cortiella Como fotografiar nuestras piezas: optimizar personalmente

Más detalles

Fractura de tobillo RECOMENDACIONES AL ALTA

Fractura de tobillo RECOMENDACIONES AL ALTA Fractura de tobillo RECOMENDACIONES AL ALTA 1 RECOMENDACIONES AL ALTA Autor: Sociedad Valenciana de Traumatología Estas recomendaciones pretenden ser una ayuda para usted, que ha sufrido una fractura

Más detalles

ELS DIVENDRES D' EIDES

ELS DIVENDRES D' EIDES ELS DIVENDRES D' EIDES CURS 2013/2014 ESCOLA IGNASIANA D'ESPIRITUALITAT INDEX PRESENTACIÓ... 3 22/11/2013 EL FINAL DE LA VIDA. EUTANÀSIA I OBSTINACIÓ TERAPÈUTICA. ACOMPANYAR A UNA BONA MORT. JOAN VIÑAS...

Más detalles

Memòria d activitats 2014 Memoria de actividades 2014. Bici i Submarinisme Adaptat. associació 10 è. Bici y Submarinismo Adaptado aniversari

Memòria d activitats 2014 Memoria de actividades 2014. Bici i Submarinisme Adaptat. associació 10 è. Bici y Submarinismo Adaptado aniversari Memòria d activitats 2014 2014 Memoria de actividades 2014 Bici i Submarinisme Adaptat 10 è Bici y Submarinismo Adaptado aniversari 10 è aniversari Escola Anxaneta de Terrassa IES de Centelles Universitat

Más detalles

XI JORNADA BANCS DEL TEMPS I COHESIÓ SOCIAL. Elvira Méndez. Los Bancos del Tiempo y la cohesión social

XI JORNADA BANCS DEL TEMPS I COHESIÓ SOCIAL. Elvira Méndez. Los Bancos del Tiempo y la cohesión social LLISTAT DE PONÈNCIES XI JORNADA BANCS DEL TEMPS I COHESIÓ SOCIAL Barcelona, 21 octubre 2011 Elvira Méndez. Los Bancos del Tiempo y la cohesión social Ilaria De Leito. El Banco del Tiempo y la interculturalidad

Más detalles

TFGs d oferta pública i concertats:

TFGs d oferta pública i concertats: Guia ràpida per a donar d'alta un TFG/TFM A continuació es detalla una guia ràpida per a donar d alta un TFG, el procediment a seguir dependrà del tipus de TFG TFGs d oferta pública i concertats: Els passos

Más detalles

El Naixement d un Fill amb Síndrome de Down

El Naixement d un Fill amb Síndrome de Down El Naixement d un Fill amb Síndrome de Down Gabriel Comes Nolla Resum Davant el shock que representa per als pares tenir un fill o filla amb síndrome de Down, és important que aquests es posin a treballar

Más detalles

municipals fins al 17 de desembre. Preus: Residets: 5 - no residents: 7 - a taquilla: 10

municipals fins al 17 de desembre. Preus: Residets: 5 - no residents: 7 - a taquilla: 10 municipals fins al 17 de desembre. Preus: Residets: 5 - no residents: 7 - a taquilla: 10 A les 20:30 h a l Església CONCERT DE NADALES DE CANT CORAL Corals participants: c Coral Castell Llubí c Coral Parroquial

Más detalles

Sisemes de gestió empresarial per a la PIME

Sisemes de gestió empresarial per a la PIME Excelius + Sage CRM Sisemes de gestió empresarial per a la PIME A Excelius distribuïm i implantem sistemes informàtics de gestió empresarial assessorant, formant i acompanyant els nostres clients per que

Más detalles

CRISI INTERNA EN EL PP Isern rebaixa a Cort les exigències de Rodríguez per revisar l'etapa de Calvo El ple aprova per unanimitat donar suport a la denúncia d'emaya i revisar la gestió feta al 2009, però

Más detalles

CONVOCATORIA DE LA SESIÓN EXTRAORDINARIA DEL AYUNTAMIENTO PLENO 14/15 A CELEBRAR EL DÍA TREINTA DE SEPTIEMBRE DE DOS MIL QUINCE.

CONVOCATORIA DE LA SESIÓN EXTRAORDINARIA DEL AYUNTAMIENTO PLENO 14/15 A CELEBRAR EL DÍA TREINTA DE SEPTIEMBRE DE DOS MIL QUINCE. CONVOCATORIA DE LA SESIÓN EXTRAORDINARIA DEL AYUNTAMIENTO PLENO 14/15 A CELEBRAR EL DÍA TREINTA DE SEPTIEMBRE DE DOS MIL QUINCE. ORDEN DEL DÍA ALCALDIA 14/15.1 TOMA DE POSESIÓN DE LA CANDIDATA ELECTA SRA.

Más detalles

Mejora tu idioma, amplía tu mundo!!!

Mejora tu idioma, amplía tu mundo!!! Mejora tu idioma, amplía tu mundo!!! LA EMPRESA Creada en 1993 Objetivo: proporcionar al mayor numero de jóvenes j de la unión europea la oportunidad de tener una experiencia laboral internacional para

Más detalles

Centre Jujol-Can Negre ESCOLA MUNICIPAL D ART

Centre Jujol-Can Negre ESCOLA MUNICIPAL D ART Centre Jujol-Can Negre ESCOLA MUNICIPAL D ART PROGRAMA DE CURSOS I ACTIVITATS GENER - MARÇ 2016 CENTRE JUJOL CAN NEGRE COM A ESCOLA MUNICIPAL D ART ESPAI PER L ART, AMB L ART Amb aquests eixos i un espai

Más detalles

I TU QUÈ EN PENSES? A la recerca de la terra promesa

I TU QUÈ EN PENSES? A la recerca de la terra promesa ACTUALITAT I TU QUÈ EN PENSES? A la recerca de la terra promesa Si trobar una feina estable i un habitatge digne que us permeti desenvolupar el vostre projecte de vida no ha estat fins ara una tasca fàcil,

Más detalles

Antes de comenzar, la presentación del informe, una puntualización:

Antes de comenzar, la presentación del informe, una puntualización: Sr. Alcalde, regidors i regidores Sr. Josep Escartin, Síndic Municipal de Greuges de Sabadell i president del FòrumSD Sr. Francisco Amaya, Síndic Personer de Mollet Senyores i senyors, Amigues i amics,

Más detalles

ANUARI DE L ENVELLIMENT. ILLES BALEARS 2009 241 PROGRAMA INTERGENERACIONAL «GENT GRAN, GENT PETITA: UNA EXPERIÈNCIA COMPARTIDA»

ANUARI DE L ENVELLIMENT. ILLES BALEARS 2009 241 PROGRAMA INTERGENERACIONAL «GENT GRAN, GENT PETITA: UNA EXPERIÈNCIA COMPARTIDA» ANUARI DE L ENVELLIMENT. ILLES BALEARS 2009 241 PROGRAMA INTERGENERACIONAL «GENT GRAN, GENT PETITA: UNA EXPERIÈNCIA COMPARTIDA» 242 ANUARI DE L ENVELLIMENT. ILLES BALEARS 2009 Residència i Centre de Dia

Más detalles

11ª JORNADA DE PREVISIÓ SOCIAL COMPLEMENTARIA

11ª JORNADA DE PREVISIÓ SOCIAL COMPLEMENTARIA 11ª JORNADA DE PREVISIÓ SOCIAL COMPLEMENTARIA Present i futur de la previsió social. L actuari en el desenvolupament de la previsió social complementaria. Francesc Durán President Grup de Treball sobre

Más detalles

ACTA TALLER ESPAIS 2 - DILLUNS 16 JUNY DE 2014

ACTA TALLER ESPAIS 2 - DILLUNS 16 JUNY DE 2014 A) RADIOGRAFIA SOCIAL ACTA TALLER ESPAIS 2 - DILLUNS 16 JUNY DE 2014 Assistència: 18 persones repartiment de gènere: 7 dones - 11 homes (40-60%) franges edat: 0-35 anys: 5 persones 35-65 anys: 7 persones

Más detalles

COM AFRONTAR LA PÈRDUA D UNA PERSONA ESTIMADA CÓMO AFRONTAR LA PÉRDIDA DE UNA PERSONA QUERIDA

COM AFRONTAR LA PÈRDUA D UNA PERSONA ESTIMADA CÓMO AFRONTAR LA PÉRDIDA DE UNA PERSONA QUERIDA COM AFRONTAR LA PÈRDUA D UNA PERSONA ESTIMADA CÓMO AFRONTAR LA PÉRDIDA DE UNA PERSONA QUERIDA L AJUDEM A SUPERAR EL DOL Aquest fulletó ha estat elaborat per membres de Serveis Integrals de Psicologia (SIPS),

Más detalles

INFORME SOBRE LA SITUACIO DE LA VIOLÈNCIA MASCLISTA

INFORME SOBRE LA SITUACIO DE LA VIOLÈNCIA MASCLISTA INFORME SOBRE LA SITUACIO DE LA VIOLÈNCIA MASCLISTA MONTCADA I REIXAC. 2007 Elaborat per: Regidoria de Dona i Igualtat Comissió de seguiment del Protocol d actuació local contra la violència vers les dones.

Más detalles

IV Jornades. El compromís de la mediació en temps de crisi

IV Jornades. El compromís de la mediació en temps de crisi IV Jornades CULTURA DE MEDIACIÓ El compromís de la mediació en temps de crisi Sala d actes. Palau de les Heures. Universitat de Barcelona Passeig de la Vall d Hebron, 171. Barcelona (metro: L3, parada

Más detalles

Les Persones Creatives

Les Persones Creatives Les Persones Creatives Escriure un poema? Pensar un regal diferent per a un amic? Fer el sopar amb el que tinc a la nevera?... són alguns exemples de la nostra vida que requereixen de la nostra creativitat.

Más detalles

Guia de recursos i serveis per a famílies que tenen un membre amb discapacitat intel lectual

Guia de recursos i serveis per a famílies que tenen un membre amb discapacitat intel lectual Guia de recursos i serveis per a famílies que tenen un membre amb discapacitat intel lectual Federació Catalana Pro Persones amb Discapacitat Intel lectual NOTA Estant la present guia en procés de producció,

Más detalles

Claus per participar-hi activament

Claus per participar-hi activament La vida política Claus per participar-hi activament Edita: Dincat (Discapacitat Intel lectual Catalunya) Amb el suport de: Ajuntament de Barcelona, Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, Ministeri

Más detalles

Consentimiento Publicación Imágenes

Consentimiento Publicación Imágenes Página 1 de 6 Política de Cookies Información del Documento FECHA VERSIÓN DESCRIPCIÓN DE CAMBIOS 24/03/2015 00 Versión inicial documento 17/04/2015 01 Versión adaptada a la web de Sol Maratón Magaluf Internacional

Más detalles

INFORMACIONS INSCRIPCIÓ CURS Grups Places 1 20

INFORMACIONS INSCRIPCIÓ CURS Grups Places 1 20 ESCOLA MUNICIPAL D ADULTS / E.P.A. AJUNTAMENT DE BÉTERA Avinguda València, 26 961 601 874 INFORMACIONS INSCRIPCIÓ CURS Grups Places Curs Participació i Preparació per altres programes formatius / Curso

Más detalles

Els psiquiatres aposten pel diagnòstic precoç del trastorn bipolar

Els psiquiatres aposten pel diagnòstic precoç del trastorn bipolar En el marc de la celebració del XIV Congrés Nacional de Psiquiatria Els psiquiatres aposten pel diagnòstic precoç del trastorn bipolar Al voltant del 0,8% de la població espanyola pateix trastorn bipolar.

Más detalles

El lèxic. La formació dels mots

El lèxic. La formació dels mots El lèxic. La formació dels mots La flexió i la derivació. Fixem-nos en aquests grups de paraules: mar, submarí, submarinista, marejol, marinada, mars paperera, papers, paperer, paper, papereria, paperot,

Más detalles

Els valors també canvien

Els valors també canvien 2 CRÒNICA D OR EDITORIAL SERVEI GENT GRAN Ausiàs Marc, 39 Telèfon 902 014 110 www.mutuam.com informacio@mutuam.com CONSELL EDITORIAL Josep Arqués Marián Pérez Meritxell Aymamí Arturo Míguez Anton Molas

Más detalles

CONVOCATÒRIA DE PROJECTES. Servei de Recerca 16; 17 i 18 de setembre de 2014

CONVOCATÒRIA DE PROJECTES. Servei de Recerca 16; 17 i 18 de setembre de 2014 SESSIÓ INFORMATIVA CONVOCATÒRIA DE PROJECTES D INVESTIGACIÓ DEL PLAN ESTATAL 2014 Servei de Recerca 16; 17 i 18 de setembre de 2014 Projectes d Investigació Fonamental no orientada El pressupost La pregunta

Más detalles

Política de Privacitat /Política de Privacidad

Política de Privacitat /Política de Privacidad Secretaria Autonòmica de Telecomunicacions i Societat de la Informació Conselleria d Infraestructures i Transport Política de Privacitat /Política de Privacidad Fecha: 13 de febrero de 2006 Versión: 1.3

Más detalles

BARCELONA, CIUTAT AMIGA DE LA INFÀNCIA. Coneix el Programa Municipal per a la Infància i l Adolescència 2007-2010

BARCELONA, CIUTAT AMIGA DE LA INFÀNCIA. Coneix el Programa Municipal per a la Infància i l Adolescència 2007-2010 BARCELONA, CIUTAT AMIGA DE LA INFÀNCIA Coneix el Programa Municipal per a la Infància i l Adolescència 2007-2010 1 BARCELONA, CIUTAT AMIGA DELS INFANTS L any 2007, la població de Barcelona era de més d

Más detalles

William Casey, professor (1797-1857)

William Casey, professor (1797-1857) William Casey, professor (1797-1857) Juan Francisco Sánchez Nistal Director de la Biblioteca Pública de Maó En començar el segon terç del segle XIX, després d un segle d Il lustració, el liberalisme burgès,

Más detalles

MATA DE JONC SUMMER CAMP 2015

MATA DE JONC SUMMER CAMP 2015 MATA DE JONC SUMMER CAMP 2015 EL CENTRE Gràcies a la vostra confiança, Ocidiomes celebra un any més el nostre Summer Camp a MATA DE JONC (Palma). Situat a tan sols 10 minuts del centre de Palma, molt pròxim

Más detalles

EXC. AYUNTAMIENTO DE LA VILA d'olocau

EXC. AYUNTAMIENTO DE LA VILA d'olocau EXC. AYUNTAMIENTO DE LA VILA d'olocau Plaça Major, 1 C.P. 46169 Telèfon 96 270 30 11 Fax 96 273 96 03 CIF P-4618400 H villadeolocau@olocau.es www.olocau.es ORDENANZA REGULADORA DE LA PRESTACIÓN DEL SERVICIO

Más detalles

Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1)

Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1) Unitat Didàctica 5.- Habilitats específiques. Esports col lectius. Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1) 1.- La història del voleibol. El voleibol va néixer l any 1895 als Estats Units, a la

Más detalles

DIJOUS 8 DIVENDRES 9 DISSABTE 10 DIUMENGE 11 ROCAMAR 2013

DIJOUS 8 DIVENDRES 9 DISSABTE 10 DIUMENGE 11 ROCAMAR 2013 Estimats veïns de Rocamar, Us volem convidar i fer-vos partícips un any més, de la celebració de la nostra estimada Festa Major. Arriben uns dies de celebració i festeig, que pretenen eclipsar de la forma

Más detalles

Trastornos de la conducta alimentaria (anorexia, bulimia y formas atípicas) Información y prevención

Trastornos de la conducta alimentaria (anorexia, bulimia y formas atípicas) Información y prevención Trastornos de la conducta alimentaria (anorexia, bulimia y formas atípicas) Información y prevención Edita: Conselleria de Sanitat Elaboración: DG Salud Pública - Sº Salud Infantil y de la Mujer Colabora:

Más detalles

Universitat Autònoma de Barcelona Manual d Identitat Corporativa Síntesi

Universitat Autònoma de Barcelona Manual d Identitat Corporativa Síntesi Universitat Autònoma de Barcelona Manual d Identitat Corporativa Síntesi Símbol El símbol de la UAB va ser creat com un exercici d expressivitat gràfica de la relació entre el quadrat i la lletra A, i

Más detalles

PLAZAS A SOLICITAR / PLACES A SOL LICITAR REGISTRO DE ENTRADA / REGISTRE D ENTRADA

PLAZAS A SOLICITAR / PLACES A SOL LICITAR REGISTRO DE ENTRADA / REGISTRE D ENTRADA SOLICITUD DEL PROGRAMA DE VACACIONES PARA MAYORES CASTELLÓN SÉNIOR DE LA PROVINCIA DE CASTELLÓN. SOL LICITUD DEL PROGRAMA DE VACANCES PER A MAJORS CASTELLÓN SÉNIOR DE LA PROVÍNCIA DE CASTELLÓ. PLAZAS A

Más detalles

MUSEU DEL JOGUET DE CATALUNYA FIGUERES. Salvador Dalí (1904) SALVADOR DALÍ ELS VINT PRIMERS ANYS ÀLBUM FAMILIAR

MUSEU DEL JOGUET DE CATALUNYA FIGUERES. Salvador Dalí (1904) SALVADOR DALÍ ELS VINT PRIMERS ANYS ÀLBUM FAMILIAR MUSEU DEL JOGUET DE CATALUNYA FIGUERES Salvador Dalí (1904) SALVADOR DALÍ ELS VINT PRIMERS ANYS ÀLBUM FAMILIAR SALVADOR DALÍ ELS VINT PRIMERS ANYS ÀLBUM FAMILIAR No hem trobat indicis que la família Dalí-Domènech

Más detalles

CIÈNCIES PER AL MÓN CONTEMPORANI

CIÈNCIES PER AL MÓN CONTEMPORANI CIÈNCIES PER AL MÓN CONTEMPORANI BLOC 2. SALUT, MALALTIA I ESTILS DE VIDA 1.- Indica si les següents afirmacions són veritat o fals: (2 punts) Curs 09-10 1. El consum de begudes alcohòliques i de drogues

Más detalles

a e Sondaje vesical GUÍAS DE RECOMENDACIONES AL ALTA

a e Sondaje vesical GUÍAS DE RECOMENDACIONES AL ALTA a e Sondaje vesical GUÍAS DE RECOMENDACIONES AL ALTA GUÍAS DE RECOMENDACIONES AL ALTA Se le ha proporcionado este folleto porque lleva usted instalado un sondaje vesical. Para asegurar el buen funcionamiento

Más detalles