CUINES DEL MÓN Departament d Ensenyament. Promoció Econòmica i Ocupació

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "CUINES DEL MÓN Departament d Ensenyament. Promoció Econòmica i Ocupació"

Transcripción

1 CUINES DEL MÓN El PFI La Forquilla és un programa de formació i inserció dirigit a joves que no han obtingut el graduat en ESO, promogut pel Servei d Ocupació i Formació - La Fassina de l Ajuntament de Vilafranca del Penedès, autoritzat pel Departament d Ensenyament de la Generalitat de Catalunya amb el suport de la Diputació de Barcelona Promoció Econòmica i Ocupació Departament d Ensenyament

2 GRHIBAT DE COCO Origen: Marroc g de sèmola de blat g de coco ratllat g de sucre mòlt - ratlladura d una llimona - mig sobre de llevat químic - 5 ous - 8 cullerades soperes d oli de gira-sol - 8 cullerades soperes de mantega fosa Preparació: - En un recipient, barregeu la sèmola, el coco ratllat, la ratlladura d una llimona, el sucre mòlt, els cinc ous, l oli de gira-sol i la mantega fosa. - Barregeu-ho bé amb les mans. Després, tapeu-ho amb film transparent i deixeu-ho reposar a la nevera durant una hora. - Passada una hora, traieu la massa de la nevera, afegiu-hi el llevat en pols i barregeu-ho bé. - Amb les mans, aneu agafant petites porcions de massa i feu-ne boletes. Aixafeu-les una mica amb els dits i aneu-les posant en una safata, que haureu cobert amb un paper de forn perquè no se us enganxin. - Poseu el Grhibat al forn durant 20 minuts a 180 graus. Heu de respectar aquest temps, ja que si el coeu més es tornarà dur.

3 ALFAJORES DE MAIZENA Origen: Argentina Per al farcit: g de mantega Dolç de llet i coco ratllat g de farina Ingredients per a 8 porcions: g de midó de blat de moro - 2 l de llet sencera - 1/2 cullerada petita de bicarbonat - 1/2 kg de sucre - 2 cullerades petites de llevat Royal - Una mica de bicarbonat de sodi g de sucre - 2 cullerades de fècula de - 3 rovells d ou blat de moro - 1 cullerada de brandi - 1 cullerada de llet - 1 cullerada petita d essència de vainilla - 1 cullerada petita plena de ratlladura de llimona Preparació: - Tamiseu la farina, el midó de blat de moro, el bicarbonat i el llevat en pols. Reserveu-ho en un bol i bateu la mantega tova (no fosa) amb el sucre. Afegiu-hi els rovells d ou d un en un, remenant-ho bé cada vegada. Després, afegiu-hi el brandi, l essència i la ratlladura de llimona i barregeu-ho bé. Incorporeu-hi a poc a poc la farina, el midó, el bicarbonat i el llevat en pols mentre ho pasteu amb les mans. Aboqueu-ho tot sobre la taula i treballeu-ho fins a unir-ho tot. - Estireu la massa sobre la taula enfarinada i deixeu-la a 1/2 cm de gruix. Talleu medallons d uns 4 cm de diàmetre. - Poseu-los en plaques per anar al forn cobertes amb paper de forn i feu la cocció a 180º durant uns 8 o 10 minuts, segons el forn. Els medallons han de quedar cuits però tot just daurats de la base. - Retireu-los de la placa amb molt de compte i deixeu-los refredar. - Formeu els alfajores unint dues tapetes amb dolç de llet, pressioneu-les, pinteu les vores amb dolç de llet i després feu-les rodar pel coco ratllat. Preparació per al dolç de llet: - Poseu tots els ingredients en una olla a foc mitjà fins que bullin i remeneu-ho constantment amb una cullera de fusta. Una vegada que deixin anar el bull, afegiu-hi el bicarbonat i la fècula de blat de moro dissolta en una cullerada de llet. Deixeu-ho bullir uns minuts. Abaixeu el foc i continueu la cocció, remenant de tant en tant. - Traieu-ne una mica, poseu-ho en un plat i feu-ho córrer. El punt exacte és quan refreda una mica i no llisca. - Retireu-ho del foc, col loqueu l olla sobre una altra amb aigua ben freda i continueu remenant fins que es refredi.

4 SALTEÑAS BOLIVIANES Origen: Bolívia Per al farcit: - 1 kg de carn picada - 1 l de brou de carn - 5 cebes g de patates g de sucre g de llard - 2 ous - 5 cullerades de pebre vermell - comí, orenga, pebre i sal al gust Per preparar la massa: Per a la massa: g de farina g de llard g de sucre g d arxiota (achiote, espècie típica d Amèrica del Sud) - aigua tèbia - 1 pessic de sal - Poseu la farina en un bol amb tres quartes parts del llard i desfeu-lo amb les mans fins que no es noti. Poseu a fregir la resta del greix de porc amb l arxiota. - Afegiu el sucre i la sal a la farina, barregeu-ho bé, incorporeu-hi l arxiota prèviament colat i a poc a poc aneu-hi tirant aigua tèbia fins a obtenir una massa uniforme. - Dividiu-la en porcions de 50 g, doneu-hi forma rodona i deixeu-ho reposar a la nevera tapat amb film transparent fins al dia següent. Per preparar el farcit: - Bulliu les patates amb pell fins que s estovin. - Sofregiu la ceba picada fins que es torni transparent. - Afegiu-hi una mica de brou calent i condimenteu-ho. Quan arrenqui el bull, saleu-ho i incorporeu-hi el sucre. Afegiu-hi la carn picada i deixeu-la coure. Si s asseca massa, afegiu-hi més brou. - Bulliu els ous fins que siguin durs. - Peleu les patates i els ous, ratlleu-ho tot i afegiu-ho a la carn. Barregeu-ho molt bé i deixeu-ho refredar fins al dia següent. - Estireu les pastes conservant la forma arrodonida i al centre col loqueu-hi una o dues cullerades del farcit. Humitegeu amb els dits les vores de la massa i uniu-la fent forma de cresta o aixafant-la amb una forquilla. - Pinteu les pastes amb rovell d ou i poseu-les al forn fins que estiguin daurades. Recordeu d escalfar el forn prèviament a 180 graus.

5 BUNYOLS FARCITS DE CREMA DE XOCOLATA Origen: Catalunya Ingredients per a la massa: - 1/2 l de llet g de farina g de mantega - 8 ous - Un pessic de sal - Essència de vainilla Ingredients per al farcit de xocolata (per a uns 16 bunyols): g de xocolata de cobertura g de nata líquida - Romaní Preparació del farcit de xocolata: - Pel que fa al farcit de xocolata, heu d infusionar la nata líquida amb el romaní, colarho damunt de la xocolata i remenar-ho fins que es fongui. - Congeleu-ho en una safata coberta per paper film, per tal que es desenganxi fàcilment. Un cop congelada, la talleu a daus i farciu els bunyols. Preparació de la massa dels bunyols: - Poseu en un cssó al foc la llet, la mantega i un pessic de sal. Un cop arrenqui el bull, aparteu-ho del foc i incorporeu-hi tota la farina de cop (tamisada), tot remenant amb una espàtula. Tot seguit i sense parar de remenar, torneu a posar-ho al foc. - La pasta ha d agafar consistència. Quan en remenar-la es formi una bola al voltant de l espàtula o la cullera, ja estarà cuita. - Aleshores, fiqueu-la dins el batedor elèctric, amb l accessori de pala, i aneu-hi afegint, a poc a poc, els ous. Ha de quedar una massa corretjosa, és a dir, que si en preneu una mica amb una cullera se n desprengui en llenques. - Deixeu refredar la barreja durant uns vint minuts. Un cop freda, feu-ne boles amb l ajuda de dues culleres i poseu-hi un quadradet de la trufa de romaní. - Aneu dipositant les boles en una paella, amb oli ben calent (jo faig servir oli d oliva, que es crema més i s ha de canviar, però trobo que els dóna més bon gust). - Deixeu que es daurin d un costat, sense remenar-les ni graponejar-les. - Quan estan cuites d un costat, ja es veu que sembla que es vulguin girar soles. Llavors, una petita empenta i... a daurar-se per l altre costat. - Un cop els bunyols estiguin ben rossos de tots dos costats, traieu-los del foc i dipositeu-los sobre paper absorbent, perquè perdin l oli sobrant. - Llavors es tracta que, als que hagin d anar farcits, els feu un forat amb un punxó i els farciu per aquest forat amb la crema o la xocolata (jo per a la xocolata he fet servir una mànega de plàstic sense boca).

6 Pastela de pollastre Origen: Marroc - 1 kg de pollastre trossejat - 3 cebes grosses picades - 4 cullerades de julivert - 6 cullerades d oli de gira-sol - 2 cullerades d oli d oliva - 3 branques de canyella - 1 cullerada petita de canyella mòlta - 1 cullerada petita de gingebre - 1 cullerada petita de pebre - 1 cullerada petita de cúrcuma - 1 cullerada petita de mantega - Sal - 2 cullerades de cafè de sucre - 1 paquet de 10 fulls de pasta brick - Sucre llustre i canyella en pols per a la decoració Preparació: - En una olla, poseu la ceba, el julivert, l oli d oliva, el pollastre, la mantega i les espècies i coeu-ho lleugerament. - Afegiu-hi l'aigua necessària per a la cocció (l'aigua ha de tapar els trossos de pollastre) i deixeu-ho coure durant 30 minuts. Al final de la cocció, afegiu-hi el sucre i remeneu-ho. - Quan s evapori tota l aigua, afegiu 5 ous batuts a la salsa. Feu la cocció sense deixar de remenar fins que no quedi cap rastre d aigua. - Deixeu-ho refredar. Pinteu els fulls de pasta brick amb mantega fosa. - En un motlle rodó de 30 cm de diàmetre, poseu 4 fulls de pasta brick, deixeu-ne caure la meitat per les vores i, al centre, poseu-hi un full més per enganxar-los tots. - Disposeu el farciment i repartiu les ametlles torrades picades. Normalment es fregeixen les ametlles sense pell i es piquen, però recomanem de posar-les torrades perquè tenen menys greix. - Col loqueu un full de pasta brick al centre i plegueu les vores cap a dins. - Poseu-hi 3 fulls més i deixeu-los caure per les vores. Inseriu les vores per sota de la pastela. - Pinteu-la amb un ou batut. - Poseu-la al forn prèviament calent, a foc moderat. Primer feu la cocció per baix i després per dalt fins que quedi rossa. - Empolvoreu-la amb sucre llustre i decoreu-la amb canyella.

plato plat Baryani con carne (Pakistán) Cocinas del Mundo / Receta Cuines del Món / Recepta Ciudad de Acogida / Ciutat d Acollida

plato plat Baryani con carne (Pakistán) Cocinas del Mundo / Receta Cuines del Món / Recepta Ciudad de Acogida / Ciutat d Acollida plato plat Baryani con carne (Pakistán) Baryani amb carn (Pakistan) receta recepta Poner el pollo en una cazuela y añadir agua hasta que lo cubra todo. Poner una cucharada de sal. Dejarlo cocer 20 minutos

Más detalles

Procedimiento Para el relleno:

Procedimiento Para el relleno: PRIMER PREMI ( PATRICIA AIZCORBE ) TARTA DE CRÊPES 8 Huevos 200 gr de Nueces (peladas) 225 gr de Chocolate negro (rallado) 165 gr de Azúcar (puede ser moreno) 300 ml de Crema de leche/nata líquida (para

Más detalles

CUSCÚS MARROQUÍ. per Karima El Barnichi. Ingredients (per a 2 persones):

CUSCÚS MARROQUÍ. per Karima El Barnichi. Ingredients (per a 2 persones): CUSCÚS MARROQUÍ elaborat per Karima El Barnichi Ingredients (per a 2 persones): mitja ceba 1 pastanaga 1 nap 1/2 carbassó 1/2 albergínia 1tornaquet pollastre 2 culleradetes de ras el hanout aigua sal panses

Más detalles

1 - Bases de Pastelería

1 - Bases de Pastelería 1 - Bases de Pastelería 1.1- Almíbares o Baños de azúcar Almíbar base neutro.- 3 kg. de Azúcar 1 5 kg. de Agua 1. en cazo eléctrico poner el azúcar 2. añadir el agua y diluir, con pincel y agua lavar paredes.

Más detalles

Recetas con garbanzos. Garbanzos fritos con verduras

Recetas con garbanzos. Garbanzos fritos con verduras Recetas con garbanzos Garbanzos fritos con verduras 150 g de garbanzos secos 150 g de zanahoria 1 pimiento rojo 150 g de col rizada 75 g de brotes de soja 1 cebolla pequeña media hojita de alga kombu 1

Más detalles

NOTA DE PREMSA. CUNIT CELEBRA LA XATONADA MEDIEVAL AL ROMÀNIC El municipi vol compartir el seu plat més típic amb els visitants

NOTA DE PREMSA. CUNIT CELEBRA LA XATONADA MEDIEVAL AL ROMÀNIC El municipi vol compartir el seu plat més típic amb els visitants Departament de Comunicació Assumpte: NOTA DE PREMSA Cunit, 24 de març de 2009 NOTA DE PREMSA CUNIT CELEBRA LA XATONADA MEDIEVAL AL ROMÀNIC El municipi vol compartir el seu plat més típic amb els visitants

Más detalles

Índex. Introducció... 3

Índex. Introducció... 3 Receptes d estiu Índex Introducció... 3. Primers plats... 6 1. Ajoblanco amb raïm... 7 2. Amanida de macarrons i bacallà.... 8 3. Amanida de mongetes amb bacallà i vinagreta de fruits secs.... 9 4. Amanida

Más detalles

No obstant això, cal tenir present algunes peculiaritats nutricionals que els/les vegetarians/es han de contemplar:

No obstant això, cal tenir present algunes peculiaritats nutricionals que els/les vegetarians/es han de contemplar: L alimentació vegetariana L alimentació vegetariana es basa en el consum de cereals i derivats (arròs, pasta, pa, cereals d esmorzar, blat de moro,...), verdures i hortalisses, fruites, llegums (cigrons,

Más detalles

Receptes típiques de la cuina francesa

Receptes típiques de la cuina francesa Receptes típiques de la cuina francesa - dossier de l activitat - Cuinant entre llibres: París i la cuina francesa La gastronomia francesa Introducció: La gastronomia de França, entesa com la gastronomia

Más detalles

Passejades. gastronòmiques. tasta el Gironès. català castellano

Passejades. gastronòmiques. tasta el Gironès. català castellano Passejades gastronòmiques tasta el Gironès català castellano Passejades gastronòmiques, tasta el Gironès Benvinguts al Gironès, terra de passeig_ens trobem en un espai de pas situat a tocar del mar i

Más detalles

MOIXENT. Ajuntament de Moixent 1

MOIXENT. Ajuntament de Moixent 1 MOIXENT Ajuntament de Moixent 1 ENTRANTES/ENTRANS Esgarraet Pa, Oli i Tomaca Allioli Coca de Pimentó i Tomaca Creïlles al forn Coca de cansalada i embotit PLATOS/PLATS Gaspatxo Moixentí Cassola d arròs

Más detalles

Guia breu. alimentària. no envasats. d informació. de venda. de restauració. als llocs. els aliments. en relació amb els establiments.

Guia breu. alimentària. no envasats. d informació. de venda. de restauració. als llocs. els aliments. en relació amb els establiments. Guia breu d informació alimentària en relació amb els establiments de restauració els aliments no envasats i els envasats als llocs de venda Índex 1. Introducció 3 2. A qui es dirigeix aquesta Guia? 4

Más detalles

Dibuix tècnic Sèrie 1

Dibuix tècnic Sèrie 1 Prova d accés a Cicles formatius de grau superior de formació professional, Ensenyaments d esports i Ensenyaments d arts plàstiques i disseny 2010 Dibuix tècnic Sèrie 1 Dades de la persona aspirant Qualificació

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

TFGs d oferta pública i concertats:

TFGs d oferta pública i concertats: Guia ràpida per a donar d'alta un TFG/TFM A continuació es detalla una guia ràpida per a donar d alta un TFG, el procediment a seguir dependrà del tipus de TFG TFGs d oferta pública i concertats: Els passos

Más detalles

competència matemàtica

competència matemàtica avaluació educació secundària obligatòria 4t d ESO curs 203-204 ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI competència matemàtica versió amb respostes INSTRUCCIONS Per fer la prova, utilitza un

Más detalles

8. Com es pot calcular la constant d Avogadro?

8. Com es pot calcular la constant d Avogadro? 8. Objectius Fer una estimació del valor de la constant d Avogadro. Analitzar les fonts d error més importants del mètode proposat. Introducció La idea bàsica del mètode és la següent: si sabem el volum

Más detalles

CATERING. salat. www.bopan.cat

CATERING. salat. www.bopan.cat CATERING salat www.bopan.cat delicatessen Truites variades Patata, carbassó, espinacs. Quiche lorraine Verdures a la brasa, espinacs, pernil dolç i formatge. Croquetes cocktail Bacallà, pernil dolç i pollastre.

Más detalles

Cuidado, mucho cuidado!

Cuidado, mucho cuidado! Cuidado, mucho cuidado! Vaya por delante: No me gusta nada, pero absolutamente nada, el clima socio-político que se está apoderando de Castelldefels. Durante muchos años la convivencia entre seguidores-simpatizantes

Más detalles

EL BO SOCIAL, APROFITA L!

EL BO SOCIAL, APROFITA L! EL BO SOCIAL, APROFITA L! El Bo Social, aprofita l! Què és? Un descompte del 25% en la factura de l electricitat del preu del terme de potència (terme fix) i del consum. En cap cas dels lloguers o serveis

Más detalles

OBRADOR DE PA. Tela de lli. Fet a mà. Massa mare. Llargues fermentacions. Pa cuit en forn de pedra. Ingredients Eco. Farines Km 0.

OBRADOR DE PA. Tela de lli. Fet a mà. Massa mare. Llargues fermentacions. Pa cuit en forn de pedra. Ingredients Eco. Farines Km 0. 2014 OBRADOR DE PA Fet a mà Massa mare Tela de lli Crostes cruixents Llargues fermentacions Pa cuit en forn de pedra Farines Km 0 Ingredients Eco Fermentus recupera la cultura i els sabors del pa fet a

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

Com combatre l anèmia des d un punt de vista dietètic

Com combatre l anèmia des d un punt de vista dietètic salut 3.14 Com combatre l anèmia des d un punt de vista dietètic Hi inclourem totes les setmanes 1-2 vegades aliments de cada tipus: Carn roja (cavall, vedella, bou ) i vísceres (fetge, botifarra...).

Más detalles

DEMOSTRACIÓN DE LA PERMEABILIDAD CELULAR

DEMOSTRACIÓN DE LA PERMEABILIDAD CELULAR Objetivos: Cómo motivar a los estudiantes mediante actividades científicas atractivas DEMOSTRACIÓN DE LA PERMEABILIDAD CELULAR Mª Victoria Herreras Belled Mª Angeles Asensio I.E.S. L ELIANA Aplicar el

Más detalles

A.1 Dar una expresión general de la proporción de componentes de calidad A que fabrican entre las dos fábricas. (1 punto)

A.1 Dar una expresión general de la proporción de componentes de calidad A que fabrican entre las dos fábricas. (1 punto) e-mail FIB Problema 1.. @est.fib.upc.edu A. En una ciudad existen dos fábricas de componentes electrónicos, y ambas fabrican componentes de calidad A, B y C. En la fábrica F1, el porcentaje de componentes

Más detalles

Mesures d estalvi d aigua

Mesures d estalvi d aigua Mesures d estalvi d aigua La falta de pluges en els darrers mesos ha fet baixar les reserves d aigua dels embassaments i dels aqüífers. Tots els municipis que rebem aigua potable de la xarxa Ter-Llobregat,

Más detalles

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 10 (deu) El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL Nom i cognoms. 3r curs EL PAISATGE DE MUNTANYA I LA PLANA Les formes de relleu són : LA MUNTANYA : És una

Más detalles

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius.

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius. Mòdul Cubs i nombres senars Edat mínima recomanada A partir de 1er d ESO, tot i que alguns conceptes relacionats amb el mòdul es poden introduir al cicle superior de primària. Descripció del material 15

Más detalles

Carta Nit Carta Noche

Carta Nit Carta Noche Carta Nit Carta Noche Menu Hotel Menú mitja pensió Menú media pensión 24 El menú inclou el pa i la beguda (un refresc, o aigua o cervesa o copa de vi blanc, rosat o negre) El menú incluye el pan y la bebida

Más detalles

1,94% de sucre 0,97% de glucosa

1,94% de sucre 0,97% de glucosa EXERCICIS DE QUÍMICA 1. Es prepara una solució amb 2 kg de sucre, 1 kg de glucosa i 100 kg d aigua destil lada. Calcula el tant per cent en massa de cada solut en la solució obtinguda. 1,94% de sucre 0,97%

Más detalles

PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA

PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA Penjar fotos a internet. (picasa) 1. INSTAL.LAR EL PROGRAMA PICASA Per descarregar el programa picasa heu d anar a: http://picasa.google.com/intl/ca/ Clicar on diu Baixa

Más detalles

PRIMERS / PRIMEROS SEGONS / SEGUNDOS

PRIMERS / PRIMEROS SEGONS / SEGUNDOS Amanida de pollastre cruixent amb salsa de mostassa i mel. Ensalada de pollo crujiente con salsa de mostaza y miel. Carpaccio de salmó amb vinagreta d anet. Carpaccio de salmón con vinagreta de eneldo.

Más detalles

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials.

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials. ORDRE BSF/127/2012, de 9 de maig, per la qual s'actualitzen el cost de referència, el mòdul social i el copagament, així com els criteris funcionals de les prestacions de la Cartera de Serveis Socials

Más detalles

VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE.

VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE. VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE. Existeix una massa patrimonial a l actiu que s anomena Existències. Compren el valor de les mercaderies (i altres bens) que

Más detalles

CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE MERCADERIES CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS

CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE MERCADERIES CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE MERCADERIES CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS 1.- L'empresa COMUNLLAMP, SL i CONFITADOS, SL contracten a Logroño (La Rioja) la realització d'un transport de 30 TM de fruita

Más detalles

Interferències lingüístiques

Interferències lingüístiques Interferències lingüístiques L ús habitual de dues o més llengües pot provocar fàcilment interferències lingüístiques, és a dir, la substitució de la paraula adequada (per exemple, malaltia) per l equivalent

Más detalles

CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL

CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 11 (onze) EL TREBALL I ELS SECTORS DE PRODUCCIÓ Nom i cognoms. 3r curs RAMADERIA AGRICULTURA SECTOR PRIMARI PESCA MINERIA EXPLOTACIÓ DE BOSCOS Completa:

Más detalles

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però PABLO PICASSO El passat dia 12 de Febrer, en comptes de fer classe de matemàtiques i de castellà, com cada dimecres, ens vam convertir en artistes per conèixer la vida i les obres de Pablo Picasso. Quan

Más detalles

ALÉRGENOS. Frutos8de8cascara. Frutos8de8cascara. azufre/sulfitos Altramuces ENSALADILLA RUSA. Leche. Leche. Apio. Apio ALÉRGENOS.

ALÉRGENOS. Frutos8de8cascara. Frutos8de8cascara. azufre/sulfitos Altramuces ENSALADILLA RUSA. Leche. Leche. Apio. Apio ALÉRGENOS. ENSALADILLA RUSA () APERITIVO8PICNIC: ACEITUNAS,8BOQUERON BERBERECHOS8DE8LAS8 RIAS8BAIAS TRUITA DE PATATA AMB CEBA TRUITA DEL DIA NO8 ZAMBURRIÑAS AMB SALSA VIEIRA 88888888888 NO8 VENTRESCA DE TONYINA 888888888888

Más detalles

EXCMO. AYUNTAMIENTO DE CREVILLENT Concejalía de Fomento Económico, Formación y Comercio

EXCMO. AYUNTAMIENTO DE CREVILLENT Concejalía de Fomento Económico, Formación y Comercio EXCMO. AYUNTAMIENTO DE CREVILLENT Concejalía de Fomento Económico, Formación y Comercio EXCM. AJUNTAMENT DE CREVILLENT Regidoria de Foment Econòmic, Formació i Comerç La creación en 1998 de la Agencia

Más detalles

MENÚS PER GRUPS / MENÚ PARA GRUPOS

MENÚS PER GRUPS / MENÚ PARA GRUPOS 1 FESTIVAL PICA PICA / FESTIVAL PICA PICA Ensaladilla russa artesanal amb becs de pa Ensaladilla rusa artesana con picos de pan Remenat de sípia de platja, patates i ous ecològics Revuelto de sepia de

Más detalles

D5 DRETS I OBLIGACIONS DELS ALUMNES

D5 DRETS I OBLIGACIONS DELS ALUMNES Instruccions per a l alumnat dels cursos de formació professional per a l ocupació adreçats prioritàriament a treballadores es i treballadors desocupats (Reial decret 395/2007, de 23 de març, i Ordre TAS/718/2008,

Más detalles

Llagostins Meridionals. Restaurant El Langostino de Oro

Llagostins Meridionals. Restaurant El Langostino de Oro Llagostins Meridionals. Restaurant El Langostino de Oro Dificultat: Mínima Temps: 10 minuts Ingredients (4 persones): 8 llagostins de Vinaròs, ceba, salsa de tomata fregida, all, julivert, oli, sal, llima

Más detalles

Altres entrants / Otros entrantes

Altres entrants / Otros entrantes Sopa de ceba amb ou de guatlla Sopa de cebolla con huevo de codorniz... 10 Crema de cigrons amb ostra i daus de cansalada Crema de garbanzos con ostra y dados de tocino...12 Sopa de tomàquet i alfàbrega

Más detalles

SUMARI 1 G. CÀLCUL DEL TEMPS DE MECANITZAT-II

SUMARI 1 G. CÀLCUL DEL TEMPS DE MECANITZAT-II Disseny del procés de fabricació d un reductor aplicable a cadires de rodes manuals Pàg. 1 Sumari SUMARI 1 G. CÀLCUL DEL TEMPS DE MECANITZAT-II 2 G.1 Càlcul de les condicions i temps de tall... 2 G.1.1.

Más detalles

TEMA 4: Equacions de primer grau

TEMA 4: Equacions de primer grau TEMA 4: Equacions de primer grau Full de preparació Aquest full s ha de lliurar el dia de la prova Nom:... Curs:... 1. Expressa algèbricament les operacions següents: a) Nombre de rodes necessàries per

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

CONVOCATÒRIA DE PROJECTES. Servei de Recerca 16; 17 i 18 de setembre de 2014

CONVOCATÒRIA DE PROJECTES. Servei de Recerca 16; 17 i 18 de setembre de 2014 SESSIÓ INFORMATIVA CONVOCATÒRIA DE PROJECTES D INVESTIGACIÓ DEL PLAN ESTATAL 2014 Servei de Recerca 16; 17 i 18 de setembre de 2014 Projectes d Investigació Fonamental no orientada El pressupost La pregunta

Más detalles

INFORME DE SEGUIMENT DE L OBRA DE LA LLOTJA

INFORME DE SEGUIMENT DE L OBRA DE LA LLOTJA Página 1 de 8 1. ESTAT DE LES OBRES. 1.1 EXECUCIÓ Els treballs que s estan realitzant, així com el seu estat son els següents: Excavacions: s han finalitzat els treballs d excavació de les rases de sanejament

Más detalles

5 i 6 d abril. 7è recorregut de la tapa 3a mostra gastronòmica

5 i 6 d abril. 7è recorregut de la tapa 3a mostra gastronòmica 5 i 6 d abril 7è recorregut de la tapa 3a mostra gastronòmica DIVENDRES, 4 D ABRIL 19 h Conferència: Els ametllers A càrrec de l enginyer agrícola Bernat Canyelles Lloc: Escola de Música Ho organitza la

Más detalles

RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS

RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS TIPUS DE CONVALIDACIONS Aquest document recull les possibles convalidacions de mòduls i unitats formatives del cicle formatiu de grau superior ICA0 Administració de sistemes,

Más detalles

Presentació de l Alcalde

Presentació de l Alcalde Guia gastronòmica de Santa Coloma Introducció Aquesta guia recull els plats estrella d alguns dels establiments més emblemàtics de Santa Coloma de Gramenet, la majoria dels quals van participar en la primera

Más detalles

EL TRANSPORT DE MERCADERIES

EL TRANSPORT DE MERCADERIES EL TRANSPORT DE MERCADERIES En primer terme s ha d indicar que en tot el que segueix, ens referirem al transport per carretera o via pública, realitzat mitjançant vehicles de motor. El transport de mercaderies,

Más detalles

Resumen. En el anexo 2 se presentan los siguientes documentos: - Resumen encuesta de satisfacción (CBB).

Resumen. En el anexo 2 se presentan los siguientes documentos: - Resumen encuesta de satisfacción (CBB). Resumen En el anexo 2 se presentan los siguientes documentos: - Resumen encuesta de satisfacción (CBB). - Encuesta de satisfacción de los usuarios de las bibliotecas (CBB). ELS USUARIS DE LES BIBLIOTEQUES

Más detalles

1. CONFIGURAR LA PÀGINA

1. CONFIGURAR LA PÀGINA 1 1. CONFIGURAR LA PÀGINA El format de pàgina determina l aspecte global d un document i en modifica els elements de conjunt com són: els marges, la mida del paper, l orientació del document i l alineació

Más detalles

Seguretat informàtica

Seguretat informàtica Informàtica i comunicacions Seguretat informàtica CFGM.SMX.M06/0.09 CFGM - Sistemes microinformàtics i xarxes Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

Matemàtiques 1r d'eso Professora: Lucía Clar Tur DOSSIER DE REPÀS

Matemàtiques 1r d'eso Professora: Lucía Clar Tur DOSSIER DE REPÀS DOSSIER DE REPÀS 1. Ordena els nombres de més petit a més gran: 01 0 01 101 0 001 0 001 0 1. Converteix els nombres fraccionaris en nombres decimals i representa ls en la recta: /4 1/ 8/ 11/10. Efectua

Más detalles

Respostes a l examen. Testenclasse2

Respostes a l examen. Testenclasse2 Universitat Pompeu Fabra Permutació Número: 1 Respostes a l examen Usa sols llapis, bolígraf o retolador negre i omple bé les caselles. A la primera part de dalt posa sols el Nom i el Cognom, així com

Más detalles

EL MOLINETE DE LOS PRODUCTOS

EL MOLINETE DE LOS PRODUCTOS Técnica comercio responsable 1 EL MOLINETE DE LOS PRODUCTOS CAPA 1 LAS TEMPORADAS Invierno Otoño Primavera Verano Fotocopiar ampliando a formato A4. CAPA 2 (EN MEDIO) LOS MESES ( A colgar encima del anillo

Más detalles

Avaluació a 3r d EP 2014-2015. model 2. Competència en comunicació lingüística. Llengua catalana. Nom i llinatges: Grup.

Avaluació a 3r d EP 2014-2015. model 2. Competència en comunicació lingüística. Llengua catalana. Nom i llinatges: Grup. Avaluació a 3r d EP 2014-2015 model 2 Competència en comunicació lingüística Llengua catalana Nom i llinatges: Grup. COMPRENSIÓ ORAL 1. Quin tipus de text has escoltat? A. Una poesia. B. Una descripció.

Más detalles

ÀREA DE SALUT DIETA EQUILIBRADA - DIETA SANA

ÀREA DE SALUT DIETA EQUILIBRADA - DIETA SANA ÀREA DE SALUT DIETA EQUILIBRADA - DIETA SANA DIETA EQUILIBRADA, DIETA SANA Quan diem dieta sana o dieta equilibrada ens estem referint a una dieta saludable. La dieta equilibrada o saludable és la que

Más detalles

Avaluació a 3r d EP model 3. Competència en comunicació lingüística. Llengua catalana. Nom i llinatges: Grup:

Avaluació a 3r d EP model 3. Competència en comunicació lingüística. Llengua catalana. Nom i llinatges: Grup: Avaluació a 3r d EP 2014-2015 model 3 Competència en comunicació lingüística Llengua catalana Nom i llinatges: Grup: COMPRENSIÓ ORAL 1. Quin tipus de text has escoltat? A. Una poesia. B. Una descripció.

Más detalles

Tecnologia industrial Sèrie 3

Tecnologia industrial Sèrie 3 Prova d accés a Cicles formatius de grau superior de formació professional, Ensenyaments d esports i Ensenyaments d arts plàstiques i disseny 2009 Tecnologia industrial Sèrie 3 Dades de la persona aspirant

Más detalles

Col legi de Fisioterapeutes RECULL DE PREMSA DIA MUNDIAL DE LA FISIOTERÀPIA

Col legi de Fisioterapeutes RECULL DE PREMSA DIA MUNDIAL DE LA FISIOTERÀPIA Col legi de Fisioterapeutes de Catalunya RECULL DE PREMSA DIA MUNDIAL DE LA FISIOTERÀPIA Setembre 2004 Els fisioterapeutes critiquen el sistema de regularització de la Generalitat de les teràpies naturals

Más detalles

EMPRESES CATERING 2015

EMPRESES CATERING 2015 EMPRESES CATERING 2015 Presentació Els petits detalls, les emocions, la sensibilitat, la gastronomia... Els esdeveniments són moments perfectes per transmetre el millor de les empreses. Per això, des de

Más detalles

www.valls.cat Troba'ns a VisitaValls

www.valls.cat Troba'ns a VisitaValls www.valls.cat Troba'ns a VisitaValls RUTES GUIADES PER VALLS La Ciutat de Valls us convida a gaudir d'una ruta turística guiada pel centre històric de la capital de l'alt Camp. Totes les rutes tenen una

Más detalles

CAT / CAST SUSHILOUNGE

CAT / CAST SUSHILOUNGE CAT / CAST SUSHILOUNGE 1. HOSOMAKIS (6 peces recobertes d alga / 6 piezas recubiertas de alga) 1A KAPPA MAKI Cogombre / Pepinillo 1B SHAKE MAKI Salmó / Salmón 1C TEKA MAKI Tonyina / Atún 1D FUTOMAKI 7

Más detalles

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar.

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar. Actualment, els trastorns de fertilitat afecten un 15% de la població. Moltes són les causes que poden influir en la disminució de la fertilitat, però ara, als clàssics problemes físics se ls ha sumat

Más detalles

FALÁFEL (Oriente Medio)

FALÁFEL (Oriente Medio) FALÁFEL (Oriente Medio) 8 personas 250 g Garbanzos secos 1 unidad Cebolla morada 2 dientes Ajo Cilantro y perejil 1 cucharilla Comino molido 1/2 cucharilla Canela en polvo Pimienta negra 1 cucharilla Pimentón

Más detalles

NORMES D ÚS DE LA BIBLIOTECA

NORMES D ÚS DE LA BIBLIOTECA Biblioteca Municipal Pompeu Fabra NORMES D ÚS DE LA BIBLIOTECA Novembre de 2006 NORMES D ÚS DE LA BIBLIOTECA 1. Accés a la Biblioteca La Biblioteca és un servei públic municipal obert a tots els ciutadans,

Más detalles

Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1)

Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1) Unitat Didàctica 5.- Habilitats específiques. Esports col lectius. Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1) 1.- La història del voleibol. El voleibol va néixer l any 1895 als Estats Units, a la

Más detalles

CELEBRA EL NADAL AL GRAN HOTEL HAVANA CELEBRA LA NAVIDAD EN EL GRAN HOTEL HAVANA

CELEBRA EL NADAL AL GRAN HOTEL HAVANA CELEBRA LA NAVIDAD EN EL GRAN HOTEL HAVANA CELEBRA EL NADAL AL GRAN HOTEL HAVANA CELEBRA LA NAVIDAD EN EL GRAN HOTEL HAVANA JUNTS EN AQUESTES DATES JUNTOS EN ESTAS FECHAS Ja són aquí les festes nadalenques i, de nou, la tradició ens reuneix al

Más detalles

Activitat Cost Energètic

Activitat Cost Energètic Part 1. Article cost energètic. Contesta les preguntes següents: 1. Què hem de tenir en compte per saber què paguem per un PC? Para poder saber cuánto pagamos por un PC necesitamos saber dos cosas: cuánto

Más detalles

bioesfera.com4t - 2012

bioesfera.com4t - 2012 bioesfera.com4t - 2012 Lo mejor para tí, tu mascota y tu jardín - El millor per a tu, la teva mascota i el teu jardí Zumo Manzana Suc Poma cocoflower summit 10 vs Sal comuna Sal marina El chef - el xef

Más detalles

Del 10 al 23 de maig, nova edició de la Setmana de la Gent Gran

Del 10 al 23 de maig, nova edició de la Setmana de la Gent Gran Butlletí de la GENT GRAN Número 23 maig 2004 Sant Joan Despí s omple d actes per a la seva gent gran Del 10 al 23 de maig, nova edició de la Setmana de la Gent Gran Sortejats els habitatges de lloguer

Más detalles

Ponència de sòl no urbanitzable

Ponència de sòl no urbanitzable Ponència de sòl no urbanitzable Anàlisi estadística dels càmpings de Catalunya Octubre 212 A partir d una base de dades facilitada per la Direcció General de Turisme que conté 355 càmpings de Catalunya,

Más detalles

Ací tenim una mostra de les col laboracions dels nostres alumnes al voltant de receptes de la cuina tradicional propera

Ací tenim una mostra de les col laboracions dels nostres alumnes al voltant de receptes de la cuina tradicional propera Ací tenim una mostra de les col laboracions dels nostres alumnes al voltant de receptes de la cuina tradicional propera Aquí tenemos una muestra de las colaboraciones de nuestro alumnado sobre recetas

Más detalles

ORGANITZACIÓ DEL PLA D EMERGÈNCIA DE L ESCOLA DEL MAR

ORGANITZACIÓ DEL PLA D EMERGÈNCIA DE L ESCOLA DEL MAR ORGANITZACIÓ DEL PLA D EMERGÈNCIA DE L ESCOLA DEL MAR Procediment des de la detecció fins a l activació de l alarma - Avisar a la primera mestra que tens a prop, que avaluarà la importància. - Avisar al

Más detalles

LA VIDA DE! TUTANKAMON

LA VIDA DE! TUTANKAMON LA VIDA DE! TUTANKAMON Jo, TUTANKAMON Vaig néixer l any 1345 ac, a Egipte, en l època de l Imperi Nou. IMPERI ANTIC IMPERI MITJÀ IMPERI NOU ÈPOCA TARDANA Tutankamon (1345 1325 ac) La meva infància va estar

Más detalles

LA TAPA I ELS SEUS CONCEPTES

LA TAPA I ELS SEUS CONCEPTES LA TAPA I ELS SEUS CONCEPTES - Les tapes formen una part important de la cultura gastronòmica espanyola. Són senzilles, ràpides i el millor acompanyament per a un bon vi. - L Acadèmia Valenciana de la

Más detalles

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES Camí DE SON CLADERA, 20-07009 Palma Tel. 971470774 Fax 971706062 e-mail: iesjuniperserra@educacio.caib.es Pàgina Web: http://www.iesjuniperserra.net/ ORIENTACIÓ

Más detalles

GENT GRAN. Butlletí de la. Del 8 al 19 de maig, Setmana de la Gent Gran. La residència i centre de dia ja és centre col laborador de la Generalitat

GENT GRAN. Butlletí de la. Del 8 al 19 de maig, Setmana de la Gent Gran. La residència i centre de dia ja és centre col laborador de la Generalitat Butlletí de la GENT GRAN Del 8 al 19 de maig, Setmana de la Gent Gran Número 27 maig 2006 Una primavera plena d activitats per a la gent gran La residència i centre de dia ja és centre col laborador de

Más detalles

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009)

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009) Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (29) Dossiers Idescat 1 Generalitat de Catalunya Institut d Estadística de Catalunya Informació d estadística oficial Núm. 15 / setembre del 213 www.idescat.cat

Más detalles

POLÍTICA DE COOKIES. La información que le proporcionamos a continuación, le ayudará a comprender los diferentes tipos de cookies:

POLÍTICA DE COOKIES. La información que le proporcionamos a continuación, le ayudará a comprender los diferentes tipos de cookies: POLÍTICA DE COOKIES Una "Cookie" es un pequeño archivo que se almacena en el ordenador del usuario y nos permite reconocerle. El conjunto de "cookies" nos ayuda a mejorar la calidad de nuestra web, permitiéndonos

Más detalles

RECOLLIDA DE VIDRE. Qui arreplega el vidre a Mutxamel? Quin tipus de vidre és el que hem de reciclar i en quin contenidor hem de depositar-lo?

RECOLLIDA DE VIDRE. Qui arreplega el vidre a Mutxamel? Quin tipus de vidre és el que hem de reciclar i en quin contenidor hem de depositar-lo? RECOLLIDA DE VIDRE Qui arreplega el vidre a Mutxamel? Per a que els envasos de vidre tinguen una gestió adequada, l Ajuntament Ple va aprovar en la sessión del 8 d agost de 2005 l acord de renovació de

Más detalles

A R R O Z con F R U T A S y C U R C U M A autora: ALBA MORA

A R R O Z con F R U T A S y C U R C U M A autora: ALBA MORA A R R O Z con F R U T A S y C U R C U M A autora: ALBA MORA INGREDIENTES PARA 4 PERSONAS: Se puede comer solo o para acompañar pescado o carne. 250g arroz blanco Hom Maly de Comercio Justo. 1 cucharilla

Más detalles

1.1. Breu història...1. 1.2. Orígens...1. 1.3. Fonaments tècnics del beisbol...4

1.1. Breu història...1. 1.2. Orígens...1. 1.3. Fonaments tècnics del beisbol...4 EL BEISBOL Índex 1.1. Breu història...1 1.2. Orígens...1 1.3. Fonaments tècnics del beisbol...4 EL BEISBOL El beisbol és un joc de força i velocitat, però no serveix de gaire si no es tenen uns bons reflexos,

Más detalles

ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR

ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR Les característiques més importants. MERCURI És el planeta més petit del Sistema Solar i el més proper al Sol. Des de la Terra a l alba i al crepuscle es veu molt brillant.

Más detalles

Gabinet de Didàctica Jardí Botànic. Gabinet de Didàctica Jardí Botànic 1

Gabinet de Didàctica Jardí Botànic. Gabinet de Didàctica Jardí Botànic 1 LAS PLANTAS CARNÍVORAS LES PLANTES CARNÍVORES Gabinet de Didàctica Jardí Botànic Gabinet de Didàctica Jardí Botànic 1 LAS PLANTAS CARNÍVORAS LES PLANTES CARNÍVORES El objetivo de este taller es que los

Más detalles

La planta baja, con una impresionante cristalera que crea un cuadro en movimiento del Passeig de Gràcia, no sabrá si está dentro o fuera.

La planta baja, con una impresionante cristalera que crea un cuadro en movimiento del Passeig de Gràcia, no sabrá si está dentro o fuera. EN EL CENTR DE BARCELNA Ubicado en la prestigiosa esquina del barcelonés Passeig de Gràcia con la calle Consell de Cent, Brown33 es un restaurante urbano, elegante y cosmopolita que le propone al comensal

Más detalles

Semblança. Teorema de Tales

Semblança. Teorema de Tales Semblança. Teorema de Tales Dos polígons són semblants si el angles corresponents són iguals i els costats corresponents són proporcionals. ABCDE A'B'C'D'E' si: Â = Â',Bˆ = Bˆ', Ĉ = Ĉ', Dˆ = Dˆ', Ê = Ê'

Más detalles

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS El treball fet per les forces del camp per a traslladar una partícula entre dos punts, no depèn del camí seguit, només depèn de la posició inicial i final. PROPIETATS: 1. El treball fet pel camp quan la

Más detalles

Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE.

Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE. Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE. 1. Quart curs d ESO. A 4t d'eso, sol licitem dues matèries diferenciades: Economia de 4t d'eso, com a matèria orientadora

Más detalles