Cribratges imprescindibles (activitats preventives útils) en persones d edat avançada

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Cribratges imprescindibles (activitats preventives útils) en persones d edat avançada"

Transcripción

1 25è Curs de Formació Mèdica Continuada en Gerontologia Clínica i Cures Pal liatives Mutuam Fundació Mutuam-Conviure Cribratges imprescindibles (activitats preventives útils) en persones d edat avançada Barcelona 18 de gener de 2014 Antoni Trilla Hospital Clinic Universitat de Barcelona atrilla@clinic.cat atrilla@ub.edu

2 Cribare: Separar la llavor bona de la dolenta.. Cribrar: Seleccionar o elegir allò que ens interessa.

3 Cribratge (Screening): Aplicació sistemàtica d una prova per identificar persones amb un risc suficient (prou rellevant) de 1.- Patir una malaltia concreta. 2.- Que es puguin beneficiar de la realització de proves posteriors. 3.- Que puguin beneficiar-se d una mesura preventiva directa. Fet entre una població que no ha demandat assistència sanitària per patir símptomes d aquesta malaltia.

4 Cribratge oportunista vs cribratge poblacional : Cribratge oportunista Prova de Papanicolau (PAP) pel càncer de coll uterí: Es proposa cada vegada que la dona contacte amb el sistema sanitari (visites al Metge de Família o al Ginecòleg). Cribratge poblacional : Mamografies pel càncer de mama: S ofereix sistemàticament a tota la població diana i se la convida activament a participar.

5 Condicions per aplicar un cribratge poblacional Problema de salut important. Història natural de la malaltia ben establerta. Etapa inicial de la malaltia asimptomàtica. Existeix tractament eficaç acceptat. La detecció precoç disminueix la morbi-mortalitat. La prova de cribratge es adequada.

6 Condicions per aplicar un cribratge poblacional Disposar de recursos suficients (materials i humans). Bona relació cost-efectivitat. Acceptació per la població. Continuitat en el temps.

7 Cribratges: avantatges i inconvenients Pot ajudar a prevenir malalties o detectar-les abans de que donin problemes: ha de tenir beneficis en salut a llarg termini. Pot també causar efectes indesitjables. Some screening programmes can help, all screening programmes can harm.

8 Cribratge: efectes adversos a considerar Efectes derivats de l estrés de ser sotmès a la prova. Falsos positius de la prova i noves proves posteriors. Efectes adversos de la prova o proves posteriors. Sobrediagnòstic. Falsa sensació de seguretat per un resultat negatiu. Mal us (us ineficient) dels recursos sanitaris.

9 Gradació Cribratge: Recomanacions USPSTF A: Recomanat. Alta certessa del benefici. B: Recomanat. Moderada certessa del benefici. C: No recomanat rutinariament. Pot individualitzar-se D: No recomanat. No hi ha benefici i/o hi ha dany. I: Dades insuficients o inconsistents.

10 Activitats preventives recomanades en persones de més de 65 anys d edat 6 cribratges Càncer colorectal Càncer de mama Diabetis Hipertensió arterial Dislipemia Osteoporosi 2 vacunes Antigripal Antipneumocòcica

11 Activitats preventives recomanades en persones de més de 65 anys d edat Cribratge del càncer colorectal (Evidencia A): Recomanat cada dos anys a persones de més de 50 anys i menys de 70 anys. Perqué es important? 2/3 dels casos nous de CCR es presenten en persones de més de 65 anys. La prova de sang oculta a femta (SOF) seguida de colonoscopia es un mètode efectiu per detectar lesions colo-rectals pre-malignes en població assimptomàtica. Es redueix la mortalitat.

12 Programa de Detecció Precoç del Càncer de Colon i Recte (PDPCCR)

13 Senegal Colombia India España Alemania Reino Unido Suiza Australia Nueva Zelanda EE.UU Incidència càncer colorectal: problema de salut important Taxa ajustada per edat / habitants

14 Càncer colorectal: mortalitat a Espanya Casos nous CCR: / any Morts per CCR: / any

15 Colorectal Cancer Screening Programmes in the EU (2011) Population-based Belgium * Cyprus Denmark* Finland France Hungary Ireland* Italy Lithuania Malta* Portugal Romania Slovenia Spain Sweden UK Non population-based Austria Bulgaria Czech Rep. Germany Greece Latvia Poland Slovak Rep. No programme Estonia Luxembourg Netherlands

16 Prevenció del càncer colorectal: història natural de la malaltia Prevenció 1aria Prevenció 3aria o vigilància Prevenció 2aria o cribratge Mucosa colònica Adenoma Carcinoma

17 Característiques generals del PDPCCR Població diana: homes i dones d entre 50 i 69 anys Territori: ABS àrees de l Hospital Clínic i Hospital del Mar Prova de cribratge: Prova de detecció immunològica de sang oculta en femta (PDSOF) quantitativa Freqüencia: biennal Prova diagnòstica pels casos PDSOF+: colonoscòpia

18 Prova de detecció de sang oculta en femta (PDSOF) Prova immunològica (PDSOFi): Senzilla, específica, sensible i quantificable

19 Procés Població diana: homes i dones de 50 a 69 anys Carta de presentació Dins Programa amb PDSOF als 2 anys - Carta d invitació Participació Sí PDSOF + No Sí Carta reinvitació Participació No Visita a la Consulta de Cribratge Nova invitació als 2 anys Dins Programa amb PDSOF als 10 anys Normal Colonoscòpia Patològica Patología no neoplàstica (pòlip hiperplàstic, diverticulosi, etc.) MII Derivació AP Exclusió del Programa Adenoma d alt i de baix risc Derivació AP Exclusió del Programa Poliposi / Adenoma d alt risc especial Derivació CAR-CCR Exclusió del Programa Derivació UCCR Exclusió del Programa PDSOF: Prova detecció sang oculta femta, MII: Malaltia Intestinal Inflamatòria, AP: Atenció Primària, CAR-CCR: Clínica d Alt Risc de Càncer Colorectal, UCCR: Unitat Càncer Colorectal CCR

20 Resultats (primera ronda) Es van convidar habitants. Exclusions: Total: % van realitzar PDSOF 6% tenien una PDSOF positiva 90% a se ls realitzà colonoscòpia 42% amb colonoscòpia normal 49% diagnòstics d adenomes 9% 401 diagnòstics de CCR 68% diagnòstics d adenomes d alt risc 32% 705 diagnòstics d adenomes de baix risc

21 Activitats preventives recomanades en persones de més de 65 anys d edat Cribratge del càncer de mama (Evidencia B): Recomanat cada dos anys en dones de més de 50 anys i menys de 70 anys (Catalunya). Perqué es important? El 50% dels casos nous i el 65% de les morts per càncer de mama es presenten en dones de més de 65 anys d edat. La mamografia es un mètode efectiu per detectar lesions mamaries pre-malignes en població assimptomàtica. Es redueix la mortalitat.

22 Activitats preventives recomanades en persones de més de 65 anys d edat Cribratge de la diabetis (B): Recomanat (determinació glicèmia) anualment a persones de més de 60 anys. Perqué és important? La diabetis afecta a un 20-25% d adults de més de 65 anys. Duplica el risc de patir nombroses complicacions. La detecció permet fer intervencions que milloren el control de la glicemia i redueixen el progres de la malaltia i les seves complicacions.

23 Activitats preventives recomanades en persones de més de 65 anys d edat Cribratge de la hipertensió arterial (Evidencia A): Recomanat anualment/bianualment a persones de més de 18 anys. Perqué es important? Factor de risc important per malaltia coronaria i vascular cerebral (dos causes principals de mort i discapacitat en adults de més de 65 anys). Es pot prevenir part d aquesta mortalitat i discapacitat amb un millor control de la TA.

24 Activitats preventives recomanades en persones de més de 65 anys d edat Cribratge de la dislipemia (Evidencia A): Recomanat (determinació colesterol) cada 5 anys a persones de més de 60 anys. Perqué es important? Factor de risc important per malaltia coronaria i vascular cerebral (dos causes principals de mort i discapacitat en adults de més de 65 anys). Es pot prevenir part d aquesta mortalitat i discapacitat amb un millor control de la dislipemia.

25 Activitats preventives recomanades en persones de més de 65 anys d edat Cribratge de la osteoporosi (B): Recomanat (determinació de la densitat ossia) cada 2-3 anys a dones de més de 60 anys. Perqué es important? En algún moment de la seva vida 30-50% de les dones (i 15-30% dels homes) presentaran una fractura per osteoporosi. La prevenció/tractament de la osteoporosi s associa a una reducció de fractures.

26 Activitats preventives recomanades en persones de més de 65 anys d edat Vacuna antigripal: Recomanada a persones de més de 60 anys Anual Perqué es important? El 85% de les morts i el 65% de les hospitalitzacions atribuibles a la grip es presenten en persones de més de 65 anys. La vacunació antigripal de les persones de entre de 65 i 80 anys redueix les hospitalitzacions i les morts.

27 Activitats preventives recomanades en persones de més de 65 anys d edat Vacuna antipneumocòcica: Recomanada a persones de més de 65 anys, incloent persones no vacunades mai abans o no vacunades en els darrers 5 anys. Perqué es important? La vacunació antipneumocòcica en persones de més de 65 anys d edat s associa a major supervivencia, menys risc de complicacions i a una menor estada hospitalaria en pacients ingressats per una pneumònia extrahospitalaria.

28 Altres activitats preventives possibles en persones de més de 65 anys d edat Prevenció de caigudes, adults de més de 65 anys: exercici físic (B), suplements de vitamina D (B) Aneurisme aortic abdominal, homes anys, fumadors (C)

29 Altres activitats preventives possibles en persones de més de 65 anys d edat Estenosis de la carótida (D) Càncer de prostata (D) Demencia (I) Glaucoma (I) Hipoacúsia (I) Cancer de pulmó (I)

30 Cribratges: avantatges i inconvenients Pot ajudar a prevenir malalties o detectar-les abans de que donin problemes: beneficis en salut a llarg termini. Pot també causar efectes indesitjables. Some screening programmes can help, all screening programmes can harm.

31 Activitats preventives recomanades en persones de més de 65 anys d edat 6 cribratges Càncer colorectal Càncer de mama Diabetis Hipertensió arterial Dislipemia Osteoporosi 2 vacunes Antigripal Antipneumocòcica

32 Moltes gràcies per la seva atenció!

Procés oncològic i TICs: cribratge de càncer colorectal. Dr. Francesc Macià Dr. Antoni Castells

Procés oncològic i TICs: cribratge de càncer colorectal. Dr. Francesc Macià Dr. Antoni Castells Procés oncològic i TICs: cribratge de càncer colorectal Dr. Francesc Macià Dr. Antoni Castells Eixos bàsics del Programa Població diana: Homes i dones de 50 a 69 anys de 6 districtes: Ciutat Vella, Eixample,

Más detalles

Dr. X. Martínez Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia H. U. Vall Hebron

Dr. X. Martínez Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia H. U. Vall Hebron Dr. X. Martínez Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia H. U. Vall Hebron ! "!#!" #!!#$ % &' ( )%#% $ *+#,-.&++/0+# 1, 23,4 %&'(&)* 1 15 0$ +&#,* )6!. 7+ %&!! * 89 +& -. * )15 :! $#$#$!%! (1.

Más detalles

Impacte del càncer i prioritats en atenció oncològica

Impacte del càncer i prioritats en atenció oncològica Impacte del càncer i prioritats en atenció oncològica Procés oncològic i TICs en l entorn CSB: diagnòstic ràpid i cribratge del càncer. 29 de novembre de 2013 Impacte del càncer a Catalunya: tendències

Más detalles

Malalties cròniques, tractaments eterns? Com afrontem la retirada de fàrmacs al tractament de la demència, osteoporosi, dislipèmies, depressió...

Malalties cròniques, tractaments eterns? Com afrontem la retirada de fàrmacs al tractament de la demència, osteoporosi, dislipèmies, depressió... Malalties cròniques, tractaments eterns? Com afrontem la retirada de fàrmacs al tractament de la demència, osteoporosi, dislipèmies, depressió... XI JORNADES D ACTUALITZACIÓ TERAPÈUTICA 2011. Introducció

Más detalles

EL PACIENT AMB FUNCIÓ RENAL DISMINUÏDA

EL PACIENT AMB FUNCIÓ RENAL DISMINUÏDA A Unitat Docent d Estades en Pràctiques Tutelades 3a Jornada EL PACIENT AMB FUNCIÓ RENAL DISMINUÏDA Dra. MªAngels Via Sosa Professora Associada de la UB UCD Barcelonès Nord i Maresme 18 de març 2014 Per

Más detalles

PAPER DE LES UNITATS DE VIGILÀNCIA EPIDEMIOLÓGICA A L ÀMBIT COSTA DE PONENT

PAPER DE LES UNITATS DE VIGILÀNCIA EPIDEMIOLÓGICA A L ÀMBIT COSTA DE PONENT PAPER DE LES UNITATS DE VIGILÀNCIA EPIDEMIOLÓGICA A L ÀMBIT COSTA DE PONENT Irene Barrabeig Responsable de la UVE Costa de Ponent Serveis Territorials a Barcelona PLA OPERATIU PER A LA PREVENCIÓ DE LA

Más detalles

Incidència del càncer a Catalunya. 3 de desembre del 2012

Incidència del càncer a Catalunya. 3 de desembre del 2012 Incidència del càncer a Catalunya 1993 2020 3 de desembre del 2012 Incidència del Càncer El càncer a Catalunya 1993-2007 3 de desembre del 2012 Nombre de casos incidents anuals dels 10 tumors més freqüents.

Más detalles

TIPOS IMPUESTO SOBRE SOCIEDADES EN 2008 OCDE 12.5

TIPOS IMPUESTO SOBRE SOCIEDADES EN 2008 OCDE 12.5 TIPOS IMPUESTO SOBRE SOCIEDADES EN 08 OCDE Japan United States 40.69 40 Canada Belgium France Italy Spain New Zealand Australia Luxembourg Germany United Kingdom Sw eden Norw ay Mexico Korea, Republic

Más detalles

CAL REDUIR LA TAXA DE CESÀRIES? Dr. Antoni Payà

CAL REDUIR LA TAXA DE CESÀRIES? Dr. Antoni Payà CAL REDUIR LA TAXA DE CESÀRIES? Dr. Antoni Payà Quina és la vostre taxa de cesàries? Taxes de cesàries OMS: 10-15% Joint Comission: 15-20% Objectius del Mil lenni 2010: 15% ACOG: 15.5% el conjunto de

Más detalles

Vigilància epidemiològica de la infecció pel VIH i la SIDA a Catalunya.

Vigilància epidemiològica de la infecció pel VIH i la SIDA a Catalunya. Vigilància epidemiològica de la infecció pel VIH i la SIDA a. Actualització a 31 de desembre de 2012 1 Índex Introducció... 3 Diagnòstics de VIH... 4 Casos de SIDA... 5 Resum i conclusions... 6 Taules

Más detalles

La Poĺıtica Ambiental en la Unión Europea

La Poĺıtica Ambiental en la Unión Europea La Poĺıtica Ambiental en la Unión Europea 1 / 15 Poĺıtica Ambiental en la UE Temas centrales del Sexto Programa de Acción Comunitario en materia de Medio Ambiente (2002-12): Cambio climático Naturaleza

Más detalles

Tendencias estratégicas

Tendencias estratégicas http://www.eurochambres.eu Tendencias estratégicas y retos del mundo cameral Arnaldo Abruzzini LA Academy 2008 Estatus legal Recursos Misión Estatus legal: retos y tendencias Tendencias y retos Estatus

Más detalles

Ponent: GRUP OSTEOPOROSI

Ponent: GRUP OSTEOPOROSI Ponent: GRUP OSTEOPOROSI Indicacions del antiresotius en fractures osteoprotiques. Que ens justifica el tractament i quan li haurem de donar??? Jo:..pero l Higini te pendent una extracció dental????? Majoria

Más detalles

PREVENCIÓ DEL CÀNCER COLORRECTAL. Revisió de la Guia de pràctica clínica Dra. L. Aulet, Resident 3é any SEB Dra. B. Barragan,, Metge de família SEB

PREVENCIÓ DEL CÀNCER COLORRECTAL. Revisió de la Guia de pràctica clínica Dra. L. Aulet, Resident 3é any SEB Dra. B. Barragan,, Metge de família SEB PREVENCIÓ DEL CÀNCER COLORRECTAL Revisió de la Guia de pràctica clínica Dra. L. Aulet, Resident 3é any SEB Dra. B. Barragan,, Metge de família SEB CAS CLÍNIC 1 Pacient de 38 anys d edat, que ve a la consulta

Más detalles

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Salut de la dona Dexeus ATENCIÓ INTEGRAL EN OBSTETRÍCIA, GINECOLOGIA I MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ

Más detalles

ORIENTACIONES DE LA UNIÓN EUROPEA EN MATERIA DE ENVEJECIMIENTO

ORIENTACIONES DE LA UNIÓN EUROPEA EN MATERIA DE ENVEJECIMIENTO ORIENTACIONES DE LA UNIÓN EUROPEA EN MATERIA DE ENVEJECIMIENTO IMSERSO, Madrid, 27 Febrero 2014 I. Arpa Camós Dirección General de Empleo, Asuntos Sociales e Inclusión Contribución de la Unión Europea

Más detalles

Enquesta Uro-Oncològica 2016

Enquesta Uro-Oncològica 2016 Enquesta Uro-Oncològica 2016 1. ANTECEDENTS Des de fa ja alguns anys, existeixen nous tractaments amb els quals tractar als pacients oncològics afectats per tumors urològics que augmenten de manera significativa

Más detalles

PSQ CAT 21 COPSOQ (Versió 1.5) VERSIÓ CURTA

PSQ CAT 21 COPSOQ (Versió 1.5) VERSIÓ CURTA PSQ CAT 21 COPSOQ (Versió 1.5) VERSIÓ CURTA Parts promotores implicades Subdirecció general de Seguretat i Salut laboral del Departament de treball. Centre de Seguretat i Salut laboral (Tècnics psicosocial).

Más detalles

1.8 Ejercicios propuestos

1.8 Ejercicios propuestos Francisco M. Ocaña Peinado y Paula R. Bouzas 25 1.8 Ejercicios propuestos 1. Se ha observado el contenido en Ca en la sangre de 25 pacientes. Los resultados obtenidos han sido los siguientes (en mg/dl):

Más detalles

COMPARATIVA EUROPEA DE PRECIOS DE LA ENERGÍA

COMPARATIVA EUROPEA DE PRECIOS DE LA ENERGÍA COMPARATIVA EUROPEA DE PRECIOS DE LA ENERGÍA Febrero 2011 España, en el furgón de cola ANAE ha realizado un sencillo análisis partiendo de datos estadísticos europeos proporcionados por el organismo estadístico

Más detalles

Hacia una Europa de dos velocidades, Norte y Sur?

Hacia una Europa de dos velocidades, Norte y Sur? LOS MALES DE LA EUROPA SOCIAL Buscando soluciones Hacia una Europa de dos velocidades, Norte y Sur? Dr. Jordi Garcés Ferrer Catedrático Universitat de València Cátedra Príncipe de Asturias de la Universidad

Más detalles

SEGURETAT DE PACIENTS CONTROL I SEGURETAT EN LES INTERVENCIONS

SEGURETAT DE PACIENTS CONTROL I SEGURETAT EN LES INTERVENCIONS SEGURETAT DE PACIENTS CONTROL I SEGURETAT EN LES INTERVENCIONS Dra. ROSER ANGLÈS Referent de Seguretat de Pacients HUVH Direcció de Qualitat i Processos Tot acte sanitari porta associat possibles efectes

Más detalles

Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats

Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats Presentació El document que teniu a les mans és la Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats

Más detalles

El Crecimiento Económico

El Crecimiento Económico El Crecimiento Económico Histograma del PBI per capita en 1960 Histograma del PBI per capita en 2000 Tasa de crecimiento PBI per capita 1960-2000 Distribución mundial del ingreso 1970-2000 Ranking PBI

Más detalles

Soluciones para reducir los riesgos de las empresas murcianas en las operaciones de exportación. Director Comercial de Coface en España

Soluciones para reducir los riesgos de las empresas murcianas en las operaciones de exportación. Director Comercial de Coface en España Soluciones para reducir los riesgos de las empresas murcianas en las operaciones de exportación Jose Luis Durán Jose Luis Durán Director Comercial de Coface en España Soluciones para reducir los riesgos

Más detalles

PREVENCIÓ DEL CÀNCER

PREVENCIÓ DEL CÀNCER PREVENCIÓ DEL CÀNCER Medicina Preventiva i Salut Pública. 5è curs del Grau de Medicina Seminari Dr. Josep Vaqué Rafart Objectiu L'objectiu es que l alumne conegui l epidemiologia descriptiva i analítica

Más detalles

Totana, viernes, 29 de noviembre de 2013 SERGIO BUENDÍA GÁLVEZ 2

Totana, viernes, 29 de noviembre de 2013 SERGIO BUENDÍA GÁLVEZ 2 2 Puede prevalecer la SEGURIDAD frente al DISEÑO? Qué sucede en otros sectores productivos en los que la seguridad del trabajador se ve comprometida por riesgos graves o muy graves? 3 FERRARI F150-ITALIA

Más detalles

Soluciones para reducir los riesgos de las empresas Gallegas en las operaciones de exportación

Soluciones para reducir los riesgos de las empresas Gallegas en las operaciones de exportación Soluciones para reducir los riesgos de las empresas Gallegas en las operaciones de exportación Jose Luis Durán Director Comercial Coface Ibérica Exportación : La mejor herramienta para luchar contra la

Más detalles

Daniel Martínez

Daniel Martínez Daniel Martínez Laguna @DrMartinezL 34859dml@comb.cat Sessions: Canvi epidemiologia fractures osteoporótiques El paradigma masculí Durant quant de temps hem de tractar? Comunicacions: Despesa fractures

Más detalles

PROGRAMA ONLINE DE GESTIÓ DE LA SEGURETAT DE PACIENTS

PROGRAMA ONLINE DE GESTIÓ DE LA SEGURETAT DE PACIENTS PROGRAMA ONLINE DE GESTIÓ DE LA SEGURETAT DE PACIENTS Estructura El programa s estructura en dos cursos independents: 1. INTRODUCCIÓ A LA SEGURETAT DE PACIENTS 2. GESTIÓ DE LA SEGURETAT DEL PACIENT I PRACTIQUES

Más detalles

Projecte e-hipercolesterolèmia. Procés de derivació. Reunió 14 d abril 2015

Projecte e-hipercolesterolèmia. Procés de derivació. Reunió 14 d abril 2015 Projecte e-hipercolesterolèmia Procés de derivació Reunió 14 d abril 2015 Projecte E-HIPERCOLESTER Prevalença 1/300-500 persones, estimant en 100.000 els espanyols que pateixen aquest trastorn (1) Objectiu:

Más detalles

» 1. GLOSSARI» 2. INTODUCCIÓ» 3. DEMOGRAFIA ESPANYOLA» 4. DEMOGRAFIA CATALANA» 5. CREIXEMENT URBÀ A ESPANYA» 6. CREIXEMENT URBÀ A CATALUNYA» 7.

» 1. GLOSSARI» 2. INTODUCCIÓ» 3. DEMOGRAFIA ESPANYOLA» 4. DEMOGRAFIA CATALANA» 5. CREIXEMENT URBÀ A ESPANYA» 6. CREIXEMENT URBÀ A CATALUNYA» 7. ESPANYA I CATALUNYA » 1. GLOSSARI» 2. INTODUCCIÓ» 3. DEMOGRAFIA ESPANYOLA» 4. DEMOGRAFIA CATALANA» 5. CREIXEMENT URBÀ A ESPANYA» 6. CREIXEMENT URBÀ A CATALUNYA» 7. MIGRACIONS TRANSOCEÀNIQUES » La densitat

Más detalles

Factors de risc de l arteriosclerosi obliterant: una perspectiva poblacional

Factors de risc de l arteriosclerosi obliterant: una perspectiva poblacional 3a Jornada VASCULAR AIS - BE ISQUÈMIA CRÒNICA EXTREMITATS HOSPITAL UNIVERSITARI SAGRAT COR 9 de Novembre de 2010 Factors de risc de l arteriosclerosi obliterant: una perspectiva poblacional José Miguel

Más detalles

Jornada de Asociaciones Estratégicas KA2 Convocatoria de Propuestas 2015

Jornada de Asociaciones Estratégicas KA2 Convocatoria de Propuestas 2015 Jornada de Asociaciones Estratégicas KA2 Convocatoria de Propuestas 2015 Madrid, 8 y 9 de octubre de 2015 Estructura del SEPIE NUEVA ESTRUCTURA DEL ORGANISMO Ley 15/2014, de 16 de septiembre, de racionalización

Más detalles

VIH I SIDA DIFERÈNCIES ENTRE VIH I SIDA

VIH I SIDA DIFERÈNCIES ENTRE VIH I SIDA VIH I SIDA DIFERÈNCIES ENTRE VIH I SIDA No és el mateix estar infectat amb el VIH que tenir la sida VIH són les sigles de "Virus de la Immunodeficiència Humana". El VIH afecta les cèl lules immunitàries,

Más detalles

Projecte app: ALIMENTACIÓ. LAURA ILLAMOLA Metge de família Diplomada en Nutrició i Dietètica

Projecte app: ALIMENTACIÓ. LAURA ILLAMOLA Metge de família Diplomada en Nutrició i Dietètica Projecte app: ALIMENTACIÓ CARDIOSALUDABLE des del CAP LAURA ILLAMOLA Metge de família 37.535 Diplomada en Nutrició i Dietètica OBJECTIU DE L EXPERIÈNCIA Objectiu principal: Realitzar una app amb consells

Más detalles

RCEME / BIZKAIA EUSKADIKO MINBIZI ERREGISTROA REGISTRO DE CÁNCER DE EUSKADI

RCEME / BIZKAIA EUSKADIKO MINBIZI ERREGISTROA REGISTRO DE CÁNCER DE EUSKADI RCEME / BIZKAIA EUSKADIKO MINBIZI ERREGISTROA REGISTRO DE CÁNCER DE EUSKADI Septiembre 213 UNIDAD DE VIGILANCI A EPIDEMIOLOGICA Cáncer de Ovario. BIZKAIA Incidencia del cáncer de ovario En el Registro

Más detalles

Guia del Pla de Salut Comunitat Valenciana

Guia del Pla de Salut Comunitat Valenciana Guia del Pla de Salut 2016-2020 Comunitat Valenciana EL PLA DE SALUT ÉS l instrument estratègic de planificació i programació de les polítiques de salut a la Comunitat Valenciana. En ell s arrepleguen

Más detalles

Competitividad y empleo en Europa: El futuro económico de Europa. Rafael Muñoz de Bustillo Llorente Catedrático de Economía Aplicada

Competitividad y empleo en Europa: El futuro económico de Europa. Rafael Muñoz de Bustillo Llorente Catedrático de Economía Aplicada Competitividad y empleo en Europa: El futuro económico de Europa Rafael Muñoz de Bustillo Llorente Catedrático de Economía Aplicada Esquema: El concepto de competitividad Como reducción de costes Menores

Más detalles

Vacuna contra el Virus del Papil.loma Humà: una vacuna per a la prevenció del càncer?

Vacuna contra el Virus del Papil.loma Humà: una vacuna per a la prevenció del càncer? Vacuna contra el Virus del Papil.loma Humà: una vacuna per a la prevenció del càncer? Eva Comín Bertrán Grup de Malalties Infeccioses PAPPS- semfyc CAP Pare Claret - Barcelona Epidemiologia del VPH El

Más detalles

Objetivo 2020: Cero residuos plásticos en vertedero

Objetivo 2020: Cero residuos plásticos en vertedero Objetivo 2020: Cero residuos plásticos en vertedero Manuel Fernández Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medioambiente Madrid, 3 Diciembre de 2013 Índice Gestión de residuos plásticos: Situación

Más detalles

NUTRICIÓ i PREVENCIÓ del CÀNCER

NUTRICIÓ i PREVENCIÓ del CÀNCER NUTRICIÓ i PREVENCIÓ del CÀNCER Dr. Antonio Agudo Unitat de Nutrició i Càncer Institut Català d Oncologia (ICO-IDIBELL) Biblioteca de Bellvitge L Hospitalet de Llobregat,15 d Abril 2015 Freqüència de càncer

Más detalles

UNA PROVA RÀPIDA AL PUNT D ATENCIÓ (POCT) EN ASISTÈNCIA PRIMÀRIA PER A LA DETECCIÓ DE CASOS DE MALALTIA CELIACA EN ADULTS

UNA PROVA RÀPIDA AL PUNT D ATENCIÓ (POCT) EN ASISTÈNCIA PRIMÀRIA PER A LA DETECCIÓ DE CASOS DE MALALTIA CELIACA EN ADULTS UNA PROVA RÀPIDA AL PUNT D ATENCIÓ (POCT) EN ASISTÈNCIA PRIMÀRIA PER A LA DETECCIÓ DE CASOS DE MALALTIA CELIACA EN ADULTS M Rosinach, F Fernández-Bañares, M Llordés, J Calpe, G Montserrat, M.Pujals, A.Cela,

Más detalles

PROGRAMA DE DETECCIÓ PRECOÇ DEL CÀNCER DE CÒLON I RECTE

PROGRAMA DE DETECCIÓ PRECOÇ DEL CÀNCER DE CÒLON I RECTE PROGRAMA DE DETECCIÓ PRECOÇ DEL CÀNCER DE CÒLON I RECTE Vallès Occidental Guia per als Ajuntaments Oficina Tècnica de Cribratge de Càncer Gener 2016 Autors Coordinació Dra. Marisa Baré Coordinadora de

Más detalles

PROGRAMA SANITARI D ATENCIO A LA DONA PSAD

PROGRAMA SANITARI D ATENCIO A LA DONA PSAD PROGRAMA SANITARI D ATENCIO A LA DONA PSAD SERVEI D ATENCIO A LA SALUT SEXUAL I REPRODUCTIVA SASSIR INTRODUCCIO L any 1990 es va crear el Programa Sanitari d Atenció a la dona (PSAD) aprovant-se el desplegament

Más detalles

Les polítiques de prevenció del suïcidi a Catalunya. Jornada CORE Barcelona, 4 de novembre de 2015

Les polítiques de prevenció del suïcidi a Catalunya. Jornada CORE Barcelona, 4 de novembre de 2015 Les polítiques de prevenció del suïcidi a Catalunya Jornada CORE Barcelona, 4 de novembre de 2015 La Salut Mental una Prioritat en les Polítiques públiques en l àmbit de la salut a Catalunya Polítiques

Más detalles

PATOLOGIA DE L OBESITAT

PATOLOGIA DE L OBESITAT PATOLOGIA DE L OBESITAT XXVI Setmana de la Prevenció (juny 2005) Fundació Mútua General de Catalunya www.mgc.es ALFONS AGUIRRE IMPORTÀNCIA DE L OBESITAT ÉS UN FACTOR DE RISC ASSOCIAT AL DESENVOLUPAMENT

Más detalles

Newsletter ATENCIÓN TABACO Y FISCALIDAD EN ESPAÑA Abril 2009

Newsletter ATENCIÓN TABACO Y FISCALIDAD EN ESPAÑA Abril 2009 En julio de 2008 la Dirección General de Impuestos de la Comisión Europea presentó una propuesta de directiva (Propuesta) sobre fiscalidad de las labores del tabaco. Su articulado contiene medidas que

Más detalles

MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA

MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA Comissió de Crisi per la Prescripció Infermera MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA Els representants de les infermeres catalanes reclamen al Govern l aprovació del marc normatiu autonòmic

Más detalles

Fins a quines xifres de colesterol LDL cal arribar?

Fins a quines xifres de colesterol LDL cal arribar? Fins a quines xifres de colesterol LDL cal arribar? 2 abril de 2011 Berga Clotilde Morales Especialista en Medicina Interna Unitat De Lípids i Risc Vascular Althaia. Manresa Em toca convèncer-vos que baixar

Más detalles

Introducción a la participación en proyectos de I+D internacionales

Introducción a la participación en proyectos de I+D internacionales Introducción a la participación en proyectos de I+D internacionales Beneficios para las empresas, riesgos y responsabilidades Burgos, 17 octubre 2011 David Fraile Baeza www.quercusidi.es quercusidi@quercusidi.es

Más detalles

EL DÈFICIT DE VITAMINA D S ASSOCIA A L OBESITAT TIPUS III I A LA SÍNDROME METABÒLICA

EL DÈFICIT DE VITAMINA D S ASSOCIA A L OBESITAT TIPUS III I A LA SÍNDROME METABÒLICA EL DÈFICIT DE VITAMINA D S ASSOCIA A L OBESITAT TIPUS III I A LA SÍNDROME METABÒLICA Miñambres I, Cubero JM, Sánchez-Hernández J, Saigí I, Santos MD, Martín E, Chico A, Pérez A. Servei d Endocrinologia

Más detalles

PEL REGISTRE DE LES ACTIVITATS DE LA VIDA DIÀRIA EN CENTRES DE GENT

PEL REGISTRE DE LES ACTIVITATS DE LA VIDA DIÀRIA EN CENTRES DE GENT IMPLANTACIÓ DE PANTALLES TÀCTILS PEL REGISTRE DE LES ACTIVITATS DE LA VIDA DIÀRIA EN CENTRES DE GENT GRAN Entitat gestora: M Dolors Fitó Selva Directora Residència Assistida, Centre de dia i CGG Font dels

Más detalles

Efectivitat de l electroestimulació analgèsica en el tractament del dolor produït per el síndrome de la fuetada cervical

Efectivitat de l electroestimulació analgèsica en el tractament del dolor produït per el síndrome de la fuetada cervical Efectivitat de l electroestimulació analgèsica en el tractament del dolor produït per el síndrome de la fuetada cervical HOSPITAL DE MATARÓ. SERVEI DE MEDICINA FÍSICA I REHABILITACIÓ. INTRODUCCIÓ SÍNDROME

Más detalles

Xifres de Catalunya

Xifres de Catalunya www.idescat.cat Xifres de POBLACIÓ Població (1.000) (1) 7 434 46 508 507 417 homes 49,1 49,3 48,8 dones 50,9 50,7 51,2 Estructura (%) 0-14 anys 15,9 15,2 15,6 15-24 anys 9,4 9,9 11,5 25-49 anys 38,5 38,9

Más detalles

CRIBADO DEL CANCER COLORRECTAL. Cáncer de Colon. Perspectivas actuales Alicante,

CRIBADO DEL CANCER COLORRECTAL. Cáncer de Colon. Perspectivas actuales Alicante, CRIBADO DEL CANCER COLORRECTAL Cáncer de Colon. Perspectivas actuales Alicante, 27-3-2012 El cáncer colorrectal es ya el primero por incidencia en España Incidencia del cáncer en España por tipología 24.624

Más detalles

Enquesta de salut de Catalunya Informe dels principals resultats

Enquesta de salut de Catalunya Informe dels principals resultats Enquesta de salut de Catalunya 214 Informe dels principals resultats Enquesta de salut de Catalunya 214. Principals resultats Director general de Planificació i Recerca en Salut Carles Constante i Beitia

Más detalles

Universalidad de los servicios de salud. Propuesta de FUNSALUD

Universalidad de los servicios de salud. Propuesta de FUNSALUD Comisión de Seguridad Social Semana de Seguridad Social Fundación Mexicana para la Salud Institución privada al servicio de la comunidad La Reforma de Salud en México: su impacto en los principios de la

Más detalles

Abús sexual en la infància i l adolescència: característiques, recurrència i maltractament

Abús sexual en la infància i l adolescència: característiques, recurrència i maltractament VII Sessió de treball CIRCUIT BARCELONA CONTRA LA VIOLÈNCIA VERS LES DONES Per a un abordatge integral: cooperació i treball multidisciplinar Barcelona, 16 i 17 de juny de 2009 Abús sexual en la infància

Más detalles

Primeros resultados del Programa de Barcelona

Primeros resultados del Programa de Barcelona Primeros resultados del Programa de B Barcelona l El Programa de Barcelona Inicio del Programa: 1 diciembre 2009 6 distritos dst tosmunicipales. N = 203.139 39 Se analizan los primeros resultados del Programa:

Más detalles

Gardasil (HPV Recombinant, Quadrivalent) Registrations

Gardasil (HPV Recombinant, Quadrivalent) Registrations (HPV Recombinant, Quadrivalent) Registrations Country Date Local Trademark Gabon 30-Mar-2006 Mexico 01-Jun-2006 Togo 02-Jun-2006 USA 08-Jun-2006 Australia 16-Jun-2006 Canada 10-Jul-2006 New Zealand 20-Jul-2006

Más detalles

VALORACIÓ DEL RISC CARDIOVASCULAR: NOVES TÈCNIQUES PER LA DETERMINACIÓ DE LA LESIÓ ORGÀNICA SUBCLÍNICA

VALORACIÓ DEL RISC CARDIOVASCULAR: NOVES TÈCNIQUES PER LA DETERMINACIÓ DE LA LESIÓ ORGÀNICA SUBCLÍNICA 26 Jornades Catalanes sobre Hipertensió Arterial Barcelona, 18 de desembre 2013 VALORACIÓ DEL RISC CARDIOVASCULAR: NOVES TÈCNIQUES PER LA DETERMINACIÓ DE LA LESIÓ ORGÀNICA SUBCLÍNICA Jennifer Moreno Infermera

Más detalles

COMISION INTERAMERICANA PARA EL CONTROL DEL ABUSO DE DROGAS C I C A D

COMISION INTERAMERICANA PARA EL CONTROL DEL ABUSO DE DROGAS C I C A D COMISION INTERAMERICANA PARA EL CONTROL DEL ABUSO DE DROGAS C I C A D Secretaría de Seguridad Multidimensional XL GRUPO DE EXPERTOS PARA EL CONTROL DEL LAVADO DE ACTIVOS 19 y 20 de mayo de 2015 Washington,

Más detalles

PROTOCOLO DE ACTUACIÓN FUERZAS DE SEGURIDAD DEL ESTADO ANTE LOS DELITOS DE ODIO Y CONDUCTAS QUE VULNERAN LAS NORMAS LEGALES SOBRE DISCRIMINACIÓN

PROTOCOLO DE ACTUACIÓN FUERZAS DE SEGURIDAD DEL ESTADO ANTE LOS DELITOS DE ODIO Y CONDUCTAS QUE VULNERAN LAS NORMAS LEGALES SOBRE DISCRIMINACIÓN de las PROTOCOLO DE ACTUACIÓN FUERZAS DE SEGURIDAD DEL ESTADO ANTE LOS DELITOS DE ODIO Y CONDUCTAS QUE VULNERAN LAS NORMAS LEGALES SOBRE DISCRIMINACIÓN PROTECCIÓN de las COMPROMISO PARA ERRADICAR LA DISCRIMINACIÓN

Más detalles

PREVENCIÓ SECUNDÀRIA. CRIBRATGES

PREVENCIÓ SECUNDÀRIA. CRIBRATGES Octubre 2014 PREVENCIÓ SECUNDÀRIA. CRIBRATGES 1. Valoració del risc individual 2. Estratègies del diagnòstic precoç. Cribratges 3. Prevenció indicada: cribratges 4. Prevenció indicada: consell mèdic preventiu

Más detalles

Jornadas de movilidad de estudiantes y personal de educación superior entre países del programa

Jornadas de movilidad de estudiantes y personal de educación superior entre países del programa Jornadas de movilidad de estudiantes y personal de educación superior entre países del programa Valencia, 16-17 de junio de 2015 1 Estructura del SEPIE NUEVA ESTRUCTURA DEL ORGANISMO Ley 15/2014, de 16

Más detalles

4LIFE RESEARCH ESPAÑA Y PORTUGAL

4LIFE RESEARCH ESPAÑA Y PORTUGAL Información Corporativa 2011 4LIFE RESEARCH ESPAÑA Y PORTUGAL 4Life Edifica Vidas a través de la Ciencia, el Éxito y el Servicio llevando Transfer Factor al mundo para promover el Bienestar de las Personas

Más detalles

Any. Digestiu. Respiratori

Any. Digestiu. Respiratori 05.2.02_189_230 23/9/03 10:43 Página 189 CÀNCER 189 Càncer Introducció A Catalunya el càncer és la causa de mort més freqüent en els homes en els darrers anys, davant de les malalties cardiovasculars,

Más detalles

ENVEJECIMIENTO ACTIVO EN LA REGIÓN DE MURCIA AÑO 2011

ENVEJECIMIENTO ACTIVO EN LA REGIÓN DE MURCIA AÑO 2011 Región de Murcia Consejería de Sanidad y Política Social Dirección General de Salud Pública Servicio de Epidemiología Ronda Levante 11 30008 Murcia 968 36 20 39 968 36 66 56 epidemiologia@carm.es Informes

Más detalles

PISA 2012: MEXICO. Presentación de Resultados de México. Mtra. Gabriela Ramos, Directora de Gabinete y Sherpa. Diciembre 3, 2013

PISA 2012: MEXICO. Presentación de Resultados de México. Mtra. Gabriela Ramos, Directora de Gabinete y Sherpa. Diciembre 3, 2013 PISA 2012: MEXICO Presentación de Resultados de México Mtra. Gabriela Ramos, Directora de Gabinete y Sherpa Diciembre 3, 2013 Qué es PISA? PISA = Programme for International Student Assessment (Programa

Más detalles

ASSIR Dreta CAP Roger de Flor Àmbit d Atenció Primària de Barcelona Obertura ASSIR CAP Roger de Flor

ASSIR Dreta CAP Roger de Flor Àmbit d Atenció Primària de Barcelona Obertura ASSIR CAP Roger de Flor ASSIR Dreta CAP Roger de Flor Àmbit d Atenció Primària de Barcelona Obertura ASSIR CAP Roger de Flor Institut Català de la Salut Àmbit d Atenció Primària Barcelona ciutat Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva

Más detalles

Section IX Technological readiness

Section IX Technological readiness Data Tables Section IX Technological readiness 2.2: Data Tables Section IX: Technological readiness 490 9.01 Availability of latest technologies To what extent are the latest technologies available in

Más detalles

II Jornada de la XaROH del programa Beveu Menys 15 juny 2011

II Jornada de la XaROH del programa Beveu Menys 15 juny 2011 II Jornada de la XaROH del programa Beveu Menys 15 juny 2011 Difusió del BM als congressos de primària Carmen Fernández Olivas Carmen Saludes Eri Cristina Ligero Bermúdez Mª Rosa Pla Martinez Sensibilització

Más detalles

Prevenció i Atenció a la Cronicitat de Catalunya

Prevenció i Atenció a la Cronicitat de Catalunya El Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat de Catalunya El Pla de Salut 2011-2015 I Tres eixos de transformació Programes de salut: més salut i per a tothom i millor qualitat de vida Nou línies

Más detalles

Políticas de Familia Exitosas. Francisca Dussaillant Centro de Políticas Públicas UDD

Políticas de Familia Exitosas. Francisca Dussaillant Centro de Políticas Públicas UDD Políticas de Familia Exitosas Francisca Dussaillant Centro de Políticas Públicas UDD El bienestar de la familia El bienestar de la familia se construye en diversos ámbitos: El bienestar material de los

Más detalles

Manlleu 89,1 12,6% corrent. que. Població. Castellar del Vallès Esparreguera

Manlleu 89,1 12,6% corrent. que. Població. Castellar del Vallès Esparreguera Manlle eu comparat amb 13 municipis d entree 20.000 i 35.000 habitants CERCLE DE COMPARACIÓÓ INTERMUNICIPAL Policia local Població Castellar del Vallès Esparreguera Manlleu Masnou, El Molins de Rei Olesa

Más detalles

CARTA DEL DIRECTOR EJECUTIVO

CARTA DEL DIRECTOR EJECUTIVO International Coffee Organization Organización Internacional del Café Organização Internacional do Café Organisation Internationale du Café C CARTA DEL DIRECTOR EJECUTIVO INFORME SOBRE EL MERCADO DEL CAFÉ

Más detalles

Energía Eólica: Una Estrategia Práctica para Generar Empleos, Reducir la Contaminación y Facilitar el Acceso a la Electricidad.

Energía Eólica: Una Estrategia Práctica para Generar Empleos, Reducir la Contaminación y Facilitar el Acceso a la Electricidad. Energía Eólica: Una Estrategia Práctica para Generar Empleos, Reducir la Contaminación y Facilitar el Acceso a la Electricidad. Taller Práctico sobre Energía Renovable Monterrey Octubre 18 2007 Jose Etcheverry

Más detalles

Protocol sindical davant la grip A. Protocol sindical davant la Grip A UGT de Catalunya 1

Protocol sindical davant la grip A.  Protocol sindical davant la Grip A UGT de Catalunya 1 Protocol sindical davant la grip A www.ugt.cat Protocol sindical davant la Grip A UGT de Catalunya 1 La Grip A La grip A (H1N1) és una malaltia causada per un subtipus del virus de la grip. Actualment,

Más detalles

JORNADA FISCAL CEOE LA FISCALIDAD Y LA PARAFISCALIDAD EN EL SECTOR ELECTRICO. Pascual Sala Atienza Secretario General

JORNADA FISCAL CEOE LA FISCALIDAD Y LA PARAFISCALIDAD EN EL SECTOR ELECTRICO. Pascual Sala Atienza Secretario General JORNADA FISCAL CEOE LA FISCALIDAD Y LA PARAFISCALIDAD EN EL SECTOR ELECTRICO Pascual Sala Atienza Secretario General Madrid, 8 de abril de 2015 La fiscalidad en el sector eléctrico El sector eléctrico

Más detalles

El càncer de mama. es pot curar si s agafa a temps

El càncer de mama. es pot curar si s agafa a temps El càncer de mama es pot curar si s agafa a temps Què és el càncer de mama? És una malaltia que afecta la glàndula mamària i que, com tots els càncers s es devé en proliferar excessivament les cèl lules

Más detalles

Luis Díaz Balteiro [luis.diaz.balteiro@upm.es] Roberto Voces [vocesr@gmail.com] Óscar Alfranca Burriel [oscar alfranca@upc.es]

Luis Díaz Balteiro [luis.diaz.balteiro@upm.es] Roberto Voces [vocesr@gmail.com] Óscar Alfranca Burriel [oscar alfranca@upc.es] LOS HONGOS SILVESTRES COMESTIBLES EN EUROPA: UNA REALIDAD ECONÓMICA Y COMERCIAL Luis Díaz Balteiro [luis.diaz.balteiro@upm.es] Roberto Voces [vocesr@gmail.com] Óscar Alfranca Burriel [oscar alfranca@upc.es]

Más detalles

Calidad y Salud en México Regulación de la calidad como componente de una política integral de salud

Calidad y Salud en México Regulación de la calidad como componente de una política integral de salud Calidad y Salud en México Regulación de la calidad como componente de una política integral de salud Consolidación de Redes Buenos Aires, agosto 2015 Dr. Sebastián García Saisó Director General de Calidad

Más detalles

Repercusión de la Directiva 2011/24/UEen los sistemas sanitarios nacionales

Repercusión de la Directiva 2011/24/UEen los sistemas sanitarios nacionales JORNADA TÉCNICA LA DIRECTIVA 2011/24/UE RELATIVA A LA APLICACIÓN DE LOS DERECHOS DE LOS PACIENTES EN LA ASISTENCIA SANITARIA TRANSFRONTERIZA Repercusión de la Directiva 2011/24/UEen los sistemas sanitarios

Más detalles

Premià de Mar ciutat experimental Sènior

Premià de Mar ciutat experimental Sènior 1 Premià de Mar ciutat experimental Sènior Abril 2007 2 3 EQUIPAMENTS PÚBLICS NECESSARIS PER A GENT GRAN DE PREMIÀ DE MAR GENT GRAN DEPENDENT DOMICILI RESIDÈNCIA SAD Servei Atenció Domicili CENTRE DE SERVEIS

Más detalles

Cara y Sello de la Innovación Hernán Cheyre V. Vicepresidente EjecuBvo - CORFO SanBago, 13 de enero de 2014.

Cara y Sello de la Innovación Hernán Cheyre V. Vicepresidente EjecuBvo - CORFO SanBago, 13 de enero de 2014. Cara y Sello de la Innovación Hernán Cheyre V. Vicepresidente EjecuBvo - CORFO SanBago, 13 de enero de 2014. Chile avanza hacia la meta de cruzar el umbral del desarrollo Con un crecimiento del 6% al año,

Más detalles

Country list ranked by name of country

Country list ranked by name of country Country list ranked by name of country Table 7.1. GEDI, the three sub-index values and rank by countries Country GEDI GEDI Rank ATTINDEX ATT Rank ABTINDEX ABT rank ASPINDEX Albania 0.22 70-74 0.19 92-94

Más detalles

Porqué son tan importantes las TIC s?

Porqué son tan importantes las TIC s? Porqué son tan importantes las TIC s? están estrechamente ligadas a la competitividad Índice Competitividad Global IMCO 2002-2006 75 70 65 60 55 50 45 40 35 30 Honduras Fuente: IMCO con datos del WEF correlación

Más detalles

Sociedad de la información: el mundo empresarial 2009 EUSKAL ESTATISTIKA ERAKUNDEA INSTITUTO VASCO DE ESTADÍSTICA

Sociedad de la información: el mundo empresarial 2009 EUSKAL ESTATISTIKA ERAKUNDEA INSTITUTO VASCO DE ESTADÍSTICA 2009 Sociedad de la información: el mundo empresarial Actividad 240301 (v2) PROBLEMAS Datos absolutos y relativos Lee, con atención, el siguiente texto y resuelve los problemas que se proponen a continuación.

Más detalles

Section X Market size

Section X Market size Data Tables Section X Market size 2.2: Data Tables Section X: Market size 498 10.01 Domestic market size index Sum of gross domestic product plus value of imports of goods and services, minus value of

Más detalles

Qué está pasando en México con el problema de la obesidad?

Qué está pasando en México con el problema de la obesidad? Qué está pasando en México con el problema de la obesidad? Obesidad en diferentes países, 2010 (% del total de población) 35.9 30 28.5 27.8 26.1 25.1 24.6 24.2 23 22.5 22.2 21 20.2 16.9 % de población

Más detalles

Millora de l EQA. ABS Sta. Eugènia de Berga 2014

Millora de l EQA. ABS Sta. Eugènia de Berga 2014 Millora de l EQA. ABS Sta. Eugènia de Berga 2014 1. DISLIPÈMIA. Càlcul del risc coronari (CRC) REGICOR + HTA. Control dels pacients amb HTA i malaltia CV. Mesura del risc coronari (CRC Regicor): Indicació

Más detalles

Estrategia Digital: Una política pública para apoyar el ingreso hacia la Sociedad de la Información. Patricio Gutiérrez Secretario Ejecutivo

Estrategia Digital: Una política pública para apoyar el ingreso hacia la Sociedad de la Información. Patricio Gutiérrez Secretario Ejecutivo Estrategia Digital: Una política pública para apoyar el ingreso hacia la Sociedad de la Información Patricio Gutiérrez Secretario Ejecutivo Temario 1. Entorno 2. Estrategia Digital 2007-2012 3. Plan de

Más detalles

Seguretat en els mecanismes de transmissió i en el fet de compartir informació assistencial

Seguretat en els mecanismes de transmissió i en el fet de compartir informació assistencial Seguretat en els mecanismes de transmissió i en el fet de compartir informació assistencial Responsabilitats pròpies del proveïdor en el procés de securització Manel Garcia, CESICAT Responsable de l Oficina

Más detalles

Anàlisi dels costos de la sinistralitat laboral relacionada amb el trànsit a Catalunya

Anàlisi dels costos de la sinistralitat laboral relacionada amb el trànsit a Catalunya Anàlisi dels costos de la sinistralitat laboral relacionada amb el trànsit a Catalunya Enric Rodà Sau Institut de Seguretat i Salut Laboral Departament d Empresa i Ocupació Mètode d anàlisi de costos Anàlisi

Más detalles

JORNADES CATALANES DE SALUT INTERNACIONAL 2012 «ESTRATÈGIES DE FUTUR PER A TEMPS DIFICILS» d abril Programa Preliminar

JORNADES CATALANES DE SALUT INTERNACIONAL 2012 «ESTRATÈGIES DE FUTUR PER A TEMPS DIFICILS» d abril Programa Preliminar JORNADES CATALANES DE SALUT INTERNACIONAL 2012 «ESTRATÈGIES DE FUTUR PER A TEMPS DIFICILS» 11-12 d abril Programa Preliminar Recepció i entrega de documentació Ponència inaugural : Arcadi Oliveres Boadella:

Más detalles

IMPLICACIONES EN LA GESTIÓN TÉCNICA Y ADMINISTRATIVA Y OPORTUNIDADES PARA LOS PRODUCTORES Y GESTORES DE RESIDUOS. Bruno Coquelet.

IMPLICACIONES EN LA GESTIÓN TÉCNICA Y ADMINISTRATIVA Y OPORTUNIDADES PARA LOS PRODUCTORES Y GESTORES DE RESIDUOS. Bruno Coquelet. IMPLICACIONES EN LA GESTIÓN TÉCNICA Y ADMINISTRATIVA Y OPORTUNIDADES PARA LOS PRODUCTORES Y GESTORES DE RESIDUOS Bruno Coquelet Jefe de Área Gestión de Residuos y Suelos Contaminados bcoquelet@inerco.es

Más detalles

Programa formatiu online

Programa formatiu online Curs sobre Planificació de decisions anticipades a Catalunya (PDA). Per l atenció integral i integrada de persones amb malalties i condicions cròniques complexes. Programa formatiu online CURS SOBRE PLANIFICACIÓ

Más detalles

Característiques i necessitats de les persones en situació de dependència

Característiques i necessitats de les persones en situació de dependència Serveis socioculturals i a la comunitat Característiques i necessitats de les persones en situació de CFGM.APD.M05/0.12 CFGM - Atenció a les persones en situació de Generalitat de Catalunya Departament

Más detalles

HEPACONTROL: Un programa que redueix el reingrés precoc i la mortalitat en la cirrosi descompensada

HEPACONTROL: Un programa que redueix el reingrés precoc i la mortalitat en la cirrosi descompensada HEPACONTROL: Un programa que redueix el reingrés precoc i la mortalitat en la cirrosi descompensada Betty P Morales, Helena Masnou, Ramon Bartolí, Rosa M Morillas, Marga Sala, Irma Casas, Ramon Planas.

Más detalles