Taller cuidadors: Nutrició i Alimentació. R osa M aria Torres S ala Fina S erra P rat AB S M ontserrat

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Taller cuidadors: Nutrició i Alimentació. R osa M aria Torres S ala Fina S erra P rat AB S M ontserrat"

Transcripción

1 Taller cuidadors: Nutrició i Alimentació R osa M aria Torres S ala Fina S erra P rat AB S M ontserrat

2 Una alimentació saludable ens ajuda a envellir amb bona salut Una alimentació saludable pot ajudar a prevenir i evitar l aparició de certes malalties Alimentació per créixer i desenvolupar el cos i la ment: bon desenvolupament en criatures i joves, bona supervivència en persones grans.

3 Canvis i envelliment

4 Composició corporal: Pèrdua de teixit muscular i de força Augment de teixit greixós i redistribució: abdomen Disminueix el contingut d aigua: deshidratació Pèrdua de massa òssia: risc de fractures i pèrdua de mobilitat

5 Reducció activitat òrgans i funcions: Disminució activitat cel lular: menys E. Disminució secreció saliva i pèrdua de dents dificulten masticació i deglució. Pèrdua motilitat esòfag. Canvis en mucosa gàstrica, disminució de secrecions: digestions més lentes.

6 Mens àcid gastric: poca absorció de ferro i folats, Calci? Menys absorció intestinal i pèrdua de motilitat dels budells: restrenyiment. Ronyó: filtra menys, deshidratació més fàcil i manca vitamina D.

7 Disminueix la necessitat de dormir: menys hores seguides i son més superficial. Pèrdua de sensació de set, es beuen pocs líquids: risc de deshidratació per calor o malalt. Disminució de l activitat física: no es té tanta gana.

8 Alteracions sensorials: Disminució de gust i d olfacte: pèrdua de gana. Disminució d agudesa visual i oïda: dificultat per cuinar. Alteracions de la memòria: Recent, què s ha menjat? Obliden les receptes i els procediments

9 Canvia el benestar psíquic: Viure sol: ansietat, depressions,,, Poca adaptació als canvis Poden aparèixer les demències

10 Creences incorrectes: Fals: Els grans han de menjar poc per evitar digestions pesades. Cert: Fer menjades menys quantioses en 5-6 àpats: esmorzar, mig matí, dinar, berenar, sopar (i, si cal, ressopó). Fals: És aconsellable saltar-se el sopar. Cert: Sopar lleuger. Si es vol: un got de llet abans d anar a dormir.

11 Fals: No menjar pa, pasta, arròs o patates perquè engreixen. Cert: Menjar-ne cada dia amb moderació: són font primordial d energia. Fals: Ferro dieta: llenties i espinacs. Cert: Cal menjar carn i peix. Fals: Ous perjudicials, augmenten colesterol. Cert: Han de formar part de la dieta habitual si es pot.

12 Fals: Han de menjar sempre sense sal. Cert: Si no hi ha cap malaltia per la qual estigui indicat, no suprimir-la: canvia el gust dels plats i provoca inapetència. Fals: Els adults no han de prendre llet. Cert: Font de calci. Si intolerància a la lactosa: iogurts, formatges secs, batuts de soja enriquits amb calci, llet sense lactosa

13 Fals: No els convé que els toqui el sol. Cert: Han de sortir a passejar cada dia. Evitar l hores de màxima insolació a l'estiu. Fals: La sopa (brou de carn) alimenta molt i té alt valor nutritiu. Cert: Conté aigua i minerals (sodi i potassi), ni vitamines ni proteïnes. Cal menjar carn i peix. Fals: No els convé beure líquids per no forçar el ronyó i evitar la incontinència. Cert: Hidratació molt necessària.

14 Alimentació i Nutrició

15 Alimentació: aliments, comprar-los, conservar-los, preparar-los i servir-los en plats. Cadascú tria la seva alimentació quan tria què vol menjar. Nutrició: transformació dels aliments des de la boca, digerits i metabolitzats com a nutrients. La nutrició és una activitat interna del nostre organisme i no la controlem a voluntat.

16 Alimentació saludable: Combinar tots els grups d aliments per aconseguir un equilibri que ens asseguri una bona aportació de nutrients. Ha de ser variada, agradable i en quantitat suficient.

17 Grups d'aliments: Farinacis o feculents Verdures i hortalisses Fruites Lactis Carns, peixos i ous Greixos Sucres

18 Farinacis o feculents Rics en hidrats de carboni complexos (midó) Origen vegetal, sense greixos

19 Tres grups: Cereals i derivats: arròs, farina de blat, blat de moro, civada, sègol, altres cereals i pa i pasta. Llegums: llenties, mongetes seques, cigrons, fesols, faves, pèsols i soja Tubercles: patates, moniatos, xufla, mandioca

20 Verdures i hortalisses Rics en aigua, vitamines i sals minerals. Font important de fibra. Bledes, cols, pastanagues, enciams, cebes, pebrots, espàrrecs, carxofes, bolets, albergínies, carbassons, tomàquets...

21 Fruites Aliments rics en sucre (fructosa), aigua, fibra, vitamines i sals minerals. Fruita madura: més sucre i més fàcil de digerir. Més sucre: el raïm, el plàtan, les figues, les cireres, els caquis

22 Lactis Font de calci, proteïnes, hidrats de carboni, greix saturat i vitamines A, grup B i la D. Desnatats i semidesnatats: menys greix, tant calci Formatges madurats: més greix i més calci Iogurts i llets fermentades amb microorganismes vius que fermenten la lactosa; més fàcils de digerir i beneficiosos per a la flora intestinal

23 Carns, peixos i ous Font de proteïnes. Vitamines: la carn vitamina B12 i el peix gras (o blau) vitamina D. Carn i peix ferro. Xai més greix, pollastre, gall dindi i conill més magres.

24 L ou: proteïnes, colesterol, vitamines i minerals. El peix blau (sardina, verat, salmó, tonyina, seitons...): els àcids Omega 3 (W3) El peix blanc (lluç, rap, bacallà...) pocs greixos Colesterol: el rovell d ou, els embotits, els patés, les vísceres, els crustacis (gambes i llagostins) i l ànec.

25 Greixos Oli líquid i greix sòlid. Olis vegetals: rics en greixos insaturats; Greixos sòlids (nata, llard o mantega), saturats i colesterol Tots els olis tenen les mateixes calories. La mantega i la margarina amb vitamina D i el mateix valor calòric, excepte si és light.

26 Sucres Melmelades, almívars, caramels, mel, torrons massapà i xocolata. Aportació moderada: prevenir càries, obesitat i diabetis.

27 És important tenir il lusió per menjar i gaudir de degustar diferents aliments. L alimentació no solament ha de nodrirnos, sinó que ha de ser un plaer.

28 Nutrients i necessitats nutricionals Nutrients: cobrir les necessitats nutritives. Són: Hidrats de carboni Greixos Proteïnes Sals minerals Vitamines Aigua

29 Necessitats nutricionals: Energia en quilocalories (Kcal): menjar per mantenir el pes adequat (ni excessiu ni massa baix). Ingestes escasses, amb pocs aliments, són deficitàries en alguns nutrients.

30 Hidrats de carboni o glúcids - La principal font d energia. - Aliments: farinacis, fruites i sucres % de la nostra alimentació total diària. - Sobretot els compostos (arròs, patates, pa ), els dolços amb moderació (plaer).

31 Greixos - Reserva d energia: olis i greix de carn, peix, ous, lactis, fruites seques, embotits... - Es divideixen en greixos saturats, insaturats i colesterol. - 30% de la ingesta total diària dels aliments.

32 Reduir aliments amb greix saturat (origen animal: llet, formatges, ous, carn, embotits ) i augmentar aliments amb greix insaturat (oli d oliva i girasol, peix i fruites seques). Rebosteria industrial, algunes galetes i aperitius amb molt de greix, encara que no sigui visible, i saturat: cal llegir les etiquetes!

33 Proteïnes - Segons l'origen: Animals: aminoàcids essencials (alt valor biològic), com clara d ou, carn, peix i lactis. Vegetals: menys completes. Cal combinar llegums amb cereals i fruita seca de closca (nous, avellanes, ametlles...)

34 - 20% de la ingesta total dels aliments. - Per obtenir la quantitat de proteïna necessària cal menjar: Una ració de carn, peix o ous per dinar i una per sopar 2-3 lactis al dia Pa per esmorzar i per acompanyar Alternar arròs i pasta amb llegums

35 Sals minerals - Estructura del cos, imprescindibles. Elements majoritaris: calci, fòsfor, magnesi, sofre, potassi, sodi i clor Elements minoritaris: ferro, iode, fluor, zenc i seleni - Aliments: verdures, fruites, carn, peix, ous, lactis... Cal dieta variada.

36 Vitamines - Nutrients reguladors, només dels aliments. - Imprescindibles per estar sa, dèficit = malalties. - Dieta variada amb aliments de tots els grups: farinacis, carnis, lactis, greixos, fruites i verdures. - Hi ha vitamines que es fan malbé amb l escalfor: menjar fruita i verdures crues a diari.

37 Vitamines Aliments que les contenen Funcions vitamina A Fetge, ous, mantega, tomàquet, llet sencera, pastanaga, pebrot, moniato, albercoc És necessària per mantenir la pell i la visió vitamina B Àcid fòlic: vegetals de fulla verda (espinacs, bledes, enciam...) Vitamina B6: fetge, carn, plàtan, fruita seca, llegums, cereals integrals Vitamina B12: fetge, foie gras, sardines, tonyina, ous, lactis, llevats El conjunt de les diverses vitamines B és necessari per al metabolisme, per a la formació de cèl lules sanguínies, per mantenir la pell, el sistema nerviós i les funcions cognitives vitamina C Els cítrics com taronja, mandarina... Altres fruites com kiwis, maduixots, papaia... Les cols i els pebrots de tota mena Afavoreix l absorció de ferro i intervé en el sistema immunològic. La cocció dels aliments la destrueix: menjar fruita crua

38 Vitamines Aliments que les contenen Funcions vitamina D La mantega, els ous i els lactis. Peixos blaus com la tonyina, verat, sardina La vitamina D afavoreix l assimilació de calci i se sintetitza quan ens toca el sol vitamina E Oli de gira-sol, oli d oliva i margarines Cacauets i fruita seca Ous i lactis És antioxidant i intervé en la reparació de les cèl lules vitamina K C arn, fetge, ous, formatge, vegetals de fulla verda Intervé la coagulació de la sang

39 Aigua Imprescindible per viure: el 60% del pes d un adult. Funcions cel lulars i temperatura corporal. Equilibri entre el que es beu (aigua, infusions, sopes ) i el que s elimina (orina, suor ) Esforçar-se per beure sense set els grans: 5-10 gots/dia.

40 La fibra alimentària - No nutrient: no la podem digerir ni assimilar. - Efectes beneficiosos: Augmenta els moviments dels budells Evita el restrenyiment Manteniment de la flora intestinal Redueix l absorció de colesterol Prevenir les malalties intestinals i el càncer

41 - Aliments: verdures i hortalisses, fruites, llegums (es recomana menjar-ne 2 cops per setmana), fruita seca i cereals integrals. - Millor menjar els aliments rics en fibra que comprar preparats de farmàcia. - Si es fa una dieta rica en fibra, s ha de beure molta aigua, perquè si no hi ha líquid la fibra no circula pel budell.

42 La piràmide de l alimentació saludable

43 Les racions - Ració: quantitat d aliment que menja una persona varia segons pes, alçada, sexe, edat i estil de vida. - Molta activitat física (caminar molt o fer esport): més quantitat d aliment i ració més generosa. - S adapten a cada àpat: esmorzar,dinar, berenar o sopar. - Homes mengen més que les dones.

44 1 gr. de proteïna aporta 4 kilocalories 1 gr. d'hidrats de carboni aporta 4 kilocalories 1 gr. de greixos aporta 9 kilocalories

45 Farinacis: 50 g de pa o una llesca de 4-5 dits d amplada 5-6 unitats de galetes tipus Maria 1 patata de 200 g (de mida mitjana) 70 g d arròs cru o pasta crua. Si l aliment és cuit, un plat de mida mitjana 70 g de llegums secs crus. Si l aliment és cuit, un plat de mida mitjana

46 Consells: Entre 4 i 6 racions diàries (a cada àpat: esmorzar, mig matí, dinar, berenar i sopar). 2 racions de llegums a la setmana. Variar les tècniques culinàries: cuinar les patates bullides, al forn, guisades; la pasta amb salsa o amb sopa; l arròs bullit, a la cassola, en paella

47 Verdures i hortalisses: Les racions de verdura poden ser generoses: un plat ple d uns 200 g. També serveixen d acompanyament per al segon plat, servint-ne mitja ració.

48 Consells: 2-3 racions diàries 1 ració de verdura crua ben rentada cada dia: amanides variades amb enciam, tomàquet, escarola, api Verdura cuita cada dia: al vapor, al forn, brasa, guisada, bullida

49 Fruita: Una peça de poma, pera, préssec, taronja, plàtan (200 g) 2-3 mandarines, albercocs, nespres, prunes Un grapat de maduixots o de cireres (150 g) 1 tallada grossa de meló (200 g)

50 Consells: 2 o més peces de fruita crues pelades o amb pell (sempre ben rentades) al dia. Un cítric al seu temps. Pomes i peres al forn (- vitamines). Sucs naturals: beure ràpid per vitamines. No contenen la fibra de la fruita. Envasats amb molt sucre.

51 Lactis: Un got de 200 ml 2 iogurts (equivalen a 1 got de llet) 40 g de formatge semicurat (una tallada) 125 g de formatge fresc (tipus Burgos)

52 Consells: 2-4 racions/dia per aportació de calci Si intolerància a la lactosa: llet baixa en lactosa o sense, (més digestiva). Iogurts i formatges curats sense lactosa per fermentació.

53 Carn, peix i ous: g de carn: bistec, hamburguesa, 2-3 talls de llom... o ¼ de pollastre o conill o g de peix ( 2 rodanxes, un llucet, 3-4 sardines mitjanes) o 2 ous sencers o g de llegum cuit o un plat de mida mitjana o g de fruita seca (un grapat) o 80 g de pernil (3-4 talls)

54 Consells: 2 racions diàries de carn, peix o ous: 1 per dinar i 1 per sopar, Carn i peix a la planxa o al forn, ofegats a foc lent amb suc Variar les preparacions. Vedella i tonyina fresca es poden menjar poc fetes; pollastre, porc i altres peixos coure ls sempre bé.

55 Greixos: 1 cullera sopera (10 g) plena d oli 1 cullera sopera de maionesa /10 g) 1 cullera de postres de mantega (10 g).

56 Consells: Màxim 4-6 racions diàries Oli d oliva per cuinar i amanir. Si oli de gira-sol: que no es cremi Compte amb precuinats, galetes, rebosteria i salses: greixos afegits amagats. No greixos hidrogenats (moltes galetes i en la rebosteria industrial)

57 Sucre : 1 cullerada de postres (5-7 g) o1 sobret de sucre (8-10 g) o 1 terròs de sucre (5 g) 1 cullerada de postres de melmelada (10 g) 1 tros de torró (50 g) 1 cullerada de postres de mel (10 g)

58 Consells: Amb moderació Molts aliments dolços vinculats a celebracions. Plaer consumits ocasionalment

59 Aigua: 1 got de 200 ml o 1 tassa d infusió d herbes o de te o1 tassa de brou o consomé. Consells: L aigua és la beguda més recomanable. Envasada més sodi Begudes amb gas: descalcificació Refrescs tenen sucre, excepte light (edulcorants)

60 La distribució dels àpats 5 menjades: Esmorzar Mig matí Dinar Berenar Sopar Ressopó (en alguns casos)

61 5 àpats/dia: no saltar-se n cap i fer 2 àpats complets amb primer plat, segon plat i postres Tots els grups d aliments cada dia i no oblidar l'aigua i aprendre a beure sense tenir set Lactis per l aport de calci Complir amb les racions de fruita i verdura Dieta variada i quantitat suficient en cada àpat

62

63 Estat nutricional: Risc de malnutrició augmenta amb l edat: Modificacions fisiològiques: disminució absorció intestinal, alteracions del metabolisme, dents... Canvis entorn: soles, dependència, mancances econòmiques Idees preconcebudes: no es compleixin tots els àpats ni es consumeixin molts aliments.

64 Control del pes Sempre a la mateixa hora, millor al matí Sempre a la mateixa bàscula Cada vegada el mateix tipus de roba Apuntar el pes en una agenda o calendari Un cop cada mes

65 Compte amb canvis de pes. Consultar el metge : Pèrdua de pes involuntària de 3 kg o més Quan es perd el 10% del pes habitual de forma involuntària durant els darrers 6 mesos.

66 Farin acis Fruita, verdura Olis i greixos Lactis Carn, peix, ous Sucres Aigua Exercici De 4a6 5 entre els dos grups 3a6 cullera des De 2a3 2 racions Consum ocasional De 5 a 10 gots 30 minuts al dia Esmorzar Mig matí Dinar Berenar Sopar Total Racions recomanades

67 Situacions especials:

68 - Pèrdua de gana Motius: Solitud, dificultats econòmiques, per preparar-se el menjar, perquè es pateix alguna malaltia, perquè es prenen medicaments que ho provoquen Cal trobar la causa. Avaluació mèdica.

69 Consells: Menjar poc i sovint Cuidar l entorn: parar taula, vaixella bonica, plats amb gràcia, menjar acompanyat (convidar algú, anar a casa d un familiar) Preparacions gustoses i oloroses: guisats Menjar sempre calent: més apetitós i aromàtic

70 Augmentar el valor nutritiu afegint llet, mantega, oli, un ou dur o la clara, fruita seca en pols, formatge ratllat Beure aigua i alternar-la amb la beguda de sucs, llet, orxata, llet d ametlla... Si desnutrició: preparats amb proteïnes.

71 Sobrepès - Important no passar gana, mantenir els àpats: esmorzar, mig matí, dinar, berenar, sopar. - Pèrdua lenta del pes: Menjar sense presses i mastegar bé Suprimir el sucre i la mel: edulcorants Lactis desnatats i semidesnatats Evitar dolços, pastissos i rebosteria Reduir greixos (oli, mantega, embotits...)

72 Coccions lleugeres, poc oli: planxa, forn, guisats suaus Beure aigua i evitar refrescs i gasoses Reduir les racions menys quantitat Més verdura cuita i crua (amanides) Sopar: substituir arròs i pasta per verdura amb una mica de patata Reduir el pa amb els àpats Esmorzar i dinar bé, sopar més lleuger Caminar cada dia mitja hora

73 Obesitat Es considera malaltia: una pauta dietètica personal amb el metge, infermer o dietista. El pes s ha de perdre a poc a poc. És fonamental, si hi ha mobilitat, fer exercici físic: caminar cada dia 30 minuts.

74 Diabetis - Acostuma a anar lligada al sobrepès: Diabetes tipus 2. Diferent que la diabetis de tipus I (joves). - Canvi d'hàbits i seguir pautes alimentàries. Consells: Diversos àpats al dia: esmorzar, mig matí, dinar, berenar, sopar i ressopó, i evitar llargues estones sense menjar.

75 Respectar quantitat i racions recomanades Dieta baixa en colesterol i greixos saturats: sense embotits, formatges greixosos, llet sencera, mantega, rebosteria Evitar sucres senzills d addició (sucre, mel, fructosa): edulcorants artificials Exercici regular, adaptat a cadascú: és ideal caminar cada dia, almenys, mitja hora Ser disciplinat amb la medicació Reduir greix abdominal si obès o sobrepés

76 Si cal perdre una mica de pes i, si es fuma, es recomana deixar el tabac. Evitar les conserves (llaunes de tota mena), els aperitius i els embotits Evitar les salses preparades, els aliments precuinats i les sopes

77 Hipertensió arterial - Augmenta el risc d'accidents cardiovasculars. - Pautes dietètiques: reduir l ús de la sal, però no del tot, per no avorrir el menjar. Cuinar amb menys sal No posar el saler a taula - Condimentar amb llimona, all, julivert, ceba, herbes aromàtiques (orenga o romaní), pebre, safrà

78 No beure aigües minerals amb gas, gasoses i refrescs Reduir el consum de formatges secs i curats però augmentar el consum de llet i iogurts, una dieta rica en calci ajuda a controlar la pressió arterial Sals baixes en sodi que donen molt bon sabor als aliments

79 Osteoporosi - Pèrdua progressiva del teixit ossi. Fragilitat i risc de patir fractures, sobretot de les vèrtebres i del coll del fèmur. Les dones en són més propenses, l edat avançada, la manca d activitat física, el dèficit de vitamina D, la presència d altres malalties i el consum d alguns fàrmacs. - Prevenció: bona aportació de calci per mitjà de la dieta:

80 Lactis (llet, iogurt, formatges...) calci i vitamina D que ajuda a fixar el calci a l os. Altres aliments: peixos petits amb espina (seitó, sardineta,...), fruita seca de closca (avellanes, ametlles ) i llegums Pendre el sol cada dia per sintetitzar vitamina D i fer exercici físic Cafè i excés de sodi o fibra dificulten l absor ció del calci

81 Sarcopènia - Pèrdua de massa muscular amb l envelliment: pèrdua de força muscular, dificultats per moure s i mantenir l equilibri. Risc augmentat de patir caigudes i fractures, predisposició a ser més dependent. - Feblesa: consulta mèdica.

82 - Per recuperar el to muscular: Fer activitat física i, si cal, exercicis de potenciació muscular Assegurar una bona aportació de proteïnes, incloent en la dieta diària aliments rics en proteïna animal: carn, peix, ous i productes lactis

83 Diarrea - Els budells no poden absorbir aigua: deposicions més líquides, voluminoses i freqüents. Consultar el metge. - Consells: Beure líquid per deshidratació: aigua d arròs, de pastanaga, brous vegetals, infusions, begudes per a esportistes o dissoldre amb aigua uns sobres de farmàcia amb sals minerals.

84 Beure líquids a poc a poc, i no prendre aliments sòlids fins tolerar bé els líquids. Evitar aliments rics en fibra i lactis fins que la diarrea no hagi desaparegut. Els primers aliments seran: arròs bullit, patata bullida, pasta petita, pa torrat, poma cuita sense pell, peix blanc o pollastre a la planxa, pernil dolç, codonyat i, quan la diarrea millori, iogurts(48 hores després de deposicions normals.

85 Restrenyiment - Eliminació poc freqüent de la femta (deposicions cada tres dies), de consistència més dura. Pot ser dolorosa l'evacuació i el restrenyiment provoca malestar abdominal. Cal consell mèdic i no s han d utilitzar laxants si no estan recomanats pel metge.

86 - Consells: Hidratació: beure molta aigua (de cinc a deu gots diaris) femta més tova. Amanir amb oli cru els aliments: greix per millorar el trànsit pels budells. Aliments rics en fibra (pa integral, fruita, verdures, llegums ) però augmentar la ingesta de líquid. Caminar i bellugar-se afavoreix la motilitat intestinal

87 Insomni - El cos no necessita dormir tantes hores i el son és més superficial. Insomni: costa molt agafar el son i no pot adormir-se, o es desperta molts cops. - Consells: Fer activitat física (caminar, ballar, nedar...) Reduir el consum de begudes estimulants (te i cafè), sobretot, no beure n a la tarda ni al vespre.

88 No xocolata negra a la nit: desvetlla. Al sopar, no menjar fruita rica en vitamina C (cítrics, kiwi, maduixots...) per postres, perquè té efectes estimulants. Beure un got de llet abans d anar a dormir, ajuda a agafar el son.

89 Funcions cognitives - Dieta rica en peix (omega 3), antioxidants i vit. B, seleni i zenc: retarda o evita el deteriorament cognitiu. Problemes deglució - Cal afegir espessants, gelatina, per beure, brous... - Sonda, alimentació enteral.

90 Moltes gràcies

L alimentació en les persones amb discapacitats. Dolors Borau Lladó

L alimentació en les persones amb discapacitats. Dolors Borau Lladó L alimentació en les persones amb discapacitats Dolors Borau Lladó 1 Els nutrients Són les substàncies que fan possible cobrir les necessitats nutritives de l organisme i els obtenim dels aliments. N hi

Más detalles

Metabolisme i alimentació. Dr. Joan E Bosch

Metabolisme i alimentació. Dr. Joan E Bosch Metabolisme i alimentació Dr. Joan E Bosch Metabolisme i alimentació L organisme ha d introduir de l exterior Oxigen Aliments energia manteniment funcions vitals, activitats substàncies : construcció d

Más detalles

ÀREA DE SALUT DIETA EQUILIBRADA - DIETA SANA

ÀREA DE SALUT DIETA EQUILIBRADA - DIETA SANA ÀREA DE SALUT DIETA EQUILIBRADA - DIETA SANA DIETA EQUILIBRADA, DIETA SANA Quan diem dieta sana o dieta equilibrada ens estem referint a una dieta saludable. La dieta equilibrada o saludable és la que

Más detalles

AL SERVEI DE LA SOCIETAT TALLERS ENVELLIMENT SALUDABLE. Vitamines indispensables per a la tercera edat. Al servei de les persones

AL SERVEI DE LA SOCIETAT TALLERS ENVELLIMENT SALUDABLE. Vitamines indispensables per a la tercera edat. Al servei de les persones AL SERVEI DE LA SOCIETAT TALLERS ENVELLIMENT SALUDABLE Al servei de les persones Vitamines indispensables per a la tercera edat Vitamines indispensables per a la tercera edat Què són les vitamines? Són

Más detalles

NUTRICIÓ i SALUT. nutricionals. 1. Nutrició i salut 2. Tendències en el consum d aliments 3. Ingestes recomanades i objectius

NUTRICIÓ i SALUT. nutricionals. 1. Nutrició i salut 2. Tendències en el consum d aliments 3. Ingestes recomanades i objectius NUTRICIÓ i SALUT 1. Nutrició i salut 2. Tendències en el consum d aliments 3. Ingestes recomanades i objectius nutricionals 4. Guies dietètiques 5. Altres aspectes 6. Consell dietètic Dr. Josep Vaqué Hospital

Más detalles

No obstant això, cal tenir present algunes peculiaritats nutricionals que els/les vegetarians/es han de contemplar:

No obstant això, cal tenir present algunes peculiaritats nutricionals que els/les vegetarians/es han de contemplar: L alimentació vegetariana L alimentació vegetariana es basa en el consum de cereals i derivats (arròs, pasta, pa, cereals d esmorzar, blat de moro,...), verdures i hortalisses, fruites, llegums (cigrons,

Más detalles

CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents.

CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents. CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents. Descripció: A partir de la fitxa de treball núm.1, comentar i diferenciar la dentició temporal de la permanent, així

Más detalles

Com combatre l anèmia des d un punt de vista dietètic

Com combatre l anèmia des d un punt de vista dietètic salut 3.14 Com combatre l anèmia des d un punt de vista dietètic Hi inclourem totes les setmanes 1-2 vegades aliments de cada tipus: Carn roja (cavall, vedella, bou ) i vísceres (fetge, botifarra...).

Más detalles

NUTRICIONALS I D EDUCACIÓ ALIMENTÀRIA EN LA DIABETIS -ACD 2003- NUTRICIONALS I D EDUCACIÓ ALIMENTÀRIA EN LA DIABETIS -ACD 2003-5 PRESENTAT PER LA JUNTA DE L ASSOCIACIÓ CATALANA DE DIABETIS Presidenta:

Más detalles

L alimentació equilibrada És la que ens aporta tots els nutrients que el nostre cos necessita, a traves de la ingesta d una quantitat adequada d energia. És una alimentació sense carències nutritives ni

Más detalles

GUIA BÀSICA D ALIMENTACIÓ PER A PACIENTS ONCOLÒGICS. TXELL AVILÉS NOGUERAS Farmacèu ca. Naturòpata

GUIA BÀSICA D ALIMENTACIÓ PER A PACIENTS ONCOLÒGICS. TXELL AVILÉS NOGUERAS Farmacèu ca. Naturòpata GUIA BÀSICA D ALIMENTACIÓ PER A PACIENTS ONCOLÒGICS TXELL AVILÉS NOGUERAS Farmacèu ca. Naturòpata Un factor de pes que juga en l origen del càncer és la nostre alimentació. El 35% dels càncers estan relacionats

Más detalles

Campanya organitzada per: Amb la col laboració de:

Campanya organitzada per: Amb la col laboració de: Campanya organitzada per: Amb la col laboració de: Mercabarna i AGEM formen part de la Asociación para la Promoción del Consumo de Frutas y Hortalizas 5 al día : Índex Què és Mercabarna... 2 On es troba

Más detalles

Com solucionar la intolerància a la lactosa. No hi ha curació, però sí s'aconsegueix evitar els símptomes si realitzem una dieta adequada.

Com solucionar la intolerància a la lactosa. No hi ha curació, però sí s'aconsegueix evitar els símptomes si realitzem una dieta adequada. fichas 6ª sesión salut 3.5. Com solucionar la intolerància a la lactosa No hi ha curació, però sí s'aconsegueix evitar els símptomes si realitzem una dieta adequada. S'ha d'eliminar de la dieta: Llet de

Más detalles

DIETÈTICA I NUTRICIÓ. 3r d ESO

DIETÈTICA I NUTRICIÓ. 3r d ESO DIETÈTICA I NUTRICIÓ 3r d ESO 1 TEMES 1- L alimentació. Per què menjam?. 2- Les substàncies que composen els aliments i les seves funcions. Els glúcids, les proteïnes, lípids, vitamines, sals minerals,

Más detalles

Treballem els hàbits

Treballem els hàbits Treballem els hàbits Ceip Font de l Orpina C/ Margarides, 12 1 08233 Vacarisses Tel. 938281742 Els HÀBITS són conductes automatitzades, no innates, sinó adquirides per mitjà de l experiència i l aprenentatge,

Más detalles

Índex. Introducció... 3

Índex. Introducció... 3 Receptes d estiu Índex Introducció... 3. Primers plats... 6 1. Ajoblanco amb raïm... 7 2. Amanida de macarrons i bacallà.... 8 3. Amanida de mongetes amb bacallà i vinagreta de fruits secs.... 9 4. Amanida

Más detalles

Guia breu. alimentària. no envasats. d informació. de venda. de restauració. als llocs. els aliments. en relació amb els establiments.

Guia breu. alimentària. no envasats. d informació. de venda. de restauració. als llocs. els aliments. en relació amb els establiments. Guia breu d informació alimentària en relació amb els establiments de restauració els aliments no envasats i els envasats als llocs de venda Índex 1. Introducció 3 2. A qui es dirigeix aquesta Guia? 4

Más detalles

MATERIAL A UTILITZAR: Núm. de DESPLEGABLE: P5 Núm. 1 FITXA: - Desplegable amb vinyetes d algunes de les seqüències de la història de la Bleda.

MATERIAL A UTILITZAR: Núm. de DESPLEGABLE: P5 Núm. 1 FITXA: - Desplegable amb vinyetes d algunes de les seqüències de la història de la Bleda. NOM DE L ACTIVITAT: La Bleda ha après moltes coses... i tu? Núm. de FITXA: DESPLEGABLE: P5 Núm. 1 OBJECTIUS: - Que els nens/es identifiquin els hàbits higiènics com a hàbits diaris. - Que els nens/es integrin

Más detalles

Nom. ACTIVITAT 2. Massa + ingredients = pizza. 1. Ves a la secció de plats precuinats. Agafa una pizza i anota les següents dades: a) Nom

Nom. ACTIVITAT 2. Massa + ingredients = pizza. 1. Ves a la secció de plats precuinats. Agafa una pizza i anota les següents dades: a) Nom Nom ACTIVITAT 2. Massa + ingredients = pizza 1. Ves a la secció de plats precuinats Agafa una pizza i anota les següents dades: a) Nom b) Ingredients c) Pes i preu d) % massa = % ingredients = e) % de

Más detalles

NUTRICIÓ i PREVENCIÓ del CÀNCER

NUTRICIÓ i PREVENCIÓ del CÀNCER NUTRICIÓ i PREVENCIÓ del CÀNCER Dr. Antonio Agudo Unitat de Nutrició i Càncer Institut Català d Oncologia (ICO-IDIBELL) Biblioteca de Bellvitge L Hospitalet de Llobregat,15 d Abril 2015 Freqüència de càncer

Más detalles

CATERING. salat. www.bopan.cat

CATERING. salat. www.bopan.cat CATERING salat www.bopan.cat delicatessen Truites variades Patata, carbassó, espinacs. Quiche lorraine Verdures a la brasa, espinacs, pernil dolç i formatge. Croquetes cocktail Bacallà, pernil dolç i pollastre.

Más detalles

OBRADOR DE PA. Tela de lli. Fet a mà. Massa mare. Llargues fermentacions. Pa cuit en forn de pedra. Ingredients Eco. Farines Km 0.

OBRADOR DE PA. Tela de lli. Fet a mà. Massa mare. Llargues fermentacions. Pa cuit en forn de pedra. Ingredients Eco. Farines Km 0. 2014 OBRADOR DE PA Fet a mà Massa mare Tela de lli Crostes cruixents Llargues fermentacions Pa cuit en forn de pedra Farines Km 0 Ingredients Eco Fermentus recupera la cultura i els sabors del pa fet a

Más detalles

Pantoprazole (no inclòs en guia)

Pantoprazole (no inclòs en guia) Mecanisme d acció Fàrmac Presentacions disponibles Inhibidor de la secreció àcida Inhibidor de la bomba de protons (IBP) Antagonista dels receptors H2 de la histamina (anti-h2) Antiàcid: neutralitza l

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

1 3www.grupocasamas.com

1 3www.grupocasamas.com 1 3www.grupocasamas.com 1 3BRACET DE PATATA Amanides - Ensaladas Ensaladilla Ensaladilla rusa con atјвn EAN 8437004378330 DUN 28437004378334 4R ЁЄ 1000g EAN 8437007141931 DUN 18437007141938 Amanida italiana

Más detalles

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries MESURA DE DENSITATS DE SÒLIDS I LÍQUIDS Activitat 1. a) Digueu el volum aproximat dels següents recipients: telèfon mòbil, un cotxe i una iogurt. Teniu en compte que un brik de llet té un volum de 1000cm3.

Más detalles

Intoxicació alimentària

Intoxicació alimentària Llibre il lustrat del Dr. McDougall Intoxicació alimentària Com curar-la menjant llegums, blat de moro, pasta, patates, arròs, etc.* *Els exemples d aliments indicats per curar la intoxicació alimentària

Más detalles

Cuida t en família a l Illot gran

Cuida t en família a l Illot gran Cuida t en família a l Illot gran espai per parar, observar i respirar del 18 al 21 d abril del 2014 Població: Comarca: Província: Font -Rubí Alt Penedès Barcelona Núm. de registre: 506 Capacitat per a

Más detalles

Apuntes. N1 B1 Unitat 6 Un dia de cada dia

Apuntes. N1 B1 Unitat 6 Un dia de cada dia Apuntes N1 B1 Unitat 6 Un dia de cada dia Índice Presentación 1 Pedir y dar información sobre la actividad laboral 2 Pedir y dar información sobre los hábitos cotidianos 4 Pedir y dar información sobre

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

antes de estar al sol. No hay que tomar el sol poco las orejas y los labios. mucho tiempo al sol. Volver a aplicarla

antes de estar al sol. No hay que tomar el sol poco las orejas y los labios. mucho tiempo al sol. Volver a aplicarla Cuida tu Piel Cuando hace buen tiempo y, sobre todo en verano, los momentos de ocio se aprovechan generalmente para estar al aire libre, disfrutando del sol en la playa, los parques, el campo y en la montaña.

Más detalles

PEL REGISTRE DE LES ACTIVITATS DE LA VIDA DIÀRIA EN CENTRES DE GENT

PEL REGISTRE DE LES ACTIVITATS DE LA VIDA DIÀRIA EN CENTRES DE GENT IMPLANTACIÓ DE PANTALLES TÀCTILS PEL REGISTRE DE LES ACTIVITATS DE LA VIDA DIÀRIA EN CENTRES DE GENT GRAN Entitat gestora: M Dolors Fitó Selva Directora Residència Assistida, Centre de dia i CGG Font dels

Más detalles

Recomanacions per a. l alimentació en la primera infància (de 0 a 3 anys)

Recomanacions per a. l alimentació en la primera infància (de 0 a 3 anys) Recomanacions per a l alimentació en la primera infància (de 0 a 3 anys) 1 Alguns drets reservats 2016, Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Els continguts d aquesta obra estan subjectes a una

Más detalles

Protocol sindical davant la grip A. Protocol sindical davant la Grip A UGT de Catalunya 1

Protocol sindical davant la grip A.  Protocol sindical davant la Grip A UGT de Catalunya 1 Protocol sindical davant la grip A www.ugt.cat Protocol sindical davant la Grip A UGT de Catalunya 1 La Grip A La grip A (H1N1) és una malaltia causada per un subtipus del virus de la grip. Actualment,

Más detalles

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL Francesc Sala, primera edició, abril de 1996 última revisió, desembre de 2007 ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT

Más detalles

1,94% de sucre 0,97% de glucosa

1,94% de sucre 0,97% de glucosa EXERCICIS DE QUÍMICA 1. Es prepara una solució amb 2 kg de sucre, 1 kg de glucosa i 100 kg d aigua destil lada. Calcula el tant per cent en massa de cada solut en la solució obtinguda. 1,94% de sucre 0,97%

Más detalles

BLOC I: LÕ SSER HUMË (1) 3ESO

BLOC I: LÕ SSER HUMË (1) 3ESO marjal 3 L alimentació CONTINGUTS 1. Els nutrients 1.1. Característiques dels nutrients 1.2. Valor energètic dels nutrients 1.3. Els grups d aliments 2. El consum d aliments 2.1. Obtenció dels aliments

Más detalles

Recomanacions per a una vida sana i equilibrada. Recomendaciones para una vida sana y equilibrada

Recomanacions per a una vida sana i equilibrada. Recomendaciones para una vida sana y equilibrada Recomanacions per a una vida sana i equilibrada Recomendaciones para una vida sana y equilibrada ACTIVITAT FÍSICA ACTIVIDAD FÍSICA L activitat física és qualsevol moviment del nostre sistema musculoesquelètic

Más detalles

PRIMERS / PRIMEROS SEGONS / SEGUNDOS

PRIMERS / PRIMEROS SEGONS / SEGUNDOS Amanida de pollastre cruixent amb salsa de mostassa i mel. Ensalada de pollo crujiente con salsa de mostaza y miel. Carpaccio de salmó amb vinagreta d anet. Carpaccio de salmón con vinagreta de eneldo.

Más detalles

Ponent: GRUP OSTEOPOROSI

Ponent: GRUP OSTEOPOROSI Ponent: GRUP OSTEOPOROSI Indicacions del antiresotius en fractures osteoprotiques. Que ens justifica el tractament i quan li haurem de donar??? Jo:..pero l Higini te pendent una extracció dental????? Majoria

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Educació Departament de Salut

Generalitat de Catalunya Departament d Educació Departament de Salut Generalitat de Catalunya Departament d Educació Departament de Salut Edició: Servei de Difusió i Publicacions Elaboració: Programa d Educació per a la Salut a l Escola Programa d Alimentació i Nutrició

Más detalles

Banquetes & Convenciones 2015

Banquetes & Convenciones 2015 Banquetes & Convenciones 2015 Reuniones y convenciones Reunions i convencions HC SABADELL **** Pl Catalunya 10-12 08206 Sabadell Tel. 93 727 92 00 Fax. 93 727 86 17 email : sabadell.comercial@hoteles-catalonia.es

Más detalles

Buffet d'amanides Suc de taronja natural Esqueixada de bacallà Tallarines al pesto Truita espanyola Arròs a la milanesa Llom de porc a la graella amb

Buffet d'amanides Suc de taronja natural Esqueixada de bacallà Tallarines al pesto Truita espanyola Arròs a la milanesa Llom de porc a la graella amb Carro d'entremesos variats Suc de tomàquet Mini-pizzes a l'estragó Canelons Rossinni Ous al plat a la flamenca Sardines en escabetx Tall rodó de vedella amb bolets Salmó glassejat a les herbes Cassoulet

Más detalles

L ús eficient de l energia a la llar

L ús eficient de l energia a la llar L ús eficient de l energia a la llar L ús eficient de l energia a la llar Introducció Eficiència energètica a la llar Calefacció Aigua calenta sanitària Electrodomèstics Il luminació Eficiència energètica

Más detalles

Incidència del càncer a Catalunya. 3 de desembre del 2012

Incidència del càncer a Catalunya. 3 de desembre del 2012 Incidència del càncer a Catalunya 1993 2020 3 de desembre del 2012 Incidència del Càncer El càncer a Catalunya 1993-2007 3 de desembre del 2012 Nombre de casos incidents anuals dels 10 tumors més freqüents.

Más detalles

Carta Nit Carta Noche

Carta Nit Carta Noche Carta Nit Carta Noche Menu Hotel Menú mitja pensió Menú media pensión 24 El menú inclou el pa i la beguda (un refresc, o aigua o cervesa o copa de vi blanc, rosat o negre) El menú incluye el pan y la bebida

Más detalles

Tàrrega, 20 de febrer de Ús del medicament veterinari en l avicultura

Tàrrega, 20 de febrer de Ús del medicament veterinari en l avicultura Tàrrega, 20 de febrer de 2013 Ús del medicament veterinari en l avicultura Montse Rosàs i Rodoreda Veterinària Servei d Alimentació Animal i Seguretat de la Producció Ramadera Jornada Tècnica Responsabilitats

Más detalles

AVALUACIÓ DE L ESTAT NUTRICIONAL DE LA POBLACIÓ CATALANA 2002-2003

AVALUACIÓ DE L ESTAT NUTRICIONAL DE LA POBLACIÓ CATALANA 2002-2003 AVALUACIÓ DE L ESTAT NUTRICIONAL DE LA POBLACIÓ CATALANA 2002-2003 Evolució dels hàbits alimentaris i del consum d aliments i nutrients a Catalunya (1992-2003) Direcció General de Salut Pública Departament

Más detalles

EMPRESES CATERING 2015

EMPRESES CATERING 2015 EMPRESES CATERING 2015 Presentació Els petits detalls, les emocions, la sensibilitat, la gastronomia... Els esdeveniments són moments perfectes per transmetre el millor de les empreses. Per això, des de

Más detalles

Tipus de Currículum Vitae

Tipus de Currículum Vitae El Currículum Vitae El currículum és un document que conté informació personal i professional necessària i rellevant per trobar feina en el món laboral. L objectiu del currículum és obtenir una entrevista

Más detalles

PER COMENÇAR I COMPARTIR l PARA EMPEZAR Y COMPARTIR

PER COMENÇAR I COMPARTIR l PARA EMPEZAR Y COMPARTIR PER COMENÇAR I COMPARTIR l PARA EMPEZAR Y COMPARTIR Pernil Ibèric amb pa de vidre i tomàquet 14.00 Jamón Ibérico con pan de cristal y tomate Petit Suisse amb ou de Calaf, ceps saltats i crema de mató 4.00

Más detalles

CUSCÚS MARROQUÍ. per Karima El Barnichi. Ingredients (per a 2 persones):

CUSCÚS MARROQUÍ. per Karima El Barnichi. Ingredients (per a 2 persones): CUSCÚS MARROQUÍ elaborat per Karima El Barnichi Ingredients (per a 2 persones): mitja ceba 1 pastanaga 1 nap 1/2 carbassó 1/2 albergínia 1tornaquet pollastre 2 culleradetes de ras el hanout aigua sal panses

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ 4 Plantilles de disseny Una plantilla de disseny és un model de presentació que conté un conjunt d estils. Aquests estils defineixen tota l aparença de la presentació,

Más detalles

bonics titelles... i se n van!

bonics titelles... i se n van! Publicació escolar 3r trimestre curs 2014-2015 Així fan, fan, fan els petits bonics titelles... i se n van! Educar en hàbits: Arriben les vacances!!! (p.2) Menús del tercer trimestre (p.3-5) La família,

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

Manual del restaurador. Promover. la alimentación mediterránea... una buena manera de. promocionarse! Amed ALIMENTACIÓN MEDITERRÁNEA

Manual del restaurador. Promover. la alimentación mediterránea... una buena manera de. promocionarse! Amed ALIMENTACIÓN MEDITERRÁNEA Manual del restaurador Promover la alimentación mediterránea... una buena manera de promocionarse! Amed ALIMENTACIÓN MEDITERRÁNEA PÁGINA Introducción 1 Qué es el proyecto Amed? 3 Qué ventajas aporta estar

Más detalles

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment)

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment) D21 4.7. Lleis de ewton (relacionen la força i el moviment) - Primera Llei de ewton o Llei d inèrcia QUÈ ÉS LA IÈRCIA? La inèrcia és la tendència que tenen el cossos a mantenirse en repòs o en MRU. Dit

Más detalles

Restaurant Diagonal CAN SOTERAS Des de 1917

Restaurant Diagonal CAN SOTERAS Des de 1917 MENÚ NADAL A / MENÚ DE NAVIDAD A Ametlles Fregides a la Sal / Almendras fritas a la Sal Piruletes de Fuet / Piruletas de Fuet Patates Xips / Patatas Chips Mini Croquetes Casolanes / Mini Croquetas Caseras

Más detalles

INFORMACIÓ SOBRE L ALCOHOL

INFORMACIÓ SOBRE L ALCOHOL INFORMACIÓ SOBRE L ALCOHOL 1.- Què és l alcohol? Quins tipus hi ha? En parlar d alcohol ens referim generalment a l etanol o alcohol etílic, ja que és el component fonamental de les begudes alcohòliques.

Más detalles

Los limones son una fruta muy popular tanto por su aroma como por los numerosos beneficios para nuestra salud. Propiedades del limón

Los limones son una fruta muy popular tanto por su aroma como por los numerosos beneficios para nuestra salud. Propiedades del limón Limón Los limones son una fruta muy popular tanto por su aroma como por los numerosos beneficios para nuestra salud. Propiedades del limón - Su alto contenido en vitamina C ayuda a combatir la gripe. -

Más detalles

Nuestra. Carta. de tapas

Nuestra. Carta. de tapas Nuestra Carta de tapas [1] ANCHOAS DEL NORTE ANXOVES DEL NORD PRECIO / PREU 6,50 [2] BOQUERONES EN VINAGRE CON AJO Y PEREJIL SEITONS EN VINAGRE AMB ALL I JULIVERT PRECIO / PREU 4,30 [3] BROCHETA DE LANGOSTINOS

Más detalles

Carta nadal Carta Navidad

Carta nadal Carta Navidad Carta nadal Carta Navidad El nostre menú Degustació Nuestro menú degustación Platet de pernil i formatge. Platito de jamón y queso. Croquetes de la iaia. Croquetas de la yaya. Pa de vidre amb tomàquet.

Más detalles

Altres entrants / Otros entrantes

Altres entrants / Otros entrantes Sopa de ceba amb ou de guatlla Sopa de cebolla con huevo de codorniz... 10 Crema de cigrons amb ostra i daus de cansalada Crema de garbanzos con ostra y dados de tocino...12 Sopa de tomàquet i alfàbrega

Más detalles

La Piramide muestra, en su base, los alimentos que deben ser ingeridos diariamente:

La Piramide muestra, en su base, los alimentos que deben ser ingeridos diariamente: Tu alimentacion Es importante saber repartir los alimentos de la pirámide en varias tomas y cantidades adecuadas. De una ingesta a otra deben pasar 3 ó 4 horas. Desayuno: 20% de la ingesta total diaria.

Más detalles

Recetas con garbanzos. Garbanzos fritos con verduras

Recetas con garbanzos. Garbanzos fritos con verduras Recetas con garbanzos Garbanzos fritos con verduras 150 g de garbanzos secos 150 g de zanahoria 1 pimiento rojo 150 g de col rizada 75 g de brotes de soja 1 cebolla pequeña media hojita de alga kombu 1

Más detalles

Menús per a grups. Sparagaria restaurant i Flor de Sal restaurant

Menús per a grups. Sparagaria restaurant i Flor de Sal restaurant Amanida de formatge fresc i oli de quicos Ensalada de queso fresco y aceite de quicos Entrants Fideus rossejats amb all i oli Fideuá con all i oli Rostit d ibèric al forn amb vi oporto i xips de ceba Asado

Más detalles

TARDOR-HIVERN CARTA DE TARDOR-HIVERN

TARDOR-HIVERN CARTA DE TARDOR-HIVERN CARTA DE TARDOR-HIVERN Us convidem a tastar tota la màgia de la nova carta, inspirada en una temporada plena d il lusions i idees. Hem creat cada plat, amb els més exquisits ingredients de cada estació.

Más detalles

TARDOR-HIVERN. Carta de tardor-hivern

TARDOR-HIVERN. Carta de tardor-hivern Carta de tardor-hivern Us convidem a tastar tota la màgia de la nova carta, inspirada en una temporada plena d il lusions i idees. Hem creat cada plat, amb els més exquisits ingredients de cada estació.

Más detalles

TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES

TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES Quadern Cognoms: Nom: Data: Nivell: 2n d E S O Grup: 1.- EL RELLEU DE LA TERRA 2.- ELS TIPUS DE ROQUES 3.- EL CICLE DE LES ROQUES

Más detalles

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però PABLO PICASSO El passat dia 12 de Febrer, en comptes de fer classe de matemàtiques i de castellà, com cada dimecres, ens vam convertir en artistes per conèixer la vida i les obres de Pablo Picasso. Quan

Más detalles

CARTA NADAL CARTA NAVIDAD

CARTA NADAL CARTA NAVIDAD CARTA NADAL CARTA NAVIDAD EL NOSTRE MENÚ DEGUSTACIÓ NUESTRO MENÚ DEGUSTACIÓN Platet de pernil i formatge. Platito de jamón y queso. Croquetes de la iaia. Croquetas de la yaya. Pa de vidre amb tomàquet.

Más detalles

Procedimiento Para el relleno:

Procedimiento Para el relleno: PRIMER PREMI ( PATRICIA AIZCORBE ) TARTA DE CRÊPES 8 Huevos 200 gr de Nueces (peladas) 225 gr de Chocolate negro (rallado) 165 gr de Azúcar (puede ser moreno) 300 ml de Crema de leche/nata líquida (para

Más detalles

PER COMPARTIR - PARA COMPARTIR

PER COMPARTIR - PARA COMPARTIR PER COMPARTIR - PARA COMPARTIR Sepia saltejada al perfum de vermut 6.50 Sepia salteada al perfume de vermut Musclos al vapor o a la marinera 8.50 Mejillones al vapor o a la marinera Croquetes 4 sabors

Más detalles

JUNIO 2016 LUZ CASANOVA LUNES MARTES MIÉRCOLES JUEVES VIERNES

JUNIO 2016 LUZ CASANOVA LUNES MARTES MIÉRCOLES JUEVES VIERNES JUNIO 2016 LUZ CASANOVA Sopa cubierta con estrellitas Alubias a la castellana Tallarines napolitana (de carne con gallina, hueso de jamón, garbanzos, huevo y fiambre de york) Muslo de pollo en salsa española

Más detalles

MENÚ. Per a un Nadal delicios., Por u na Navidad deliciosa.

MENÚ. Per a un Nadal delicios., Por u na Navidad deliciosa. MENÚ Per a un Nadal delicios., Por u na Navidad deliciosa. MENÚ 24 de desembre MENÚ 24 de diciembre MENÚ de NADAL MENÚ de NAVIDAD El nostre pica-pica / Nuestro pica-pica Pernil ibèric amb pa de coca amb

Más detalles

Els arxius que crea Ms Excel reben el nom de LibroN, per aquest motiu cada vegada que creem un arxiu inicialment es diu Libro1, Libro2, Libro3,...

Els arxius que crea Ms Excel reben el nom de LibroN, per aquest motiu cada vegada que creem un arxiu inicialment es diu Libro1, Libro2, Libro3,... Què és Excel? Ms Excel és una aplicació informàtica que ens proporciona una forma molt còmoda i eficaç de treballar amb dades. Entre altres possibilitats, permet realitzar anàlisis, càlculs matemàtics,

Más detalles

Quina riquesa té el meu purí? Ús del conductímetre

Quina riquesa té el meu purí? Ús del conductímetre Quina riquesa té el meu purí? Ús del conductímetre Elena Puigpinós Marsol Abans d aplicar adob orgànic.què he de tenir en compte? 1. Quina disponibilitat d adobs tinc a la zona? 2. Quin sòl i historial

Más detalles

EL DÈFICIT DE VITAMINA D S ASSOCIA A L OBESITAT TIPUS III I A LA SÍNDROME METABÒLICA

EL DÈFICIT DE VITAMINA D S ASSOCIA A L OBESITAT TIPUS III I A LA SÍNDROME METABÒLICA EL DÈFICIT DE VITAMINA D S ASSOCIA A L OBESITAT TIPUS III I A LA SÍNDROME METABÒLICA Miñambres I, Cubero JM, Sánchez-Hernández J, Saigí I, Santos MD, Martín E, Chico A, Pérez A. Servei d Endocrinologia

Más detalles

CELEBRA EL NADAL AL GRAN HOTEL HAVANA CELEBRA LA NAVIDAD EN EL GRAN HOTEL HAVANA

CELEBRA EL NADAL AL GRAN HOTEL HAVANA CELEBRA LA NAVIDAD EN EL GRAN HOTEL HAVANA CELEBRA EL NADAL AL GRAN HOTEL HAVANA CELEBRA LA NAVIDAD EN EL GRAN HOTEL HAVANA JUNTS EN AQUESTES DATES JUNTOS EN ESTAS FECHAS Ja són aquí les festes nadalenques i, de nou, la tradició ens reuneix al

Más detalles

Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular

Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular U1 Lleis químiques Lleis ponderals: - Llei de Lavoisier - Llei de Proust Teoria atòmica

Más detalles

MENÚS NAVIDAD 2015 MENÚS NADAL 2015

MENÚS NAVIDAD 2015 MENÚS NADAL 2015 MENÚS NAVIDAD 2015 MENÚS NADAL 2015 Información y Reservas Informació i Reserves fira.convenciones@hoteles-catalonia.es Tel. +34 93 261 80 00 RENAISSANCE BARCELONA FIRA HOTEL Plaza Europa, 50-52 L Hospitalet

Más detalles

La solució natural per tornar a somriure. Implants dentals. Per estètica, per seguretat, la solució òptima per a tots.

La solució natural per tornar a somriure. Implants dentals. Per estètica, per seguretat, la solució òptima per a tots. Implants dentals La solució natural per tornar a somriure Per estètica, per seguretat, la solució òptima per a tots. Implant System Tornar a somriure. Sentir-se bé amb un mateix. Gaudir de la pròpia imatge.

Más detalles

Alimentación de 2 a 18 años

Alimentación de 2 a 18 años Actividad Informar sobre la pirámide de alimentación (anexo 1). Comentar la importancia de establecer hábitos dietéticos adecuados a cada etapa del niño o adolescente. Ofrecer consejo nutricional (anexos

Más detalles

VIU UN NADAL MÀGIC AL GRAN HOTEL HAVANA VIVE UNA NAVIDAD MÁGICA EN EL GRAN HOTEL HAVANA

VIU UN NADAL MÀGIC AL GRAN HOTEL HAVANA VIVE UNA NAVIDAD MÁGICA EN EL GRAN HOTEL HAVANA VIU UN NADAL MÀGIC AL GRAN HOTEL HAVANA VIVE UNA NAVIDAD MÁGICA EN EL GRAN HOTEL HAVANA Bon Nadal Feliz Navidad Menú de Nadal / Menú de Navidad 25 de desembre de 2015 / 25 de Diciembre de 2015 60 Pica-pica

Más detalles

Registre del consum d alcohol a l e-cap

Registre del consum d alcohol a l e-cap Registre del consum d alcohol a l e-cap Rosa Freixedas, Estela Díaz i Lídia Segura Subdirecció General de Drogodependències ASSOCIACIÓ D INFERMERI A FAMILIAR I COMUNITÀRI A DE CATALUN YA Índex Introducció

Más detalles

Recomanacions durant el puerperi

Recomanacions durant el puerperi Recomanacions durant el puerperi Centre d Atenció a la Dona i a l Infant Què és el puerperi? És el període que iniciaràs després del part durant el qual notaràs canvis tant físics com psicològics. Té una

Más detalles

JA ÉS NADAL AL GRAN HOTEL HAVANA YA ES NAVIDAD EN EL GRAN HOTEL HAVANA

JA ÉS NADAL AL GRAN HOTEL HAVANA YA ES NAVIDAD EN EL GRAN HOTEL HAVANA JA ÉS NADAL AL GRAN HOTEL HAVANA YA ES NAVIDAD EN EL GRAN HOTEL HAVANA Menú de Nadal / Menú de Navidad 25 de desembre de 2014 / 25 de Diciembre de 2014 55 Croquetes de sobrassada i formatge de cabra /

Más detalles

PROPOSTA DE MENUS I ESTADES FI D ANY HOTEL BALNEARI DE ROCALLAURA

PROPOSTA DE MENUS I ESTADES FI D ANY HOTEL BALNEARI DE ROCALLAURA PROPOSTA DE MENUS I ESTADES FI D ANY HOTEL BALNEARI DE ROCALLAURA 2016 PROPUESTA DE MENUS Y ESTANCIAS FIN DE AÑO HOTEL BALNEARI DE ROCALLAURA 2016 Aperitiu a taula ~ Aperitivo en mesa Piruleta de Cheddar

Más detalles

Descubre más sobre EROSKI Sannia. Siéntete bien, Siéntete. Sannia!

Descubre más sobre EROSKI Sannia. Siéntete bien, Siéntete. Sannia! Descubre más sobre Siéntete bien, Siéntete Sannia! www.eroski.es 1. QUÉ ES EROSKI SANNIA 2. PARA QUIÉN ES EROSKI SANNIA? es una nueva marca de EROSKI que incluye productos de consumo diario con MENOS SAL,

Más detalles

Consum a través Internet... Compra sense por!

Consum a través Internet... Compra sense por! Consum a través Internet... Compra sense por! SABIES QUÈ...? T has plantejat mai quina diferència hi ha entre la botiga del costat de casa i una botiga d Internet? Què tenen en comú?? Semblances Diferències

Más detalles

competència matemàtica

competència matemàtica avaluació educació secundària obligatòria 4t d ESO curs 203-204 ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI competència matemàtica versió amb respostes INSTRUCCIONS Per fer la prova, utilitza un

Más detalles

Vermouth Reserva, Campari, Aperol, Spritz Vermouth Reserva, Campari, Aperol, Spritz 4,00

Vermouth Reserva, Campari, Aperol, Spritz Vermouth Reserva, Campari, Aperol, Spritz 4,00 EL VERMOUTH Patates xips amb sal marina Bonilla a la Vista Patatas chips con sal marina Bonilla a la Vista 1,70 Olives Manzanilla La Chinata Aceitunas Manzanilla La chinata 4,00 Vermouth Izaguirre Blanc

Más detalles

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA Novembre 2014 CCOO DE CATALUNYA DENUNCIA QUE LA FEBLE MILLORA DEL NOSTRE MERCAT DE TREBALL ES BASA EN UNA ALTA PARCIALITAT I MENORS JORNADES

Más detalles

plato plat Baryani con carne (Pakistán) Cocinas del Mundo / Receta Cuines del Món / Recepta Ciudad de Acogida / Ciutat d Acollida

plato plat Baryani con carne (Pakistán) Cocinas del Mundo / Receta Cuines del Món / Recepta Ciudad de Acogida / Ciutat d Acollida plato plat Baryani con carne (Pakistán) Baryani amb carn (Pakistan) receta recepta Poner el pollo en una cazuela y añadir agua hasta que lo cubra todo. Poner una cucharada de sal. Dejarlo cocer 20 minutos

Más detalles

St. Paul s School Newsletter

St. Paul s School Newsletter St. Paul s School Newsletter November 2013 Patricia Carranza Headteacher Contenido November 1 Western Kentucky Teacher Placement Program 1 Secundaria en St. Paul s 2 Una Bona Alimentació.. 3 IMUN Barcelona

Más detalles

TALLER LA IMATGE PERSONAL APLICADA A LA ONCOLOGIA

TALLER LA IMATGE PERSONAL APLICADA A LA ONCOLOGIA GRANOLLERS I V.O. CONTRA EL CÀNCER Fundació OncoVallès TALLER LA IMATGE PERSONAL APLICADA A LA ONCOLOGIA A CÀRREC DE: ESTHER DE VEGA I CASASSAS LA IMATGE PERSONAL APLICADA A LA ONCOLOGIA Cobrir les necessitats

Más detalles

SHURUAAT Entrantes hindús seleccionados para todos los gustos / Entrants hindùs seleccionats per a tots els gustos

SHURUAAT Entrantes hindús seleccionados para todos los gustos / Entrants hindùs seleccionats per a tots els gustos SHURUAAT Entrantes hindús seleccionados para todos los gustos / Entrants hindùs seleccionats per a tots els gustos PAPADUD... 1 Torta de harina de lentejas Coca de farina de llenties MASALA PAPADUD...

Más detalles